23 Mayıs 2017 Salı

Ana Sayfa » , , , , , » Teknoloji Bağımlılığı-Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı-Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı

23 Mayıs 2017 Salı
Teknoloji Bağımlılığı
Merhaba Sosyal Medya Kafe Okurları,
Bugün sizlere teknoloji bağımlılığı ve çocuklarda teknoloji bağımlılığı konusunda düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.
Cep telefonları, bilgisayarlar, tabletler, oyun konsolları vs.. Bunlar yalnızca birkaçı. Teknolojinin hızına yetişmek mümkün mü? Hızlı adımlarla koşuyor adeta. Cep telefonlarının bir modeline alışamadan yeni bir modeli çıkıyor. Yenilik iyi, güzel, hoş da; ya teknoloji bağımlılığı ? Teknolojinin çoluk çocuk, genç yaşlı demeden hepimizi bu şekilde esir almasına ne demeli? Her ne kadar kendimizce sebepler bulsak, bahaneler uydursak da çağın getirdiği bu düzene çok çabuk uyduk, uyum sağladık. Yarattığı elektromanyetik alanları göz ardı ettik. Üstelik çocuklar da gözlerini açtıkları bu teknoloji çağında ister istemez erken yaşta elektromanyetik dalgalar yayan bu cihazları tanıdılar, kullandılar, alıştılar. Zaman zaman kurallar, yasaklar, sınırlamalar da getirsek ipin ucu kaçtı. Artık onlar teknoloji çocuğu. Bizler de teknoloji yetişkinleri oluyoruz sanırım bu durumda.

Bunun kaçarı göçeri yok. Teknoloji ve teknolojik aletler artık hayatımızın bir parçası ve neredeyse vazgeçilmezi. Ve çocuklarda teknoloji bağımlılığı da giderek artan, gelecekte çocuklarımız üzerinde ne gibi etkiler bırakacağı pek de belli olmayan bir hastalık. Uzmanlara göre 12 yaş altındaki çocuklar cep telefonunu asla kullanmamalı; 13 yaş üzeri ise kısmen kullanmalı. Yani sadece acil durumlarda ihtiyaç için kullanmalılar. Gelelim uygulamaya. Günlük hayatta durum böyle mi? Hayır. Eve kapanan, koşup eğleneceği alanları daralan çocuklar teknolojik aletlerle daha çok zaman geçiriyorlar. Hatta belki ellerinden düşürmüyorlar.
Çocuklar da Teknoloji Bağımlılığı

Neden teknolojik aletlerin yaydığı dalgaların sebep olabileceği etkiler konusunda daha çok çocuklardan söz ediyoruz? Çünkü biz yetişkinler, belli bir yaşın üzerindekiler gelişme çağımızda bu aletleri görmedik. Sadece bilgisayar ile eğer imkan olursa okulumuzun bilgisayar odasında kısa süreli olarak karılaşabildik. Ve internet de yoktu. Cep telefonu da yoktu, sonradan yavaş yavaş yayıldı. Ama yaşı 15 veya altında olan çocuklar teknolojik aletlerin ve yaydığı dalgaların arttığı bir dünyaya gözlerini açtılar. Yetişkin veya çocuk, kimileri bu durumu dengede tutabilmekteyse de, büyük çoğunlukta bu durum teknoloji bağımlılığına dönüştü.

Biliyorum ki; çağın getirdiği etkilerden uzak durmak mümkün değil. Tam olarak bir kısıtlama veya yasaklama yoluna gitmek başka sorunlara yol açacaktır. İnsan içinde bulunduğu hayattan kopuk yaşayamaz. Teknolojik aletlerin bu kadar yaygın olduğu ve hatta faydasını da çokça gördüğümüz halde ondan uzak duramayız. Ama kontrollü ve disiplinli kullanım sağlamayı kendimiz alışkanlık haline getirir ve mümkün olduğunca çocukları da bu konuda eğitebilirsek, umarım ki teknolojiden en doğru biçimde istifade edebiliriz.

Daha çok doğal yaşam, daha çok açık alan, daha çok yüz yüze sosyal faaliyetler belki teknoloji bağımlılığına çare olabilir. Yüz yüze sosyal faaliyetler diyorum çünkü; sosyalleşmeyi de unuttuk. Sosyalleşmemizi de teknoloji esir aldı. Kapı zillerine değil, bilgisayar veya telefon tuşlarına dokunuyoruz artık. Bu da başlı başına bir sorun veya apayrı bir yazı konusu.

Sosyal Medya Kafe okurları olarak teknoji bağımlılığı konusunda düşünceleriniz nedir? Çocuklarınızı teknoloji bağımlılığından korumak için neler yapıyorsunuz ?

