26 Eylül 2014 Cuma

Motivasyon ve Başarı İçin 20 İpucu

26 Eylül 2014 Cuma

Motivasyon Ve Başarı İçin Sözler
Motivasyon, mutlu ve başarılı olmak için hayati öneme sahiptir. Aşağıdaki ipuçları, kendi kendinizi motive etmenize ve bunu sürdürebilmenize yardımcı olacaktır.Motivasyon ve başarı sözleri de kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Bunlar, pratik ve sonuca yönelik tavsiyelerdir. Uygulamadığınız takdirde, genel kültürden öteye geçmeyeceklerdir.

Motivasyon Ve Başarı İçin 20 İpucu


1.Hikâyenizi Yazın


Temiz bir kâğıda bir iki paragraf olacak şekilde arzu ettiğiniz geleceğin hikâyesini yazın. Gelecekte yapmakta olduğunuz şeyi, yaşadığınız yeri ve sahip olduklarınızı yazın. Bu sizi, hem şimdi hem de gelecekte motive edecektir.

2.Geleceği Gözünüzde Canlandırın


Gözlerinizi kapatın ve kendinizi gelecekte ne yapıyor olarak görmek istiyorsanız, onu yaparken canlandırın. Sağlıklı bir şekilde koşuyorsunuz, bahçenizdeki çiçekler ile ilgileniyorsunuz ya da çalışıyorsunuz. Örneğin, hayaliniz küçük bir iş yeri açmaksa, kendinizi açılış gününde, müşterileriniz ve çalışanlarınız ile selamlaşırken hayal edin. Böylece, hayallerinizi somutlaştırabilirsiniz.

3.Geçmişi Gözünüzde Canlandırın


Geçmişi gözünüzde canlandırdığınızda, daha önce nerede olduğunuzu ve ne kadar yol kat ettiğinizi görürsünüz. Planlı hedeflerinize ne kadar ulaştığınızı ve nerelerde hata yaptığınızı anlarsınız. Bu sizin doğru yolda ilerlemenizi sağlayacaktır. Bir şoförü düşünün, yalnızca önüne baksa ve dikiz aynasından yararlanmasa nelere maruz kalabilir. Zaman zaman geçmişe bakmak, en az şoförün dikiz aynasına bakması kadar yararlıdır.

4.Büyük Düşünün


Geleceğiniz ile ilgili büyük düşünmekten korkmayın. Bu, kısa süreli başarısızlıklarınıza katlanmanızı kolaylaştıracaktır. Engeller, sizi durduramayacaktır. Çünkü sizin gözleriniz büyük hedefe kilitlenmiş olacaktır. Uzun bir zamandan sonra sevdiğinize kavuşacağınızı düşünün, onu tren garından almaya giderken, bardaktan boşanırcasına yağan, sizi sırılsıklam eden yağmur, rahatsız eder mi?

5.Kendinizi Eğitin


Hedef ya da hayaliniz ile ilgili her şeyi öğrenin, okuyun, konuşun, dinleyin ve deneyin. Eğer bir yazar olmak istiyorsanız, ders alın, kitaplar okuyun, yazın, diğer yazarlar ile konuşun, atölye çalışmalarına katılın.

6.Kendinize Bir Model Bulun


Kendisinden bir şeyler öğrenebileceğiniz rol model seçin. Bu kişi, sizin saygı duyduğunuz ve kendisi gibi olmak istediğiniz birisi olmalıdır. Saygı duyduğunuz bir insanı örnek aldığınızsa, tekerleği yeniden icat etmeniz gerekmeyecektir. Eğer çevrenizde böyle bir kişi yoksa ünlü bir lideri, sanatçıyı ya da bilim adamını da rol model olarak alabilirsiniz. Kendisi ve yaptıkları hakkında tüm bilgileri edinerek, hedeflerinize ulaşmak için kullanabilirsiniz.

7.Başarı Hikâyelerini Okuyun


Etrafınızdaki insanların başarı hikâyelerini okuyun. Günlük gazetelerde bile size ilham verebilecek, motive edecek ve harekete geçirecek düzinelerce küçük başarı hikâyeleri var. Kütüphaneler, sıradan insanların sıra dışı hikâyelerini anlatan biyografi ve otobiyografileri ile dolu. Hepsi, sizi başarıya ulaştırmak için raflarda heyecanla bekliyorlar.

8.Motive Edici Filmler İzleyin


Sizi motive eden filmlerin listesini yapın ve küçük bir arşiv oluşturun. Örneğin; Forrest Gump filmini izlemek pek çok kişiyi motive edebilir. Biliyorsunuz bu filmde, IQ’su normal insanlardan çok daha düşük bir kişi, büyük başarılara imza atıyordu.

