17 Nisan 2016 Pazar

Günümüz Modası D Vitamini

17 Nisan 2016 Pazar
D Vitamini Günümüz Modası
Günümüz modası D vitamini oldu . aklına esen , komşudan , arkadaşından duyan koşup D vitamini alıyor . Ama ne derece bilinçle kullanıyorlar ya da kullanılıyor tartışılır . Kulakdan dolma bilgilerle bir doktor veya eczacıya danışmadan kullanmak bu dönem bir moda olmuş durumda maalesef . 
D vitamini, kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında kullanımı ve emilimi ile özellikle çocuklarda büyüme için gerekli vitamin. Kas zayıflığına karşı vücudu korur, kalp atışının düzenlenmesinde etkilidir, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, tiroit fonksiyonları ve normal kan pıhtılaşması için gereklidir.
D vitamini sindirim sisteminden kalsiyum emilimini artırır ve kemiklerde kalsiyum birikimine yardım eder. D vitamini kalsiyum emilimini ve kalsiyumun aktif taşınmasını hızlandırarak artırır. Özellikle bağırsak dokularındaki epitel hücrelerde kalsiyum emilimine yardım eden, kalsiyum-bağlayıcı proteinlerin oluşumunu artırır.
D vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir. İki şekilde bulunur. Aktif ergosterol, kalsiferol ve D2 vitamini gibi adlarla da bilinen ergokalsiferol ışınlanmış mayalarda bulunur. Aktif 7-dehidrokolesterol ve D3 vitamini gibi adlarla da anılan kolesalsiferol ise insan derisinde güneş ışığı ile temas sonucu meydana gelir ve daha çok balık yağında ve yumurta sarısında bulunur. Isıya ve pişirmeye karşı dayanıklıdır. Yetersiz gıda alan ve fazla kalori yakan kişilerde , 50-55 yaşın üzerindeki kişilerde , özellikle menapoz sonrası kadınlarda , emziren ve hamile kadınlarda , alkol veya uyuşturucu kullananlarda , kronik hastalığı olanlarda , uzun süredir stres altında olanlarda , yakın geçmişte ameliyat geçirmiş olanlarda , mide-barsak kanalının bir kısmı ameliyat ile alınmış olanlarda , ağır yaralanma ve yanığı olan kişilerin D vitaminine özellikle ihtiyaçları vardır . 

D Vitaminin Yararları : 
  • İnce barsaklardan kalsiyum ve fosforun emilimini düzenleyerek kemik büyümesi, sertleşmesi ve tamiri üzerinde etkili olur. 
  • Raşitizmi önler. 
  • Böbrek hastalıklarında düşük kan kalsiyumu seviyesini düzenler. 
  • Postoperatif kas kasılmalarını önler. 
  • Kalsiyumla birlikte kemik gelişimini kontrol eder. 
  • Bebekler ve çocuklarda kemik ve dişlerin normal gelişme ve büyümesini sağlar . 

D Vitamini günlük ne kadar alınmalı ? 

Kadın ve erkeklerde her gün alınması gereken en az doz 200 ünitedir. Düzenli süt içenler ya da süt ürünleri tüketenlerin yeterince D vitamini aldığı söylenebilir. Ayrıca vücut güneş ışınlarına maruz kaldığında, kendisi de D vitamini üretir. Yaşlılıkta kemiklerin zayıflamasına ( osteoporoz ) karşı, günde 400-800 ünite kadar D vitamini takviyesi alınması yararlı olmaktadır. 

D Vitamini eksikliği nelere mi yol açıyor ? 

Raşitizm : Çarpık bacaklar, kemik veya eklem yerlerinde deformasyonlar , diş gelişiminde gerilik, kaslarda zayıflık , yorgunluk , bitkinlik . 

Osteomalazi : Kaburga kemiklerinde,omurganın alt kısmında, leğen kemiğinde, bacaklarda ağrı, kas zayıflığı ve spazmları, çabuk kırılan kemikler. 

