7 Nisan 2019 Pazar

Kadına Şiddet İstatistikleri

7 Nisan 2019 Pazar
kadına şiddet istatistikleri
Kaleme almakta tereddüt yaşadığım bir konuydu kadına şiddet. İnsanın yüreği kaldırmıyor maalesef. Ancak gün geçmiyor ki bir kadına şiddet haberiyle karşılaşmayalım. Bu gerçekler beni kadına şiddet istatistiklerini araştırmaya itti. Ve maalesef gördüm ki; her 10 kadından 4'ü fiziksel şiddete maruz kalıyor. Yani neredeyse kadın nüfusunun yarısı kadar. Bu fiziksel şiddet oranı... Peki ya psikolojik şiddet. Onun adı bile yok, anılmıyor nedense. Ama biz biliyoruz ki kadınlarımız gerek ev ortamında, gerek iş ortamında, gerekse sosyal ortamda toplumsal baskı görerek psikolojik şiddete de maruz kalıyorlar. Bunun etkileri ise en az fiziksel şiddet kadar tahribat yaratabiliyor kadının benliğinde.

Yine bir araştırma sonucu gösteriyor ki; 145 ülke arasında yapılan değerlendirmede kadın-erkek eşitliğinde Türkiye 130. sırada. 21. yüzyılda bu rakamlarla karşı karşıya olmak ne kötü. Erkek egemen bir toplumuz maalesef. Kız çocuklarının okutulmadığı, kadınların eşit şartlarda iş imkanı bulamadığı, baskı gördüğü bir toplumda bu rakamları nasıl değiştirebiliriz bilemiyorum. Aslında zaman zaman umut verici projelerle karşılaşıyoruz. Özellikle kız çocuklarının okutulması konusunda sivil ya da kamusal açıdan ciddi çalışmalar yapılıyor. Gönüllülerin destek verdiği çalışmalar umut verici. Yine de yer yer kız çocuklarının okutulmasında eşitlik sağlanamaya biliyor. Görünen o ki; bu konuda daha yürünecek çok yolumuz var. Ama kesinlikle kız çocuklarının okutulması, mutlaka meslek sahibi konumuna getirilmesi, kadınların çalışıp ayaklarının üzerine sağlam basabilecek duruma gelmesi gerektiği kanaatindeyim.
kız çocuklarının okutulması

Peki kadınların gördüğü, neredeyse nüfusun yarısına tekabül eden fiziksel şiddet. Evde, sokakta, çocuklarının önünde vs... Cezasız, yaptırımsız karşılıksız kaldığı sürece korkarım böyle kadına şiddet istatistikleri almaya devam edeceğiz. Gönlümüz kadının hak ettiği değeri görmesinden yana. Mutlu, huzurlu, sağlıklı, eşit haklara sahip, değer gören, saygınlık kazanan kadın, topluma değer katar; iş yaşamına katkı sağlar, yenilikler getirir; gelecek nesillere mutlu, sevgi dolu, üretken, başarılı, doğru dürüst çocuklar yetiştirir.

Bunun için kamusal alanda daha fazla sosyal sorumluluk projelerine ağırlık verilirken; bireysel olarak da herkes üstüne düşeni yapmalı.Bazen küçük bir çocuğa uzanan el, umut olur, filizlenir, dal olur, meyve verir. Güzel yarınların inşası, bugünü doğru kullanmakla başlar. Kadının toplumda hak ettiği yeri alması dileğiyle...
Sibel Ordueri


" Kadına Şiddet İstatistikleri" için 12 yorum:

  1. Kadına şiddeti yine biz kadınlar engellemeliyiz.Erkek çocukları olduğunda onu ' ERKEK' gibi yetiştirmek yerine,sen erkeksin yaparsın.erkeksin döversin,erkeksin sana kimse birsey diyemez şeklindeki hitaplarla büyütüyorlar.Oysa erkeklik sadce bir cinsiyet farkıdır.Erkekleride kız gibi yetiştirceksin ki ilerde 'anneside dahil' kadına saygıyı öğrensin.Çok faydalı bir yazı olms.Elinize sağlk.

    YanıtlaSil
  2. Şuan çalıştığım kurumda Kadına Yönelik Şiddetle ilgili mağdur kadınlarla ilgili bir çalışma yürütüyorum ve duruma dikkat çekmeniz çok iyi olmuş. Bu duruma maruz kalan kadınlarda gördüğüm tek şey korkuyor olmaları ve kendilerine güvenlerinin hiç kalmamış olması. Bunu yapan kişilerin de vicdani duyguları o kadar az ki acımıyorlar karşılarındakine.

