28 Haziran 2018 Perşembe

İnternette Alan Adı (Domain) Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

28 Haziran 2018 Perşembe
İnternette Domain Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz
Bu yazımda, domain seçiminin önemi ve internette alan adı alırken nelere dikkat etmeliyiz ? maddeler halinde inceleyeceğiz.Söz konusu şirketinizi sanal dünyaya taşımak ya da blog benzeri kişisel bir web sitesi açmak olduğunda göz önünde bulundurmanız gereken iki nokta vardır. Bunlardan birincisi uygun bir barındırma hizmeti seçimi, ikincisi ise markanızın kimliğini yansıtabilecek, ziyaretçi sayınızı ve tanınırlığınızı doğrudan etkileyecek olan alan adı (domain) seçimidir.

Alan adı (domain) bir web sitesinin, internet üzerinde bulunan adı ve adresi olarak tanımlanmaktadır. Alan adları bir sunucunun tanımlanması için kullanılan IP numaralarının, web sitesini daha basit bir şekilde tanımlamaya yarayan bir çevrimidir. Bir alan adı, bir isim ve bir uzantıdan oluşmaktadır. Alan adı önemlidir çünkü alan adı sitenin içeriğinde ne olduğunu özetleyebilmektedir. Bir sitenin ne içerdiğini anlayabilmenin en basit yolu alan adına bakarak anlaşılabilir.

1. Anahtar kelimelerinizi belirleyin.

 

Her ne kadar Google'ın yaptığı her yeni güncellemelerle birlikte marka olabilecek Pinterest, Facebook gibi alan adlarına verilen önemin arttırıldığı konuşulsa bile, anahtar kelime içeren alan adlarının hala değerli olduğunu unutmamak gerekir. Bu yüzden sitenizi ve verdiğiniz hizmeti en iyi tarif eden birkaç temel anahtar kelime belirleyin ve bunları içeren bir alan adı seçmeye özen gösterin. Böyle bir alan adı hem SEO açısından faydalı olacak, hem de sitenizi ilk kez duyan birine siteniz hakkında daha iyi bir ipucu verecektir.

2. Alan adınızın basit ve hatırlanabilir olmasına dikkat edin.


Web sitenizi başka bir kişiden duyan bir ziyaretçinin, bilgisayar başına geçtiğinde alan adınızı rahatlıkla hatırlayabilmesi hayati öneme sahiptir. 12 karakterden daha uzun olmayan, kolay yazılıp kolay söylenebilen bir alan adı, size, rakipleriniz karşısında büyük avantaj kazandıracaktır. Kemik kitle olarak adlandırılan ziyaretçi kitlesini ne kadar hızlı elde ederseniz, başarı basamaklarını o kadar hızlı tırmanabilirsiniz.

3. Mümkünse .com'dan vazgeçmeyin.


Org ve .net uzantılara sahip birçok başarılı web sitesi olmasına rağmen, dünyanın en bilinen ve en yaygın kullanılan alan adı hala .com'dur. Yapılan araştırmalar da göstermektedir ki, internette yer alan alan adlarının %45’i .com uzantısına sahiptir. Dolayısıyla, .com uzantısına sahip alan adları, birçok kullanıcıya güven vermektedir. Bu yüzden, uzun vadede başarılı bir web sitesine sahip olmak istiyorsanız .com uzantısından vazgeçmeyin.

Elbette, .com alamayacağınız durumlar da olacaktır. Böyle durumlarda, alan adınızın önüne ekler getirebileceğiniz gibi, .net veya .org uzantılarına da yönelebilirsiniz. Ayrıca eğer, belirli bir ülkeye yönelik bir iş modeliniz var ise, ülkelere ait uzantıları da kullanabilirsiniz. Örneğin Almanya’ya yönelik bir iş modeli için .de uzantısı, veya İngiltere için .uk uzantıları, Türkiye için ise .com.tr tercih edilebilir. Bu uzantılar arama motorları tarafından bölgeler için önceliklendirilmektedir.

