22 Ekim 2018 Pazartesi

Tanıtım Yazısı Satın Almak Mantıklı mı?

22 Ekim 2018 Pazartesi
Öncelikle siz değerli Sosyal Medya Kafe okurlarını canı gönülden selamlıyorum.
Daha önce Sibel Hanımla misafir yazarlığımız olmuştu. (Umarım hanım dediğime kızmaz, çünkü bazı kadınların bu kelimeyi sevmediğini biliyorum.) Bu yüzden ikinci kez, tanıtım yazısı satın almak konusu üzerine kendilerine misafir yazar olmak istedim.
Tanıtım Yazısı Satın Almak

Hatta itiraf edeyim yazıya böyle başladım ama kabul eder mi, etmez mi onu bile bilmiyorum. Ancak bir şeyden eminim ki; o da şudur: Farklı bir blogda misafir olacağımız zaman, nedense kendimizi bir kalıba sokarak, kendimiz olmaktan uzaklaşıyoruz. Gerçekten bunu gözlemlediğim için söylemek istedim.
Bu yüzden psikolojik olarak kendi samimiyetimi ve üslubumu korumak adına şu anda okumakta olduğunuz bu yazıyı, kendi blogumun editör sayfasından yazıyorum. Giriş cümlelerinin aslında pek uzun olması beni çok rahatsız eder. Sizi de rahatsız ettiyse lafı fazla uzatmadan asıl konumuz olan tanıtım yazısı satın almak veya yayımlamak meselesine geri dönelim. Zira bu uçsuz bucaksız çalakalem yazının sonu gelmeyecek gibi hissetmeye başladım.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu konu tamamen tanıtım yazısı satın almayı düşünenleri ilgilendiriyor. Eğer ilgi alanınız dışına giriyorsa, yazıyı şu anda terk etmeniz, ikimiz için de en hayırlısı. Bir kaç dakikalık değerli vaktinizi aldıysam da, şimdiye kadar ''hakkım helal olsun'' dedikleriniz arasına lütfen beni de ekleyin.

Tanıtım Yazısı Satın Almak Mantıklı Mı?

Aslında biraz şu anda var olan sistem üzerine değil de, daha çok neden tanıtım yazısı alma ihtiyacı olduğu üzerine kafa yoralım isterseniz. Mesela bugün  Blog Hocam gibi önde gelen bloglar, tanıtım yazıları yayımlıyor. Ancak anlamadığım nokta, yazar neden kendi tanıtımını kendisi değil de bir başkasının yapmasını istiyor? Sahip olduğunuz blogu, siz yeterince tanıtamıyorsanız başkasının sizden daha iyi tanıtmasını beklemek ne kadar doğru? Benim düşünceme göre bu tamamen yanlış bir yaklaşım. Hatta sizlere özellikle bu konuyla ilgili başımdan geçen bir olayı anlatayım. Bir gün tanımadığım birisi benimle iletişime geçerek (bu dediğim 2-3 yıl kadar önceydi bu arada) sitesinin tanıtımını yapmamı istedi. Önce olur, bakalım, hallederiz gibi bir yaklaşımım oldu ama elbette söz vermedim.

Çünkü tanıtım yazısı yazmam gereken site, bir horoz çiftliğiydi. Nitekim kendime şu soruları sordum: Ben horoz çiftliğini nasıl tanıtacağım? ''En güzel yumurtalar, en sağlıklı ve doğal ortamda yetişen tavuklar bizde'' gibi şeyler mi yazacağım? İşin açıkçası bilemedim. Her şeyden önce ben böyle bir yazıyı, para karşılığı yazmayı beceremedim. Eğer gerçekten daha önce bir horoz çiftliği gezmiş olsaydım, belki kendimce güzel bir tanıtım yazısı yazardım. Ancak tecrübem olmadığı için geri çevirmek zorunda kaldım. Tanıtım yazısı yayımlayan ve tanıtım yazısını bizzat kendisi yazan/yazabilen blogları bu işi yapabildikleri için gerçekten takdir etmek gerek. Marifet belki de yazabilmektedir. Ama şunu da açıkça belirteyim ki, daha önce bir tanıtım yazısı yayımlattım ve hiç memnun kalmadım. Çünkü yukarıda da dediğim gibi, beni tanıtan kişinin aslında hiç tanımadığını anladım. Bu yüzden de Google üzerinden geri bağlantıların hepsini reddettim.

