27 Mayıs 2019 Pazartesi

Ana Sayfa » , , , , , » Ramazanda Kimler Oruç Tutamaz

Ramazanda Kimler Oruç Tutamaz

27 Mayıs 2019 Pazartesi
ramazanda kimler oruç tutamaz
Ramazan ayı İslam aleminin sevinç ve heyecanla beklediği bir aydır. Her sene Ramazan ayına ulaşıp oruç tutmak her Müslümanın hayallerini süsler. Peki Ramazanda kimler oruç tutamaz? Herkes oruç tutmalı mı? Oruç ibadeti kimlere farz kılınmıştır?

Oruç ibadeti aklı baliğ, erginlik çağına gelmiş, Müslümanlara farz kılınmıştır. Sağlıklı olmak da en önemli şartlar arasındadır. Vücut kuvveti yerinde olan, sağlıklı, oruç vakitlerinde ilaç almak zorunda olmayanların oruç tutması farzdır.

Erginlik çağına gelmemiş çocukların da oruç tutma yükümlülükleri yoktur. Ancak büyük çocuğun oruç ibadetini öğrenmesi amacı ile alıştırmalar yaptırılabilir.

Çocukların,
Hastaların,
Yaşlıların,
Seferi olanların oruç tutma yükümlülükleri yoktur.

Ramazanda Kimler Oruç Tutamaz

  • Yaşlılar: Yaşlılık halinde insanlar güçsüzleşirler. Oruç tutmak bu güçsüzlüklerini arttıracağı için yaşlılar oruç tutamaz.
  • Hasta kişiler: Oruca engel teşkil edecek hastalığı olanlar oruç tutmayabilirler. Hastalıkları geçerse oruca başlayabilirler.
  • Çocuklar: Oruç tutacak beden gücüne ulaşmamış çocuklar oruç tutamaz.
  • Hamileler: Hamilelik sürecinde hem annenin, hem de taşıdığı bebeğin sağlık durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Hamilelik, özel bir istirahat ve özel bir beslenme pragramı gerektiren bir süreçtir.
  • Emzirme dönemindeki anneler: Oruç tutan annenin bebeğine vereceği sütü azalacağı için oruç tutmamalı, beslenmesine özen göstermelidir.
  • Seferiler: Yolculuk halinde oruç tutma yükümlülüğü yoktur. Yolculuktan sonra tutmak üzere oruç ertelenebilir.
Ayrıca;
  • Ameliyat olan hastalar,
  • Gün içerisinde mutlaka ilaç almak zorunda olan hastalar,
  • Kalp hastaları,
  • Su içmek zorunda olan böbrek hastaları,
  • Çok zayıf, güçsüz kimseler,
  • Şeker hastaları
oruç tutmayabilir.

Bazen çocukların oruç ibadetine imrendikleri görülür. Bu duyguyu yaşamak, hissetmek istiyorlarsa, onları bu konudan tamamen uzak tutmak üzülmelerine neden olabilir. Sahur ve iftar sofralarında onlara da yer açmak mutluluk duymalarına, oruç sevincini yaşamalarına sebep olur.

Zaman zaman da hasta, hamile veya emzirme sürecinde olanların da oruç tutmak istedikleri gözlemlenebilir. Bu kişilerin Ramazanda kimler oruç tutamaz konusunda bilgilendirilip, oruç niyetlerini doğru zamana ertelemeleri sağlanabilir.

Ramazan ayını en iyi şekilde geçirmek için en önemli konu sağlığımızı riske atmamak. Bu yüzden oruç tutma yükümlülüğü olmayanların imkanları elverdiğince fidye ve fitre vermeleri daha doğru bir seçim olacaktır.







Sağlık ve huzur dolu bir Ramazan ayı geçirmeniz dileğiyle....


"Ramazanda Kimler Oruç Tutamaz" makalemi beğendiyseniz, aşağıdaki sosyal ağ butonları sayesinde paylaşabilirsiniz.
💕⃕



" Ramazanda Kimler Oruç Tutamaz" için 46 yorum:

  1. valla artık etrafıma bakıyorumda genclerden cok yaslılar tutuyor tutsun yada tutmasınlar o kendi sorunları ama en azından tutanlara karsı saygılı davransalar o bile yetecek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Gülşahcım,herkesin tuttuğu veya tutmadığı oruçtan kendi sorumlu.Sadece saygı gerekiyor.
      Sevgiler...

      Sil
  2. özellikle hamile ve hastaların oruç tutmaları oldukça sakıncalı tabi.. güzel bir yazı olmuş elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli olan sağlığımız.Beğenmenize sevindim.

      Sil
  3. oruç tutanlara Allah kolaylık versin inşallah

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler.
    Rabbim tutanların yardımcı olsun tutmayanlara da saygılı olmayı nasip etsin.

    YanıtlaSil
  5. Allah kabul etsin hepimizinkini..

