13 Mart 2015 Cuma

Faturalardan Tasarruf Etmek İçin İpuçları

13 Mart 2015 Cuma
faturalar-icin-ipuclari
Merhaba;
Halkın alım gücünün azaldığı zamanımızda nereden kısıp nereye eklesek planları yapıyoruz. İpuçları lazım bize. Doğalgaz tasarrufu, elektrik tasarrufu, su tasarrufu gibi metodlar kullanmaya başladık. Devir ekonomi devri.
Bir süredir bu faturaları nasıl düşürürüm, daha ekonomik nasıl yaşarız diye araştırmalar yaptım. Olumlu sonuç ve deneyimlerimi paylaşmak istiyorum sizinle bu yazımda. Mesela;

Doğalgazı ekonomik kullanmak için ipuçları:

Araştırmalarım ve gözlemlerim sonucu doğru bilinen en önemli yanlışın şu olduğunu gördüm: Evden çıkıp birkaç saat sonra geleceğim boşuna yanmasın kombi diyenler şalterden (şartel) komple kapatıyor. Bu kesinlikle yanlış. Ancak birkaç gün evde olmayacaksanız şarteli kapatmalısınız. Tekrar açtığınızda o bir kaç saat yaktığından daha çok gaz kullanacak kombi. Bunun dışında evi havalandırmak için camları açtığımız zaman, camını açtığımız odanın kapısı muhakkak kapalı olacak. Aksi halde soğuk havayı diğer odadaki petekler de hisseder soğur ve dolayısı ile kombi daha fazla çalışır. Evde en az 3 petek açık olmak zorunda. Nasılsa burada oturuyorum, diğer odalarda işim yok kapalı kalsın demiyoruz en az 3 peteği açıyoruz. Dilerseniz dereceyi düşürebilirsiniz. Kombinin su göstergesine dikkat etmeliyiz. Sonuna kadar bitmesini beklemeyelim. Su azaldıkça kombi zorlanacaktır. Yemek yaparken tencere kapağını açık bırakmak gaz tüketiminin artmasına sebep olacaktır. Petek üzerinde çamaşır kurutmak ve petek önüne konulan büyük eşyalar daha fazla tüketime sebep olacaktır.

Su faturasından tasarruf etmek için ipuçları;

Eğer bulaşık makinesi varsa ve siz hala elinizde bulaşık yıkıyorsanız büyük hata. Kesinlikle makineyi kullanmalısınız. Akan su altında yıkadığınız bulaşık inanılmaz su israfı. Yaptığımız bir hata daha var. Diş fırçalarken veya banyo yaparken işimiz bitene kadar o su akar durur. Dişimizi fırçalamaya başlayalım suyu kapatalım. Çünkü en az 1.5-2 dakika fırçalıyoruz ve orada ne kadar su heba oluyor hesabını yapmıyoruz. Keza duş alırken, yıkanırken de suyu ara ara açalım yani kullanacağımız zaman. Bunun dışında bir kova ve tas edinebiliriz su dolar kapatırız eksildikçe tamamlarız. Ne yani annelerimiz de mi duşa kabinde sıcak su tepesinden akarken yıkanıyormuş:)

Elektrik faturasından tasarruf etmek için ipuçları;

