11 Mart 2017 Cumartesi

Ana Sayfa » , , , , » Çocukta Öfke Nöbetleri Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır 2

Çocukta Öfke Nöbetleri Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır 2

11 Mart 2017 Cumartesi
Çocukta Öfke Nöbetleri Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır

Çocukta Öfke Nöbetleri Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır

Daha önceki yazımda çocukta öfke nöbetlerinin sebeplerini anlatmıştım. Bu yazımda ise öfke kontrolü nasıl sağlanır konusuna değineceğim. Çocuğun öfkelenmesi karşısında bazen kendimizi çaresiz hissedebiliriz. Ama çare var elbette. Öncelikle sakin ve sabırlı olmalı ve gerekli önlemleri alarak çocukta öfke kontrolü sağlamaya çalışmalıyız.

Öfke kontrolü nasıl sağlanır?

  • Öfkelenmesi sırasında çocuğa öğüt vermeye kalkmayın, duymayacaktır. Sakinleşmesini bekleyin.
  • İlgisini başka yöne çekmeye çalışın. Sevdiği şeylere yönlendirmeye çalışın.
  • Mümkün olduğunca zararsız isteklerini yerine getirmesine fırsat tanıyın. Yerli yersiz tüm isteklerinin engellenmesi çocuğu bunaltabilir.
  • Müzik dinlemesini sağlayın. Hafif ve dinlendirici bir ses onu rahatlatır.
  • Sevdiği oyuncaklarını görebileceği bir yere koyun. İlgisi oraya kayacaktır.
  • Öfkeye sebep olan etkeni ortadan kaldırmaya çalışın. Öfkenin tekrarlanmasını önlemek gerekir.
  • Asla sinirlenmeyin ve bağırmayın. Bu durum işlerin daha kötüye gitmesine sebep olur.
  • Onunla gülümseyerek göz teması kurmaya çalışın. Güven duymak çocuğa iyi gelecektir.
  • Etrafta kazara kendisine zarar vermesine sebep olabilecek tehlikeli aletler bırakmayın.
  • Sabırlı olun, çünkü hiçbir öfke nöbeti sonsuza dek sürmez. Birazdan çocuk sakinleşecek ve rahatlayacaktır. Sakinleştikten sonra onunla kısa bir konuşma yapabilirsiniz. Konuşmanız sırasında, bu durumun sizi çok üzdüğünden bahsedin. Çözüm önerilerinizi sunun. Sizi anlayacağından emin olun. Çünkü çocuklar müthiş bir zihin açıklığıyla bizi dinlerler. Samimiyetinizi anlayacağı kuşkusuz. Aynı şekilde samimiyetsiz davranışları da çok iyi ayırt edebilirler. Bu yüzden asla olmaz vaatlerde bulunmayın.
  • Öfke kontrolü sağlamak sabır işidir. Altın kural: Sabırlı ve sakin olmak. Aksine öfkeli davranışlar çocukta öfkeyi pekiştirir. Sonra öfke içinden çıkılmaz, baş edilemez bir hal alabilir.
  • Eğer sakin davranamıyor, sorunun üstesinden gelemiyorsanız ve çocukta öfke nöbetleri sıkça tekrarlanıp artış gösteriyorsa, bir uzmandan yardım isteyin.
  • Asla şiddete baş vurmayın. şiddet çözüm yolu değil, aksine sorunun baş sebebidir.
  • Her şey geçtiğinde pişmanlık duymak istemiyorsanız sabırlı ve sakin olmayı ihmal etmeyin.
Çocuklar en değerli varlığımız. Toplum, iyi yetişmiş çocuklarla daha değerli bir hal alır. Çocuğa gösterilen sabır ve verilen emek, bireysel ve toplumsal kazanımlar olarak geri döner.
Sağık, huzur ve mutluluk dileklerimle...
Nahide Zereyak
Yazar Hakkında: Merhabalar. Adım Nahide Zereyak. En Nefis Tariflerim Blogun sahibesi ve yazarıyım. İşletme fakültesi mezunuyum. Adana'da yaşıyorum. 3 çocuğumun annesi ve mufağımızın aşçısıyım. Mutfağımda pişenleri okuyucularımla da paylaşmak benim hobim. Yanı sıra hayata dair pek çok konuda sizlerle birlikte olmak için Sosyal Medya Kafe'deyim...


