2 Nisan 2018 Pazartesi

Organik SEO Nedir? Arama Motoru Optimizasyonu

2 Nisan 2018 Pazartesi
Güncelleme:16.01.2019

SEO Nedir

Organik SEO nedir?

SEO, İngilizce olarak Search Engine Optimization 'nun kısaltmasıdır. Türkçe'ye çevirdiğimizde Arama Motoru Optimizasyonu olarak karşımıza gelir. Arama Motoru Optimizasyonu(SEO), bir web sitesinin veya blogun Google,Yahoo, Bing,Yandex vb. arama motorlarındaki doğal (organik) sonuç sayfalarında konumlandırmasını sağlar. Blogların arama motorlarının ilk sayfalarında çıkması daha fazla okuyucuya ulaşmasıdır. E-Ticaret siteleri için daha fazla müşteriye ulaşmak, daha fazla satış demektir.

Google SEO


Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) basit bir dizi strateji ve teknik değildir!

Bugün baktığımızda İnternet dünyasında SEO nedir? SEO nasıl uygulanır? başlıklarıyla yazılmış on binlerce makale okumanız mümkündür. SEO nedir? sorununu herkes basit bir dille açıklamıştır. Profesyonel SEO teknikleri her blog/web sitesinin konusuna göre sürekli uygulanmalıdır. Profesyonel SEO tüm dünyada bir meslektir. Bazı çevreler tarafından SEO'cu diye adlandırılmıştır.Yukarıda da yazdığım gibi bu basit bir teknik veya strateji olmadığından bazen aylar bazen de yıllar sürebilir. Google Algoritmaları her yıl 500-600 kez değişir.(bu değişikliklerin çoğu küçüktür) SEO'yu sürekli uygulamak  sanıldığı kadar kolay değildir. Bazı durumlarda sıfırdan başlamayı da göze alabilmelisiniz. Çok iyi SEO bilginiz olsa da, tek bir hatanızla Google aramasından yok olabilir, bu duruma nasıl çözüm bulacağınızı bilmelisiniz. Geçmişte hatırlayanlar vardır. Seo Hocası'nın Google aramasından yok olması gibi. Sorunu çok kısa sürede çözüp Google sıralamasında eski yerlerini almayı başarmışlardır.

Blog Yazarları İçin SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)


Uzun zamandır blog yazarı arkadaşlarımı gözlemlediğimde SEO konusunda kafalarının oldukça karışık olduğunu görmekteyim. SEO 'da oldukça kapsamlı ve geniş bir konudur. SEO arama motorları için bir teknik olması ile birlikte deneyim ve gözlemlerin toplamıdır.

Blog yazarları sadece para kazanmak amaçlı SEO uygulamaz. Bir blog yazarı SEO teknikleri uyguluyor ve başarılı oluyorsa, blog yazarının arama motorları sayesinde daha fazla okura ulaşması demektir.

Bugün blog yazarlığı yapıyorsak, sadece yazmayı sevdiğimiz için yaptığımızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.Yazmayı sevmekle birlikte yazdıklarımızın okunmasını da bekliyoruz. Eğer okunma isteği olmasaydı, blog yazarlığı yerine kırtasiyeden aldığımız bir deftere veya kendi PC'mizde not defterimize yazıyor olurduk. Blogumuzu herkese açık olarak değil, sadece belli okuyuculara açık olarak ayarlayıp yazardık. O halde büyük çoğunluk yazmayı sevdiği için yazarlık yapıyor ama aynı zamanda da okunmayı istiyor. Bu noktada blog yazarları için SEO'nun önemi ortaya çıkıyor. Arama motorları sayesinde daha fazla okura ulaşmak, okunmak!

Profesyonel bir blog yazarı olsanız da belli takipçi sayısına ulaşmanız en az 4-5 yılınızı alır. Sosyal medya hesaplarınızda paylaşım yaptığınızda belli sayıda okura ulaşabilirsiniz. Fakat SEO tekniklerini uygulayıp  arama motorlarında iyi bir otorite sağlarsanız, yazdığınız yazının arama hacmi yüksekse her gün farklı kişiler tarafından ziyaret edilir ve yeni okuyucular, takipçiler kazanırsınız.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Önemi

SEO Tekniği Uygulamadan Blog Yazısı Arama Motorlarında İlk Sayfaya Yerleşir mi?


Evet, özgün daha önce yazılmamış olan bir konuyu kaleme aldıysa, arama motorlarında o konu ile ilgili herhangi bir makale olmadığı için Google ilk sayfada, hatta ilk sırada çıkar. Aynı konu ile ilgili toplam 10 site/blog SEO uygulamadan ilk sayfada çıkar. Fakat SEO tekniklerini uygulayan farklı blog yazarları aynı konuyu kendi dilleri ile anlatırsa sıralamalar değişir. Özellikle her zaman vurguladığımız, Niche Blog yazarları arama motorlarında daha güçlüdür.