Gerekirse kendin yaz!


Bu işin mottosu bence bu olmalı! Ha belki şunu diyebilirsiniz: O blogun okuyucuları, yine o blog yazarının yazım tarzına aşina olduğundan, tanıtım yazısını da yine o blogun sahibinin yazması daha iyi. Ancak bu hususta da size şöyle bir soru sormak istiyorum:
Sürekli okuduğunuz blog sahibinin, kendi ağzıyla yazmış olduğu bir tanıtım yazısını beğenmeniz gayet normal. Ancak bu demek değildir ki, tanıtımı yapılan blogun da yazılarını beğeneceksiniz. Çünkü siz başından beri o blogun sadık okuyucusu ve takipçisi oldunuz. Doğal olarak beklentileriniz de yine aynı üsluba yakın bir blog olacaktır. Peki beklentilerinizi bulamadığınız zaman ne olacak? Onu da ben söyleyeyim: Sadece bir kerelik tıklamanızın ardından bir daha o tanıtımı yapılan sayfaya girmeyeceksiniz. Bu durumda tanıtım yazısı satın alarak, reklamını yaptığını düşünen blog sahibi, aslında elindeki fırsatı lehine olacakken, aleyhine çevirmiş olacak. Bu yüzden yazının başında da dediğim gibi, eğer tanıtım yazısı satın almak gibi bir düşüncesiniz varsa kendiniz yazın. Çünkü olaya bu pencereden bakacak olursak, aslında yazınızı sizin ağzınızdan okuyan o yeni okuyucuya tam olarak ne ve kim olduğunuzu daha net bir şekilde göstermiş olursunuz.

Şimdiye kadar belki de hep yanlış yaptık!


İnsan olarak zaten yüzlerce hata ve yanlış içinde olduğumuzu düşünürsek, şu anda üzerine konuşmakta olduğumuz tanıtım yazısı satın almak meselesine de belki de hep tek bir pencereden baktık ve biz bu işte yanlış yaptık. Şöyle ki; bir blogdan tanıtım yazısı almak yerine o blogdan, herhangi bir yazısında yine yazmış olduğu kendi konusuyla alakalı bir bağlantı satın almak daha mantıklı değil mi? Mesela bir yemek tarifleri siteniz var. Ve siz Sosyal Medya Kafe'de tanıtım yazısı yayınlatmak istiyorsunuz. Ancak Sosyal Medya Kafe tanıtım yazısı yayımlamak yerine, size şöyle bir teklifte bulundu: Kendi yapmış olduğu bir yemeğin tarifini paylaştı ve yazının arasında/sonunda burası pek önemli değil, tarifimi şu siteden aldım oldukça faydalı ve güzel bir site diye paylaştı. Sizce bu durumda hangisi sizin için daha değerli olur? Sosyal Medya Kafe'den tanıtım yazısı almak mı? Yoksa kendi paylaşmış olduğu bir tarif içinde, tarifini şu siteden aldım diye sitenizin linkini paylaşması mı? Bana sorarsanız ikinciyi tercih ederim. Çünkü hem blog yazarının kendi yazısı, hem de yazmış olduğu konu ile alakalı. Öyle tahmin ediyorum ki, reklam veren için getirisi de daha fazla olacaktır. Hatta bir artısını daha sayacak olursak, blogun düzenli okuyucuları bunun bir reklam olduğunu bile anlamayacak. Yani okuyucuyu da tanıtım yazılarına boğmamış olacaksınız.

