4 Eylül 2015 Cuma

Seyit Onbaşı Kimdir Seyit Onbaşı Hikayesi

4 Eylül 2015 Cuma
Seyit Onbaşı Kimdir

Seyit Onbaşı.....

Gücüne, azmine hayranlık duyduğumuz, Çanakkale Savaşının ölümsüz isimlerinden Seyit Onbaşı kimdir? 275 kiloluk top mermisi ile düşman gemisini patlatarak Çanakkale Zaferin'e imza atan Seyit Onbaşı'nın hikayesi nedir? Eşine az rastlanır bir yiğitlik hikayesi bu.

Tarsus Belediyesi Kültür Parkı'ndan söz edeyim sizlere. Adana-Mersin otoyolu üzerinde bulunan bu parkta Nusret Mayın Gemisi'nin bakım görmüş orjinal halini de görebilirsiniz. Aynı park, Seyit Onbaşı'nın anıtına da ev sahipliği yapıyor.... Seyit Onbaşı, olanca heybeti ile duruyor orada.. Bir başka yazımda Nusret Mayın Gemisi'ni de gösterip, Onun yaşanmışlıklarını da anlatacağım ama şimdi Seyit Onbaşı hikayesine bakalım.

Seyit Onbaşı Kimdir?

1889 yılında Balıkesir'de dünyaya geldi Seyit Ali. Ailesiyle birlikte ormandan odun kesip satarak, kömür çıkartarak geçimlerini sağlarlardı. 1909 yılında askere alınan Seyit Ali, 1912'de Balkan Savaşları'nda da görev aldı. 18 Mart Çanakkale Savaşı'nda gösterdiği kahramanlıkla adını tarihe yazdırdıktan sonra döndü köyüne. Ormancılıkla ve kömürcülükle sürdürdü hayatını. 1934 yılı soyadı kanunu ile "Çabuk" soyadını aldı. 1939 yılında akciğerlerindeki verem rahatsızlığı nedeni ile hayata veda etti.
Seyit Onbaşı Hikayesi

Seyit Onbaşı Hikayesi:

18 Mart 1915'te  donanma, Çanakkale Boğazı'nı geçme azmindeyken Seyit Onbaşı, Rumeli Mecidiye Tabyası'nda görevli idi. Mecidiye Bataryası'ndan atılan mermi, düşman sancak gemisi Queen'e isabet edince gemi tüm namlularını Mecidiye Bataryası'na çevirir. Ve artık sessizlik hakimdir.

Komutan askerlerini kaybetmenin hüznü içindeyken bir askerin "Komutanım beni kurtarın." çığlığını duyar. Ses Niğdeli Ali'ye aittir. Komutan ve Niğdeli Ali şehitlerimiz ve yaralılar arasında gezerken yarı bedeni toprağa gömülü olan askerin üzerinden toprakları kaldırdıklarında Seyit Onbaşı yarı baygın haldedir. Bir süre sonra kendine geldiğinde etrafta gördüğü manzara yürek yakıcıdır.

Asker arkadaşlarının etrafa saçılmış bedenlerini gören Seyit Onbaşı, bu dayanılmaz acı karşısında bir kahramanlık öyküsüne imza atar. Komutana topların nerede olduğunu sorar. Gözü sağlam kalmış tek topa takılır. Yerde duran 275 kg ağırlığındaki mermiyi Niğdeli Ali yardımıyla kaldırır. İki metre yüksekteki topun merdivenlerinden çıkıp mermiyi namluya koyar ve Ocean gemisine tam isabet ettirerek patlatır. 18 Mart Deniz Savaşları'nda batırılan üç gemiden biridir Ocean. Bu zafer coşkuyla kutlanır.

Çanakkale Savaşı'ndan bir gün sonra Seyit Onbaşı'dan fotoğrafının çekilmesi için mermiyi tekrar sırtlaması istenir.. Fakat çok çabalasa da Seyit Onbaşı o mermiyi bir daha sırtlayamaz. Fotoğrafının çekilebilmesi için tahtadan maket bir mermi verildi Seyit Onbaşı'ya.. Seyit Onbaşı'nın sözleri, o mermiyi savaş vakti, yarı baygın haldeyken nasıl sırtlayıp topa sürdüğünü özetler şekildeydi: "Yine savaş çıksın, yine kaldırırım."
Çanakkale Temsili Şehitliği
Çanakkale Temsili Şehitliği
Yine aynı park içerisinde bulunan Çanakkale Temsili Şehitliği'nin bir kısmı görülüyor yukarıdaki fotoğrafta. Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Bu destan anlatmakla bitmez. Nice kahramanlar, nice destanlar yazdı bu zaferde. Ruhları şad olsun.

Nahide Zereyak
Yazar Hakkında: Merhabalar. Adım Nahide Zereyak. En Nefis Tariflerim Blogun sahibesi ve yazarıyım. İşletme fakültesi mezunuyum. Adana'da yaşıyorum. 3 çocuğumun annesi ve mufağımızın aşçısıyım. Mutfağımda pişenleri okuyucularımla da paylaşmak benim hobim. Yanı sıra hayata dair pek çok konuda sizlerle birlikte olmak için Sosyal Medya Kafe'deyim...