9.Motive Edici Alıntıları Okuyun


Gerek internette, gerekse kitaplarda size ilham verecek ve motive edecek binlerce alıntı bulunuyor. İnternette dolaşın ve aranın çiçeklerden bal topladığı gibi bilgileri toplayın. Bunlar işinize çok yaracaktır, çünkü hepimizin hayatı yorumlama şeklimiz farklıdır. Hayata farklı açılardan bakmanızı sağlayacak hikâyeler bile çok işinizi görecektir.

10.Sürekli Öğrenin


En önemli ders bu. Etrafınızdaki dünya hakkında sürekli öğrenmeye devam edin ve asla durmayın. Sizi ilgilendiren şeyler hakkında okuyun, dinleyin ve öğrenin. Mesela, sorulan bir soruya "bilmiyorum" demenin tadını çıkarın, sonra hemen öğrenin. Meraklı olun. Biliyorsunuz, merak ilmin hocasıdır. Hedefler olmadan, hayatınızda kalıcı değişiklikler yapmanız oldukça zordur. Aşağıdaki ipuçlarını kullanarak etkili ve verimli hedefler belirleyebilirsiniz.

11.Hedeflerle Çalışın


Hedefler ile ilgili en önemli ipucu bu. Hedeflerle çalış! Hedefler, hayatınızın tüm alanlarındaki gelişiminiz için önemlidir, eğer hedefsiz çalışırsanız, gelişiminizde güçlükler ile karşılaşırsınız. İstediğinizi elde etmek için, işinizi şansa bırakmanız hiç de iyi bir yol değildir. Earl Wilson’un güzel bir sözü var. Diyor ki : “Başarı mı? Başarı tamamen şansa bağlıdır. İnanmazsanız başarısız insanlara sorun!” Hedeflerle çalışın, onlar size başarıyı ve yanında meyvesi olan mutluluğu getireceklerdir.

12.Beyin Fırtınası Yapın


Temiz bir kâğıt ve kalem alın. Uygun bir ortama geçin. Kimsenin sizi rahatsız etmeyeceği, telefondan uzak. Sonra, düşünün, düşünün ve tekrar düşünün. Aklınıza gelen her düşünceyi yazın. Parasal hedefler, kişisel hedefler, İlişkisel hedefler, sağlığınız ile ilgili olanlar vs. Tüm fikirleri yazın. Bitirdiğinizde, üzerinde çalışmak için gereğin fazla hedefiniz olacak. Bunlar arasından sizin için önemli olanları seçin.

13.Büyük Hedefler Seçin


Hedeflerinizin etkili olabilmesi için, ulaşılabilir-zor olmalıdır. Eğer hedefiniz başarılması kolay ise, motivasyonunuz düşer. Hedefleriniz ulaşılabilir olmalı, ancak aynı zamanda sizin mevcut yetenek ve becerilerinizi geliştirmenizi gerektirecek kadar da zor olmalıdır.

14.Kendinizi Ödüllendirin


Kendiniz için ödüller belirleyin. Hedefinize ulaştığınızda ya da küçük de olsa bir adım attığınızda kendinizi ödüllendirin ve bunu kutlayın. Çok çalıştınız ve bunu hak ettiniz. Ailenizle dışarıda yemek yiyin, kısa bir seyahate çıkın ya da sizi mutlu edecek başka şeyler yapın.

15.Doğru Kelimeleri Kullanın


Günlük konuşmalarınızda, ‘Bunu başarabilirim’ ya da ‘Bir çözüm buluruz’ gibi olumlu cümleler kullanmaya dikkat edin. Kurduğunuz, cümlelerin sizin psikolojiniz ve davranışlarınız üzerinde son derece önemli etkileri olduğunu unutmayın.

16.Ara Vermesini Bilin


Şimdi dışarıya çıkın ve açık havada kısa bir yürüyüş yapın. Sıkıntı duyduğunuz durumlarda, ara vermesini bilin. Bu sizin olaylara farklı bir perspektiften bakmanızı sağlayacaktır. Mesela, eşinizle problem mi yaşadınız ya da amiriniz sizi demoralize edecek şeyler mi söyledi, ani tepkilerden kaçının, bir ara verin, etraflıca düşünün ve öyle harekete geçin.