Son sözler:
Konuyla ilgili söyleyeceklerim bu kadar, eğer sonuna kadar okuduysanız ve bu yazı, tanıtım yazısı satın almak konusunda düşüncelerinizi biraz olsun değiştirdiyse veya sizi farklı açılardan düşünmeye teşvik ettiyse, yazdıklarımı kısmen faydalı olmuş sayabilirim. Ayrıca şunu da söylemeden edemeyeceğim: Yazımı gönderdikten sonra, eminim bir şeylerin eksikliğini hissedip tüh keşke şunu da ekleseydim diye içimden geçireceğim. Çünkü aynı şeyi defalarca yaşadığım için biliyorum. Bu yüzden o boşlukları da sizin kendi düşüncelerinizi katarak doldurmanızı rica ediyorum. Son olarak Sosyal Medya Kafe'de başta misafir yazarlık yaparak, diğer bloglara kapı araladığı için ve beni ikinci kez misafir olarak ağırladığı için teşekkür ederim.

Yazar hakkında: ciplakyazar.com sayfasının sahibi ve tek yazarıyım. Kendi kendime şurdan burdan bir şeyler karalayıp duruyorum.


"Tanıtım Yazısı Satın Almak Mantıklı mı?" için 19 yorum:

  1. Bence de yazının içerisinden link satın almak daha mantıklı diğerine bakarak..

    YanıtlaSil
  2. bana teklif geliyor ama hiç almadım :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Çıplak Yazar,
    Öncelikle konuk yazarlığın için çok teşekkür ederim.Hanım yazmana hiç kızmadım :))
    Tanıtım yazısı satın alma konusunda aklımda olan, birebir ötüşen düşencelerinle misafir olmana ayrıca mutlu oldum.Yazdıkların konusunda haklı olduğunu düşünüyorum.Yaz dönemine girmeden önce Sosyal Medya Kafe'ye yabancı bir blogdan böyle bir teklif geldi.Hatta bir kaç blog yazarı arkadaşıma da yönlendirdim.
    İstedikleri tanıtım yazısı yerine, eskiden yayımlamış olduğumuz yazıya link eklemekti.Çünkü eklemek istedikleri link birebir yazıyla uyumluydu.Durum böyle olunca kabul ettim.
    Özellikle eski yayın ve "com" alan adı blogları arıyorlardı.Bu durumu yaşayınca tanıtım yazısı satın almak yerine bu yöntemin SEO açısınan daha etkili ve okurlara daha faydalı olduğunu anladım.O yüzden yazmak için aklımda olan bir konuydu.
    Evet, senin de yazdığın gibi bence de bu güne kadar yanlış yaptık!Emeklerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Sibel Hanım :)
      Büyük bir keyifle yazdım gerçekten, hatta aklımdam sosyal medya kafede daimi yazar olmayı mı teklif etsem diye geçirdim. Sonra da bu konuyu size hiç açmadan kafamdan sildim. Çünkü kendi bloguma bile ayda bir iki yazı anca girebiliyorum. Yani aslında sorumluluk alıp, sorumluluğumu yerine getirememekten korktuğum için vazgeçtim.

      Sil
    2. Merhaba Çıplak Yazar :)
      Ne zaman isterseniz, daimi yazarlık için kapılarımızın açık olduğunu bilmenizi isterim.:) Daimi yazarlarımızı hiç sıkıştırmıyorum.:) Ne zaman müsait olursalar o zaman taslağa yazılarını kayıt ediyorlar ve vakti zamanı gelince yayımlıyorum. Bir kaç senedir hafta bir yazı giriyoruz. 4 kişi olduğumuz için ayda bir sıra geliyor.

      Sil
  4. tanıtım yazıları mantıklı bir başkasının yazması daha mantıklı.

