15 Aralık 2014 Pazartesi

Trileçe Tatlısı Tarifi -Trileçe Nasıl Yapılır ?

15 Aralık 2014 Pazartesi
Trileçe Tatlı Tarifi
Bu hafta sonu büyük oğlumla etkinliğimiz trileçe tatlısı yapmak oldu.Çocuklarımızla kaliteli zaman geçirmek dedikleri bu olsa gerek.Trileçe tatlısını yaparken birlikte çok keyifli zaman geçirdik.
Trileçe tatlısı 2014 yılının en iyi çıkış yapan tatlısı olmuş.Bende ilk kez adını oğlumdan duyduğumda şaşırmıştım.Okulun öğlen yemeğinde yediğini düşündüm.Meğer ulan istanbul dizisinde görmüş.😀
Uzun zamandır "Anne trileçe yapalım "diye söylüyordu.Bu hafta sonuna kısmetmiş.😇
İnternette trileçe tatlısı hakkında geniş bir araştırma yaptım.Trileçe tatlısı Balkanlara özgü lezzetler arasından arnavutların daha çok  yaptığı lezzetli bir tatlıymış.Trileçe tatlısının orjinalı üç süt (Manda yada koyun-keçi-inek)sütlerinin karışımıyla yapılmasıymış.Kekinin en önemli özelliği de pandispanya kekinin yumuşaklığında sünger dokusuna sahip olmasıymış. Traliçe,trilece,tiriliçe diye telaffuz edenler olsa da tatlının doğru yazımı trileçe.

Trileçe Tatlısının Malzemeleri

  • 10 adet yumurta
  • 10 yemek kaşığı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 paket vanilya
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 750 ml  süt
  • 400 gr krema
  • 1 bardak ölçülü karamel sosu(Krem karamel sosu tarifi için burayı tıklayarak bakabilirsiniz)
Trileçe Malzemeleri

Trileçe Tatlısı Nasıl Yapılır?

Trileçe Tarifi

Öncelikle yumurtaların beyaz ve sarılarını ayırıyoruz.1 bardak şekerle birlikte yumurta beyazlarını mikser yardımı ile beyaz kıvama gelinceye kadar çırpıyoruz.Ardından yumurta sarılarını da ilave edip 3-5 dakika daha çırpıyoruz.Un ve vanilyaları ekleyerek mikserin düşük derecesinde çırpıyoruz.Ardından kabartma tozunu ilave ediyoruz ve ıspatula ile alttan üstte hareketlerle karıştırıyoruz.Hazır olan harcı yağlanmış tepsiye döküyoruz.Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 45 dakika pişiriyoruz.
Trileçe Tatlısı Nasıl Yapılır?

Trileçe Tatlısını Şerbeti Nasıl Yapılır?

Trileçe Şerbeti

Trileçe tatlısı fırında pişerken 750 ml sütü ve 400 gr kremayı tencereye dökelim.Karışım ılıyıncaya kadar karıştıralım.Süt şerbeti ılıyınca ocağın altını kapatalım.
Trileçe Sosu Nasıl Yapılır

Fırından çıkan trileçe kekini biraz oda sıcaklığında dinlendirelim ,kare şekilde dilimleyelim.Süt şerbetimizi bir kepçe yardımı ile kekin tamamına dağıtalım.Kek süt şerbetini çekince üzerine krem karamel sosumuzu yine bir kepçe yardımı ile kaplayalım.Trileçe tatlımız hazır.
Trileçe Tarifi


Trileçe yapmanın püf noktaları nelerdir?

Lezzetli bir Balkan tatlısı olan trileçe yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar var. Bu püf noktalardan en önemlisi, trileçe için hazırlayacağınız kekte kullanılacak yumurtaların sarılarını ve aklarını ayırmanız ve ayrı ayrı kullanmanız.
Trileçenin kekini yaparken ayırmış olduğunuz yumurta aklarını toz şeker ile 5 dakika çırpıp kar haline getirmeniz gerekiyor. Bu işlemden sonra yumurta sarılarını ilave etmeli ve 3 dakika daha çırpmalısınız. Bu sayede hazırladığınız kek çok daha kabarık ve yumuşak olacaktır.
Trileçenin kek harcına un, kabartma tozu ve vanilya ilave ettikten sonra yalnızca bir ya da iki kez mikserde karıştırıp, asıl karıştırma işlemini bir mutfak ıspatulası ile yapmayı sürdürün. Aksi halde kabarttığınız kek harcınız söner.

Trileçe Tatlısı Hakkında Yorumum: 

Trileçe tatlısını ilk kez deneyen ve tadan biri olarak ,tatlı oldukça hafif ve çok lezzetli.Hani bazı tatlılar vardır, güllaç mesela tatlı yedim mi yemedim mi ara da kalırsınız öyle bir hafifliği var.Biz ailecek tatlıya düşkün olduğumuz için bize oldukça  hafif geldi :) Bir daha trileçe yaparsam sütlü şerbetine 1 bardak toz şeker ilave ederim.
Tatlıyı denemediyseniz mutlaka deneyin.
Trileçe tatlısını yapacak olan herkese afiyet olsun.
Bu keyifli etkinlik için oğluma teşekkür ederim .Fotoğrafçılık işleri de kendisine aittir.😊

Sibel Ordueri & Melih O.

Trileçe Tarifi'ni Beğendiyseniz ,Aşağıdaki Sosyal Ağ Butonları Sayesinde Paylaşabilirsiniz.
💕⃕



"Trileçe Tatlısı Tarifi -Trileçe Nasıl Yapılır ?" için 8 yorum:

  1. süper görünüyor afiyet olsun :-))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim audrey 😊 Trileçe tatlı tarifimi beğenmene sevindim😊

      Sil
  2. Bugün öğlen yedim daha çok hoş ve hafif bir tatlı tarifini yazdım teşekkürler :)
    Sizi takibe aldım, bende bloguma beklerim ..
    http://yagmur-serhats.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun😊 Gerçekten çok hafif bir tatlı trileçe.😊

      Sil
  3. Merhabalar...
    Blog keşif etkinliğinden takibe aldım sizi :)
    Bende sayfama beklerim :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. En sevdigim tatlilardan biri :) ben krema kullanmadan yapiyorum ama. Daha basit geliyo bana. Eline saglk canm benm 💕😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Triliçe tatlısı bizim ailenin de en sevdiği tatlılarından biri.Ailecek tatlıyı seviyoruz 😄 Hayır diyemiyoruz 😍 Teşekkür ederim canım💕

      Sil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...