22 Mayıs 2015 Cuma

Ana Sayfa » , , » Çocuğun Anneyle İnatlaşması İnatlaşan Çocuğa Nasıl Davranmalı-1

Çocuğun Anneyle İnatlaşması İnatlaşan Çocuğa Nasıl Davranmalı-1

22 Mayıs 2015 Cuma
Çocuğun Anneyle İnatlaşması

Çocuğun anneyle inatlaşması

Sıkça görülen bu durum karşısında sokakta, alışveriş merkezinde, parkta, hastanede, her yerde direten ve bunun çaresizliğini yaşayan anneler, ebeveynler görürüz. Kimi zaman hafife alınır bu durum. Kimi zaman diretmeler karşılıklı olarak sürdürülür. Peki çocuğun inatlaşma sebepleri nelerdir? İnatlaşan çocuğa nasıl davranmalı?
Bunu anlamak için çocuğun inatlaşmasının altında yatan sebeplere bakmak gerekir. Belki canı sıkkındır. Belki kendini ifade edemiyordur. Belki de çocuğun inatlaşmasının en önemli nedeni, bizim tutumlarımızdır. Evet; bizim tutumlarımız. Farkında olmadan çocuğun inatlaşmasının asıl sebebi haline gelebiliriz.

Bu sorunun çözümü için önlemler alabiliriz elbette. Durum ilerlemeden yapıcı çözümlerle çocuğun inatlaşmasını önleyebiliriz.

İnatlaşan çocuğa nasıl davranmalı? 

Çocuğun anneyle inatlaşması konusunu örneklendirerek açıklamaya çalışacağım. Bu örneklendirmeler ile, çocuğun inatlaşma sebepleri ve inatlaşan çocuğa nasıl davranmalı konularına daha yakından bakacağız.
*Çocuklar çok erken yaşlardan itibaren yemeklerini kendileri yemek isterler. Lokmaların pek azını ağızlarına götürebilirken, pek çoğu etrafa saçılır. Anne ısrarla çocuğa kendi elleriyle yemek yedirip, etrafı da temiz tutmaya çalışırken çocuk, içindeki merak ve keşfetme arzusuyla, döke saça da olsa kendisi yemek ister.
Çözüm: Bu durum git gide çocuğun inatlaşmasını arttırır. Çocuğun etrafa, eşyalara zarar vermesini izleyemeyiz. İnatlaşmanın tırmanmasını da istemeyiz. Peki ne yapmalıyız? Belki mama sandalyesine oturtmak, şayet mama sandalyesine oturmuyorsa genişçe bir örtü yaymak çözüm olabilir. Fazla sulu olmayan yiyecekleri çocuğun kendi kendine yemesine fırsat vermek onu çok mutlu eder. Durumu inatlaşmaya dönüştürmeyerek de çocuğun inatlaşmasını pekiştirmemiş oluruz. Sonuçta çocuğun inatlaşma sebeplerinden biri, içindeki keşfetme duygusunun engellenmesidir.
İnatlaşan Çocuğa Nasıl Davranmalı

*Çocukla birlikte alışverişe çıktınız ve alma istekleri art arda geliyor. Çocuğun para ve alışveriş kavramlarını henüz tam olarak bilmiyor olması çok normal. Etrafında gördüğünde rengarenk oyuncakların ilgisini çekmemesi mümkün değil. Kendinizi onun terine koyun. Hobiniz olan, ilginizi çeken bir dükkanın önünden bakmadan geçebilir misiniz?
Çözüm: Bu durumda çocuğun sağlığı için bir tercih yapmanız gerekecek. Ya O'nun bu istek ve ardından üzüntüyü yaşamaması için o dükkana gitmeyeceksiniz. Veya eğer o dükkana götürmeyi tercih ettiyseniz, bir süre oyuncakları tanımasına imkan sağlayıp, sonra da küçük bir hediyeyle o dükkandan ayrılacaksınız. İnanın bu bir balon bile olabilir. Bence bu ortamda çocukla alınır-alınmaz inatlaşması yapmaya hiç gerek yok. Çocuğu o rengarenk dünyaya daldırıp boş çevirmek olmaz. Çocuğun inatlaşma sebeplerinden biri de, yetişkinlerin çocuğun hislerini anlamaya çalışmayıp, çocuğu kendi istekleri doğrultusunda yönlendirmeye çalışmalarıdır.