    YanıtlaSil
  5. Yani bir nevi ürünü tanıtarak reklam yapmak, daha önce böyle firmalarla çalışmıştım. Bana dediğiniz gibi bu yol daha mantıklı geliyor. kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesin olarak bu yol daha mantıklı demiyorum aslında. Sadece tanıtım yazısı satın almak konusunda peşin hükümlü olmak yerine farklı açılardan bakmamız ve bu farklı yolları test etmemiz gerektiğini anlatmaya çalıştım.

      Sil
  6. Ben Tarkan'ı çok seviyorum...Ne diyor Tarkan; "Başkası olma,kendin ol"
    Ve güzel bir söz;
    "Başkalarının izinden gidenler ayak izi bırakamazlar"

    YanıtlaSil
  7. tanıtım yazısı önemli tabi bir blogda ama herhangi bir şey satın almadım bloguma kendi yazdığım birkaç kelime daha iyi geliyor.

    YanıtlaSil
  8. Vakit olmadığından maalesef bir başkası yapmak zorunda kalınıyor. Aslında amaç bir yazı içerisinde o linki alabilmek. Sırf bu yüzden re-write yapılan çöp onlarca yazı yapılarak blogda yayınlanıyor.
    Ben ürün vs satmadığım için tanıtım yazısını hep saçma bulmuşumdur. Ama ülkemizdeki anlayış bu. "Yeni yazında benim şu yazımdan bahset" çalışmasına yönelsek hem yazı kaliteli olacak, hem blog sahibi hem de link almak isteyen kazanacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üstelik link çıkışları SEO açısından da yazıyı zenginleştiriyor. Ama şu anda blog yazan bir çok kişinin link çıkışlarına da sıcak bakmadığına eminim. Ben elimden geldiğince yazılarımda link çıkışları yapıyorum. Mesela bir yazarın ismi geçiyorsa o ismi google arama sonuçlarının yer aldığı bağlantıya link veriyorum.

      Sil
  9. Yazı içerisine link vermek en mantıklısı ama mümkün değilse kişinin yayınlanacak tanıtım yazısını yazması doğru bir seçenek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden mümkün olmasın ki?
      Eğer yazı bağlantı verilecek konu ile biraz olsun örtüşüyorsa kolaylıkla bağlantı verilebilir.

      Sil
  10. Yazıyı kendimiz yazmamız en mantıklısı tabiki de.Hiçkimse bizim sitemizi bizden daha iyi anlatamaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında demek istediğim de tam olarak buydu. Eğer kişi kendi sitesini yeterince tanıtamıyorsa, tanıtım yazısı almasının da bir anlamı kalmıyor zaten.

      Sil
  11. Tanıtım yazısı satın almak, anıtım yazısı satmak duyguları için blog yazanlara sanırım garip geliyor. Ben ilk başlarda bunu yapanları garipsiyordum. Şimdi de çok farklı olduğum söylenemez; bloguma tanıtım yazısı teklifi gelince kılı kırk yarıyorum. Her şey uysa bile fiyatı yüksek tutuyorum ve sanki olmasın diye uğraşıyorum. Ama 20 lira için blogunu birçok link ve alakasız yazı ile dolduran çok insan var.
    Konuya dönersek; eğer tanıtım yazısı verenin amacı Google sıralaması ise ve tanıtım yazısı alan bunu biliyorsa link bağlamak yeterli. Ancak bazı blogların sıkı takipçileri var, bu anlamda tanıtım yazısı veren kendini ifade edebileceği özgün bir yazı paylaşmayı isteyebilir ki o aşamada bu gayet normal.
    Bilgilendirici bir yazı olmuş, teşekkürler.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Tanıtım yazısı alırken bence de blog sahibinin kendi üslubuyla okuyucularına hitaben bir yazı yazması gerektiğine inanıyorum.
    Tanıtım yazısı satın almakla ilgili verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  13. Tanıtım yazısı ile ilgili fikirleriniz oldukça güzel ,yazı için teşekkürler:)

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...