Örnek;
Blog Hocam Türkiye 'de blog yazarlarına yönelik ilk bloglardandır. İlk olması ile birlikte Niche Blog kategorisinde olması, özgün başarılı içerikler üretmesi, çoğunlukla yazılmamış konuları kaleme alması, bir marka olup benzersiz olması, temel SEO ayarları ile arama motorlarında otorite sağlamıştır. Blog Hocam'ı örnek alarak, yüzlerce blog yazarı aynısını yapmaya çalışsa da taklitler aslını yaşatmıştır. Blog yazarlarına farklı konu ve niche seçimi başarıyı getirecektir.  +Serdar Kara'yı  tebrik ediyor ve blog hayatında başarılarının devamını diliyorum.

Yemek Blogu, Kozmetik Blogu, Moda Blogu, Kişisel Blog, Yaşam Blogu yazarıysanız bu durum aynı mıdır ?


Elbetteki hayır, milyonlarca bu kategorilerde blog yazarı var ve her gün yenileri ekleniyor. Bir çoğu SEO desteği alarak başlamış veya sonradan almış, arama motorlarında otorite sağlamıştır.Yazdıkları konularda daha önce güçlü siteler tarafından yazılmış makaleler vardır.Yani çok fazla ziyaretçisi olan siteler. Yukarıda yazdığım gibi eğer yazılmış olan konu ile ilgili hiç makale yoksa veya bir-iki makale varsa Google ilk sayfa hatta birinci sıraya yerleşir.

SEO teknikleri kullanmayan, arama motorlarında iyi bir sıralamaya yerleşmeyen bir blog yazarı kötü yazıyor veya profesyonel yazmıyor anlamı çıkarılamaz.

Bir Kozmetik Bloguna örnek;
"A" firmasının farını kullandı, deneyimlerini yazıyor. Eğer "A" firması ile ilgili daha önce A,B,C vb. firmalar arama motorlarının ilk sayfasında çıkıyorsa ki toplam 10 web site/blog yer alıyor. SEO uygulamayan bir kozmetik blogu istediği kadar özgün yazı yazsın arama motorlarında ilk sayfaya gelmesi çok zordur. SEO teknikleri uygulamadan denizde çırpınmasıdır.

2019 yılında Google'da başarı sağlamak ;

Bir görsel veya video ekleyip, iki paragraflı post yayınları ile Google birinci sayfada olmayı istemek, çölde su beklemek gibidir. Yazıları okuyan blog yazarı arkadaşlarımız veya Sosyal Medya takipçilerimizdir. Çok okunmak istiyorsanız, yazdığınız yazılarda donanımlı, uzman olmalısınız ve SEO faktörlerini sürekli uygulamalısınız.Ya da Google 'da arama hacmi yüksek, daha önce yazılmamış konuları yazmalısınız. Blog okur kitlemiz, blog yazarı arkadaşlarımız ve sosyal medya takipçilerimizden çok fazlası arama motorlarında bizleri arıyor.🙌 SEO tekniklerini uygulayarak okur kitlenizin sizi bulmasını sağlayabilirsiniz.💘

Örnek;

Sosyal Medya Kafe yazılarından aynı yıl ve ayda yazılmış, 3 farklı yazı örneğini aşağıda ekran görüntüsü olarak ekledim.
  • Google birinci sayfada bulunan,arama hacmi yüksek olan yazının okunma oranı 53.815 defa okunmuş ve her gün okunmaya devam ediyor. 09.03.2015
  • Google birinci sayfada bulunan, arama hacmi yüksek olmayan yazının okunma oranı 976 defa okunmuş ve her gün bir kaç kişi de olsa okunmaya devam ediyor. 23.03.2015
  • Google birinci sayfada olmayan yazımın okunma oranı 316 defa okunmuş. Yazıyı paylaştığım gün blogu takip edenlere ve sosyal medya hesaplarımızdan belli bir okuyucu kitlesine ulaşıp , okunma oranı sabit kalmıştır. Bu yazı eski ve Google sıralamasında ilk sayfada olmadığı için tekrar sosyal medya hesaplarında paylaşılırsa veya blogda tekrar yayına alırsam okunma oranı değişir. 24.03.2015
Google SEO

Verdiğim örnek çalışmasından da anladığımız gibi çok okunma oranlarını, SEO faktörlerini kullanarak, arama hacmi yüksek olan anahtar kelimelerle, özgün yayımlar hazırlayıp, Google birinci sayfada yer alarak sağlayabilirsiniz.