Çocuğun anneyle inatlaşması konusunu bir sonraki yazımda örneklendirmeye devam edeceğim. Hayatın içinden örneklerle, bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
Sevgiyle kalın...
Nahide Zereyak
Yazar Hakkında: Merhabalar. Adım Nahide Zereyak. En Nefis Tariflerim Blogun sahibesi ve yazarıyım. İşletme fakültesi mezunuyum. Adana'da yaşıyorum. 3 çocuğumun annesi ve mufağımızın aşçısıyım. Mutfağımda pişenleri okuyucularımla da paylaşmak benim hobim. Yanı sıra hayata dair pek çok konuda sizlerle birlikte olmak için Sosyal Medya Kafe'deyim...


"Çocuğun Anneyle İnatlaşması İnatlaşan Çocuğa Nasıl Davranmalı-1" için 35 yorum:

  1. Çocuklar çok ufak şeylerle mutlu olabiliyorlar.Dün gece küçük oğlum,mutfağın çekmecesinden kendi kaşığını buldu diye o kadar sevindiki anlatamam.Oysa ben çekmeceleri kurcalamaması için hep engel oluyordum.Dün gece düşündüm kendi kendime ,onun mutlu olmasına da izin vermiyormuşum.
    Çocuklarla inatlaştıkça daha inatçı bir tavır segiliyorlar.Bu yüzden ilgilerini başka yöne çekmek gerekiyor.
    Anneler ve babalar için yol gösterici bir yazı.Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonra o çekmeceleri toplamak da yorucu olabiliyor.. Ama karşılığı gerçekten bir ödül... Çocuğun mutluluğu, bir gülücüğü bile yeter..:) Sevgiler...

      Sil
  2. çok güzel bir hatırlatma olmuş çocuklar doğuştan inatcı doğmuyorlar anne babaların tutumu onları bu yöne itiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok doğru... Çocuklara ayna tuttuğumuzu unutmamalıyız..
      Sevgiler..:)

      Sil
  3. Çok güzel bir yazı olmuş. Çocukların neden böyle davrandığını anlamaya çalışmayız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendimizi onların t-yerine koymaya çalışınca gerisi geliyor zaten.. Amam altın kural sabır....
      Sevgiler...:)

      Sil
  4. Uyku uyumaz inatlaşır, yemek yemez inatlaşır, gideceğimiz yeri bile o belirler.
    Çok dertliyim çok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok zor.. tahmin edebiliyorum...Hele ki günümüzde çocuk yetiştirmek çok zor... Herşey çok çabuk tüketiliyor ve çocuklar çabuk sıkılıyorlar... Belki de hayatın kendilerinden aldıklarını, direterek yerine koymaya çalışıyorlar..Bunlar biraz da zamanın getirdikleri.. Kilit kelime:Sabır...
      Sevgiler...:)

      Sil
    2. Al benden de o kadar hüzün sarisi. Tam inatlasma dönemindeyiz. Çok dertliyiz bizde bu konuda

      Sil
  5. Çok yararlı bir yazı olmuş elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim..Birilerine faydası dokunursa çok mutlu olurum..:) Sevgiler...

      Sil
  6. Yol gösterici güzel bir paylaşım olmuş..

    YanıtlaSil
  7. Sanıyorum yaşlara göre inatlaşmalar değişiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka...Gelişim evreleri sürekli farklılıklar gösteriyor...
      Sevgiler...:)

      Sil
  8. Benimde inat davranışı gösteren iki kızım var.Yazdıklarınıza aynen katılıyorum.Çoğu zaman ebeveyn olarak farkında olmadan bu olumsuz davranışı pekiştiriyoruz.
    Paylaşım için ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz iyilik yaptığımızı düşünüyoruz. Elbette ki iyiliklerini düşünüyoruz. Ama bunu onların değil, kendi iç dünyamıza göre yapıyoruz..
      Sevgiler..:)

