13 Ağustos 2015 Perşembe

Ana Sayfa » , , , » Cilt Yanıklarına Ne İyi Gelir

Cilt Yanıklarına Ne İyi Gelir

13 Ağustos 2015 Perşembe
cilt yanıklarına ne iyi gelir
Hiç kimsenin kesinlikle karşılamak istemeyeceği bir durum cilt yanıkları. Oldukça acılı geçen bu süreçte çok fazla hata yapılabiliyor. Kulaktan dolma, yanlış bilgilerle çözüm sağlamak bir yana, aksine daha kötü sonuçların doğmasına sebep olabiliriz farkında olmadan. Peki cilt yanıklarına ne iyi gelir bilmek ister misiniz?

Bu konuyu iki başlıkta incelemek gerek. Birincisi kaynar suya, buhara veya hafif ateşe maruz kalarak meydana gelmiş, acil tıbbi yardım gerektiren yanıklardır. Tıbbi müdahalenin mutlaka gerekli olduğu bu yanıklarda ilk yardım da tıbbi yardım kadar gerekli. İlk yardım sırasında yapılan bazı yanlışlar, tablonun daha kötü bir hale gelmesine sebep olamaktadır.

İkinci cilt yanığı durumu ise güneş yanıklarıdır. Güneş yanığına ne iyi gelir konusunu da ayrı bir başlıkta incelemek gerek.

Cilt Yanıklarına Ne İyi Gelir?
  • Yanığa maruz kalan bölge için ilk yapılması gereken şey, yanığın genişlemesini, diğer hücreleri de etkilemesini önlemektir. Bunun için bölgeyi suya tutmak gerekir. Yanık oluşur oluşmaz 15 dakika kadar akan soğuk soya tutun yanan bölgeyi.
  • Yanan bölgeye yetecek kadar yumurta kırıp sadece yumurta akını bölgeye sürün. Yumurta akı kurudukça işlemi tekrarlayın. Üzerine tekrar yumurta akı sürün. Birkaç işlemden sonra yanık bölge soğur ve iyileşme sürecine geçer. Yumurta akı iz kalmasını da önler.
  • Eczanelerde bulunan ve yanığa çok iyi kremler vardır. Bu kremleri kullanabilirsiniz.
  • Aleo vera bitkisi adeta mucizevi bir bitki. Pek çok faydası olduğu gibi yanığa da faydası var. Yanık oluşunca taze bir aloe vera bitkisinin yaprağını kırıp temizledikten sonra içinden çıkan jel yanık bölgeye akıtılır. Aloe vera bitkisini evinizde bir saksıda da besleyebilirsiniz.
  • Sarı kantaron yağı son zamanlarda değeri anlaşılmış çok faydalı bir yağ. Evde de üretilebilen kantaron yağı yanık bölgeye sürülebilir.
  • Öteden beri bilinen ve yaygın olarak kullanılan bir diğer yöntem de tahin kavanozunun yüzeyinde biriken susam yağını yanık bölgeye sürmektir. Bunun yerine aktardan temin edebileceğiniz susam yağı da kullanılabilir.
Şunları kesinlikle yapmayın:
  • Yanık bölgeye buz sürmeyin.
  • Diş macunu sürmeyin
  • Salça sürmeyin.
  • Yoğurt sürmeyin.
Bu maddeler yanık bölgenin iltihaplanmasına ve yanık vakasının ilerleyip tedavinin zorlaşmasına sebep olur. Çoğunlukla kullanılan buzun da doku hasarını arttırdığını biliyor musunuz?

Yanık vakalarıyla karşılaşmamak için yapılması gereken en önemli şey elbette tedbirli davranmaktır. Özellikle ev kazalarının ve evde meydana gelen yanıkların çok küçük ihmaller sonucu meydana geldiğini düşünürsek, tedbirli davranmanın öneminin ne kadar büyük olduğunu görürüz.

Bir sonraki yazımda güneş yanığına ne iyi gelir konusuna yer vereceğim.
Sağlıklı günler dilerim.
Sibel Ordueri


"Cilt Yanıklarına Ne İyi Gelir" için 13 yorum:

  1. Ben yanıklar için dondurucuda un bulunduruyorum. Böyle bir durum oldupunda yanığın üzerini unla kapatıp, sarıyorum. Acısını ve su toplamasını önlüyor. Ayrıca iz kalmıyor.

    YanıtlaSil
  2. Geçen gün mahallemizde küçük bir kız çocuğunun ayagına çaydanlık dökülmüş ve birisi o kısma folyo sardırmış. Zavallacık kız çığlık çığlığa bağrıyordu. Dediğiniz gibi ilk yardım konusunda bilinçli olmak çok önemli.

    YanıtlaSil
  3. çok korkarım yanıktan bir etkinlikte burn free diye bir jel verilmişti yanık için eczanede satılıyormuş henüz neyse ki denemek gibi bir durum olmadı umarım da olmaz ama aklınızda olsun bu da..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. burn free'ye ben denedim canım..ciddi bir güneş yanığım için vermişlerdi..gerçekten çok iyi gelmişti..inşallah kimsenin ihtiyacı olmaz ama evde bulundurmak lazım

      Sil
  4. salça sürende mi varmış.....Yanık zor şey dikkat edilmeli

    YanıtlaSil
  5. Yine faydalı bir yazı. Hepimizin başına gelebiliyor cilt yanığı.

    YanıtlaSil
  6. sudocrem ve bepanten çok iyi geliyor =)

    YanıtlaSil
  7. Cok onemli bilgiler, evde bulunmasi sart yanik kremlerinin bence

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel bir paylaşım olmuş.Teşekkürler.Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. büyük bir yanık olmadıkça (Allah korusun) aloe vera ilk yardımcım acısı geçince de deri toplanmasın diye ev z.yağı sürüyorum gerilmeyi önlüyor. ama enfekte olabilecek bir görüntüye sahipse doğru Dr. a:))

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel bilgiler. Hatta yaptığım bir yanlış uygulamayı da hatırlattınız.

    YanıtlaSil
  11. Yanık tedavisi çok ciddi bir iş.. Her durumda ilk yardım sonrası mutlaka doktora gitmek gerekiyor..

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...