4 Şubat 2016 Perşembe

Sosyal Medya mı Bizi Kullanıyor? Biz mi Sosyal Medyayı Kullanıyoruz?

4 Şubat 2016 Perşembe
Sosyal Medya Bağımlılığı

Merhaba
Uzun bir aradan sonra yine burada sizinle buluşmak çok güzel.
Sosyal medya üzerine bir şeyler yazmak istedim bugün.  
Sosyal Medya mı Bizi Kullanıyor? Biz mi Sosyal Medyayı Kullanıyoruz?
 Hayatımızın tam da ortasında olan, bazen hoş vakit geçirmemize bazen ise üzülmemize sebep olan sosyal medya.
Daha önce yine bu köşede İnternetin Bize Yaptıkları-İnternet Bağımlılığı başlıklı bir yazı yazmıştım. Bu defa sizlerin huzurunda kendi sosyal medya kullanıcılığımı eleştireceğim, sizler de okurken eminim kendinizi arayacaksınız. Bu arada belirteyim; kendini yerden yere vurmaktan, kıyasıya eleştirmekten çekinmeyen biriyim.

Başlayalım mı?
Sosyal medya hayatımızın ilklerinden Facebook ile başlayalım. Neler paylaşıyorum veya neleri doğru paylaşıyorum? Blog yazılarımı paylaşmayı normal buluyorum mesela veya toplumu ilgilendiren bir haberi gördüğümde paylaşmalıyım. Sevdiğim şarkıları paylaşırım, bunu da normal buluyorum "paylaşım" adına. Peki, annemden eve gelmişim evden anneme gitmişim! Bu kimi, neden ilgilendirsin? Bilmem kaç yüz kişinin bunu görüp okuma mecburiyeti ne? Ayrıca olayın farklı bir boyutunu geçen gün yaşadım. Ben benzer bir yazı yazıyorum, altına "özleyecek olsan da bir annen var" gibi bir yorum geliyor ve ben dağılıyorum. Şimdi annesini kaybetmiş birini bilmeden üzdüm, bu vicdan azabı üzerimde bir yük. Ne yaparım nasıl yaparım da helallik alırım diye düşünüyorum.

Yine Facebook grupları var malum. Oraya yazılanlar amaç dahili mi sizce? Ben yine önce kendi yanlışımdan bahsedeyim. Biri bana uymayan bir fikir beyan etmiş geçen gün. "her erkek aldatır, dayağı yoksa aç bırakmıyorsa onu da görmeyiver" gibi bir yorum yazmış. Bana ne oluyorsa artık, girdim cevap verdim. Sonra düşündüm; ne gerek vardı? Kocaman bir kadın, oraya yazacak kadar da fikri sabit. Ben mi değiştirecektim? Boşu boşuna stres yaşandı o gün. Yine benzer gruplarda bazı paylaşımlar var ki dehşet! Hasta yatağında, serumu kolunda burnunda havası bitip tükenmiş yaşlı bir amcanın fotoğrafı paylaşılıyor "amcama/babama dua edin lütfen" diyen bir yazı ile. Söyleyecek söz bulamıyorum. Dua istemesini anlarım ama o iç acıtan fotoğrafı asla anlamam.

Bir instagram var ki, dillere destan takdire şayan. Yine kendimle başlayayım. İşimle ilgili paylaşımlar tamam da, benim çocuğumun halleri kimin umurunda? Ordan atlamış burdan zıplamış, kimi ne kadar ilgilendirir? Bir anne-çocuk blogu olmadığımdan bir süredir çok önemli olmazsa çocuklarımı paylaşmıyorum. Ben Cemal Süreya sevdalısı biriyim. Ne çok Cemal Süreya şiiri paylaşmışım bir ara. Onları da azalttım. Gittiğim yerde içtiğim çay kimin umurunda olabilir sizce? Sadece hatır için beğeniler gelir veya benim gibi çay düşkünleri atlamaz, beğenir.