      Sil
  9. 3 Çocuk annesi olarak bu kadar çok şeye nasıl zaman buluyorsunuz yemek- blog-annelik vb. bir sürü sıfat koyabiliriz daha... tebrik ediyorum sizi... Yazınıza gelince çok güzel ve çok bilgilendirici olmuş keşke bütün küçük çocuğu olan anneler okuyabilse ve uygulayabilse...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sözlerinizden onur duydum. Çok teşekkür ederim.. Tüm bunların hepsi hayatımla iç içe...Severek yapıyorum..:)
      Yazımın birilerine faydalı olması beni son derece mutlu eder..
      Sevgiler..:)

      Sil
  10. Harika bir yazi olmus, yüregine saglik, Allah bu zamandaki annelerde sabir versin,acikcasi isimiz zor, cocuklarda asiri akilli masaallah :) sevgiler canim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günden güne çocuk bakmanın daha da zor bir hal aldığı kesin.. Buna sebep olan pek çok etken var...Ve tabi bize çok iş düşüyor..:) Sevgiler...:)

      Sil
  11. bazı şeyleri farkında olmadan yapıyoruz ben yemek konusunda asla ısrarcı olmuyorum dökülene saçılanı da hiç önemsemiyorum ama,son günlerde bir inat her şeye bağırma ve sürekli dövdüm dövdüm deyip vurması bunu nasıl önleyeceğim :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hava değişimi ve son dönemlerin moda söylemi "anne sıkıldım", çocuğun saldırganlaşmasının başlıca sebeplerinden. Günler uzadı ve çok fala açık alan şansı da olmayınca çocuklar ev-televizyon-bilgisayar üçgeninde tıkanınca saldırganlaşabiliyorlar.
      Dövdüğü zaman sabırlı olun ve tepkinizi de belli edin. Çocuğun yanlış yaptığını anlamsı için "Sen beni dövdün ve çok acıdı. Çok üzgünüm", "Birisi seni dövse acır değil mi, üzülmezmisin." gibi basit birkaç cümle kurun. Birkaç defa deneyin. Zamanla faydasını görürsünüz.
      Çocuk hata yaptığında anlayacağı şekilde, yumuşakça onu uyarmamız şart. Tepki görmezse doğru yaptığını zannedip devam edecektir.
      Ara sıra da yani çok abartmadığı sürece görmezden gelin. Çünkü her defasında bir tepki gösterirseniz bu kez bunu oyun haline getirir ve sabrınızı oldukça zorlar..:) Görmezden gelin ki yaptığının ilgi görmediğini farketsin...
      Sevgiler...:)

      Sil
  12. Ah o instlaşmalar hiç bitmiyor ben bile bu yaşımda annemle inatlaşıyotum hala :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman bir gün yaşa göre inatlaşmayı da işleyelim..:)

      Sil
  13. Biz de basladik inatlasmalara:) sonumuz hayir olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşiniz zor gerçekten.. Ama bunun geçici bir dönem olduğunu da unutmayın...Sevgiler..:)

      Sil
  14. ayyy ben anne babamla kardeşimle çok inatlaşırım. ama çok sakin biri olduğum için onlara kötü oluyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hımmm.. Sen diretip kenara çekiliyorsun...Sonra onlar üzülüp duruyorlar..:) Sevgiler..:)

      Sil
  15. Ciddi anlamda cok faydalı bir yazı dizisi başlatmışsınız. Devamını bekliyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim... Devamı da gelecek.. Çocuklar toplum olarak olarak en büyük hassasiyetimiz, yarınlarımız, geleceğimiz...
      Sevgiler...:)

      Sil
  16. Yorumum gitmemiş galiba :( Tekrar yazayım ben şu yaşımda bile annemle inatlaşabiliyorum bazen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlar tatlı inatlaşmalar diyelim...:) Sevgiler...

      Sil
  17. Bu nasıl bir fotodur ya, inadını yirim senin :) Ama yani anneler de çok inatçı oluyor çocuklar ne yapsın? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Çocuklar da kendi açısından haklı belki. Güç savaşı veriyor herkes. Halbuki herkes kendi yerinde, kendi rolünde olsa sorun çözülür..:) Sevgiler..

      Sil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...