6 Haziran 2019 Perşembe

Gezi Planınızı Kendiniz Oluşturun

6 Haziran 2019 Perşembe
Gezi Planınızı Kendiniz Oluşturun
Tur ile gezmek çoğu zaman en kolay yol olarak gözükebilir fakat tur ile gezerken gerçekten daha ucuza veya daha çok yer mi geziyoruz? Eğer cevabınız evet ise bu yazının sonunda tekrar düşünmeniz gerekebilir. Tur ile gezmek bir çok insan için bir güvencedir aslında. Özellikle yurt dışı gezilerinde yabancı dil sorunu çeken kişiler için basit bir çözüm olarak görülmektedir. Lakin orta düzey bir yabancı dil bilgisi ile de kendi turunuzu oluşturabilirsiniz.

1- Gideceğiniz Yeri Belirleyin

 

Kendi turunuzu oluştururken en önemlisi gideceğiniz şehir(ler) veya ülke(ler) neresi olacak ona karar verebilmektir. Kendi turunuzu oluşturmak size bu konuda çok geniş bir yelpaze çizecektir. İstediğiniz şehirleri veya ülkeleri gezinize dahil edebilirsiniz. Kimi zaman gitmişken başka şehir veya ülkelere geçmek cazip bir fırsat olabilir.

2- Ne Zaman Gideceğinize Karar Verin

 

Gitmek istediğiniz yer yılın her günü sizin istediğiniz fırsatları size vermeyebilir. Gitmek istediğiniz iklimin özelliklerini göz önünde tutarak bir planlama yapmanızı tavsiye ederim. Özellikle katılmak istediğiniz bir festival veya etkinliğin zamanlarını da hesaba atarak ona göre bir zaman planlaması yapabilirsiniz.

3- Neyle Gideceğinize Karar Verin

 

Gideceğiniz yere ve size en uygun alternatifleri inceleyin. Uçak ile gitmek çoğu zaman en pratik çözüm olsa da bölgeden bölgeye tren, otobüs veya kişisel otomobil daha avantajlı bir seçeneğe dönüşebilir. Bilet alacaksanız tabii ki geziniz çok yaklaşmadan almanız sizin için bütçe dostu bir hareket olacaktır.

4- Nerede Kalacağınızı Belirleyin

 

Gezi planı yaptığınız bölgenin özelliklerine göre otel ya da pansiyonda konaklayabilir veya da çeşitli sitelerden ev kiralayabilirsiniz. Tek başınıza gitmiyorsanız ev kiralamak çok daha uyguna gelen bir seçenek olacaktır. Özellikle yurt dışı turlarında otellerin geceliğinin 100 Euro'dan daha fazla tutma ihtimali çok yüksektir ki 2-3 odalı bir evi 300 Türk lirası civarında bir fiyata kiralayabilirsiniz. Özellikle yurt içi gezilerinde evlerin günlük kiraları 60-70 Türk lirasına kadar düşebilmektedir. Unutmayın ki ev kiraları kişi başı olarak değil ev için ödenir. Ev tutmanın eksi yanı ise yemek için kendiniz hazırlamalı veya dışarıdan söylemelisiniz. Lakin çoğu otelin de oda kahvaltı veya yarım pansiyon olduğunu düşünecek olursak her halükarda daha uyguna gelecektir.


5- Gittiğiniz Yerin Ulaşımını Bilin

 

Belki de hiç bilmediğiniz bir rota seçtiniz kendinize, böyle bir durumda gittiğiniz yerin toplu taşıma imkanlarını bilmeniz sizin yararınıza olacaktır. İnternet üzerinde ulaşım haritalarına kolaylıkla ulaşabilirsiniz. İlk olarak havaalanı veya ilk vardığınız noktadan kalacağınız noktaya olan ulaşımı öğrenmelisiniz. Çoğu ülke veya şehirde ulaşım haritalarını temin edebileceğiniz noktalar bulunur oralardan cep haritası almanızı şiddetle tavsiye ederim. Kalacağınız yere olan ulaşımı belirledikten sonra gezi planınıza göre diğer ulaşım noktalarını da belirleyin.