Bir de benim yapmadığım ama yapanı çok defa gördüğüm fotoğraf kirliliği. Bu her platformda mevcut. Gelişi güzel hazırlanmış, çatal bıçak kaşık tepsiye öylesine atılmış, kocaman domatesler bir tabağın için doğranmış, salata niyetine. Parmak izleri ile dolu bir yer sofrasının fotoğrafı çıkıyor karşımıza. Burada hemen bir noktayı belirteyim. Karşı olduğum yer sofrası veya yemek çeşidi değil temiz ve düzenli görünmeyişi. Veya tam tersi olanlar; sanki her akşam yemeğini 3 tabak üst üste, üçer kaşık bıçak çatal, servis takımları çiçekli böcekli, bilmem kaç bardaktan oluşan sofralarda en az 3 çeşit salata ile yerlermiş gibi tamamen sahte paylaşımlar. Kimsenin bol filtreli, makeup programı kullanılmış fotoğrafları beni ilgilendirmiyorsa benim de ilgilendirmez öyle değil mi? Zaten o programı kullanmayı da bilmiyorum:)
Aslında bu konu ne kadar uzar gider biliyor musunuz? İnternet ve sosyal medya hesapları uçsuz bucaksız. Elbette hepsinden örnek verip sizi bunaltmayı düşünmüyorum. Amacım sadece paylaşımlarımızı yaparken ne kadar düşünüyoruz bunu irdelemekti. Kimin canını acıtıyoruz? Kimin kafasını karıştırıyoruz? Kimi ne kadar donatıyoruz, bilgilendiriyoruz? Eğlencemiz dozunda mı?

Sizlerin bu konudaki düşünceleri neler? Merak ediyorum doğrusu:)
Yeni bir yazıda tekrar görüşmek dileğimle.
Sevgiler
köşe yazarı nihal yeşiltaç orhan Yazar Hakkında:Nihal Yeşiltaç Oran. İstanbul'da yaşıyor ve çalışıyorum. Bir müzik yapım firmasının basın ve halkla ilişkilerini yürütüyorum. Mesam üyesiyim. Uzun yıllardır köşe yazarlığı yapıyorum. Hüzün Sarısı isminde bir yaşam blogum var. Evliyim iki evlada sahibim. Az uyuyup çok çalışanlardanım.


"Sosyal Medya mı Bizi Kullanıyor? Biz mi Sosyal Medyayı Kullanıyoruz?" için 42 yorum:

  1. Biraz abartı gibi geliyor bazı şeyler bana da. Hatta bazen öyle bir kare yakalıyorum ki, "yok" diyorum, "bu, tamamen sosyal medya için çekilen bir kare"
    Yemek için yaşamak mı, yoksa yaşamak için yemek mi gibi oldu bu ara durumlar...
    Sosyal medya için mi yaşıyoruz, yaşadığımız için sosyal medyada mı paylaşıyoruz???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık anlıyoruz evet:)
      Sosyal medya hayatımızın tam da ortasında

      Sil
  2. şu örnek verdiğiniz facebook paylaşımı öyle düşünecek olursak hiç bir şey paylaşmamamız lazım sonuçta herkesin bir yakını mutlaka vefat etmiş oluyor benim de babam mesela ama babalar gününde böyle agitasyon yerine sevgiyle anmayı tercih ediyorum bu şekildeki yorumlar beni kısıtlamayacak hiç bir zaman.. instagram ise tamamen bir tercih meselesi takip ve paylaşım konusunda .. benim beğenmediğim birini bir başkası zevkle takip edebilir mesela bahçecilik örgü falan gibi konular beni hiç çekmezken başkası bayılıp izler kimse istemediği birini de izlemek zorunda değil paylaşımlarını beğeniyorsam izlerim beğenmezsem izlemem bu paylaşımın başkasına kötü gelmesi de tamamen zevk meselesi bence.. benim paylaşımlarımı da beğenen izliyor beğenmiyorsa da laf sokmak yerine izlemezler olur biter bazen insanlar bu laf sokma işini fazla abartıyor bence.. :-D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette hepsini bu şekilde düşünemeyiz ama gelen yorumlar sonrası etkileniyoruz ciddi ciddi. evet diğer sözlerine de katılıyorum:)))

      Sil
  3. Bilinçsiz kullanıcılar ile bilinçli kullanıcıları ayırırsak başlıktaki soruların cevabı çıkıyor.

