19 Kasım 2018 Pazartesi

Sağlıklı Yaşlanma Ve Omega 3

19 Kasım 2018 Pazartesi

Sağlıklı Yaşlanma Ve Omega 3

Sağlıklı Yaşlanma Omega 3

Boston'daki Tufts Üniversitesi Friedman Beslenme Bilim ve Politika Okulu'ndan Heidi Lai tarafından yönetilen yeni bir çalışmada, omega 3 açısından zengin deniz ürünleri tüketimi ve sağlıklı yaşlanma arasındaki bağlantıyı incelendi.

Lai ve meslektaşları "sağlıklı yaşlanmayı", "kronik hastalıklar olmadan, sağlam fiziksel ve zihinsel işlevlerle anlamlı bir yaşam süresi" olarak tanımlıyor.
Araştırmacılar makalelerinde açıkladıkları gibi, sağlıklı yaşlanma problemi giderek önem kazanmaktadır. Popülasyonlar dünya genelinde hızla yaşlanır ve bunlarla birlikte kronik hastalık oranları artar.

Dolayısıyla, daha fazla araştırma, sağlıklı yaşlanmanın neyi kapsadığını ve bunu başarmak için neler yapabileceğimizi incelemektedir.
Örneğin, Lai ve meslektaşları tarafından yapılan bazı çalışmalarda, omega-3 tüketimi ve kardiyovasküler hastalık arasında ters bir ilişki bulunmuştur. Bununla birlikte, tuhaf olarak bazı çalışmalarda omega-3 alımının daha yüksek bir prostat kanseri insidansı ile ilişkili olduğu bulunmuştur.

Diğer çalışmalar, omega-3 yağ asitleri ve "kanser, diyabet, akciğer hastalığı, ağır kronik böbrek hastalığı, bilişsel ve fiziksel işlev bozukluğu" söz konusu olduğunda gayet iyi sonuçlar vermiştir.

Yaşlı toplumun arttığı bu günlerde şunu sormak gerekebilir: Sadece daha uzun yaşam sürmek için değil, aynı zamanda daha sağlıklı olmak için ne yapabiliriz? Bu soru üzerine uzmanların yeni ve etkileyici bir cevabı var. Daha fazla deniz ürünleri yiyin!

Omega 3 ve Sağlıklı Yaşlanma Arasındaki İlişki İnceleniyor


Ekip, Amerika Birleşik Devletleri Kardiyovasküler Sağlık Çalışmasına kayıtlı olan 2.622 erişkinin omega-3 yağ asitlerinin dolaşımdaki kan seviyelerini incelemiştir.
Bu çalışmanın başında katılımcılar ortalama 74 yaşındaydı. Omega-3'lerin kan düzeyleri 6 yıl sonra ve 13 yıl sonra ölçüldü.
Çalışmada göz önüne alınan omega-3 türleri, eikosapentaenoik asit (EPA), dokosaheksaenoik asit (DHA), doosapentaenoik asit (DPA) ve alfa-linolenik asit (ALA) idi.

Omega-3'lerin ilk üç türü için başlıca besin kaynakları şunlardır:
  • Somon
  • Uskumru
  • Ton balığı
  • Ringa balığı
  • Sardalye
  • Diğer deniz ürünleri

ALA içeren başlıca besin kaynakları şunlardır:

  • Fındık
  • Tohum
  • Bitkisel yağlar

(Alfa linolenik asit bir tür omega 3 yağ asidi türü ve diğerlerine göre daha çok bitkilerde bulunur.)

Sağlıksız Yaşlanma Riski Yüzde 24 Oranında Azalıyor


Genel olarak, 2015 yılındaki bir çalışma sonunda, katılımcıların yüzde 89'u yaşa bağlı kronik hastalıklar, zihinsel ya da bedensel işlev bozukluğu yaşarken, yüzde 11'i sağlıklı bir şekilde yaşadı.Yalnız kronik hastalık yaşayan yüzde 89'luk dilimdeki insanların bu durumu normalden daha hafif atlattığı tespit edilmiştir.