    YanıtlaSil
  6. çok güzel bir paylaşım

    YanıtlaSil
  7. Yazıyı okuyunca saate baktım daha iftara çok var Allah kolaylık versin herkese. Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  8. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  9. Kronik rahatsızlığı olanların tutmaması normal tabii. Herhangi sıkıntısı olmayanlar için çok da zor değil. Başlayınca tutuluyor. Baştan "ay nasıl tutacağım" dedim ama gayet rahat tutuyorum. Hem Allah sabrını veriyor hem de biraz psikolojik!

    YanıtlaSil
  10. Oruç tutanlara rabbim kolaylık versin,Ben sürekli tutamıyorum.Tansiyon problemim var.
    Güzel paylaşımın için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. Çok faydalı bir yazı, teşekkürler (:

    YanıtlaSil
  12. Yılın en uzun gündüzlerinin yaşandığı bu günlerde özellikle çok dikkatli olmak gerekiyor, sağlık açısından problem varsa tutmamakta fayda var diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  13. Ani şeker düşmeleri yaşadığım için 2-3 yıldır tutamıyorum. Şu şeker sorunuma bir çare de bulamadım.:( Allah oruç tutanlara kuvvet versin...

    YanıtlaSil
  14. oruç tutmak, öğlenden başlayarak akşam iftarda ne yiyeceğinin hayalini kurmak demektir yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şükür hayalini kurduklarımızı iftar da soframızda görebiliyoruz.Ya olmayanlar ?

      Sil
  15. Valla Mersin'de gençler hiç tutmuyor neredeyse :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oruç tutsun veya tutmasın herkesin kendi sorumluluğu ;)

      Sil
  16. Özellikle tansiyon hastalarının çok dikkat etmesi gerekiyor.Tansiyon nedense önemsiz gibi görünse de yükseldiğinde beyin kanamasına neden olup, felce kadar götürebiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah korusun,tansiyon önemsenmiyecek gibi bir rahatsızlık değil malesef :(

      Sil
  17. bildiğim kadarı ile orucun insana farz kılınmasının 3 nedeni var; 1) insanın kendi sağlığını koruması 2) nefsini koruması 3) kendi yaradanına bağlılığını ortaya koyması..bu açıdan yazınız çok faydalı olmuş..elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orucun farzlarından yazdıklarınıza ek olarak, bence en önemlisi;
      4) Açın halinden anlamak diyebilirim.

      Sil
  18. güzel bir paylaşım ben ilaç aldıgım için tutamıyorum ama ramazan ayı özellikle iftarları çok severim tutanlara şimdiden allah kabul etsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin. Arzu Hanımcım, ben de insülin direnci ve haşimato'dan dolayı tutamıyorum maalesef. Ramazan ayının verdiği huzur, bereket çok güzel.

      Sil
  19. Yazdığınız sebepler muhakkak oruç tutmamaya bir ruhsattır ancak tutmamanın değil de tutmanın bir yolunu araştırmak çok daha yararlı olacaktır. Tutanlar hakkıyla tutabilsin oruçlarını, tutamayanlar da tutanlara saygılı olsun ki Ramazan’ın bereketi hissedilsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bir müslümanın oruç tutmama yolunu araştıracağını sanmıyorum. Yazımda da belirttiğim gibi her müslüman oruç tutmak ister. Fakat sağlık sorunları var ki doktorlar zaten üstüne basa basa oruç tutmamız gerektiğini vurguluyor. Sağlıklı bir insanın intihar etmesi ile sağlıksız bir insanın oruç tutması aynıdır. Kendini iyi hisseden zaten orucunu aksatmadan tutar. Kendini iyi hisetmeyenlerin kendilerini tehlikeye atmaları doğru değildir. Trafikte karşılaşıyorum. Oruçlu olduğunu belirtip, sinir ve öfke ile ona buna sataşan, küfürler savuran insanlar. Böyle oruç tutulacaksa tutulmasın. Oruç bu kişiye sinir, asabiyet yapıyor ki böyle daranıyor. Açlıkta oluşan sinir ve asabiyetin bir hastalıktan dolayı olduğunu bile pek çok kişi bilmiyor. Bu tip insanlar da doktora görünmeli ve gerekli tedaviyi gördükten sonra oruç ibadetine devam etmeleri gerekir.

      Sil
  20. Oruç tutamayan tutamadığı için üzülüyorsa tutmuş kadar sevap alır bence. Çünkü yazıda belirttiğiniz gibi bazı durumlar tutmaya engel oluyor yapacak bir şey yok. Şu an sağlıklıyken ne tutarsak kar, zaman ileride ne gösterir bilemeyiz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, sağlıklı iken tutabildiğimiz kadar tutmak gerekiyor. Zamanla vücudumuzda farklı hastalıklar çıktıkça oruç tutmak zor oluyor. Her müslüman oruç tutamadığı hatta kaçırdığı gün bile üzülüyor. Ramazanın bereketi, huzuru çok başka bir şey.

      Sil
  21. Genel olarak sağlıklı bir bünyem olsa da insülin direnci yüzünden hasta kişiler kategorisine giriyorum maalesef..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef canım. :( Bizim için çok zor bir durum.

      Sil
  22. Bu sene emzirdigim için tutamadim.Insallah seneye nasip olur😊

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...