    Yazı içerisinde deyindiklerinize ise kesinlikle katılıyorum. Hele ki şu insanın içini acıtma olayı var ya, en kötüsü de onlardan biri ile karşılaştığımız zaman oluyor. Gerçek mi yalan mı yazdıklarını bilmiyorsunuz, o fotoğraflar gerçek mi bilinmiyor. Bir de altına şunu da yazmıyorlar mı, artık gülesim geliyor; Beğeni 5 TL - Yorum 10 TL

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte tüm sorun orada ayırıp ayıramamak.
      Evet 10 lira 5 lira olayı benim de canımı sıkan bir konu. Hasta insanların üzerinden yaptıkları bu çirkin oyun beni rahatsız ediyor. Bunlara inanan ve paylaşan o kadar çok ki

      Sil
  4. Facebook'u çok aktif kullananlardan değilim ama İnstagram da bayaa aktifim. En çok rahatsız olduğum şey çekiliş ve reklamlar! Bu fotoğrafı kendi profilinde paylaş 3-5 arkadaşını etiketle vs. Ben İnstagramı bir fotoğraf albümüm olarak gördüğümden neden benim profilimde başkasının fotoğrafı çekilişi yer alsın?? Anlamıyorum yapanları.. Bir de takipçi sayfalarını.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Markalar çekiliş yapar bu normal ama bazı arkadaşlarımız bu çekilişe katılmayı abartıyor ve bizi taciz ediyorlar. Ben de bu durumdan çok sıkıldım.

      Sil
    2. Kastım markalar değil ki. Keşke markalar olsa :) Bu konu bende çok derin.. Belki bir gün o derinliği yazarım bende :)

      Sil
  5. Yine mükemmel hazırlanmış bir yazı.
    Ellerinize,emeğinize sağlık.
    Tabi ki sosyal medya bizi kullanıyor.Telefonlarımız ,sosyal medya hesaplarımızın birer kölesiyiz bu zamanda.
    Yediğimizi,içtiğimizi paylaşmadan zevk alamıyoruz maalesef.

    YanıtlaSil
  6. Doğru ve güzel bir yazı olmuş. Ben kendimce Facebook haricinde diğer sosyal bağlantıların gereksiz olduğunu düşünüyorum. Facebook diğer medya araçlarının tüm özelliklerini içeriyor ve bu da zaten dünya çapındaki kullanıcı sayısından anlaşılıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum Serdar Bey. Bana kalırsa da sadece Facebook tüm ihtiyaçlara hitap ediyor. Farklı platformlara dağıldıkça biz de dağılıyoruz farkında değiliz.

      Sil
  7. %100 katılıyorum Ağzına sağlık gerçekten bende kendimi sorgulamaya başladım. Ama nasıl önlem alırım bilemiyorum ve paylaşımlarım zaten kısıtlıydı yaptığım paylaşımlara daha fazla özen göstremem gerektiğini düşünüyorum. herkes bukadar duyarlı olucakmı bilemiyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Tabi ki kimsenin duyarlı olacağı filan yok:)

      Sil
  8. Maşallah vallahi öyle güzel dile getirmişsinki tebrikler,yazdıkların çoķ doğru biraz ondan biraz bundan ben yapıyorum yemek blogum oldu ortaya karışık😚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Bu yazdıklarımın içine yemek blogları dahil değil:)

      Sil
  9. Çok haklısın ben sadece ozellikle yemek paylaşmamaya dikkat ediyorum paylasanlari kinamiyorum ama bana garip geliyor. He birde cocugunu acile kaldirmis bir annenin kendini hastanede etiketlemesini anlamiyorum acil serviste hangi ara vakit buluyorlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hastane etkietleri evet bir de çocuk acilde. Telefonumu bile almam sanıyorum Allah korusun öyle bir durumda.
      Yemek ben de çok nadir paylaşırım, o da blogda yer verdiysem o yemeğe.

