25 Kasım 2016 Cuma

Sütlaç Tarifi Sütlaç Nasıl Yapılır ?

25 Kasım 2016 Cuma
Sütlaç Tarifi

Sütlaç Tarifi

Tatlıyı seven bir toplum olduğumuz kesin. Yöresel mutfaklarımızda birbirinden güzel tatlı çeşitleri mevcut. Şerbetliler, sütlüler, helvalar.. Her biri birinden iştah açıcı değil mi? Ama sanırım içlerinde hafiflik bakımından en  masum olanıdır sütlü tatlılar. Ve elbette ki sütlaç, nesiller boyu değişmeyen, vazgeçilemeyen lezzetlerden biri. Yöreden yöreye küçük farklılıklar gösterse de lezzet muhteşem.Bu lezzeti bir de benim yaptığım şekilde denemek isterseniz işte sizler için hazırladığım sütlaç tarifi...

Sütlaç malzemeleri:

  • 1 litre süt ve ilave olarak 500 ml su
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 su bardağı su (nişastayı eritmek için)
  • 1 çay bardağı kırık pirinç
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • Üzerinin süslemesi için tarçın, ceviz, yeşil fıstık, hindistan cevizi kullanabilirsiniz
Öncelikle süte neden su eklediğimi söyleyeyim. Su sütün ağırlığını kırıyor. Yıllar yılı annemden gördüğüm bir yöntemdir bu. Denerseniz memnun kalacağınızı umuyorum. Kırık pirinç kullanma sebebine gelince, sütlacın içinde kaynamanın da etkisiyle şişmiş iri pirinç taneleri olmasını tercih etmiyorum. Kırık pirinç, sütlaç tarifi ile çok iyi bütünleşiyor.
Sütlaç Nasıl Yapılır

Sütlaç Nasıl Yapılır?

  • Pirinçleri üzerini örtecek kadar suda, orta ateşte suyunu çekecek kadar haşlıyoruz.
  • Haşlanan pirinçlerin üzerine süt ve ilave olarak suyu döküp karıştırıyoruz.
  • Şekeri de ekleyip kaynayana kadar ara sıra karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Süt kaynayınca ayrı bir kapta karıştırdığımız nişasta ve suyu azar azar ekleyip sürekli karıştırarak süte ilave ediyoruz.
  • Nişastayı ilave ederken bir elimizle erimiş nişastayı dökerken, diğer elimizle sütlacı sürekli karıştırmamız gerekir. Aksi halde nişasta sertleşir ve topaklaşır.
  • Nişastayı ekledikten sonra orta ateşte, sık sık karıştırarak yaklaşık 15 dakika daha pişiriyoruz sütlacı.
  • Sütlaç pişince ateşten alıp 5 dakika kadar daha ara sıra karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Buharını tencerede atan sütlaçları kaselere dolduruyoruz.
  • Soğuduktan sonra üzerini dilediğimiz gibi süsleyip servis yapıyoruz.
Umarım sizler için hazırlamış olduğum sütlaç tarifini beğenirsiniz. Sütlaç nasıl yapılır başlığı altında detaylarını vermeye çalıştığım tarifim hakkında sormak istediklerinizi yorumlarda sorabilirsiniz. Afiyet olsun. Sevgiyle kalın.

Nahide Zereyak
Yazar Hakkında: Merhabalar. Adım Nahide Zereyak. En Nefis Tariflerim Blogun sahibesi ve yazarıyım. İşletme fakültesi mezunuyum. Adana'da yaşıyorum. 3 çocuğumun annesi ve mufağımızın aşçısıyım. Mutfağımda pişenleri okuyucularımla da paylaşmak benim hobim. Yanı sıra hayata dair pek çok konuda sizlerle birlikte olmak için Sosyal Medya Kafe'deyim...


"Sütlaç Tarifi Sütlaç Nasıl Yapılır ?" için 6 yorum:

  1. Sütlaç yaparken bütün pirinç kullanmayı bende sevmiyorum. Annelerimizin yaptığı gibi kırık pirinçle yapılmalı diye düşünüyorum... Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.. Anne usulü yemek ve tatlıların eri hep bir başkadır.:)
      Sevgiler..

      Sil
  2. Sütlaç tatlısını çok severim.Ben de sütlaç yaparken kırık pirinç kullanıyorum.Ellerinize sağlık ☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.. Geleneksel lezzetleri geleneksel şekilde hazırlamak apayrı bir zevk..:)
      Sevgiler...

      Sil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...