28 Ocak 2015 Çarşamba

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi

28 Ocak 2015 Çarşamba
Çocukların Sağlıklı Beslenmesi

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi

Merhaba. Bu gün sizlerle Sosyal Medya Kafe aracılığıyla buluşmanın mutluluğu ve heyecanı içerisindeyim. Burada sizlerle kimi zaman türlü türlü yemek ve pasta tariflerini; kimi zaman ise güncel konulardaki makalelerimi paylaşır; yorumlarınızla fikir alış verişi yaparız.
İlk yazımın konusunu, “Çocukların Sağlıklı Beslenmesi” oluşturuyor. Bunun sebebi; en değerli varlıklarımız olan çocuklarımızın beslenmesinde gereken hassasiyet ve önemin gösterilmesi gerektiğidir.

Çocuklar dünyaya geldiklerinde, kendi yaşamlarını sürdürebilmek için gerekli bilgilere sahip değildirler. Yeme-içmeyi bilmezler; kendi kendilerine yetemezler. Ancak onları kayıtsız şartsız seven, özverili ailelerin ellerinde, sevgi, şefkat ve tabi ki de sağlıklı beslenme teknikleriyle büyür ve gelişirler.

Bebekliğin ilk dönemlerinde, anne sütünün eşsiz besleyiciliği ve sağlık açısından önemi tarif edilemez. İlk altı ay boyunca anne sütüyle beslenen bebek, yavaş yavaş diğer gıdaları da almaya başlar. Yaklaşık olarak 2 yaşına kadar( bazen bebeklerde farklılıklar görülebiliyor.) alınan anne sütü, hastalıklara karşı vücudun direnç kazanmasını sağlar. Anne sütüne destek olarak çeşitli çorbalar, yoğurt ve besleyici püreler de ayına göre bebeğe yedirilebilir.

Bu gelişim sürecini atlattıktan sonra bebek, diş çıkartmanın da etkisi ile bulduğu her şeyi ağzına götürmeye başlar ve asıl sorun bundan sonra başlamaktadır. Hem ortalıkta bulduğu her şeyi ağzına götürmesi mikrop kapmasına sebep olacaktır. Hem de kendi elleri ile yemeği keşfedecek ve bazen onaylamadığımız yiyecekleri yemeye çalışacaklardır. Patates, makarna, havuç gibi yiyeceklerin bu dönemdeki desteğini inkar etmek olmaz. Çocuk bu yiyecekleri elleriyle yemekten zevk duyacaktır.

Peki ya hazır yiyecekler? 

Bakkaldan, marketten alınan rengarenk, şıkır şıkır ambalajlı şekerleme, cips gibi yiyecekler, çocuk seviyor diye verilmeye başlanırsa, çocukların sağlıklı beslenmesi hususunda gösterdiğimiz tüm hassasiyet boşa gitmiş demektir. Bazen bu masumca hata anne, baba, diğer aile bireyleri, eş-dost tarafından da yapılabiliyor. Çocuğu sevindirmek adına yapılan bu yanlışın dönüşü yok. İdrak yeteneği olmayan çocuk, bu cici, tatlı şeyleri pek seviyor. Elleriyle kavrayıp yiyebilme zevki, zaten farkında olmadığı sağlık bilgisinin önüne geçiyor.

Size tavsiyem; elleri ile yemek yemek isteyen çocuğun bu zevki tatmasına izin verin. Kirlenmesini göze alabileceğiniz birkaç parça giysiyi, bir naylon (veya benzeri) örtüyü bu iş için ayırın. Suyundan arındırdığınız bazı taneli yiyecekleri (barbunya, bezelye, fasulye, patates, makarna) elleriyle keşfetmesine izin verin. Hatta küçük bir kaşık verip pilavı bile döke saça yemesine izin verin. Böylece onaylamadığımız atıştırmalıklardan uzak tutmuş oluruz.

Çocukların sağlıklı beslenmesi

Söz konusu çocukların sağlıklı beslenmesi olunca, annelerin veya anneanne- babaannelerin hünerli ellerinin önemi bir kat daha artıyor. Evde pişmiş bir börek, kek, kurabiye, poğaça; hem çocuğun kendi kendine yeme ihtiyacını karşılar; hem de kendi ellerimizle hazırladığımız sağlıklı besinleri çocuğumuza yedirmenin huzur ve güvenini bize yaşatır.

