5 Ocak 2017 Perşembe

Ana Sayfa » , , , , , , » Çocukları Tuvalete Alıştırma- Tuvalet Eğitimi Altı Lira :)

Çocukları Tuvalete Alıştırma- Tuvalet Eğitimi Altı Lira :)

5 Ocak 2017 Perşembe
Çocukları Tuvalete Alıştırma -Tuvalet Eğitimi
Merhaba Sosyal Medya Kafe okurları :)
Yazıma başlarken bile başlığıma gülüyorum.Başlığın devamında "Gel vatandaş gel ,tuvalet eğitimine gel!" yazacak gibiyim :) Çocukları tuvalete alıştırma bir çok annenin en çok zorlandığı konulardan biridir.Her anne çocuğuna tuvalet eğitimi vermeden önce pek çok blogu ve tecrübeli insanları göz önünde bulundurarak tuvalet eğitimine başlar.

Ben de iki oğluma da bu şekilde başladım.İlk oğlumda hiç bir zorluk çekmeden tuvalet eğitimini kolay bir şekilde vermiştim.Gelin görünki  ikinci oğlum İlke Yağız 'da durum hiç de öyle kolay olmadı.Yaklaşık 1 yıldır dönem dönem tuvalet eğitimi vermeye çalışsam da,farklı farklı yöntemleri denesemde başarısız oldum.

Her başarısız tuvalet eğitiminin arkasından daha vakti var demek ki deyip kendimi bir şekilde avutup tuvalet eğitimine ara verdim.İlke Yağız 3,5 yaşında ve istediği her şeyi anlatabiliyor bizlere.Tuvalet konusu çişş olduğunda hemen laf değiştirme çabalarına başlayacak kadar da akıllı bir bıdık :) Sadece fazlaca inatçı bir çocuk.

İlk tuvalet eğitimi vermeden önce çişe alıştırma külotları,yatağı için koruyucu alez, çocuklar için klozete takılan çocuk klozet aparatı aldım.Klozete çocuk klozet aparatını koyup İlke'yi oturtmak istedim.Kıyametler koptu,ağlama krizlerine girdi.Durum böyle olunca hiç başlamayan tuvalet eğitimine ara verdim.Ara  verdiğim dönemde sürekli benimle birlikte tuvalete girmesine izin verdim.Yaklaşık 4 ay sonra tekrar bir tuvalet eğitimine başlamak istedim.Buna etken İlke Yağız'ın kendi klozet aparatını klozete koyup ağlamadan, sızlamadan oturmak isteyişiydi.Evet galiba sonunda oluyor dedim kendi kendime.Ama nerede saatlerce koltukta oturur gibi oturdu klozette :)

O kadar keyfi yerindeydi ki yanına tabletini ve oyuncaklarını bile istiyordu.Abartısız 1 saat oturduğu zamanlar oldu ama bir damla bile çiş yapmadı.Sürekli banyoda geçen zamanlarda oyun oynadık,şarkı söyledik,tabletten çizgi film izledik  sanki çocuk odasını banyoya taşımış gibiydik.Bu şekilde 1 hafta kadar sürdü.1 haftanın sonunda da bir damla çiş olmayınca yine tuvalet eğitimini bıraktım.

3 ay sonra hazır yaz geliyor yazın alıştırırım belki diyerek tekrar tuvalet  eğitimine başladım.Evde ne kadar halı varsa hepsini toparladım.Saatlerce klozete oturdu ama çiş yapmadı.Saatlerce klozete oturuyor çiş yapmıyor ama odasında oyun oynarken çişini altına yapıyordu.Bu dönemde oldukça sabırlı olmak ve çok büyük sevgi,ilgi göstermek şart.Her tuvalet eğitiminde gündüzleri hiç bezlemedim.Geceleri de uyuduktan sonra bez taktım.Klozete ağlamadan ,sızlamadan saatlerce oturan bir çocuk neden çiş yapmaz ki ? Bana bu durum oldukça garip geliyordu.Sağda solda çiş ,büyük tuvaletini yapmaları fazlalaşınca yine tuvalet eğitimine son verdim.

