30 Mayıs 2017 Salı

Bilgisayar Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

30 Mayıs 2017 Salı
Bilgisayar Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İnsan sağlığı asla ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Yediğimiz, içtiğimiz şeylere dikkat edip, spor yapıp ve  mevsimsel geçişlere göre giyim konusunda özenli davranarak sağlıklı kalmaya çalışsak da bazen sinsi hastalıklarla yüz yüze kalabiliyoruz.
Kimden bahsediyorum? Elbette bilgisayar kullananları!
Bildiğiniz gibi bilgisayar başında saatlerini geçiren kişiler çeşitli sağlık problemleriyle karşılaşmaya aday durumundalar.
Bitmek bilmeyen işler, şunu da yapayım sonra çıkarım gibi düşünceler, suyu – çayı ayağına isteyerek yerinden kalkmama gibi davranışlar  çeşitli problemlerin meydana gelmesine davetiye çıkarıyor.
İş hayatınızda da bilgisayar kullanıyor musunuz bilmiyorum ama ister iş ister blog yazarlığı amacıyla olsun bilgisayar kullanırken sizi bekleyen tehlikeler :
  • Elektromanyetik radyasyon
  • Isı (dizüst bilgisayarlarda)
  • Mavi ışığa maruz kalma (özellikle geceleri)
    Oturma ve duruş hataları
Şu bir gerçek ki teknolojiyi hayatımızda kullanmalıyız fakat bunu sorumlu bir şekilde yapmalıyız. Teknolojinin önümüzdeki yıllarda ortadan kalkacağı, yok olacağı gibi bir şey söz konusu değil. O zaman sorunları hafifletmenin ve bilgisayar kullanım risklerini azaltmanın yollarını bulmak zorundayız.
Bilgisayar kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

1 – Radyasyondan korunun

Radyasyon kelime anlamı olarak dalga parçacık ile yayılan enerji veya foton hareketleri nedeniyle oluşan ve yayılan enerjidir.
Günlük yaşamımızın temel taşlarından bilgisayar ise diğer tüm elektrikli cihazlar gibi  elektromanyetik dalgalara neden olurlar. Bilgisayarların neden olduğu bu dalgalar kimi zaman zayıf kimi zaman ise oldukça kuvvetli olabilmektedir.
Sırt sırta gelecek biçimde konulan bilgisayarlar yüksek radyasyona sebep olabilirler.
Peki bundan nasıl korunuruz?
Günlük bilgisayar kullanımı sırasında sık aralıklarla çalışmak ve bilgisayarla araya mesafe koymak, yakın durmamak gibi önlemler alabiliriz.

2 – Isıya maruz kalmayın

bilgisayar-isi-etkisi
Özellikle laptopları diz üstüne alıp çalışmak en yaygın görülen davranış. Fakat bir müddet sonra oturuş pozsiyonunu bozmadan laptoptan gelen ısı doğrudan ayaklarınıza etki edecektir.
Bu şekilde bir kullanım sırasında cildinizde kızarıklık, ayaklarda uyusukluk hissetmeniz kaçınılmaz.
Sizlere tasiyem uygun fiyatlara bilgisayar minderleri satılıyor. Bilgisayar kullanmak istediğiniz zaman bu minder vasıtasıyla tehlikeleri minimize ederek sağlığınızı koruyabilirsiniz.

3 – Gizli tehlike! Mavi ışık

Geceleri ekranlardan çıkan ışığın mavi tonlarda olduğunu hiç farkettiniz mi? Ya da geceleri cep telefonu ile mesaj yazan kişilerin yüzlerindeki hafif ürkütücü mavimsi parlaklığı ?
TV, bilgisayar, cep telefonları ya da tabletlerin ekranlarından gelen ışıkta genellikle hafif bir mavilik vardır. Bu mavilik gün ışığında ekranın çok daha iyi görünmesini sağlıyorken, geceleri gözlerimizi yoran bir hale geliyor.
Hele bir de geceleri uzun saatler ekran başında kalıyorsak vay halimize…
Bu tehlikeden korunmak için yine bilgisayar kullanımını sınırlandırmalıyız. Mavi ışık filtresi olan dinlendirici bir gözlük alımı da  faydalı olabilir.

4 – Oturma pozisyonuna dikkat!

