31 Ocak 2015 Cumartesi

Köşe Yazarı Nasıl Olmalı?

31 Ocak 2015 Cumartesi
Köşe Yazarı Nasıl Olmalı
Merhaba
Sosyal Medya Kafe kadrosundayım ve köşemden ilk defa sesleniyorum size.
Bu ilk yazımda hem tanımayanlara kendimi tanıtmak hem de köşe yazarı nasıl olmalı ? Kimler köşe yazarı olabilir ? Bunları kendi üslubumla ve kendi baktığım yerden anlatmak istiyorum.
Yazarlık aslında çok ciddi bir iş, yani 'yazarım' diye ortalıkta gezenlerin hayal gücünün yetmeyeceği kadar önemli bir eylem yazmak. Sadece köşe yazarlarına has değil bu durum blog yazarları için de aynı şey geçerli benim için.
91 yılında köşe yazmaya başladım bir gazetede. Aralıklarla devam ettim, ediyorum; yazmak benim yaşam biçimim. En samimi yazılarımda bile vazgeçmediğim kurallarım var, öyle olmalı.
Madde madde yazmak ve açıklamak istiyorum.
  • Köşe yazarı gözlemlemeyi bilmeli.
  • Analiz yeteneği olmalı.
  • Altını dolduramayacağı konu başlıkları seçmemeli.
  • Donanmalı ki, donatabilsin.
  • Seçtiği konuda anlaşılır kelimeler kullanmalı. Hele ki hitap ettiği kitle lokal değilse teknik terimlerle yazısını boğmamalı. Burada lokalden kastım, bilgisayar veya herhangi bir mekanik sektöründe yayın yapan kanalların yazarlarını tenzih etmek istedim.
  • Kendi kadar yazdığı gazete, dergi sitenin de sorumluluğunu taşıdığını unutmamalı.
  • Kopyala yapıştır sistemi kullanmamalı.
  • Fikir çalmamalı, özgün olmalı. Konuyu araştırmak başka şey, ondan bahsetmiyorum.
Yıllardır bir çok köşe yazarı takip ederim. Has bel kader o köşeye sahip olmuş olanları da gördüm, bir siteden yazının yarısını kopyalamış olanı da, kopyaladığı yazı içinden, cümlede kelime yerlerini değiştirerek köşesini dolduranları da. Ben bunlara nasıl köşe yazarı diyeyim? Araştırıp, düşünüp kendi üslubu ile yazanlara haksızlık olmaz mı bu?
Dilimizi kötü kullananlar da var çok miktarda. Tamam, resmi bir kuruma dilekçe yazmıyoruz ama kendimize, yazdığımız köşeye ve okuyucuya saygı duymak zorundayız. Dolayısı ile nerede nokta nerede virgül kullanmamız gerektiğini, soru eklerini doğru kullanmayı -de -da eklerini nerede kullanmamız gerektiğini de bilmek zorundayız.
Ben detay severim. Konunun dokunulmamış yerlerine dokunmayı isterim elimden geldiğince. Mükemmel bir köşe yazarı olmasam da 24 yıldır aralıklarla bir yerlerde yazıyorsam demek ki kötü de değilim.
Her konuda ve detay noktalarda tekrar karşılaşmak üzere.
Sevgiler
köşe yazarı nihal yeşiltaç orhan Yazar Hakkında:Nihal Yeşiltaç Oran. İstanbul'da yaşıyor ve çalışıyorum. Bir müzik yapım firmasının basın ve halkla ilişkilerini yürütüyorum. Mesam üyesiyim. Uzun yıllardır köşe yazarlığı yapıyorum. Hüzün Sarısı isminde bir yaşam blogum var. Evliyim iki evlada sahibim. Az uyuyup çok çalışanlardanım.


"Köşe Yazarı Nasıl Olmalı?" için 26 yorum:

  1. İnsanın bazı şeyleri gözden geçirmesi açısından güzel bir yazı olmuş.. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Yazmak isteyenlerden çok okuyucu olana da iyi bir rehber olmuş... Kalemine saglik

    YanıtlaSil
  3. Köşe yazarı nasıl olmalı ? yazınız ,köşe yazarlığı yapmak isteyenler için kendilerini sorgulayacağı bir yazı olmuş :) Ayrıca bu maddeler içinden en çok katıldığım madde "seçtiği konuda anlaşılır kelimeler kullanmalı" bu noktada çok doğru yere parmak basmışsınız.Teknik terimlerle konuşan ve yazan insanları dinlemek de okumak da işkence ;) Faydalı yazınız için çok teşekkür ederim Nihal hanım :)

    YanıtlaSil
  4. Hüzün sarısı her zamanki gibi çok güzel bir yazı yazmış teşekkürler :) Taşınma bitsin benim bloğuma da konuk yazar olarak beklerim ikinizi de :)

    YanıtlaSil
  5. Köşe yazarlığı için çabalayıp da olduktan sonra tınlamamak ne yazık ki en kötü sonuç bence. Çünkü yerim var ne de olsa düşüncesiyle hareket edip gerçekleri yazmayacak kalem, kelama ihanet etmiş olur..

    Ayrıca gözlemci ve iyi bir analist olmak sanırım köşe yazarlığının olmazsa olmazı. Nihal hanım da bunu iyi yapanlardandır herhalde ki 24 yıllık bir geçmişi var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazmayı benimsemiş biri, köşe yazarı olsun veya olmasın laf olsun diye yazmaz. Yazarlık silah zoru ile yaptırılacak bir eylem olmadığından "tınlamayacak" kişiler bu işte kısa süreli olanlardır. Gelip gidebilirler sakıncası yok:)
      Gözlemi evet seviyorum ve elimden geldiğince başarmaya çalışıyorum:)

      Sil
  6. Başarılar dilerim, iyi çalışmalar size.

    YanıtlaSil
  7. Süper yazı olmuş kaleminize yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Bu güzel yazıyı yazmanız ne iyi olmuş. Sadece köşe yazarlığı konusunda değil, günlük yazılarda da uyulması gereken kurallar olmalı. Güzel dilimiz Türkçe'nin geldiği durum ortada. :( Bilinçlenip, bilinçlendirerek daha iyi olacağına eminim. Ellerinize sağlık.:Y

    YanıtlaSil
  9. Yol gösterici bir yazı olmus ellerinize sağlık. Her yerde özgünlük sart :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bazı alanlarda sivri dursa da köşe yazarları için evet şart:)

      Sil
  10. Merhaba nihal hanım
    Yazınız çok güzel ve önemli. Yazmak gerçekten emek isteyen zor bir iş bunu yazıları okurken daha çok anlıyoruz. Sosyal medyaya da bu blog için teşekür ederim. Bende beklerim sevgilerle..
    http://hayatimyolculuk.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  11. gerçekten güzel bir yazı. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Güzel bir yazı olmuş, hatırlatıcı ve de yol gösterici. Elinize, dilinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. cok guzel bir paylasim.. Kalemine saglik..

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...