      Sil
  10. Sosyal medya hesaplarında paylaşım yaparken abartıya kaçmak yapmacıklık hissi de veriyor.. Sosyal medyayı gerçek hayattan soyutlanmışçasına kullanmak ne kadar doğru? Bunu zaman zaman yaptığımız paylaşımlarda kinaye yoluyla da eleştiriyoruz..
    Zaman zaman benim de eklendiğim ve grubun içeriğini öğrendikten sonra hemen ayrıldığım kadın grupları var ki, onları görmek benim içimi acıtıyor.. bu kadar gereksiz ve anlamsız paylaşımlar yapmak yerine keşke kendilerine güzel bir meşgale bulsalar.. Onlar için sadece vakit kaybı olduğunu düşünüyorum..
    Hasta, perişan çocuk fotoğrafı görmeye dayanamıyorum. Bazen kampanyalar gereği duyurmak maksatlı bu şekilde paylaşımlar yapılıyor. Ona diyecek sözüm yok.
    yemek paylaşımına gelince.. Öteden beri tasvip etmemişimdir yiyip içtiğimi sosyal medyada paylaşmak.. Tarif blogu olduğum halde kişisel hesabımda yayınlarımı bile paylaşmıyorum. Halbuki onlar blog yayını... Yine de paylaşmamaya özen gösteriyorum. Blogumun sayfasında paylaşıyorum tariflerimi. Sayfayı zaten ilgisini çeken kişiler beğenilir ve paylaşımlarımı görür diye..
    Velhasıl yazacak çizecek çok şey vardır daha bu konuyla ilgili... Önemli olan, kişilerin paylaşım yaparken biraz öz eleştiri yapması..
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O gruplar gerçekten kabus. Ben aynı zamanda magazin yazdığım için ve bu hanımlar oldukça iyi magazin takipçisi olduğu için arada yardımlarını alıyorum bana göre hepsi birer magazin yazarı olmalı hatta tv programı yapmalı Rasim Ozan Kütahyalı'da dahil olursa izkenme rekoru kırar program. O derece hararetli ve sahici tartışıyorlar:)

      Sil
  11. Aynen katılıyorum canım özellikle de Yurdum gündemiyle alay eder gibi düşüyor bazı paylaşımlar kimseyi engelleme uyarmak haddimiz değil ama abartmadan paylaşım yapmak gerekir diye düşünüyorum.
    Özellikle Dini paylaşımlar beni çok rahatsız ediyor,paylaşmayan şöyle böyle ekleriyle özellikle. acil durumun da destek için yazanlara bir şey demiyorum .bazı şeyler gizli ve özel kalmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O gibi isteklerde bulunanların aslında dinle filan ilgisi yok bildiğiniz gibi. Bazı kesimi sömürmek amaçları.

      Sil
  12. Kopya çeker gibi olacak ama size ve yorum yazan tüm arkadaşlara katılıyorum :) Hemen hemen aynı şeylerden rahatsızız, ben şu an emekliyim yani vaktim pek çok arkadaşa göre bol ama gene de günde bir paylaşım ancak yapıyorum, hem vakit bulamıyorum hem de dediğiniz gibi bir noktadan sonra fotoğraf kirliliği ve boşa zaman kaybı oluyor ve bir gününün her anını paylaşanlar buna nasıl vakit bulabiliyorlar anlayamıyorum.Yemek bloğu yazdığım için, tarifleri ve fotoğraflarını paylaşıyorum ama dışarıda yediğimiz yemekleri,kendi özel fotoğraflarımı, tatilde gittiğimiz yerlerin fotoğraflarını paylaşmıyorum.Epey zamandır blog yazıyorum, facebookta yeni sayılırım, instagramda yokum, diğer mecralardan zaten haberim de yok :) Sosyal medyayı pek kullandığım söylenemez ama sosyal medyaya kendimi de kullandırmamaya çalışıyorum diyelim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen ben de abartoyorum, bazen de facebook hesabımı ayakta tutmak için mecbur paylaşım yapıyorum:)

      Sil
  13. Bence sosyal medya bizi kullanıyor :)) Verdiğiniz örneklere aynen katılıyorum.Bu durumlardan oldukça rahatsızım.Mümkün olduğunca az paylaşım yapıyorum.Çoğu zaman da facebook benim için sadece iletişim (özel mesajdan) ibaret.Çoğu zaman paylaşımlara bakmaya bile fırsat bulamıyorum ;) Sosyal ağlarda en çok da siyaset uğruna birbirine girenlere deli oluyorum!
    Kaleminize sağlık mükemmel bir yazı olmuş :Y