En çok maruz kalınan problemlerin başında
  • boyun ağrısı
  • sırt ağrısı
  • göz problemleri
  • baş ağrısı yada migren
  • ellerdeki ağrı
  • aşırı kilo
  • stress ve depresyon
şikayetleri gelmektedir. Peki bunlar için ne yapabilirsiniz?
Bilgisayar başında saatler boyunca oturmaktan kaçının. Küçük molalar vererek kısa yürüyüşler yapmak faydalı olacaktır.
Kısa aralarla boynunuzu gevşetici egzersizler yapın.
Fazla eğilmeden oturmaya çalışın ve masa-sandalye duruşunu iyi ayarlayın.
Gözlerinizi birkaç kere kırpın. Gözlerinizi saat yönünde ve saat yönünün tersine hareket ettirin.
Kollarınızı uzatın ve parmaklarınızın gevşemesini sağlayın.
Çalışırken bir şeyler yeme ihtiyacı hissediyorsanız üzüm, kayısı gibi daha sağlıklı yiyecekleri tercih edin.
Uykunuzu ihmal etmeyin.
Ziyaretçi sayısı elbette önemli. Az oluşunu ciddi bir problemmiş gibi kendinize stres oluşturmasına izin vermeyin.

Son Sözler

Sürekli blog konularında bir şeyler yazma uğraşındayken kimi zaman gözlerimin kan çanağı olduğunu ve gereksiz kaygılar taşıdığmı fark ettim. Bu yüzden nasıl önlem alabilirim diye araştırırken benimle aynı sıkıntıyı yaşayanlar olabilir düşüncesiyle bu konuyu ele aldım.
Ruh ve beden sağlığı her şeyden önemli. İyi olursanız iyi hissederseniz kendinizi yazınızı iyi hazırlarsınız.
Kendinizce denediğiniz yöntemler var mı? Bizlerle paylaşır mısınız?

Misafir Blog;
Bu makale, Beden Sağlığı yazarı tarafından Sosyal Medya Kafe için hazırlanmıştır...


"Bilgisayar Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler" için 10 yorum:

  1. Laptopu hiç bacaklarıma koymam sanki yakıp kavuracak gibi gelir çok doğru bir yazı olmuş sanki bir aralar kaktüs pc den gelen radyasyonu alıyor gibi bir muhabbet vardı aklıma o geldi okuyunca :))

    YanıtlaSil
  2. Önemli bir konuda faydalı bilgilendirme olmuş. Elinize sağlık. Ben yazı yazarken bazen bilgisayara değil kağıda yazıyorum eskizlerimi. Bu sayede biraz az bakmaya çalışıyorum. Bir de ortopedik koltuk minderi aldım belime yük binmesin diye.

    YanıtlaSil
  3. bi ara laptopla yapışık yaşardım :(

    YanıtlaSil
  4. Çok doğru tespitler... emekli olmadan önce boyun ve sırt ağrısından aşırı derecede şikayetim vardı, fizik tedavi gördüm ve ondan sonra bilgisayarın yerini değiştirdim, işte acele ederken beden hareketleri önemsenmiyor ama sonra bir ağrıyla kendini gösteriveriyor işte. Teşekkürler,

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten çok önemli konu. Ben de artık belli saatlerle sınırladım bilgisayar başında geçireceğim zamanı. Cep telefonunu zaten çok az kullanıyorum. Bütün yazdıklarınız doğru tespitler. Teşekkür ediyoruz.

    YanıtlaSil
  6. Ben gözlerimle ilgili problem yaşıyorum. Yaşarma, kırpıştırma, ovma gibi sorunlar oluşuyor. Dikkat etmem gerek sanırım. Çok teşekkürler. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Bu konuyu yazdığın iyi olmuş. Doktorumun yirmi dakikada bir kalkıp yürüyeceksin uyarısı aklıma geldi. İnsanlar tıbbi tanı için girdikleri medikal cihazlarda kimi zaman bizleri bunaltırken kendilerinin saatlerce pc başından ya da telefondan ne kadar ayrılıyor?
    Sürekli pcyi izlemek zorunda kaldiğimdan işimden dolayı gözlerim aşırı kuruyor ve korkunç baş ağrısı yaşıyorum.
    Bu konuda gerçekten bilinçli olmak gerekli. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  8. Çok uzun süre bilgisayar kullandığımda boyun,bel baş ağrıları yaşıyorum.Elimden geldiğince bilgisayar başına sürekli oturmamaya çalışıyorum.Laptop'u hiç dizüstü kullanmadım.Her zaman masa üstünde kullanıyorum.Bilgisayar kullanırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilinçli olmak şart.Emeklerinize sağlık faydalı bir yazı ile misafir blog olduğunuz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Dinlenme gözlüğü alsınlar mavi ışığı kırıyor bende var

    YanıtlaSil
  10. Sırt sırta konulan bilgisayarın tehlikesi dikkatimi çekti. Yan yana konulunca da tehlikeli olabilir diye düşündüm. Buna dikkat etmeliyim!
    Diğer yazdıklarınıza da katılıyorum. Zaman zaman semptomları kendi üstümde tespit ediyorum.
    Bilgisayar başına sadece blog işleri için oturur oldum. İlk zamanlardaki tempomu da azalttım zira sinirlerimi de etkilemeye başladı. Her şeyin başı sağlık diyorum bende.
    O mavi ışıkta da suratlar ne fena görünür, korku filmmindeymişiz gibi! :)

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...