Okul çağına gelmiş çocuğun beslenme çantasını da evde hazırlamak, en doğru tercihtir. Bir parça tost, meyveli kurabiye ve kekler, süt, bir taze meyve doğru bir seçim olacaktır. Bazen çocuk, özellikle de erken kalkıp okula gidiyorsa; evde pek fazla bir şey yemeye biliyor. Gözlemlediğim kadarıyla, değerli öğretmenlerimiz çocukların sağlıklı beslenmesi konusunda yeterince hassas davranıyor ve kahvaltı veya yemek saatleri düzenleyerek hem çocukların beslenmesine katkı sağlıyor, hem de çocukların güzel bir ortamda kaynaşmalarını ve paylaşımcı olmalarını sağlıyorlar.

En değerli varlıklarımız, çocuklarımız. Çocukların beslenmesi, sağlığı, barınması, korunması konusunda mükellef olan bizlere, yetişkinlere, ailelere çok iş düşüyor. Bu konuda yeterli hassasiyete sahip olunmalı, gelecek nesillerin sağlıklı bireylerden oluşması için gereken her şeyin el birliği ile yapılması gerekmektedir. Mutlu ve sağlıklı yarınlar dileğiyle…

Nahide Zereyak
Yazar Hakkında: Merhabalar. Adım Nahide Zereyak. En Nefis Tariflerim Blogun sahibesi ve yazarıyım. İşletme fakültesi mezunuyum. Adana'da yaşıyorum. 3 çocuğumun annesi ve mufağımızın aşçısıyım. Mutfağımda pişenleri okuyucularımla da paylaşmak benim hobim. Yanı sıra hayata dair pek çok konuda sizlerle birlikte olmak için Sosyal Medya Kafe'deyim...

Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Yazımı Beğendiyseniz, Aşağıdaki Sosyal Ağ Butonları Sayesinde Paylaşabilirsiniz.
💕⃕


"Çocukların Sağlıklı Beslenmesi" için 15 yorum:

  1. Çocuklarda görülen kansızlık beslenme yetersizliğine işaret ettiği gibi öğrenmede zorluk yaşama sınada etkilidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız. Bunun için beslenme konusunda idrak yeteneği olmayan çocuklar konusunda biz yetişkinlerin hassas ve özenli davranması gerekiyor.

      Sil
  2. Çocuklarımın sağlıklı beslenmesine elimden geldiğince özen gösteriyorum.Lakin yazın iki ay tatil döneminde ipin ucu kaçıyor :)) Gittiğimiz farklı ortamlarda bunu sağlamak çok zor oluyor.
    Çocukların sağlıklı beslenmesi konusundaki tavsiyeleriniz çok yerinde.Teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen olaylar isteğimizin dışında gelişebiliyor. Biz doğrusunu anlatıp uygulamaya çalıştıkça taşlar yerine oturacaktır.
      Bazen küçük kaçamaklara da masum olduğu sürece göz yumabiliriz. :)

      Sil
  3. Biz psikiyatri derslerinde iken öğretmişlerdi bunu. 1-3 yaş arası çocukluk dönemi Oral Dönem sayılıyordu ve bu dönem de çocuklar buldukları her şeyi ağızlarına götürmeye meraklıdırlar deniliyor. Bu dönemin farkına varıp ona uygun bir şeyler yapmanın gerekliliğini anlattığınız için teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazımı kendi bilgi birikimlerinizle kıymetlendirdiğiniz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  4. Benimde bir torunum var simdi 2,5 yasinda bende saglikli beslenmesi icin elimden geleni yapiyorum ama artik sizi takip edip guzel seyler ogrenebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tecrübelerinizle torununuza en iyi şekilde bakacağınıza eminim. Bilgi alış verişi yaparak, birlikte en iyisini yapacağız. Sevgiler.

      Sil
  5. faydalı bir yazı olmuş,teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Yazımı beğenmeniz beni çok mutlu etti. Sevgilerimle.

      Sil
  6. Küçükken dikkat ediyoruz ama büyüyünce maalesef kendileri dikkat etmiyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Okul kantinlerindeki çeşitliliğin kontrol altında tutulması, belki çözüm olabilir.

      Sil
  7. Çok faydalı bilgilerin bulunduğu bir yazı olmuş. Nahide hanıma teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazik yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  8. Saglikli ve dengeli beslenme cocuk yaslarda asilanmali ki yasam bicimleri olsun.. Guzel bir paylasim olmus..Tesekkurler..

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...