    YanıtlaSil
  3. Kadına şiddet uygulayan erkekleri de kadınlar yetiştiriyor. Asıl korkunç olan durum bu. Kadınlar kendilerinden başlamalı toplumu değiştirmeye. Çünkü farkında değiliz ama kadının toplumun gelişiminde ki yeri erkekten daha önemli... İstatistikler yürek parçalıyor:( Kaleminize sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız. Bir annenin oğluna öğretmesi gereken en önemli şeylerden biri de kadınlara nasıl davranması gerektiğidir. Tabii bilinçli bir annenin doğru yönlendirmesiyle olacak şey bu.

      Sil
  4. Kadına şiddet, bir zavallılık. Yine her şeyi göğüsleyen bir kadın ve şiddet uygulayan o uyguladığına maruz kalsaydı diz çöker yalvarırdı eminim!!!!

    Kimse kimseye şiddet uygulayamaz. Ne kadına ne çocuğa ne yaşlıya ne hayvanlara.

    YanıtlaSil
  5. Ülkemizde bu duruma rastlamak mümkündür. Kadına şiddete hayır demekle ne yazık ki çözülmüyor. Buna göre bir yasa bir konun çıkarılmalı ve acımasız olmalıdır. İşte o zaman kadına şiddetin dindiğini düşünebilirim.

    YanıtlaSil
  6. Genellikle dört duvar arasında yaşanan şiddeti kadın deşifre edemezse, ettiğinde ceza sistemi adam gibi işlemezse şiddet uygulaması kadına misliyle geri dönüyor maalesef.
    Devrim gibi bir adım atmak lazım bu meselede.

    YanıtlaSil
  7. Günümüzün en önemli sorunlarından biridir. Analar, tüm kadınlar toplumun bel kemiğidir. Erkekler hakkında bir yazım vardı. Yazdıktan sonra bile biraz rahatlamıştım. Bir defa, erkeklerin başarılı kadınlara karşı tuhaf tavırları oluyor. Bunu geçiyorum, şiddete uğrayıp canlarından olanlar, sakat kalanlar, artlarındaki mağdur çocuklar, bunların hepsi iç yarası olaylar. Ama bu zihniyetle daha da maruz kalınacağa benziyor. Kadın okumalı, meslek sahibi olmalı ve cesaretlendirilmeli.
    Makalen çok anlamlıydı. Kalemine, düşüncelerine sağlık kızım...

    YanıtlaSil
  8. Kural kaide yasa ceza hiçbiri cehaleti ve ruhsal rahatsızlıkları çözümleyemiyor malesef onlar sonuç olduktan sonrası için yada göz korkutma.. yapacak kişi için hiçbirşey engel olamıyor.. 0-6 yaş erkek yada kız çocuk yetiştirme için en kritik dönemler ne görüyorlarsa ne yaşıyorlarsa bilinçaltına kodluyorlar ve yetişkin oldukları dönem uyguluyorlar yani iş anne babada bitiyor

    YanıtlaSil
  9. Malesef kadına şiddet konusunda ülkemiz diğer ülkerin içinde ilk sırada.
    Anne ve baba olarak ufak yaşta çocuklarımızı eğitip erken yaştan öğretmeliyiz.
    Küçük yaşta eğitimli olan bireyler kadına karşı ,şiddet uygulama oranları daha düşük oluyor .
    Kaleminize sağlık. .

    YanıtlaSil
  10. Kadına şiddet konusunu şimdiye kadar hep tek taraflı düşündüğümü fark ettim.

    Kocalarına cinnet geçirten kadınlar yok mudur mesela?
    Ya da evlilikte üzerine düşen sorumlulukları yapmayan kadınlar?
    Kocasını aldatan kadınlar?

    Ben bu tür kadınlara inanın çok denk geldim. Özellikle evli olduğu halde başkalarıyla gizliden aşk yaşayanlar.

    Sizce bu tür kadınlar hangi saygıyı hak ediyor? Kadına yönelik şiddeti incelerken nedenlerini de sorgulamamız gerekmez mi?

    YanıtlaSil
  11. Bu gibi konularda yazmaya tereddüt etmeyin lütfen. Malesef kadına şiddet,tecavüz ve yine malesef çocuk istismarı ülkemizin kanayan yarası. Farkındalık yaratılması için gündeme taşınması gerekiyor. Yazınız için teşekkürler elinize sağlık. @bw

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...