26 Ağustos 2015 Çarşamba

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir

26 Ağustos 2015 Çarşamba
Güneş Yanıklarına Ne İyi Gelir
Yanıklar, ilk yardımın büyük önem taşıdığı durumlardır. Önceki yazımda cilt yanıklarına ne iyi gelir konusunu ele almıştım. Oldukça acı verici bu durum karşısında ilk yardımın önemi büyük. Tıbbi müdahale öncesinde yaralının acısının dindirilmesi ve yanığın ilerlemesinin durdurulması gerekir. Bunun için neler yapılması gerektiğine cilt yanığına ne iyi gelir başlıklı yazıya tıklayıp bakabilirsiniz.

Bir diğer yanık vakası da güneş yanıklarıdır. Koruyucu krem kullanmadan, uzun süre güneşin yoğun olduğu saatlerde güneşe maruz kalmak cilt yanıklarına sebep olabildiği gibi, güneş çarpması da meydana gelebilir.

Güneş çarpması kendini baş dönmesi, bulantı, kusma, bayılma hissi, nabız sayısında artış, vücudun terlememesi gibi belirtilerle gösterir. Güneş çarpması tedavisi sırasında hastanın bilinci açıksa bol su ve tuzlu ayran içirilmeli, bilinci kapalıysa hemen bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Sağlık kuruluşuna hastanın nakli sırasında vücudun  soğutulması bir ilk yardım şeklidir. Koltuk altına ve boynuna soğuk kompleks yapılarak hastanın havale geçirmesi önlenir.

Güneş yanığı meydana gelmiş ancak güneş çarpması mevcut değilse yanık evde tedavi edilebilir. İleri vakalarda veya evde uygulanan yöntemlere rağmen yanık düzelmiyorsa tıbbi müdahale gerekebilir. Güneş yanığına ne iyi gelir başlığı altında topladığım bu yazımda, yaz günlerinde hepimizin bilmesi gereken önemli hususları sıralayacağım.

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Güneş yanıkları vücuttaki suyu kurutarak deride hassasiyet oluşmasına sebep olur. Burada yapılacak ilk yardımın en önemli konusu deriye kaybettiği suyu geri vermektir. Bunun için uygulanabilecek yöntemler şöyledir:
  • Öncelikle belirtmek gerekir ki güneş yanıklarını oluşmadan önlemek elbetteki çok daha kolaydır. Yüksek koruma faktörlü kremler sürerek ve güneşin tepede olduğu saatlerde güneşe maruz kalmaktan sakınmak oldukça önemlidir. 
  • Yoğurt sürmek güneş yanıklarında en çok kullanılan yöntemdir ve oldukça da etkilidir. Güneşten etkilenmiş bölgeye yağsız soğuk yoğurt sürülür. Bir süre derinin yatışması beklendikten sonra ılık suyla durulanır.
  • Zeytinyağı sürmek, güneşten suyunu kaybetmiş olan cilde iyi gelecektir. Zeytinyağı sürülür. Üzerine sıcak suyla ıslatılmış havlu örtülerek cildin nemini geri kazanması sağlanır. Havlu soğuduğunda nemlendirme işlemi tamamlanmış olur. Nazikçe silinerek vücut temizlenebilir.
  • Aloe vera jeli de güneşten yanmış bölgeye masaj yaparak yedirilir ve cildin jeli emmesi sağlanır.
  • Bol su içerek vücuda kaybettiği sıvı geri kazandırılır.
  • E vitamin içerikler kremler kullanılarak deri beslenir.
  • Salatalık suyu yanık bölgeye sürülebilir.
  • Lavanta yağı hem nemlendirici hem de ağrı kesici etkiye sahiptir. Güneş yanığına faydası dokunur.
  • Siyah çay poşetleri soğuk suda ıslatılıp yanık bölgenin üzerine kapatılır. Çay poşetleri soğukluğunu yitirdikçe yenilenir. Bu siyah çay tedavisi de yanıklara iyi gelir.
Güneş yanıklarında imdadımıza koşacak pek çok yöntem mevcut. Ancak ileri derece yanıklar ve tedaviye cevap vermeyen durumlarda tıbbi müdahale şarttır. Yanıklar kaşınmamalı, su topalayan bölgelerdeki kabarcıklar patlatılmamalıdır. Yanık gerçekleşmeden önce tedbir amaçlı önlemler alınmalıdır.
Sağlıklı günler dilerim. :)
Sibel Ordueri


"Güneş Yanığına Ne İyi Gelir" için 12 yorum:

  1. Kücükken yoğurt sürerdi annem hep:)) Doğal yöntem..

    YanıtlaSil
  2. çok ileri derece yanığı bilemem doktora gitmek en iyisi ama böyle kızarıklık can acısı gibi durumlarda maden suyu sodası en iyisidir hem acıyı hem kızarıklığı alıyor hem nemini geri veriyor hem de doğal duştan sonra köpürtüp fışkırtın ve üzerinizde kurusu sabaha bir şeyiniz kalmaz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maden suyunu daha önce duymuştum.Tekrar hatırlattığınız için teşekkürler :)

      Sil
  3. ben de yoğurt ve bapanthol sürerim bi de iz kalmasın diye acıması geçince sudocrem :)

    YanıtlaSil
  4. ben söyleyim arkadaşlar diolin sprey eczanelerden alabilirsiniz kozmetik değil ilaç yanan yere sıkıp rahat rahat uyuyabilirsiniz ayrıca sinek sokmasında kaşınan yere sıkarsanız kaşıntıyıda alır :)
    www.hadisofraya.com

    YanıtlaSil
  5. sibeeeel o foto ne öyleee korktum yaa :) yoğurt evet yaa sürerdik ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoyu özellikle korkun diye koydum ki öğle saatlerinde güneşe çıkmayın cıızz :D
      Yoğurt sürmeyen yok sanırım :)

      Sil
  6. Bu güzel bilgiler için çok teşekkürler emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...