En büyük yanlışlardan birini ben yıllarca yaptım, televizyonu kumandadan kapatmak. Oysa orada yanık duran kırmızı ışığın elektrik saatini döndürmeye devam ettiğini hiç düşünmedim. Telefonları şarj edip şarjı prizde bırakmak. Yıllarca yaptığım başka bir hata. O da aynı şekilde elektrik saatinin dönmesine sebep oluyor. Bir önemli hususta mutfaktaki yerleşik düzen. Yani şu an benim mutfağımda olduğu gibi yanlış düzen. Fırın asla buzdolabının yanında olmamalı. Fırın çalışıp ısınıyor buzdolabı bu sıcağı hissedip soğutma görevini tamamlamak için daha hızlı çalışıyor saatimiz yine dönüyor. Gereksiz tüm ışıkları kapatalım. Annemin lafıdır "her yer düğün evi gibi yanmasın":) Evde en çok elektrik tüketen aletin su ısıtıcılar (kettle) olduğunu öğrendiğim gün yıkıldım:))) Çünkü bütün gün kaç defa çalıştırıyorum sayısını bilmiyorum. Çok gerekmedikçe çamaşır makinesini yüksek ısıda kullanmayalım, bulaşık makinesi de öyle. Ampullerin temizliği de önemli. Tozlu bir ampul çok daha fazla elektrik harcar.
Burada faturalardan bahsettim ama çok gereksiz başka harcamalarımız da oluyor. Giyim gibi, kozmetik gibi pahalı mekanlarda kendimizi fazlasıyla ödüllendirmek gibi. Bunu da farklı bir yazı da anlatırım.
Nefes alabilmek için daha nereden ne kadar kısarız bilmiyorum:)
Sevgiler
köşe yazarı nihal yeşiltaç orhan Yazar Hakkında:Nihal Yeşiltaç Oran. İstanbul'da yaşıyor ve çalışıyorum. Bir müzik yapım firmasının basın ve halkla ilişkilerini yürütüyorum. Mesam üyesiyim. Uzun yıllardır köşe yazarlığı yapıyorum. Hüzün Sarısı isminde bir yaşam blogum var. Evliyim iki evlada sahibim. Az uyuyup çok çalışanlardanım.



"Faturalardan Tasarruf Etmek İçin İpuçları" makalemi beğendiyseniz, aşağıdaki sosyal ağ butonları sayesinde paylaşabilirsiniz.
💕⃕


"Faturalardan Tasarruf Etmek İçin İpuçları" için 25 yorum:

  1. En kötüsü de boşa akan su...

    Ben de beklerim Kafa Dergi adlı blog'uma, sevgiler... :)

    YanıtlaSil
  2. Düğün evi gibi güzel bir tabir :)

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir yazı hazırlamışsınız. Her zaman akılda olması gerekn ve maalesef sık sık yapılan şeyler.. Kendimizi düşünmüyorsak bile çocuklarımız için, gelecek nesiller için tasarruf...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Burada sadece parasal anlamda bahsettim ekonomiden. Diğer önemli detaylara girsem çıkamazdım sanırım. Kumandadan kapanan bir televizyonun bile küresel ısınmaya etkisi inanılmaz.

      Sil
  4. Çok faydalı bir yazı olmuş Ellerine SAĞLIK :)

    YanıtlaSil
  5. Faturalardan tasarruf etmek için çok güzel ipuçları vermişsiniz :)
    Teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  6. Güzel ip uçları ama biz bunları neden uygulamıyoruz peki :) Mesela Televizyon ışığı ve tabikide şarj aletlerini prizde brakmak hepimizde alışkanlık haline gelmiş doğru değilmi :) özellikle ben şarj aletini prizde çoğu zaman unuturum :)
    Yazı için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke her birini uygulayabilsek. Birini yaparken diğerini atlıyoruz. Bu yazıyı hazırlarken farkettim bunu, yani bile göre :)

      Sil
  7. çok bilgi vermişsiniz www.lezzettramvayi.com

    YanıtlaSil
  8. çok güzel yazmışsınız teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. güzel ipuçları günlük teşaşeler içinde pek dikkat etmiyoruz sanıırm sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle dikkat etmiyoruz. Ve araştırmalarım deneyimlerim sonunda biliyorum ki %25-%40 faturalardan tasarruf sağlanıyor bu şekilde.

      Sil
  10. Yazınizi çok beğendim emeğimize sağlık tasarruf eğitimle gerçekleşir bence herkesin bilinçlendirilmesi için sizin gibi bu konulara eğilenlerin artması lazım tabi sadece size değil size bana ona buna herkese büyük iş düşüyor...

    YanıtlaSil
  11. Paylaşım için çok teşekkürler benimde günlük hayatta dikkat ettiğim konular ama yazınızdan sonra çok şey öğrendim..

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel ve çok önemli bir yazı olmuş.. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  13. Anlatım için çok teşekkür ederim. Elleriniz dert görmesin

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...