17.Harekete Geçmeden Önce İki Kere Düşünün


Harekete geçmeden önce, nedeniyle birlikte hareketiniz hakkında düşünün. Eğer bir çalışanınız, sizi de etkileyebilecek bir yanlış yaptıysa, hemen bağırıp çağırmayın. En iyi karşılık (yanıt) üzerinde düşünün. Bunu iki kere yaptıktan sonra harekete geçin. İki kez dinleyip, bir kez konuşmamız için, iki kulağımız ve bir ağzımız olduğunu unutmayın.

18.Tepki & Yanıt (React vs. Respond)


Bu iki kelime, mutlu, istekli, pozitif insan ile üzgün, bitkin ve negatif insan arasındaki farktır. Hayatınızda sizi direkt ya da dolaylı olarak etkileyecek şeyler olduğunda, buna yanıt verin. Yani, üzerinde düşünün, çözüme odaklanın. Eğer tepki verirseniz, nedenleri atlamış ve o andaki duruma odaklanmış olursunuz. Sonuçta, daha fazla sıkıntı ve hayal kırıklığı dışında elinize bir şey geçmez. Tepki değil, yanıt verin.

19.Sahip Olduğunuz Şeylerin Değerini Bilin


Etrafınıza bakın ve sahip olduğunuz şeylerin değerlerinin farkına varın. Arkadaşlarınız, aileniz, kariyeriniz, eviniz ya da başka herhangi bir şey. Bu bile başlı başına bir mutluluk kaynağıdır. Kötü şeylerin hayatımıza nasıl girdiğinin önemi yok, biz sahip şeyler için şükretmeliyiz.

20.Her Zaman Mutlu Olmak Zorunda Değilsiniz


Bazen, kendinizi kötü hissetmenizin hiçbir kötü yanı yok. Her zaman, dışa dönük, heyecanlı, enerji dolu olmak zorunda değilsiniz. Bir şeylerin yolunda gitmediği, kendinizi iyi hissetmediğiniz günler olacaktır. Dert etmeyin, problemler geçer.


Dip Not; Bu makale yaklaşık 8 yıl önce not defterime kayıtlı bir yazıydı.Çok sevdiğim ve beğendiğim için paylaşmak istedim.Yazının gerçek sahibinin kim olduğunu bilmiyorum.Yazının gerçek sahibinin eğer blogu veya web sayfası varsa yazı linkini iletişim sayfamızdan göndermesi durumunda memnuniyetle bu makaleye kaynak gösterebilirim.
Sibel Ordueri
Motivasyon Ve Başarı İçin İpuçlarını Beğendiyseniz,Aşağıdaki Sosyal Ağ Butonları Sayesinde Paylaşabilirsiniz.
💕⃕


"Motivasyon ve Başarı İçin 20 İpucu" için 7 yorum:

  1. "sürekli öğrenmek." Kuralların hepsi yaşamımıza çok şey katar ama, öğrenmeye açık olmak öğrenci kimliğini yitirmemek çok önemli...
    Hayatımıza rehber olacak bu paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman bilgiye açık bir beyin kazanır.Sürekli öğrenmek hayat biçimimiz olmalı.Bu sayede daha başarılı ve motive olabiliriz.
      Sevgiler💖

      Sil
  2. Çok güzel bir yazı. En çok ta harekete geçmeden iki kere düşün kısmı çok doğru geldi bana. Hepsini değişik zamanlarda uygulamak lazım.

    YanıtlaSil
  3. Yazınızı çok beğendim,Her maddesi ayrı bir yere sahip. Arada oturup okumak lazım bu yazıyı.Ellerinize sağlık,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazı bana ait değil.8 yıl önce not defterime yazdığım bir yazı.Yazarını bilmiyorum.Çok beğendiğim,sevdiğim,blogda sürekli kalması ve herkesin faydalanması açısından paylaştım.Yazan her kimse emeklerine sağlık diyelim.Muhteşem bir yazı hayatıma uyguladığım adımlar.Bazen motivasyonum kaçınca açar okurum.😊 Harekete geçmeden önce iki kere düşünmekte "öfkeyle kalkan zararla oturur" atasözümüze uygun bir ipucu.
      Sevgiler💖

      Sil
  4. Çok güzel ve faydalı öneriler olmuş, bunları uygulamayı çok istiyorum ama bazen elimde olmayan nedenlerden dolayı erteliyorum. İnşallah tam anlamıyla odaklanıp kendime çok istikrarlı bir yol çizmek istiyorum, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mücahit
      Yaklaşık 8 yıl önce not defterime yazdığım bir motivasyon yazısı bu yazarı kim bilmiyorum ama motivasyonum bozuldukça açar okurum.Bu yazıyı okuyup,uyguladıktan sonra kendimi çok motive olmuş hissediyorum 😄 Gönlünüze göre olsun her şey🙏

      Sil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...