6 Ekim 2017 Cuma

Ana Sayfa » , , , , , , , » Bu Yöntemlerle Çocuğunuzun Hafıza Becerisini Büyük Oranda Artırın

Bu Yöntemlerle Çocuğunuzun Hafıza Becerisini Büyük Oranda Artırın

6 Ekim 2017 Cuma
Hafıza: Canlıların bilgiyi kayıt edebilme ve dilediğinde hatırlayabilme becerisidir. İnsan, yaşamı boyunca deneyim edinir ve bu deneyimler sayesinde hayatını kolaylaştırır. İşte hafıza becerisinin önemi tam da bu noktada öne çıkıyor. Eğitim, gelişim ve toplumsal fayda için hafıza becerisi olmazsa olmaz yeteneklerimizden biridir. Elbette, bu yetenek kişiden kişiye farklılık gösterir. Farkların doğum öncesi, doğum sonrası veya kalıtsal sebepleri olabilir ama unutmamak gerekir: Hafıza yeteneği her zaman geliştirilebilir.
Peki,
eksikliğinde, unutkanlık ve benzeri problemlere de sebep olan hafızamızı nasıl güçlendirebiliriz? Bu soruyu özellikle anne-baba ve eğitmenler için cevaplayalım.

“Unutkanlık zayıf bir hafızanın değil, ihmal edilmiş bir hafızanın ispatıdır” Donald A. Laird


Çocuklarda Hafıza Geliştirme Yöntemleri

Çocukların Hafızasını Güçlendirme Teknikleri

Hafızayı güçlendirmenin birden fazla yöntemi var. Bu yüzden her bir yöntemi ayrı ayrı, mini paragraflar şeklinde açıklamakta fayda var.
  • 1-Besinlerle Hafızayı Güçlendirmek: Günde birkaç adet ceviz ve bir avuç kadar fındık tüketmek unutkanlığı önler, hafızayı güçlendirir. Ceviz ve fındık vücuda e vitamini ile birlikte omega-3 yağ asidi sağlar. Aynı şekilde hamsi, somon gibi balıklar da omega-3 bakımından zengin besinlerdir ve hafızayı güçlendirirler. Ispanak, brokoli, böğürtlen, süt ürünleri, yumurta ve tam tahıllar da hafıza geliştirici diğer besinlerdir.
  • 2-Beyin Egzersizleriyle Hafızayı Güçlendirmek: Zihinsel gelişiminin uzmanlar tarafından sık sık kas gelişimine benzetildiğine dikkat etmişsinizdir. Evet, zihinsel beceriler de egzersiz ve kontrollü zorlama ile gelişebilmektedir. Şiir ezberlemek, şarkı sözleri ezberlemek gibi rutin egzersizlerin yanında oldukça eğlenceli hafıza oyunları oynamak da hafızayı geliştirir. Örneğin, şu sayfadaki hafıza oyunlarını inceleyebilirsiniz: https://www.mentalup.net/hafiza-oyunlari
  • 3-Spor Yaparak Hafızayı Güçlendirmek: Bir önceki maddede beyin egzersizleriyle hafızayı geliştirmekten bahsettik. Peki, fiziksel egzersizlerin yani spor yapmanın hafıza gücü üzerindeki etkisini hiç düşündünüz mü? Spor yapmak, sadece bedensel gelişime değil; beyin gelişimine de oldukça katkı sağlar. En basit açıklamasını şu şekilde yapabiliriz: Spor, vücudun kan akışını hızlandırır. Bu da beyde daha fazla oksijen taşınacağı anlamına gelir. Beynin fiziksel gelişimi, zihinsel işlevler üzerinde de etkilidir. Çocuğunuzu sevdiği spor faaliyetlerine yönlendirin.
Özetle:
Hafıza gücü, hayatımızı kolaylaştıran en önemli zihinsel becerilerimizden biridir. İnsanın sosyal yaşamını, eğitim hayatını, iş hayatını olumlu veya olumsuz yönde etkileme gücü olan bu beceri ihmal edilmemeli; daima geliştirilmelidir. Hafıza zayıflığında birçok problem açığa çıkmaktadır. Genç yaşta unutkanlık, ileri yaşlarda alzaymır gibi hastalıklara dönüşebilmektedir. Yukarıdaki hafıza geliştirme yöntemleri ile hem yetişkinler, hem de çocuklar hafıza becerilerini güçlendirebilirler.

Dikkat İle Hafıza Arasındaki İlişki

Dikkat, bir bilginin deneyim edinilmesine rağmen hafızaya alınıp alınmamasına etki eden diğer bir zihinsel becerimizdir. Bazen gördüğümüz herhangi bir görüntüyü hatırlamamızı engelleyen en önemli faktör dikkatsizliktir. Tam tersi, önemsiz bir detayı hafızaya almamızı sağlayan da dikkat etmiş olmamızdır. Sadece görüntü değil; ses, olay, duygu veya genel olarak kayıt edilebilir bütün bilgiler için aynı şeyi söylemek mümkün.

Dikkatli insanların hafızası daha güçlüdür çünkü deneyim edindikleri her olayı dikkatle inceler/yaşarlar. Bu da bilginin daha uzun ömürlü olacak şekilde hafızaya alınmasını sağlar. Bu nedenle, hafıza geliştirme tekniklerini dikkat geliştirme teknikleriyle pekiştirmek isabet olur. Bu iki kavram (dikkat & hafıza) özellikle eğitimde çok önemli olduğu için bütün okullarda öğrencilerin dikkat ve hafıza düzeyini artırma çalışmaları yapılır/yapılmalıdır.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte Türk bilim insanları dünyada bir ilk olan online dikkat&hafıza egzersizlerini geliştirdiler. İlk olması, hitap ettiği yaş aralığı ve içeriğinin oldukça geniş olmasıyla ilgili. Dünya genelinde kullanılan bu beyin egzersizleri, Türkiye’de okullar ve bireysel kullanıcılar tarafından oldukça ilgi görüyor. Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri, doktorlar ve oyun tasarımcıları tarafından geliştirilen uygulamanın adı MentalUP.

Yardımcı Kaynak: MentalUp 

Sibel Ordueri



"Bu Yöntemlerle Çocuğunuzun Hafıza Becerisini Büyük Oranda Artırın" için 8 yorum:

  1. Pek çok şeyin temeli kendimize iyi bakmak gibi görünüyor.

    YanıtlaSil
  2. Yazınız ilgimi çekti bende yenidoğan bebeğimiz için hafıza geliştirici yöntemleri araştırıyordum:)

    YanıtlaSil
  3. hafıza sarayını duymuşsunuzdur. Bir dönem çok merak sarıp kendi hafıza sarayımı oluşturmuştum sonra üstünden zaman geçti bıraktım ama hala zaman zaman hafıza sarayımı bir ziyaret ederim :)

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir paylaşım olmuş. Biz de bir süre mental-up kullandık. Keyifliydi
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Açik havada bol zaman geçirmeleri benim için çok önemli. Bir de hafiza gelistirici oyunlar oynamaya calisiyorum onlarla.

    YanıtlaSil
  6. 3 yaşındaki oğlum için güzel bir kaynak oldu. Teşekkürler...

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...