SEO çalışmaları ile her yazının Google birinci sayfada çıkmasını beklemek yanlıştır.


Egoları, aşağılık komplekslerini, fesatlık duygularını bir tarafa bırakıp bizden daha güçlü olan Niche Blog ve Web Siteleri kabul etmemiz gerekir. Google birinci sayfada çıkan yazıların, çok okunması için arama hacminin yüksek olması gerekir. Hiç aranmayan anahtar kelimeler, arama motorlarında ilk sayfada olsa da okunması beklenemez.

Örnek;
Yazmış olduğum bu yazı on binlerce blog ve web site yazarı tarafından yazılmıştır. İçeriğini kendi dilimle ne kadar özgün ve farklı yazsam da karşımda binlerce Niche Blog ve SEO üzerine kurulmuş web siteleri var. Bu durumda bu yazımın Google birinci sayfada çıkmasını beklemem yanlış olur.(Gerçekleri görüp,kabul etmek) Google birinci sayfada çıkarsa, Google amcanın jesti derim.😊


Google’ın Önem Verdiği Sıralama Faktörleri

Google'ın önem verdiği, bir SERP'in sonuçlarını etkileyen 200'den fazla faktörün olduğunu bilmelisiniz. Burada temel ayrıntılara yer vereceğim, ancak sayfanızın SEO'sunu etkileyen tüm faktörleri fırsat buldukça konu başlıklarıyla yazmaya devam edebilirim.

  • Benzersiz içerik
  • Yararlı içerik
  • Yüklenme hızı
  • Anahtar kelimelerin kullanımı
  • Gezilmesi kolay sayfalar
  • İçerik boyutu
  • Meta açıklamalar
  • H1 etiketi açıklaması
  • H1,H2,H3 etiketlerindeki anahtar kelimeler
  • URL'deki anahtar kelimeler
  • Metin başındaki anahtar kelimeler
  • Görüntü optimizasyonu
  • Listeler
  • İçerik güncellemesi
  • Dış sayfa bağlantıları
  • İç sayfa bağlantıları
  • Ortaklık bağlantıları
  • URL uzunluğu
  • Sayfa kategorisi
  • Site haritaları
  • Domain yaşı
  • Domain anahtar kelimeleri
  • Nofollow linkler
  • Yönlendirmeler
  • Hata sayfaları
  • Sayfada geçirilen zaman
  • Sosyal medya hareketleri
Google'nin önem verdiği  200'den fazla faktör içerisinden aklıma gelen başlıca başlıklardır.

 

Google İçin SEO 'yu Anlama


SEO, arama motorlarında sitenizin konumlandırmasını (içindeki iç sayfaların her birini) iyileştirmeyi amaçlayan bir dizi teknikten oluşur.
Dolayısıyla, kullanıcı bir anahtar kelimeyi Google yazdığında, SEO'nun amacı, bu anahtar kelimelerle alakalı içerik barındıran, kullanıcılar için faydalı Web Site/Blog sayfalarının ilk sonuçlar arasında görünmesini sağlamaktır.

Google'ın her sonuç sayfasında (SERP) toplam 10 tane Web Site/Blog yazısı bulunur. Google'ın ilk sayfasında yer almanız ilk 10 Blog/Web Site arasında çıkmaktır. Bir SEO firmasının %100 Google birinci sayfa garantisi vermesi doğru değildir. Aynı anahtar kelimeye odaklanmış 20 müşterisi varsa en fazla 8-9 tanesi Google birinci sayfada çıkar. O yüzden bana %100 Google birinci sayfa garantisi veren SEO firmaları dürüst gelmez. (Anahtar kelimeye ve başvuran kişi sayısına göre değişir)

Google ilk sayfada çıkmak ile 2.3.4... sayfalarda çıkmak arasındaki farklar;

  • Google kullanıcılarından % 91.5 'i Google birinci sayfada aradığını bulur ve diğer sayfaları gezmez.💓 💓 💓 💓 💓
  • Google kullanıcılarından % 4.8 'i Google birinci sayfada aradığını bulamaz ise 2.sayfayı gezer.💓 💓 💓 💓
  • Google kullanıcılarından % 1. 1'i  Google birinci ve ikinci sayfalarında aradığını bulamaz ise 3.sayfayı gezer.💓 💓 💓
  • Google kullanıcılarından % 0.4 'ü Google birinci,ikinci,üçüncü sayfalarında aradığını bulamaz ise 4.sayfayı gezer.💓 💓