"Seyit Onbaşı Kimdir Seyit Onbaşı Hikayesi" için 27 yorum:

  1. Şehitlerimize Allah rahmet eylesin hepsini saygıyla anıyorum.Tüylerim diken diken oldu.Bu Ülkenin Seyid Onbaşı ve Niğdeli Ali gibi kişilere çok ihtiyacı var...Mekanları cennet olsun..O zamanki insanların vatan sevgisi ve iman gücü yüreklerindeymiş....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O vatan sevgisi ve iman gücüyle Seyit Onbaşı onca ağırlıktaki mermiyi sırtlayıp topun ağzına sürmüş... Nice kahramanlık destanları yazmış şehirlerimiz... Ruhları şad olsun...

      Sil
  2. Seyit Onbaşıları ve Çanakkale'de yatan tüm şehitleri, orada kahramanca savaşan atalarımızı düşünüyorum bir de bugün hain pusularla canlarından olan şehitlerimizi düşünüyorum. Kıyaslama yapmak saçma belki hepsi şehit, hepsinin mekanı belli elbette... ama... aması işte çok acı, boğazda düğüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke savaşlar olmasa, şehitler olmasa...:( Ama gel gör ki öyle olmuyor... Biz de onlara her daim vefa borcumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz saygıyla ve minnetle anarak...

      Sil
  3. Ne destanlar yazdı bu vatanın yiğitleri, şimdilerde kalleş kurşunlarla sırtlarından vurulduklarına bakmayalım. Karşı karşıya gelecek yürek lazım onlara da. Allah tüm askerlerimizi korusun. Gücünü kuvvetini arttırsın. Bu kahramanların da ruhları şad olsun.
    Paylaşım için çok teşekkürler sabah sabah duygulandırdınız beni

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazımı okuyup yorumunuzla destekdiğiniz ben teşekkür ederim. Tüm şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun...

      Sil
  4. şehitlerimizi saygıyla anıyoruz
    kozmetikpsikolojisi.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  5. Nur içinde yatsın o ve bu vatanda emeği olan niceleri...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Seyit Onbaşı o kahramanların yalnızca bir tanesi... Nur içinde yatsınlar...

      Sil
  6. Zaten o vatan evlatlarının adından, kanından, anısından sömürmüyor mu iktidar sarhoşları? Şehitlik makamını paravan yapıp sürmüyorlar mı gencecik çocukları ölüme... Huzur içinde yatsınlar. Ne kadar mümkün bilmiyorum. Aileleri geride boynu bükük hatta birçoğu akıl almaz hakaretlere, eziyetlere maruz bırakılıyor. Vatanı, bayrağı kendi elleriyle ateşe atanlar; vatan bayrak kavramlarının kutsallığına saklanarak kahramanlık taslıyorlar bir de... Çok yazık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok acı tablolar var biliyorum... Keşke hiç biri olmasa... O gencecik yürekler toprakla örtülmeye değil, toprakların üstünde çiçek gibi açmaya layıklar.. Dünyaya barış ve huzurun gelmesi dileklerimle....

      Sil
  7. Çanakkale'de binlerce şehit verildi, sonra da işgalci ülkeler ellerini kollarını sallaya sallaya Geçilmez Çanakkale'yi geçip İstanbul'un karşısında durdular. Savaş sonrası Çanakkale de çarpışıp hayatta kalanlar bu durum karşısında ne düşündüler acaba, bunu zaman zaman düşünürüm ben. Savaşlar çok çirkin politikalar ayrı bir çirkin.
    Tarsus Belediye'si güzel bir işe imza atmış, yazı da benim için bilgilendirici oldu. Meğer Seyit Onbaşı hakkında bilmediğim ne çok şey varmış. Paylaşımlarınızın devamı dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Savaşlar çirkin gerçekten... Hiç olmasa keşke..:( Biz şehitlerin torunları, onları anarak vefamızı yerine getiriyoruz... Ruhları şad olsun... Çanakkale şehitliğinde yatan, hiç tanımadığım dedelerim de belki Seyit Onbaşı'nın asker arkadaşları idi...

      Sil
  8. Nur içinde yatsınlar!Bugünlerimizi onun gibi tüm şehitlerimize borçluyuz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin... Nur içinde yatsınlar...Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum..

      Sil
  9. İnsan üstü bir azim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öyle.. Bugün biz böyle bir şeyi hayal bile edemiyoruz...

      Sil
  10. Fazlasıyla duygusal olduğumuz şu dönemlerde Seyıt Onbasıyı hatırlamak cok etkiledi Rabbim tum askerlerimize Seyit onbaşı yüreği gücü kuvveti versin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin. Dileklerinize katılıyorum.. Acıların son bulması dileğiyle.. Sevgiler...

      Sil
  11. Her zaman bu hikayeyi okur ve tüylerim diken diken olur. Ne mübarek insanlar. Çok değerliler. Ruhları şad olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ürperiyoruz gerçekten bu kahramanlık öyküsünü okurken. Ruhları şad olsun..

      Sil
  12. Nur içinde yatsinlar. Emek verip arastirip yazdigin için de ayrica tesekkürler.

    YanıtlaSil
  13. Hiç bıkmadan defalarca okudum okurum Ruhları şad olsun ,teşekkürler canım

    YanıtlaSil
  14. Çanakkale Dünya'yı dize getiren bir tarih yazıştır ve kendini de böyle kabul ettirmiştir bütün Dünya'ya. Aymazlar da öğrenecektir bir gün mutlaka.

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...