14 Ekim 2015 Çarşamba

Ana Sayfa » , , , » Oyunun Çocuğa Faydaları Oyun Oynamanın Faydaları

Oyunun Çocuğa Faydaları Oyun Oynamanın Faydaları

14 Ekim 2015 Çarşamba
Oyunun Çocuğa Faydaları

Oyunun Çocuğa Faydaları

İlk oyuncağınızı hatırlıyor musunuz? Nasıl anlamlar yüklemiştiniz ona? Nerede dururdu genellikle? Yanı başınızda mıydı her zaman? Sarılıp uyur muydunuz? İlk arkadaşınız, sırdaşınız o muydu?
Oyunun çocuğa faydaları çoktur tabi. İlk oyuncağımız pek kıymetlidir bu yüzden. Belki dedeniz tahtadan bir maket yapmıştı sizin için. Belki ninenizin örüp, içini doldurduğu ayıcıktı ilk oyuncağınız. Terzi miydi anneniz? Öyleyse çok şanslısınız. Ne çok elbisesi olmuştur bebeklerinizin. Günde kaç defa elbise değiştirirdiniz bebeğinize kim bilir? Saçlarını örüp örüp açardınız defalarca. Tokalarınızı, taraklarınızı paylaşırdınız onlarla.

Büyüklerinizin önemli işleri varken, bebeğimiz hep bizimle oynardı. Büyüklerimiz oyun oynamanın faydalarını bilmiyor olmalıydılar. Anlatmak istediğiniz tüm masalların daimi dinleyicileriydi oyuncaklarınız. Onlar kadar sadık dinleyici bulmak zordur her zaman.

Yoksa siz bir süper kahraman mıydınız? Uçmak mı isterdiniz Supperman ile. Tabi koltuk minderlerinde zıplamaya izin yoktu değil mi? Peki ne olacaktı içinizdeki bu süper kahramanın hali? Bir süper kahraman oynayıp, zıplamazsa nasıl mutlu olacaktı? Oysa kurallar, yalnızca sessizce bir köşede oturacak kadar özgür alan bırakıyordu size. Oyun oynamanın faydaları yine arka planda kaldı.

Bu derece kısıtlayıcı olursa etrafı, kendini gerçekleştiremez çocuk. Oyunun çocuğa faydalarıazımsanmayacak kadar çoktur. Bu detayı atlamamak gerekir çocuk büyütürken.

Halbuki büyüklerin yalnızca şunu anlamaları yeterliydi: Çocuğun minicik dünyasında, masal kahramanları, oyunlar, oyuncaklar vardır. Bir de enerjilerini boşaltma ihtiyacı. Hepsi bu kadar. Hem de çocuk çok çabuk büyüyecektir zaten. Zaman su gibi geçip giderken, çocuğun psikolojik ve fizyolojik gelişiminde oyun oynamanın faydaları, azımsanmayacak kadar büyüktür.

Oyun oynamanın faydaları:

  • Çocuk çevresini, doğayı ve hatta kendisini keşfetmeyi öğrenir.
  • Hatalardan ders çıkarmayı öğrenir.
  • Gözlem yeteneği kazanır.
  • Sorun çözebilme yetisi kazanır.
  • Paylaşmayı öğrenir.
  • Olayların olumlu ve olumsuz sonuçlarını irdelemeyi öğrenir.
  • Kendini ifade edebilme yeteneği gelişir.
  • Doğruyu, yanlışı öğrenir.
  • Plan yapma yeteneği gelişir.
  • Hayal dünyası gelişir.
  • Psikolojik gelişimine katkısı olur oyunun.
  • Fiziki açıdan gelişim sağlar.
  • Çocuk oyun sayesinde mutlu olur.
Çocuğa oyunun faydalarıçocukluktan yetişkinliğe kadar etkilerini gösterecek kadar etkindir. Tehlikeye mahal vermeden, çocuğun oyun oymasına fırsat tanınmalı; ruhen ve bedenen sağlıklı çocukların, geleceğin sağlıklı yetişkinleri olacağı unutulmamalıdır.
Nahide Zereyak
Yazar Hakkında: Merhabalar. Adım Nahide Zereyak. En Nefis Tariflerim Blogun sahibesi ve yazarıyım. İşletme fakültesi mezunuyum. Adana'da yaşıyorum. 3 çocuğumun annesi ve mufağımızın aşçısıyım. Mutfağımda pişenleri okuyucularımla da paylaşmak benim hobim. Yanı sıra hayata dair pek çok konuda sizlerle birlikte olmak için Sosyal Medya Kafe'deyim...