Analizde, en yüksek deniz mahsulü değeri olan doosapentaenoik asit (DPA) içeren besinleri tüketen insanların,tüketmeyen insanlara göre yüzde 24 oranında daha sağlıklı şekilde yaşlandığı ortaya koyulmuştur.Bu değer bir tedavi seçeneği oluşturacak kadar yüksek bir değer olmasa da azımsanacak bir değer değildir.

Son olarak, bitkilerden elde edilen deniz ürünü türevi olan omega 3 yağ asitleri, sağlıklı yaşlanma konusunda balıklardan elde edilene göre daha az etki gösterse de olumlu etkileri olmuştur.
Ancak, omega-3'lerin kan basıncını ve kalp atışını kontrol altında tutmanın yanı sıra inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

Uzmanların bu konudaki yorumu şu şekildedir:
“Bu bulgular, sağlıklı yaşlanmanın sürdürülmesi için omega-3 yağ asitleri ile ilgili makul biyolojik mekanizmalar ve müdahaleler hakkında daha fazla araştırma yapılmasını ve yaşlı yetişkinler arasında balıkların diyet tüketiminin artırılması için destek kılavuzları yapılması gerektiğini desteklemektedir.”

Diğer Yaşlanma Engelleyici Besinler


1-)Kırmızı Biber
Kırmızı biber, anti-aging söz konusu olduğunda yüksek dereceli antioksidan içeren bir besindir. Kollajen üretimi için iyi olan yüksek C vitamini içeriğine ek olarak kırmızı biberler, karotenoidler olarak adlandırılan güçlü antioksidanları içerir.
Karotenoidler, birçok meyve ve sebzede gördüğünüz parlak kırmızı, sarı ve turuncu renklerden sorumlu bitki pigmentleridir. Çeşitli iltihap önleyici özelliklere sahiptirler ve güneşten zarar görmeye, kirlenmeye ve çevresel toksinlere karşı cildin korunmasına yardımcı olabilirler.

2-)Brokoli
Brokoli bir anti-inflamatuar, yaşlanma önleyicidir.
  • C ve K vitaminleri
  • Çeşitli antioksidanlar
  • Lif
  • Folat
  • Lutein
  • Kalsiyum içerir.
Vücudun C vitaminine, ciltte kuvvet ve elastikiyet veren ana protein olan kollajen üretimi için ​​ihtiyacı vardır.
Denemek için: Hızlı bir atıştırma olarak brokoliyi çiğ yiyebilirsiniz. Fakat zamanınız varsa, yemeden önce hafifçe buharda pişirebilirsiniz.

3-)Fındık
Fındık ve badem, cilt dokusunu onarmaya, cildin neminin korumasına ve cildin zararlı UV ışınlarından korunmasına yardımcı olabilecek büyük bir E vitamini kaynağıdır. Cevizler, yardımcı olabilecek anti-inflamatuar omega-3 yağ asitlerini bile içerir:
  • Cilt hücre zarlarını güçlendirir.
  • Güneş hasarına karşı korur.
  • Doğal yağ bariyerini koruyarak cilde güzel bir parlaklık verir.
  • Kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskini azaltır.
  • Yaşı kişilerde bilişsel gerilemeyi azaltır.

4-)Avokado
Avokadolar, yumuşak ve esnek bir cildi destekleyen iltihapla savaşan yağ asitlerinden yüksek meyvelerdir. Bunlar ayrıca, yaşlanmanın olumsuz etkilerini önleyebilecek çeşitli temel besinleri içerir:
  • K, C, E ve A vitaminleri
  • B vitaminleri
  • Potasyum
Avokadodaki A vitamini , ciltteki ölü hücrelerin dökülmesine ve yerine parlak, ışıltılı bir cildin gelmesini sağlar.Karotenoid içeriği ayrıca toksinlerin engellenmesine ve güneş ışınlarından gelen zararın azalmasına yardımcı olabilir bu sayede cilt kanserine karşı koruma sağlar.

Yukarıdaki besinlere ek olarak;
Tatlı patates
Ispanak
Yaban mersini
Nar
sayılabilir.

Yazar Hakkında:İnsan vücudundaki mucizevi ve merak edilen olayları,sağlık konusunda faydalı bilgileri,tıp fakültesinde okuyan,kazanmak isteyen ve sağlık sektöründekiler için işe yarar bilgileri Fizyolojik Tıbbi Bilgiler blogumda bulabilirsiniz.