Unutmayalım!!! Her şey bizim elimizde.
Sevgiyle kalın.
Sibel Ordueri


" Teknoloji Bağımlılığı-Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı" için 28 yorum:

  1. Benim kendi gözlemim ebeveynler sanırım 10 yaşına kadar çok dikkat etseler de bu yaş grupları dediklerini yaptırma da fazlasıyla başarılı ve şahsi cep tlf kullanmaya başlayanlar çok fazla ilk yaptıkları da genelde sosyal hesaplar açmak onda var benim niye yokla başlıyor sanırım bu alışkanlıklar. Doğru uyarıların mutlaka yapılması gerekiyor
    Çok güzel bir konuya değinmişsin canım, bir ara tekrar gelip gelen yorumları da okuyacağım öneri faslında öğrenmem gerekenler olabilir. teşekkürler sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatice ablacım yorumun için teşekkür ederim.Maalesef çocuklar evde kaldıklarında daha çok teknoloji ile iç içeler.Evde kaldıkça can sıkıntısından sanırım daha çok düşülüyor.Benim minik oğlum bile gündüz sürekli evde dursak elinden tableti zor alırım.O yüzden hava güzelse sürekli parka çıkarmaya çalışıyorum ki uzak kalsın.Daha çok açık hava ve arkadaşlar edinip oyun oynarak vakit geçirmesini bu şekilde sağlıyorum.
      Sevgiler...

      Sil
  2. Merhabalar, çok önemli bir konu işlemişsiniz. Kaleminize sağlık.
    Daha cep telefonları yeni yaygınlaşmaya başladığı yıllarda Rusya'da bir deneyi hatırlıyorum: 30 dakika kadar sürede 4 cep telefonu arasında bir tavuk yumurtası rafadan olacak şekilde pişiyordu yayılan dalgalardan. İngiltere'de yıllar öncesi yapılan araştırmalarda yeni gelişmekte olan beyinleri oldukça fazla etkilediği tespit edilmişti. Bence görünen bilgiler ışığında gelecekte durum hiç de iyi olmayacağa benziyor. Öncelikle aileler bilgilenmesi ve daha sonrasında da çocukları bilgilendirmesi gerekiyor. Hoşça kalın. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Halil Bey
      Rusya'da yapılan deney sonucu gerçekten çok ürkütücü.Dilerim tüm ebeveynler olarak teknolojik aletler konusunda yeterince bilinçleniriz.Çocuklarımızı mümkün olduğunca uzak tutmaya çalışırız.

      Sil
  3. anne babalara çok iş düşüyor bazı anne babalar çocuklarına HAYIR DİYEBİLMELİ. Ben sorunu hep ebevynlerde buluyorum. Orta halli ya da zengin bir ailenin çocuğu IPHONE marka cep teli istiyor ailesi tamam diyor alıyor ve bu çocuk ilk okul ya da ortaokulda 1 ay sonra da fakir ya da dar gelirli bir ailenin çocuğu da özeniyor istiyor. Ne kadar zor bir durum :( hırsızlık, uyuşturucu, psikolojik rahatsızlıklar da ardı ardına neden gelmesin? bir Psikolog olarak anne babaları her zaman eğitmek gerekli diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız anne ve babalara çok iş düşüyor.Ortaokul bitmeden cep telefonu alınmamalı bence.Çocuklar her tülü teknolojik alete özen duyuyorlar.Mümkün olduğunca istekleri geçiktirmek ve zararlarını sürekli dile getirmek gerekiyor sanırım.Teknolojik aletler konusunda önce ebeveynler eğitilirse belki biraz önüne geçilebilir.
      Sevgiler...

      Sil
  4. Çocukları teknolojiden tamamen uzak tutmak imkansız o yüzden belli sürelerde izin vermek gerekiyor. Böyle yapınca daha kontrol edilebilir bir hale geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Turgay bey
      Maalesef tamamen uzak tutmak imkansız.2 çocuk annesi olarak bunu birebir yaşıyorum.Ben mümkün olduğunca açık hava ve gezme ile uzaklaştırmaya çalışıyorum.

      Sil
  5. Bunu engellemek artık gerçekten çok zor. Belirli süre izin verip belirli süre kısıtlayınca da çocuğun aklının hep orada kaldığını gözlemliyorum. Sosyalleşmek, doğayla bütünleşmek, keşif yapmak ne yazık ki teknolojiden daha az ilgi çeker durumda. Yani bu işin bir sınırı yok anlaşılan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin de yazdığınız gibi belli süre izin verdiğimizde aklı sürekli orada oluyor çocukların.Maalesef bir sınır bulmak çok zor ve sürdürmekte tabii.
      Sevgiler.

      Sil
  6. Bizim ufaklık henüz iki buçuk yaşında ve telefona ilgisi fazla.Şimdilik onun yanında kullanmama kararı aldık.Böylelikle istemiyor.Tabii büyüyünce ne olur bilemiyorum.Etrafında çok kullanmazsak,ilgisini başka alanlara yönlendirebilirsek belki kontrollü bir tutum olabilir.Bunu ilerleyen senelerde göreceğiz.Güzel bir yazı olmuş.Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki-üç yaşlarında renkli ve sesli cihazlar çok ilgisini çekiyor çocukların.Çok yerinde bir karar vermişsiniz.Benim 4 yaşında oğlum da her telefonla görüştüğüm kişi ile konuşmak istiyor.O yüzden ben de sürekli telefon görüşmelerimi balkona çıkarak yapıyorum.Yanında mümkün olduğunca kullanmıyorum.
      Sevgiler.