"Çocukta Öfke Nöbetleri Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır 2" için 14 yorum:

  1. Benim 3.5 yasinda bir yegenim var.Tam bir inat,dedigim dedik,sinirli bir cocuk.Öfke nöbeti gecirdigi zaman suan seni dinlemiyorum,bagirarak benimle konusamazsin diyorum sakin ses tonuyla.Ama agliyo,biseyler firlatiyo,en son sakinlesiyo 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor ama geçici bir süreç bu. Sakin kalmakla en iyisini yapıyorsunuz. Aksi halde onun öfkesi de daha çok pekişecektir.. Umarım bu süreci kısa sürede atlatır..
      Sevgiler..:)

      Sil
  2. Herkes öfkeli. Yediden yetmişe :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh Maalesef öyle.. Ama neyse ki çocukları eğitmek bizim elimizde..
      Çok teşekkürler.. Sevgiler..:)

      Sil
  3. Öfke hep yetişkinşere özgü bir kavramdı yakın zamana kadar, artık küçük çocuklarda da görülüyor. Ergenliğe yaklaşırken olmsı normalmiş gibi bir algı bile oluştu. Çocukların bu öfkesi yaradılışlarında olan, ihtiyaç duydukları ne varsa onlardan biraz mahrum kalmalarından kaynaklanıyor sanki. Bizler de daha öfkeliyiz, her şeyimiz yansıyor bu da onlara etki ediyordur. Faydalı bir yazı oldu, ben kendi adıma çare aradığım her konuda akademik bilgi, dost tavsiyesi, büyük öğüdü hepsni dinliyorum. Ortak noktadan çözüme gidiyorum, ders çalışmaya devam. Selamlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir konuya değindiniz. Teşekkür ederim.. İhtiyaç duydukları şeylerden mahrum kalıyorlar. Serbest alanlar kısıtlı. Enerjilerini açığa vuramıyor ve kendilerini tam olarak ifade edemiyorlar.. Sonuç, öfke nöbetleri. Biz de sabırla ve öfkesini pekiştirecek davranışlardan kaçınarak onlara yardımcı olmalıyız bu süreçte..
      Çok teşekkürler..
      Sevgiler..:)

      Sil
  4. Bir de inatçı çocuklarınız varsa öfkeleri de inatçı olabiliyor maalesef. Faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Beğenmenize çok sevindim..
      Sevgiler..:)

      Sil
  5. Çocuklarda öfke nöbeti kontrolünü sağlamak için altın değerinde bilgiler.Genellikle minik oğlumda uyguladığım yöntemler arasında ilgisini başka yöne çekmek,onun boyuna eğilerek göz teması kurmak ,sakince konuşmak ve üzüldüğümü belirtmem çok işe yarıyor.Bana en son elleri ile kalp yapıyor💓 Ben sana kalp yaptım anne özür dilerim diyerek öpüşmelerle sakinleşiyor.Çocukları büyütürken sabırlı ve sakin olmayı başarmamız gerekiyor.Emeklerine sağlık canım👌💖

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh canım, o kalp yapması canlandı şimdi gözümde.Kendini bu şekilde ifade ediyor. Sevgiyle ve şefkatle çocuğun kendini ifade etmesine yardımcı olmak da gerek tabi. Tebrik ederim..
      Sevgiler..:)

      Sil
  6. Kucağıma alıp sarılırdım. Öpüp sakince onu ne kadar sevdiğimi, nasıl tatlı bir çocuk olduğunu ama bu yaptığının yanlış olduğunu söylerdim. Ses tonum sakin olurdu, biraz böyle geçtikten sonra hoşuna giden konulardan söz açardım, dikkatini dağıtıp keyfi yerine gelince bırakırdım. Asla bağırıp kızarak bir yere varamadım. Aslen tamamıyla haksız bile olsa o tavırla hiçbir yere varılmıyordu. Ama asla da istediğini ya da haksız olduğu şeyi ona vermedim, sakinleştikten sonra bu konuda konuştuk.

    Çok güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim bu güzel yorumunuz için.. Şefkat ve sevgi ile neler çözülmez ki? Çocukların ihtiyacı da tam olarak bu zaten..
      Sevgilerimle..:)

      Sil
  7. Çok güzel öneriler. Sabir çok önemli. Çocuk yetistirmek herhalde dünyadaki en zor islerden ama sevgileri herseye deger 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O melek kalplerdeki sevgi için her şeye değer gerçekten. Çok teşekkür ederim. Sevgiler.

      Sil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...