6- Nereleri Gezeceğinize Karar Vermek

 

Nereleri gezmek istediğinize dair bir fikriniz olmasa bile dert etmeyin internet üzerinden gittiğiniz yerde görülmesi gereken yerler veya yenilmesi gereken yiyecek, katılınması gereken aktiviteler ve daha onlarca bilgiye ulaşabilirsiniz. Gitmek ve görmek istediğiniz yerleri belirledikten sonra harita çalışmasına başlamalısınız. Harita üzerinde birbirlerine yakınlıklarına göre gruplandırıp ona göre hareket etmelisiniz. Yakın olmayan yerler için ulaşımınızın en yakın ve rahat olacağı noktaları belirleyebilirsiniz. Gitmek istediğiniz müze veya ören yerlerinde daha uygun gezebilmek için farklı belgeler isteniyor olabilir onun da araştırmasını yapmak da fayda var. Ayrıca gideceğiniz müze ve benzeri yerlerin giriş ücretlerine bakarak bir bütçe çalışması da yapabilirsiniz.

7- Yanımıza Neler Almalıyız

 

Kendi kişisel aracınızla gitmiyorsanız yanınıza mümkün olduğunca az ama yeterli şeyler almalısınız. Havalimanına toplu taşıma ile giderken bir sürü çanta ile gitmek en iyi seçenek olmayabilir her zaman. Gideceğiniz yerin iklim şartlarını da göz ardı etmeden valizinizi hazırlamalısınız. Yanınıza her mevsimde yağmurdan koruyacak bir şeyler almanızı tavsiye ederim.

8- Küçük Öneriler

 

Yabancı dil bilmeyerek çıkılan yurt dışı gezilerinde kaybolmaktan korkuyorsanız kendinize adınızın, soyadınızın, kalacağınız yerin adresinin ve bir iletişim numarasının bulunduğu kartlar hazırlayabilirsiniz. Telefonunuzun yurt dışına açık olduğundan emin olun. Her gün kullanmasanız da başınıza bir şey geldiğinde kullanmanız gerekebileceğini unutmayın. Ülkemizde ya da yurt dışında fark etmez bir çok şehirde taksinin ne kadar tutabileceğinin tahmini gibi uygulamalar bulunmaktadır. Taksi ulaşımlarında kesinlikle bulundurulması gereken uygulamalardır unutmayınız. Gittiğiniz yerde acil telefon numaralarını öğreniniz. Hediyelik eşya veya kendi ihtiyaçlarınız için uygun yerlere de internetten bakabilirsiniz. Gittiğiniz yerlerde araba kiralamak da iyi bir seçenek olabilir unutmayınız.

Yazar Hakkında:
Nalan Kaya. “Bilgi paylaştıkça çoğalır” felsefesiyle, hemen her konuda büyük küçük demeden bildiklerimi paylaşmaya çalışıyorum.
Blog : https://fikirsiz.net
Facebook : https://www.facebook.com/fikirsiznetde/


"Gezi Planınızı Kendiniz Oluşturun" için 8 yorum:

  1. İnternetle her şey elimizin altındayken artık gezileri plânlamak çok kolay, üstelik de keyifli.

    YanıtlaSil
  2. PLANLAMA ÇOK ÖNEMLİDİR. BU FAYDALI YAZI İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
  3. Bilmeyeceğim bir yere gidiyorsam turla gitmek iyi olabilir ama farklı bir yer görmek istediğimizde bu tura uymayacağı için kendi tatil planımızı oluşturmak daha iyi olacaktır.

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel öğüt nasihat ve önerme olmuş aynen önce tam olarak nerede ne yapmak istediğimize karar vermeliyiz teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. biz birkere turla italya ya gittik o da benim zorumla eşimle daha önce hep kendi planımız yapıyorduk ben tur denemek istedim daha il günden bir daha asla dedik ama karadenizi tursuz gezemeyeceğiz sanırım bana öyle geliyor...

    YanıtlaSil
  6. Turlar, plan ve programlar, bir ton hazırlıklar hepsi hoş güzel. Fakat yıllardır şuna dikkat etmişimdir. İyi bir tatil için partneriniz iyi olmalıdır diye düşünenlerdenim. Önceden kurulan hayallerin duya düştüğüne çok şahit olmuşluğum vardır. Vaktimizin ve olanaklarımızın kısıtlı olduğu şu dönemde paylaşmayı, eğlenmeyi, gülebilmeyi alışkanlık haline getirmiş dostlar ile tatile çıkmayı tercih edenlerdenim. Sırf bu yüzden ben mi çok kılım yıllardır bilemedim :)

    YanıtlaSil
  7. Plan yapmayı ve buna uymayı her alanda çok severim ancak bazen yapılan planları gidişat bozuyor.

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...