D Vitamini fazla kullanımının zararları : 
  • Yüksek miktarlarda alınması toksik reaksiyonlara sebebiyet verir . 
  • D vitaminin fazlası karaciğerde ve böbrekler birikme yapar .
  • Uzun süreli doz aşımı yüksek kan basıncı , mide bulantısı ve kusma , kalpte ritim bozukluğu , karın ağrısı , iştah kaybı , zihinsel ve fiziksel gelişme geriliği , damar sertliğine , böbrek hasarlarına neden olabilir . 
  • Günlük bir litreden fazla süt içen ya da buna yakın süt ürünü tüketen kişilerin ayrıca D vitamini almaları risk teşkil edebilir . 

Günlük 1000 üniteye kadar D vitamini alınması tavsiye edilirken , günde 5000 üniteden fazla alınması halinde böbrekler , karaciğer ve kalpte hasarlara neden olabilir . Mutlaka bir uzmana danışıp , tahlil yaptırınız .

Sevgiler .
Ayşe Köseler Güneş Yazar Hakkında:Merhaba , Ben Ayşe Köseler Güneş. Antalya'da yaşıyorum . Bir Minik Kelebeğin annesiyim . Eczacı Teknisyeniyim .Annelik serüvenimi , iyi kötü tecrübelerimi paylaştığım , işim gereği sağlık ve ilacın içinde olan bir anne olarak paylaşımlar yaptığım , yazmayı sevdiğim Minik Kelebeğin Annesi blogunun sahibiyim .


"Günümüz Modası D Vitamini" için 21 yorum:

  1. D Vitamini ben Haşimatoluyum bana da tavsiye ediliyor.

    YanıtlaSil
  2. balık yağı mı böööööö :))))

    YanıtlaSil
  3. D vitamini hakkında oldukça faydalı bilgiler :) Çok teşekkür ederim :L

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederim sayfanızda bana da yer açtığınız için :)

      Sil
  4. Ben güneşe de çıkamAdığım için aylık küçük kapsüllerden kullanıyorum. Sa fazlasın in bu denli zararlı olduğunu yeni öğrendim. Tesekkür ler

    YanıtlaSil
  5. Malesef insanlar komşudan-tanıdıktan her duyduğunu araştırmadan içiyor. Bana bir arkadaşım kabız yapmayan demir diye bir ilaç tavsiye etti mesela. Netten içeriğine bakayım dedim. multivitaminmiş...O da başkasından duyup kullanıyormuş....

    YanıtlaSil
  6. ben de oğlumda ara ara alıyoruz dr. tavsiyesi ile tabi..

    YanıtlaSil
  7. ben bu sene diyetisyen öncesi yaptırdım ve düşük çıktı D3 AMPULU ALDIM her sene mart ayına dogru baktiırmak gerekiyormuş

    YanıtlaSil
  8. kesinlikle haklısınız şeker yer gibi alıyorlar

    YanıtlaSil
  9. D Vitamini tavsiyeleri her dönem çok meşhurdu. Büyük oğlum doğduğunda D3 diye bir iğne vardı her bebeğe yapılırdı ben yaptırmadım dediğimde diğer bebek anneleri bana "kötü anne" muamelesi yapmıştı:)) Ben doktorumuzun yönlendirmesi ile devam ettim vitamin takviyelerine

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu dönem daha bi meşhur oldu Karatay sağolsun ama doktor tavsiyesi şart kesinlikle

      Sil
  10. Tam da D vitamini tedavisine başlamışken çok denk gelen bir yazı oldu bu, teşekkürler (:

    YanıtlaSil
  11. kan tahlilinde hiç bir zaman vitaminlerime bakmadılar ben istesem bakın diye gene bakmıyorlar ne yapmak lazım bilemedim vücudumda ne kadar ne vitamini var merak ediyorum :(

    YanıtlaSil
  12. kafasına göre ilaç kullananlar ya da arkadaşı eşi dostu şu iyi gelir iç iç bak faydasını göreceksin vb zararlı olduğunu bende bilmiyordum gerçekten

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...