18 Ocak 2017 Çarşamba

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir

18 Ocak 2017 Çarşamba
Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir

Dokuz ay heyecanla beklediğiniz bebeğinizi nihayet kucağınıza aldınız. Ona nasıl bakmanız gerektiği konusunda çok fazla bilgiye sahip olmayabilirsiniz. Hâlbuki gebelik süresince ne çok kitap okudunuz değil mi? Ama bilmeniz gerekir ki; her bebek farklıdır. Beslenmesi, ağlaması, tepkileri başka başkadır. Her anne-baba, bebeğini tanıma sürecinden geçer. Zamanla bebeğin istek ve ihtiyaçlarını karşılama alışkanlıkları edinir. Ağlamasından, mimiklerinden, el-ayak hareketlerinden bebeğin neler hissettiğini, neye ihtiyaç duyduğunu anlamak mümkündür. Ne kadar anlamaya çalışsak da zaman zaman çaresiz hissetmek de mümkün.

Bu süreçte ebeveynleri belki de en çok zorlayan konu gaz sancısıdır. Bu konuda hemen hemen her anne ve baba çaresizlik hisseder. Ama bilmelisiniz ki; sindirim sistemi henüz tam olarak gelişmemiş olan bebeğinizin ilk 6 ay gaz sancısı çekmesi normaldir. O, bu normal süreci yaşarken, biz de O'na yardımcı olmak, sancısını gidermek isteriz. Peki, bu mümkün mü? Sancı oluşmadan önlenebilir mi?

Bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir?

  • Bebeklerde gaz sancısını oluşmadan önce önlemek için annelerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Bazı besinleri annelerin öğünlerinden çıkarmaları, bebeğin sancı çekmemesine yardımcı olur. Peki, nedir bu besinler? Lahana, brokoli, turunçgiller, bezelye, bakliyat ürünleri, fazla baharatlı yiyecekler, çikolata, çay-kahvenin fazlası ve özellikle de sigara, annelerin tüketmemesi gerekenler listesindedir.
  • Emzikli bebeklerde emzirme sırasında bebeğin uyurken emmesini önlemek gerekir. Uyurken emen bebek hava yutar. Biberonla beslenen bebeklerde bebeğin hava almaması sağlanmalıdır.
  • Emzirme ve besleme sonrası bebek dik pozisyona getirilip sırtı hafifçe sıvazlanarak gazı çıkarılmalıdır. Gazı çıkarılmadan uyutulmamalıdır.
  • Bebek sancıdan dolayı çok ağlıyorsa kucakta sakinleştirilebilir. Karın bölgesine hafifçe masaj yapılarak rahatlatılabilir. Banyo yaptırılarak sakinleştirilebilir.
  • Bebeğin ağlaması ile birlikte ailelerde görülen gerginlik, bebeğin sancısıyla birlikte daha fazla huzursuzluk hissetmesine sebep olabilir. Aile sakin ve yatıştırıcı tutumdan vazgeçmemelidir.
  • Alınan tüm önlemlere rağmen bebek gaz sancısı çekiyorsa bir hekime danışarak verdiği ilaçlar düzenli olarak bebeğe verilir.

Bebeğin en çok ihtiyaç duyduğu şey sevgi ve güvendir. Güven hissini kucağınıza alarak, başını okşayarak bebeğe verin. Sancı çekerken sevgi ve güven eksikliği yaşamamalıdır bebek. Bu durum korkuya kapılmasına sebep olur ve istenmeyen ağlama nöbetleri artış gösterir.

Minik bebeklerin sancısız ve ağlama nöbetleri olmadan büyümesi dileğiyle.

Nahide Zereyak
Yazar Hakkında: Merhabalar. Adım Nahide Zereyak. En Nefis Tariflerim Blogun sahibesi ve yazarıyım. İşletme fakültesi mezunuyum. Adana'da yaşıyorum. 3 çocuğumun annesi ve mufağımızın aşçısıyım. Mutfağımda pişenleri okuyucularımla da paylaşmak benim hobim. Yanı sıra hayata dair pek çok konuda sizlerle birlikte olmak için Sosyal Medya Kafe'deyim...


"Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir" için 14 yorum:

  1. faydalı bilgi için teşekkür ederim :) inşallah ben ve isteyen herkes önce biran evvel anne olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilekletinize katılıyorum. Sevgilerimle.. 😊😊

      Sil
  2. Yazinizda ozellikle gaza sebep olan yiyecekler ilgimi çekti. Cikolata ve turunçgillerden bihaberdim. Faydalı tavsiyeler için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. C vitamini deposu turunçgiller mide konusunda sandığımız kadar masum değil maalesef. Örneğin reflüsü olanlara da çok iyi gelmiyor. Hiç yememek değil belki ama azaltılmasında fayda var. Sevgilerimle. 😊😊

      Sil
  3. Oğlumda çok tecrübeli değildim ve gerçekten gaz sancısı ve kabız yüzünden ne çektik bir Allah bilir bir biz

    kızım da problem yaşamadık şükürler olsun biraz daha dikkatli bir anne olmuştum.

    Artık 3. ye Rabbim nasip ederde bir evlat sahibi olursan gaz sorunu yaşamamayı diliyorum

    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tecrübeler arttıkça bazı sorunları aşmak da kolaylaşıyor. 3. de umarım dilediğiniz gibi olur. Sevgilerimle. 😊😊

      Sil
  4. Malesef bunlar yaşayarak öğreniliyor çünkü her çocuk birbirindenfarklı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de her bebek birbirinden farklı. Bebeği tanıyıp anlamaya çalışmak anne babaları zorlasa da sorunun büyük bölümünü çozmeye yetebiliyor. Sevgilerimle.😊😊

      Sil
  5. Uzmanların görüşlerine göre yemenin gaz sancısına etkisi yokmuş.Ama bence kesinlikle var.Bizzat denedim ve gördüm 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tecrübeleriniz gerçeği yansıtıyor. Bazı besinleri çok fazla tüketmemekte fayda var. Sevgilerimle. 😊😊

      Sil
  6. Hele bi doğsun böyle alırım ben onun gazcıklarını :)

    YanıtlaSil
  7. Oğullarım gaz sancısı yaşamadı.Her ikisi de anne sütüyle beslendiler.Hazır mama yiyen bebeklerde daha fazla gaz sancısı sorunu yaşanıyor gibi .Bebeklerinde gaz sancısı sorunu yaşayan anneler için faydalı bir yazı olacaktır.Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke tüm bebekler böyle rahat bir dönem geçirseler.. Hem onlar rahat eder hem de ebeveynler..:)
      Uykusuz geceleri hatırlıyorum da...:) Ne zordu..

      Sil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...