"Oyunun Çocuğa Faydaları Oyun Oynamanın Faydaları" için 16 yorum:

  1. Benim de barbie bebeklerim vardı.Kıyafetleri ben dikmeye çalışırdım ama:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim kıyafet dikme çalışmalarımın pek de olumlu sonuçlandığını söyleyemem.. Ama bir tanecik bebeğimizle oynamak ne kadar keyifliydi değil mi? :)

      Sil
  2. hayal dünyasının geliştiği en önemli anlardır oyun oynandığı anlar. Oynadığım evcilikleri, bebeklerimi hala hatırlarım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyun oynarken geçirdikleri vakitler aslında kendilerini en iyi ifade edebildikleri zamanlar... Ve çok güzel anılar bırakabiliyor çocuk yarınlara bu sırada. Ve hatıralarda yine o güzel anlar kalıyor.
      Sevgiler..:)

      Sil
  3. oyuncaklar bizim ilk arkadaşlarımız gerçekten, benim de bir sürü bebeklerim vardı. neler neler oynatırdım o zavallılara :) ama şimdi oyuncaklara fazla önem vermiyorlar, bi çocuğa oyuncak alıyorsun bir iki saat kurcalayıp bir kenara atıp sonra da pc'nin başına geçiyorlar :( anne babaların işi çok zor, benim çocuğum olduğunda ne yaparım vallahi bilemiyorum :) ama herhalde alınan tüm oyuncaklarla oturup kendim oynarım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O bebekler birbirlerine komşu ziyaretlerine de gidip kahve çay da içerlerdi birlikte. :)
      Şimdi çocuklar sayısız oyuncaklardan hemen sıkılıveriyorlar.. O konu da çok derin aslında. Anne- babaların işi gerçekten çok zor..
      Sevgiler..:)

      Sil
  4. Çocuk ve oyun, çocuk ve oyuncaklar... Ne çok şey düşündürüyor insana. Çocuk oyunla kendini buluyor., rahatlıyor. İlle pahalı oyuncaklar olması değil, yaratıcı oyuncaklar çocukları daha güzel yönlendiriyor. Oyuncak alırken ailenin seçici olması da ne kadar önemli. Örneğin silahlar çocukları olumsuz şekilde geleceğe hazırlıyor.
    Oyun ve oyuncakların eğitici yanı ağır basmalı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukların kişilikleri de oynadıkları oyunlarla birlikte gelişiyor. Bu yüzden seçicilik konusunda size kesinlikle katılıyorum. Bir defasında sokakta yürürken elindeki oyuncak silahı arkadaşının alnına dayamış bir çocuk gördüm. Belki filmlerde gördükleri sahneleri gerçeğe uyarlamak onlara oyun gibi geliyordu ama ben dehşete kapılmıştım. O minik ellere ve yüreklere yakışmayan şeyler bunlar..
      Sevgiler..:)

      Sil
  5. Kesinlikle çok yerinde tespitler, çocuğun oyun alanını kısıtlamak çok yanlış bırakın etraf dağılsın, kirlensin. Oyun çocuğun kendini gerçekleştirme eylemidir. Özel gereksinimli çocuklarla da özellikle oyun terapileri gerçekleştiririz bu anlamda da çok önemli. Teşekkürler paylaşım için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüşlerinizi paylaştığınız için ben teşekkür ederim. Sizin gibi konuya hakim birinden bu yorumu almak beni çok mutlu etti. Sevgiler..:)

      Sil
  6. Oyun çocuk için, yetişkinlerin yaşadığı hayatın küçük bir modeli... İlkokul öncesinde alınmış tek bir oyuncak hatırlarım; çubuğun ucunda bir trompet vardı sağa sola salladıkça iplerdeki boncuklar vurur ses çıkarırdı dayanmadı kırıldı.:Çok kızdılar sonra da bir daha oyuncak almadılar, herhalde. hatırlamadığıma göre almamış olmalılar. :) Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O bir tek oyuncak hatıralarda yer etmeye yetmiş. Bu günkü çocuklar yarın ne hatırlayacaklar acaba. Sayısız oyuncaklarından, bizim bir oyuncaktan aldığımız tadı almıyorlar maalesef.
      Sevgiler..:)

      Sil
  7. Bilgisayardan ya da cep telefonu ndan daha faydalı oldugu kesin. Ama yine de bizim çocukluğumuz un oyuncakları daha güzel . Şimdi hersey yarar üzerine kurulmuş zevkten cok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi oyuncak sektörü maddi doyum sağlıyor yalnızca. Ve bu oyuncaklardan çocuklar çok çabuk sıkıyor maalesef...:(

      Sil
  8. Oyun=Çocuk çocuklarımızın bilinçli olarak yaşlarına uygun oyuncaklar ile de oynatmak çok önemli...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyuncakların yaşlarına uygun olanlarda seçilmesi gerçekten de çok önemli. Çok teşekkür ederim.. Sevgiler..:)

      Sil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...