21 Eylül 2015 Pazartesi

Ana Sayfa » , , , » Cennet Çöküğü Cehennem Çukuru Cennet Cehennem Mağaraları 3

Cennet Çöküğü Cehennem Çukuru Cennet Cehennem Mağaraları 3

21 Eylül 2015 Pazartesi
Cennet Çöküğü Cehennem Çukuru Mağarası

Cennet Çöküğü Cehennem Çukuru Mağarası

Bu gezi benim oldukça keyif aldığım, anlata anlata bitiremediğim bir gezi oldu. Önceki yazılarımı aşağıdaki bağlantılarda bulabilirsiniz.

Cennet Çöküğü Cehennem Çukuru Cennet Cehennem Mağaraları 1
Cennet Çöküğü Cehennem Çukuru Cennet Cehennem Mağaraları 2

Bu günkü yazımda ise insana gerçekten de cennet bahçelerinde olduğunu hissettirecek kadar güzel olan Cennet çöküğü mağarası gezimizi anlatacağım. Resimde gördüğünüz mağaraya ulaşmak için baya yol katetmek gerekiyor. Oldukça uzun ve güç bir yoldan gelerek hem yoldaki güzellikleri görmek, hem de bu mağaradaki huzuru hissetmek gerçekten de çok güzeldi. Çekilen zahmetlere değdi doğrusu. Bu mağaraya gelene kadar neler gördük, neler yaşadık. Yolun uzun olduğunu söylemiştim. Tam 452 basamak.
Bir yeraltı akarsuyunun sebep olduğu erozyon sonucu meydan gelen bu çökük, iyi ki de olmuş hissi veriyor.
Cennet Çöküğü Merdivenleri

Cennet Çöküğü Merdivenleri

452 basamak dile kolay. Ama inmesi de çıkması da pek o kadar kolay değil. Merdivenler dik, kaygan ve bazı yerlerde oldukça deforme olmuş. Bazı yerlerde oldukça yüksek basamaklarla karşılaşıyoruz. Basamakların orjinal yapısına pek dokunulmamaya çalışılmış. Bu da işleri biraz zorlaştırıyor tabi. İniş sırasında birkaç mola ile inmek mümkün olsa da, çıkarken 8-10 basamakta bir mola verip soluklanmak gerekiyor. Ara sıra karşımıza çıkan merdivensiz, birkaç adımlık patikalar, en güzel mola yerleri.

Bu doğa harikasının içinde insanın şikayet edesi gelmiyor ama merdivenler zorluyor insanı.

Molalar sırasında yeşilin ve sessizliğin verdiği huzuru tatmak çok keyif verici. Sessizliği bozan tek şey, yerli ve yabancı turistlerin aşağıdaki mağaradan yankılanan sesleri. Bu da heyecenla mağaraya inme arzusu uyandırıyor.
Cennet Çöküğü Doğası

Cennet Çöküğü Doğası

Mağaradaki gezisini tamamlayıp yukarıya çıkanların "inmeyin, geri dönün" tavsiyeleri de pek dikkate alınmıyor. Bu doğa harikası bırakılıp dönülür mü hiç?

Ağaçlar dile gelmiş konuşuyor sanki. Tarih gizli dallarının altında veriyoruz ilk molamızı. Bir tarafımız biraz daha kalmak isterken, bir tarafımız mağaraya varmak istiyor. Devam ediyoruz tabi ki zorlu patikalardan, merdivenlerden inerek.

Kaymamak büyük beceri istiyor bu zorlu yollarda. Aşağıya indikçe hava serinliyor ve nefes almak kolaylaşıyor. Cennet çöküğü mağarası oldukça temiz ve rahatlatıcı bir havaya sahip. Zaten buraya yakın bir de Astım Mağarası var. O da astım hastalarının şifa bulduğu bir mağara. Yani yerin derinliklerinde insanlar için sağlık gizli. Ama kalp rahatsızlığı olanların bu zorlu yokuşu inmesi ve çıkması oldukça zor olacaktır. Dikkatli olmakta fayda var.
Cennet Cehennem Mağarası Cennet Obruğu
Cennet Obruğu
Bu büyüleyici ortama doymak mümkün değil. Bu yüzden olsa gerek inişte 300. basamağa denk gelen yerde Meryem Ana Kilisesi'nin yanında uzun soluklu bir mola veriyor herkes. Kiliseden sonra aşağıya inmek oldukça zorlaşıyor. Mağaranın tavanından akan damlalar zaten düzensiz ve zorlu olan basamakların daha fazla kayganlaşmasına sebep oluyor. Dibe inmek pek az cesur insanın yapabileceği bir iş. Cennet obruğu gezimizi dibe varmadan, dipteki insanların kaymaktan ötürü attıkları çığlıklar eşliğinde sonlandırıyoruz.
Cennet Cehennem Meryem Ana Kilisesi
Cennet Cehennem Meryem Ana Kilisesi
Paulus isimli bir dindar tarafından Meryem Ana adına yaptırılmış. İçinde Hz. İsa ve havarilerin betimlenmiş olduğu fresk süslemeleri bulunmakta. Bu da doğal yollarla meydana gelmiş olan çöküntüden sonra buradaki yaşam izlerini bize göstermiş oluyor. Burada uzunca soluklandıktan sonra ortama veda ediyoruz. Cennet Çöküğü-Cehennem Çukuru gezisinde Cennet Cehennem Mağaralarını gezmeye doyamadık.
Yolunuz düşerse bir uğrayın derim. Bu gezintiden, tarihin ve doğallığın yıpranmamış dokusunu hissetmekten keyif duyacağınızı düşünüyorum.