4. Tire (-) ve rakam kullanmaktan kaçının.


Doğru alan adı seçimi noktasında sık yapılan bir başka yanlış da alan adında tire (-) ve rakam kullanımıdır. Örneğin alanadim.com'un dolu olduğu durumlarda site sahipleri hemen alan-adim.com alan adını tercih etmektedir. Oysaki böyle bir alan adının hatırlanması zor olduğu gibi, ziyaretçilerinizin birçoğu tire içermeyen alan adını yani rakibinizin sitesini ziyaret edecektir. Potansiyel müşterinizi ellerinizle rakibinize uğurlamak istemezsiniz, değil mi?

Rakamlar ise kullanıcılarınız için büyük bir karmaşıklık oluşturacaktır. Sadece rakamlar kullanıcılarınıza garip gelmeyeceği gibi, kullanıcılarınızın anlamaları açısından da rakamlar güçlük oluşturmaktadır. Örneğin alan adınızın 1alanadi.com olduğunu düşünün. Size alan adınızı soran birisi, bu alan adının 1alanadi.com mu yoksa biralanadi.com mu olduğunu anlamakta güçlük çekebilir.

5. Sadece .com uzantısı ile yetinmeyin.


Güvendiğiniz bir projeyi internete taşıyorsanız, sadece .com uzantıyla yetinmeyin, .net, .org, .info gibi diğer uzantılarını da alıp ana sitenize yönlendirin. Bu şekilde doğabilecek yanlış anlaşılmaların önüne rahatlıkla geçebilir, ziyaretçi kaybınızı minimuma indirebilirsiniz.

6. Alan adı fikrinizin sosyal medya uygunluğunu kontrol edin.


Alan adı seçiminde çoğunlukla atlanan ancak akılda bulundurulması gereken önemli bir kriter de, bu alan adının aynı şekilde sosyal medya üzerinde de kullanılması gerektiğidir. Alan adını satın almadan önce alan adına uygun sosyal medya hesaplarının sahiplerinin olup olmadığını kontrol etmeniz, sizin için daha iyi olacaktır.

Yazar Hakkında:Burak Özdemir, yıllardır web geliştiriciliği ile ilgilenmektedir. Şu anda, kullanıcılarının, hızlı ve güvenli biçimde, anlık olarak domain sorgulama yapabildiği,Turbo Domain Search adını verdiği projesi ile uğraşmaktadır.


"İnternette Alan Adı (Domain) Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?" için 9 yorum:

  1. Çok yararlı bir paylaşım, merak ettiğim bir konuya açıklık getirdiğiniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bilgiler verilmiş. Alan adı kısa olmalı ve anahtar kelime içermelidir. Diğer tüm bilgilere de katılıyorum, teşekkürler bilgi için.

    YanıtlaSil
  3. Çok yerinde ve faydalı bir yazı olmuş. Alan adı alırken nelere dikkat etmeliyiz diye araştırmış olsaydım, ilk blogum olan Hüzün Sarısı için daha farklı bir isim bulurdum

    YanıtlaSil
  4. İnternette domain alırken dikkat edilmesi gerekenleri çok güzel açıklamışsınız.Alan adı alırken en çok dikkat ettiğim ve önerdiğim basit hatırlanabilir olmasıdır.Misafir yazınız için çok teşekkürler.Blog yazarlığında başarılar diliyorum.

    YanıtlaSil
  5. benzersiz domainde .com çok önemli gerçektende. hatta tek kelime anlamlı ve benzersiz domain bulursanız hemen alın derim

    YanıtlaSil
  6. Cok güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Alan adı alımında özellikle icann üyesi bir firma seçilmelidir. Ayrıca aldığımız alan adı içimize tamamen sinmesi önemli. Alan adını sürekli değiştirmek istemeyiz sonuçta. Benim de bir alan adım var ama şimdilik kullanmıyorum.

    YanıtlaSil
  8. Bazen alan adımı değiştirsem mi diye düşünmüyor değilim, ya da ikinci bir alan adı daha alıp yönlendirme yaptırsam mı diye =))

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...