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siyaset uğruna bunu yapanlara "sosyal medya şövalyeleri" diyorum ben. Vatan kurtarıyorlar birbirlerine hakaret ederek:)

      Sil
  14. Ya aslında bir şeyler paylaşmak zorunda hissedip bazen abuk sabuk resimler paylaşıyoruz sanki dediğin gibi insanlar bizim yediğimiz içtiğimiz çocuğumuzla çok ilgileniyor.Aslında kimsenin umrunda değilde biz aman sayfamız boş kalmasın ne paylaşalım derdiyle yapıyoruz bunu:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet doğru, bazen aktif olmak için de yapıyoruz:)

      Sil
  15. Sosyal medyanın beni esir almasına asla izin vermiyorum. Güzel bir yazı olmuş klavyene sağlık :)

    YanıtlaSil
  16. Kesinlikle sosyal medya hepimizi kullanıyor. Kişisel paylaşımlar yapmayı doğru bulmuyorum ben. Beni çok merak eden dostlarım sosyal medyadan takip etmesin arasın sorsun. İnstagramı sadece hobimi takip için ve de bloguma bir katkısı olur belki diye kullanıyorum. Bir de kullandığım ürünlerin kısa deneyimini paylaşıyorum. (Malum artık blog okumaya üşenen bir kitle var ancak yine de blogum benim önceliğim) Sosyal medya bazı toplumsal olaylardan hızlı haber almak için ve de belki ilgi alanı dahilindeki paylaşımları takip etmek için kullanılırsa çok güzel bir araç ancak onun dışında yapılan paylaşımları asla doğru bulmuyorum. Hele de çocukları içeren paylaşımları. Çocuğun okulu, adı, karnesi gibi pek çok paylaşımlar görüyorum. Yaşadığımız dünyada maalesef herkes iyi niyetli değil. Bu gibi paylaşımlarla aslında biz çocuklarımızı tehlikeye atıyoruz. Umarım insanlar bunun farkına varırlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel saptamalar ve yazımı desteklemiş tamamı. Teşekkürler

      Sil
  17. Cok haklisin canim. Hepimiz bazen anlik heyecanlara kapilip paylasim yapiyoruz. Ama hastalarin hastanede resimlerini ben de sevmiyorum. Gereksiz bu kadari bence. Instagramda blog agirlikli paylasimim da olsa arada kendinden ozel bir paylasimin olmasi insanlarla iletisimini güclendiriyor. Abartmamak lazim tabii.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da abartanlardan bahsediyorumç Örenk vermek istemedim fazla, kırılan çok olurdu:)

      Sil
  18. eskiden konuşmadan önce iki kez düşün derlermiş, şimdi paylaşmadan önce 10 kez düşünmek lazım, sosyal medyanın en ilkel kullanıcılarıyız sonuçta, yeni bir şey ve bazı şeyleri düşünemiyoruz

    YanıtlaSil
  19. Ben bu konularda acemiyim aslında. Ama görüşlerim ver benimde. Bir gün içinde sanki paylaşım sayıları 3-4 den fazla olmamalı gibi. Bu paylaşımların da bir anlamı olmalı. Hırs haline gelmemeli diye düşünüyorum. Ben keyifsizsem o gün hiç bakmam. Gidip de mezar başında resim çekip koymam mesela. Ama bir yönden de tercih meselesi deyip susmak gerekir bilemiyorum.

    YanıtlaSil
  20. Hayatımızın tamamen içinde kesinlikle. Ayrıca kişisel hesaplar olduğundan kimsenin kimseye müdahale hakkı da yok elbette, nasıl normal hayatta kimseye karışamıyorsak (:

    YanıtlaSil
  21. sadece şunu söyleyebilirim , gidişat iyi değil.

    YanıtlaSil
  22. Kesinlikle biz sosyal medyayı değil, o bizi kullanıyor. Tabii bu tamamen insanın kendi seçimi. Bence doğru biçimde de kullanılabilir...

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...