Ve son olarak yaz bitiminin ardından yaklaşık 4 ay sonra ;
Normal market alışverişimizi yaparken gözüme lazımlıklar çarptı.Sıradan basit oturak şeklinde bir lazımlık.Bak oğlum burada çok güzel oturaklar var,hem otururken buna çiş de yapabiliyorsun.Önce şaşkın bir bakışla baktı ardından anne sarı alalım dedi.Ve kendi lazımlığını kendi seçmiş oldu.

Eve geldiğimizde saat 22:00 gibiydi.Hemen oturmak isteyip istemediğini sordum.Tamam anne !Oturarak televizyon izlemek istediğini söyledi.Yaklaşık 2 saat kadar tv karşısında lazımlığında oturdu.Zaman zaman kalkmak istediğinde ilgisini başka yönlere çekerek oturmasını sağladım.2 saatin sonunda lazımlığına çişini yaptı.Ev halkı olarak bu durumu büyük bir sevinçle karşıladık,tebrik ettik,alkışladık ve boynuna sarıldık. :) Marketten aldığım lazımlığın fiyatı 6 lira :D

Doğduğundan bu yana gece geç uyuyan bir çocuk .Gece uyuduktan sonra yine bez taktım.Uyumadan önce sabah uyanınca yine küçük tuvaletine çiş yapması gerektiğini,yatağa yaparsa ıslanacağını tembihledim.İlk gece hiç uyandırmadım, sabah kuru bir şekilde kalktı.Uykudan uyanır uyanmaz lazımlığına oturdu..Çişini hemen yaptı.Sarılmalar,tebrikler,alkışlar, hadi çişimize bay bay yapmalar,klozete dökerken sifonu ben çekeceğim diyerek koşarak banyoya gidişi ile İlke Yağız çok mutlu.Tabii ben de :)

2-3 gün içinde 2 saat arayla çiş zamanı diyerek lazımlığına oturdu.Giderek çiş için lazımlıkta bekleme süreleri kısaldı ve hemen yapıp kalkmaya başladı.Tabii bu 2-3 gün içinde arada çiş kaçırmaları oldu.Burada oldukça sabırlı ve sakin olmak korkutmamak gerekiyordu.Büyük tuvaletini de 2 gün sonra lazımlığına yaptı.Bakmak istedi izin verdim.Hadi anne kakaya da bay bay yapalım!
Tamam oğlum koşarak klozete gidip kakalara da bay bay yapıp sifonu çektik.Bu olay İlke Yağız'ın çok hoşuna gitti.

Ve 4. gün İlke çişim geldi anne diyerek yavaşça yanıma gelip söylemeye başladı.Çişini söylemeye çabuk alışsa da büyük tuvaletini kaçırdığı oluyordu.Arkasından benden özür dilemesi bunun yanlış olduğunun farkında olmasının en büyük kanıtıydı.Bende çişini,kakasını her zaman tuvaletine yaparsa büyük abi olabileceğini ve okula gidebileceğini söyledim.Okula gitmeyi çok isteyen bir çocuk.

15 günün sonunda İlke Yağız büyük abi oldu.Artık çişini de büyük tuvaletini de hiç arıza çıkarmadan söyleyebiliyor.Geceleri kaldırmamaya devam ediyorum, sorunsuz sabah kuru kalkıyor.Gece yatmadan önce çiş zamanı yapıyoruz sadece.Sabah uyanır uyanmaz da yine çiş zamanı!

Tuvalet eğitiminde en önemli şeyin sabır olduğunu ve günlük meşgul olduğumuz her ne varsa hepsinden uzaklaşarak bolca çocukla vakit geçirip oyun oynamak yani bu süreçte onun yanında olduğumuzu hissettirmek,hem kendimizin hem de çocuğun stressiz bir tuvalet eğitimi sürecini bitirmiş oluyoruz.Çevremizde mutlaka abuk sabuk konuşanlar çıkıyor.Hiç kimseyi takmadan çocuklarımızın psikolojisine göre davranmak en doğrusu sanırım.