      Sil
  7. Bunun önüne geçilmez bence sadece sistemin bir parçası oldukları ve kendi yaratıcılıklarıni gelistiremedikleri için çok üzülüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önüne geçemiyoruz maalesef :( Mümkün olduğunca uzak tutmaya çalışabiliyoruz.Üzücü gerçekler :(

      Sil
  8. Çocuklarımızın teknoloji ile bu kadar erken tanışmasına ve böyle içli dışlı olmalarına üzülüyorum gerçekten. Küçük çaplı önlemler almaya çalışsak da devir teknoloji devri. Teknoloji hayatlarında hep var acak. Ki faydalı kısmı olsun da zaten. Önlemler almak da bize düşüyor. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukların erken yaşta teknoloji ile iç içe olmaları çok üzücü gerçekten.Mümkün olduğunca uzak tutmaya çalışacağız.
      Sevgiler...

      Sil
  9. Yemeklerini bile bunlar olmadan yemeyen cocuklar var.Yegenimde öyle malesef :( Aslında kesin ve net olunursa bu tutum değiştirilebilir.çünkü biz çocukları değil çocuklar bizi dinlemeli.Dinlettirebilmeliyiz kendimizi.Ve oyun alanları yada gezi sahaları açmaliyiz bence Sevgilerimle 💕😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar üzücü bir durum.Yedikleri yemek onlara ne kadar yararlı oluyor acaba :( Sözlerimizi dinletmek zorundayız.Bol bol açık alan ve oyun parkları en iyi çözüm küçük çocuklar için.
      Sevgiler.

      Sil
  10. Kendimizi kontrol edemezsek çocuğa nasıl ve ne kadar diretebiliriz ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız önce kendimizi kontrol etmeyi başarmalıyız.Çocuklar bizleri örnek alıyor.

      Sil
  11. çok önemli bi konu..teknolojiyi kullanmak iyi ama insanı "yanlızlık psikolojisine" itiyor ve teknolojiden etrafa yayılan radyasyonda insanı ciddi anlamda olumsuz etkiliyor..bu nedenle teknolojiyi özellikle de çocuklarda kontrollü,sınırlı ve güvenli kullanmak çok önemli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz de çok önemli bir noktaya değinmişsiniz "yalnızlık psikolojisi" gerçekten teknoloji insanları yalnızlığa itiyor.Teknoloji bağımlılığı oluşmadan doğru kullanmak dileğiyle...

      Sil
  12. Tamamiyle haklısın Sibel kızım. Sanki tutsak olundu, bir boşluk hissediyoruz. Durum böyle. Genç anne ve babalara çok sorumluluk düşüyor. Zira çocukların merakı bazen durdurulamıyor. Ya bir uzman yönlendirmesiyle ya da etkili, kararlı bir yaklaşımla uzaklaştırmaya çalışmalılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef Ece ablacım acı gerçeklerle yüzyüze yaşıyoruz.Önce kendimi mümkün olduğunca uzak tutmaya çalışıyorum.Çocuklarıda açık alan,park ve gezme ile uzak tutmaya çalışıyorum.Aileler başa çıkamıyorsa senin de yazdığın gibi mutlaka uzman yardımı almalı.
      Sevgiler...

      Sil
  13. Belki de çağımızın en tehlikeli, gelecekteki en yaygın hastalıklardan biri olacak, olmaya başladı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef en tehlikeli hastalığına kapılmış gidiyoruz.Umarım herkes üzerine düşeni yerine getirmeye çalışır.Teknoloji bağımlılığı ciddi bir sorun.

      Sil
  14. Teknoloji bağımlılığınin miladı İnternetin ortaya çıkışıyla oldu. Televizyonlar bile masum kaldı. Cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla bu bağımlılık tavan yaptı. Manyetik alanların tehlikesinden hep bahsediliyor. Cep telefonu alırken sar değerleriné dikkat etmek gerekiyor. Ucuz ve bakanlığın izni olmadan ülkeye giriş yapan telefonlarda bu oran yüksek oluyor. Tehlikeden kaçmak icin ilk önlem olarak bu tür cihazlardan uzak durmak gerekiyor.
    Yazinizda ailelerin yasadigi handikaplardan bahsetmiştiniz. Hemen her ailenin sorunu olduğuna inanıyorum. Çözmek için yasaklar gerekiyor, uygulamak icinse Demir Lady'lik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zülal hanım
      Çok haklısınız teknoloji bağımlılığı internetin ortaya çıkması ile yayıldı daha sonra sosyal ağlarla ve online oyunlarla aldı başını gitti.Ahh ne güzel bitirmişsiniz uygulama konusunda Demir Lady olabilmek de hiç kolay olmuyor.
      Sevgiler.

      Sil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...