"Sağlıklı Yaşlanma Ve Omega 3" için 20 yorum:

  1. Bilgilendirici paylaşım için teşekkürler. Omega-3 yağ asitleri sağlıklı beden ve zihin için gerçekten hayati öneme sahip. Özellikle EPA ve DHA'nın uzun ve sağlıklı yaşam sunduğunun canlı kanıtları olarak Uzakdoğu'ya bakabiliriz. Diğer bölgelerde ortalama ömür 70 yılken, Uzakdoğu'da 100 ve üzeri olabiliyor. Üstelik, bu süreyi son derece sağlıklı bir şekilde geçiriyorlar. Bu özelliklerinin bir kısmı genetik yapıları olsa da, büyük bir çoğunluğunun deniz mahsulleri, yani EPA ve DHA ağırlıklı omega-3 yağ asitleri içeren besinler tüketmelerinden kaynaklandığı inkar edilemez bir gerçek. Bunun bilimsel dayanağı da vardır mutlaka bir yerlerde :) Tekrar teşekkürler.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle çok doğru yerlere değinmişsiniz .Ne demek önemli degil

      Sil
  2. Omega 3 kunusunda bilimse veriler hep iyi yönde fakat omega 3 adı altında satılan ilaçlar hakkında çok endişem var.Özellikle çocuklarda kullanılan suruplar.Çok dikkatli olmak gerekiyor.Yarar yerine zarar da görebilir kullanıcılar.İlaç alırkan lisansını,üretim koşullarını ve kendini ispatlmamış firmaların omega 3 lerini almak gerekiyor.
    Piyasada çok çakma ilaç satılıyor.Ve en üzücü tarafı denetim yok...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiki her şeyde dikkatli olmak gerek haklısınız

      Sil
  3. Sağlıklı yaşlanma omega3 bağlantısını buradan okuma şansım oldu. Aslında hiç yaşlanmasak daha mı iyi olurdu? :D

    YanıtlaSil
  4. Uzun yaşam bence de sağlıklı yaşam kalitesi ile desteklenmeli. Sağlıklı yaşlanma ve omega 3 ilişkisi yazınız sayesinde daha çok ilgimi çekti. Özellikle çocuklarımın balığın içerisindeki omega 3 ten istifade etmesini sağlamaya çalışıyorum. Diğer besinleri de sağlıklı beslenme programımıza mutlaka ekleyeceğim.
    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  5. anneme omega 3 aldım ama içmiyor :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı yönlendirmelerle teşvik edebilirsin hiç tuketmiyorsa omega 3 acisindan zengin besinleri yemesini saglayabilirsiniz

      Sil
  6. harika bilgilendirici bu güzel yazı için çok teşekkürler. Brokoli ve fındığım bilmediğim ne güzel özellikleri varmış 😇 Hepinize sağlıklı günler dilerim 💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bilmediğimiz çok özellikleri var yiyeceklerin ne demek

      Sil
  7. Ne kadar yararli bilgiler vermissin canim💖

    YanıtlaSil
  8. Genel olarak sağlıklı beslenmeye dikkat ediyoruz biz ailecek. Ama artık pek çok kesim malesef ulaşamıyor bazı gıdalara. Mesela fındık gibi kuruyemişler ya da somon türü balıklar. O kadar pahalı ki sağlıklı beslenme de belli bir kesimin tekelinde artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durumun böyle olması aci gerçekten ama elden geldiği kadar dikkat etmekten başka çare yok maalesef

      Sil
  9. Yaşlanmak bence hiç kötü bir şey değil ,demek ki sağlıklı yaşlanma omega 3 sayesinde oluyor. Bunun için eksik etmemek lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen yardımcı oluyor araştırmalar bunu gösteriyor

      Sil
  10. Bilgilendirici, detaylı ve son derece yararlı bu paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Beslenme alışkanlıklarımız fiziksel gücümüzü ve ömrümüzü belirliyor. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde deniz ürünleri yeme alışkanlığımız yeterli seviyede değil maalesef.

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...