Yeni tuvalet eğitimine başlayacak olan tüm annelere bolca sabır ve stressiz bir tuvalet eğitimi diliyorum. :A
Yazımın başlığına da ilham olan 6 liralık ,çocuğunuzun seçeceği bir lazımlık belki sizlerinde mutlu sonu olabilir ;)
Sevgiyle kalın :L
Sibel Ordueri


"Çocukları Tuvalete Alıştırma- Tuvalet Eğitimi Altı Lira :)" için 10 yorum:

  1. Merhabalar...Yazı başlığına bakınca hayırdır dedim.Sonuna kadar okuyunca işin rengi çıktı ortaya.Çok şükür 2 çocuklu bir anne olarak o günleri geride bıraktık biz...
    Derya'nın Spor Günlüğü'nün,Blogger Takipleşme Topluluğundan geldim sayfanıza.G+ ekledim.Ben de http://yesimlehertelden.blogspot.com.tr/ sayfama beklerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şükür artık biz de tuvalet eğitimini atlatık :)
      Blogunuzu ziyaret ettim ;)

      Sil
  2. hadi hayırlı olsun çok sevindim :) Yağız zorlamıştı beni ama Ela çok kolay alışmıştı. Ahh bide yatagında uyuma kısmına geçebilsek :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Gülşahcım :)
      2013 versiyon bunlar İlke Yağız da yatağında uyumuyor malesef :(

      Sil
  3. Çocuğun kendini hazır hissetmesi gerekiyor bence de. Önceleri çok küçükken başlanırdı tuvalet alıştırmasına. Sonuç hep travma.. :( İlke de kendini hazır hissettiğinde başlamış. Çok da iyi olmuş. Tabi 6 liralık lazımlığı da yabana atmamak gerek.. Onun görevi de büyük burada..:) Anne uğraşsın didinsin çocuk 6 tl lik bir lazımlıkla işi bitirsin..:) Şaka bir yana gerçekten de sabırlı olmak gerek bu dönemde..
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bana da bir çok kişi çok geç kalmışsınız ,neden bez bağlıyorsun ,artık o büyümüş söyler v.s söylemler oldu.Hiç birini umursamadım.Ahh başta klozete klozet aparatı ile oturduğu için gerek duymamıştım lazımlığa :) Kendi seçtiği için ona özel bir şey olduğunu hissetti galiba :) Valla şakası bir yana 1 yıl geçti tuvalet eğitimi vereceğim derken :)
      Sevgiler...

      Sil
  4. Güzel blogunuzu yeni keşfettim ama artık takipteyim, bize de bekleriz...

    http://hedefbodrum.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  5. Her çocuğun doğası farklı oluyor. Tuvalet konusunda ben müzikten yararlanmıştım. En çok işime yarayan sazlı sözlü oynak bir havaydı :) Kurtulmuş olmanıza sevindim. :)

    YanıtlaSil
  6. :) Oğlum Dawn sendromlu ve maalesef tuvalet eğitimi konusunda sıkıntı yaşadık 8 yaşına kadar bezledik bezlemediğimizde de gece bile altına kaçırdığı oluyordu.

    8 yaşında sünnet oldu artık korkudan mıdır nedir :) ve şükürler olsun ki tuvalete kendi gitmek istedi ve bezden kurtuldu.
    şimdi 15 yaşında koca delikanlı.

    kızımda lazımlıkla arkadaş olmuştuk :) nerde sevimli lazımlık varsa onu bulup alıyordum.

    YanıtlaSil
  7. Benim yas grubumun cocuklari zamani hazir bezler yaygin degildi maalesef ve tuvalet egitimleri 1-1.5 yaslarin da en gec 2 yasinda tamamlaniyordu bez yikama olayindan kurtulmanin tek yolu:)))
    Simdi bezlerin rahatligi ve dr larin 3 yasina kadar zorlamayin demeleri(bunda biraz bez firmalarinin etkisi oldugunu da dusunuyorum:)
    İzmir de arkadasimin torununda sizin yontemle 2 yasin da olayi halkettiler ben de ins.Duruyu alistiracagim 15 aylik oldu torunum anneden cok benle vakit geciriyor haliyle gorev bize düşüyor ins 2 yasina bezsiz girer agirliktan kurtulur:)))
    Denryimlerin paylasilmasi cok faydali yol yöntem cogaliyor tesekkurler sevgiler

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...