Sevgi ve huzur dolu bir yaşam diliyorum.

Nahide Zereyak
Yazar Hakkında: Merhabalar. Adım Nahide Zereyak. En Nefis Tariflerim Blogun sahibesi ve yazarıyım. İşletme fakültesi mezunuyum. Adana'da yaşıyorum. 3 çocuğumun annesi ve mufağımızın aşçısıyım. Mutfağımda pişenleri okuyucularımla da paylaşmak benim hobim. Yanı sıra hayata dair pek çok konuda sizlerle birlikte olmak için Sosyal Medya Kafe'deyim...


"Cennet Çöküğü Cehennem Çukuru Cennet Cehennem Mağaraları 3" için 20 yorum:

  1. Gerçekten görülmesi gereken yerlerden. Meryen ana kilisesi de o dönemde ayin yapabilmek için (o dönemde hristiyanlığa karşı çıkanlar karşı) o kadar derin gidilmesi zor bir yere yapılmış diye anlatılmıştı bize.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de gidilmesi çok zor.. Kiliseyi oraya yapmaları çok ilginç gelmişti bana da...

      Sil
  2. kesinlikle gidilmeli. Ben de çok sevmiştim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki kere gittim. Ama fırsat bulsam tekrar giderim.. Ama küçük çocuk olmadan..:)

      Sil
  3. İlk fırsatta gitmek istediğim yerlerden (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırsat bulunca mutlaka gidin. Zorluğuna rağmen görülesi yerlerden biri.. Sevgiler...

      Sil
  4. yolumuzun üzerinde ama hiç nasip olmadı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırsatını bulup gitmenizi tavsiye ederim.. Ordaki hava çok başka.. Sevgiler..

      Sil
  5. Gezilmesi görülmesi yerler olduğu kesin ,çok güzel bir yazı olmuş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Güzel yurdumuzun görülmeye değer yerlerinden biri.. Sevgiler..

      Sil
  6. Görmeyi en çok istediğim yerlerden biri bir türlü gidemedim :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım gitme fırsatınız olur.. Çok beğeneceğinizi düşünüyorum. Sevgiler...

      Sil
  7. Bu bölümü heyecanla beklemiştim değdi:) 200 basamaktan fazla gidememiştik seneler önce.
    o merdivenlere bir çözüm bulunsa belki ziyaretler çok daha artar da:) çok teşekkürler.sayende anılar canlandı ve bu güzellik görülmüş oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merdivenler büyük sıkıntı gerçekten... Hele bir de çıkışta çok yoruyor... Biz de kayganlığından dolayı, yanımızda küçük oğlum da olduğu için mağaranın içine giremedik... Dokusuna pek dokunmak istememişler.. Olanca doğallığı ile duruyor ama birkaç parmaklık da yapılsa iyi olur...

      Sil
  8. Bir lise gezisinde gitmiştik buralara. Bu yazıyla o geziyi andım ki katılabilmek için çok emek harcamış çok ödün vermiştim :) Gerçekten cennet gibi vatanımız var. Keşke bir de kadir kıymet bilebilsek...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bütün o fedakarlıkla değdiğini düşünüyorum.. Çünkü çok güzel bir yer.. Güzel yurdumuzun saklı hazinelerinden biri... Sevgiler...

      Sil
  9. Merakla beklediğim yazıya nihayet kavuştum ;) Cennet Çöküğü dendiğinde artık ilk aklıma merdivenler gelecek... Cennet Çöküğü'nün merdivenleri fotoğraflarda çok güzel görünüyor ama ıslak ve kaygan olmaları büyük handikap. 'İnmeyin geri dönün' diyenlerin bir bildiği varmış demek ki :)) Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle bir bildikleri var..:) Çünkü aşağıya yaklaştıkça zaman zaman kayan insanların çığlıkları yankılanabiliyor. En dibe inmek büyük cesaret istiyor. Ama benim gözümde burası gerçekten Cennet gibi bir yer. Kokusu bile bir başka. Dinginlik ve huzur veren bir yapısı var. Tabi ne olursa olsun insanın aklında en çok merdivenleri ile iz bırakıyor..:) Sevgiler..

      Sil
  10. iniş iyi çok güzel bir yer ama çıkış tam bi felaket :)
    www.hadisofraya.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle..:) Ama ben iki kere görmüş olmama rağmen üçüncüsüne hayır demem..:) Sevgiler...

      Sil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...