Arama Motoru Optimizasyonu(SEO)'nun Önemi

Yukarıdaki yüzdelik dilimlerine baktığımızda, Google birinci sayfada olmanın önemini gözler önüne sermektedir.
Örneğin "SEO Nedir ?" araması yaptığımızda karşımıza yaklaşık 2.060.000 sonuç sunar. İlk sırada çıkan bir reklamdır. Google Adwords reklamları kullanılarak SEO nedir? anahtar kelimesi için belli ücret karşılığı ilk sırada yer alır. Her bir tıklanma hesabından düşer. Farklı bir konuda Google Adwords reklamları hakkında bilgileri de yazarım.
Arama Motoru Optimizasyonu
Organik olarak Google birinci sayfada çıkan yazılar yeşil kare içine aldıklarımdır. Karşımıza çıkanlar SEO firmalarıdır. Dolayısıyla SEO kelimesine odaklanmış yüzlerce yazı yazmış, Google Adwords reklam desteğini de kullanmışlardır. SEO nedir? aramasında güçlü web sitelerini bir blog yazarı olarak geçmemiz imkansız değil ama çok zordur.

SEO anahtar kelimesi ile bir alan adı almak, niche blog açarak, SEO kelimesine odaklanmak, Google sıralama faktörlerini uygulamak gücünüzü arttırır.

Örnek;
  • seorehberi.com
  • googleseo..com
  • seo.com
  • seobursa.com(belli bir şehir)
  • elitseo.com
  • seocu.com
  • seonedir.com
vb. Alan adlarında SEO anahtar kelimesi geçtiği için arama motoru optimizasyonu için en güçlü seçimlerdir.(Bu alan adları muhtemelen alınmıştır,aklıma ilk gelenleri yazdım) Eğer ünlü biri değilseniz, adınız soyadızla alan adı alıp kullanmak, SEO açısından uygun değildir.

Niche blog açıldıktan sonra SEO kelimesine odaklanma;
  • SEO
  • SEO Nedir?
  • SEO Nasıl Yapılır?
  • SEO Firmaları
  • SEO Optimizasyonu
  • SEO'nun Önemi
  • SEO 'nun Özellikleri
vb. Başlıklarıyla  güçlü makaleler  yazılarak, Google sıralama faktörleri uygulanarak şansınızı yükseltebilirsiniz. Her zaman dediğimiz gibi hangi konuda yazıyor olursanız olun, konuya uygun  niche blog olmak güçtür.
Arama motorlarında güçlü bir başlangıç yapmak için alan adınız ve yazacağınız konularda SEO'nun önemini anladığınızı düşünüyorum.

Yeni başlayanlar, Google yardımın Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Başlangıç Kılavuzu 'nu okuyabilir.


Blog dünyasında  SEO ile ilgili yaşadığım bir anım :
Genç blog yazarları arkadaşlarımızdan biri, bir gün bana şöyle bir teklifle geldi.
-Abla, SEO'da yarışalım mı ?
-"Nasıl yani ?" dedim
-Aynı niche üzerine iki farklı blog açalım. Hangimiz daha kısa sürede o niche üzerinde Google birinci sayfada olacağız görelim.
Ekran karşısında hafifçe gülümsedim.😊 Sonra şöyle yazdım;
-Hiç kimse ile asla bir yarışın içerisinde olmadım. Her zaman kendi kendimin rakibi oldum. Bu her konuda böyle oldu. Okul yıllarımdan beri. Sosyal Medya Kafe'yi ilk kurduğum gün SEO uyumlu bir tasarım hazırlayıp, yazılarımı da fazla teknik kelimelere boğmadan SEO uyumlu olmasına dikkat ettim. Google'ın önem verdiği sıralama faktörlerini kullandım. Bugüne kadar edindiğim tecrübeler ve deneyimlerden sonra SEO benim için eğlence oldu. Google birinci sayfada çıkınca mutlu oldum. Sonlarda çıkınca da başta çıkan sayfaları takdir ettim. Her geçen gün kendimi daha fazla geliştirmek için bolca gözlem ve araştırma yapıyorum. Bir yarış içerisinde olmak her zaman bizleri yorar ve yıpratır. O yüzden bir yarışın içerisine asla giremeyeceğimi yazdım.
-"Peki abla " dedi.

Bu anımı sizlerle  paylaşmamı umarım anlamışsınızdır.🙇😇


Son Sözler:
Blog, Web Site, E-Ticaret sahipleri için arama motoru optimizasyonu(SEO) önemlidir. Özgün içerik Kral ise arama motoru optimizasyonu(SEO) Kraliçe diyebiliriz. Blog/Web Site yönetiminin ayrılmaz çiftleridir. Organik aramalarda ilk sayfada çıkmanızla birlikte reklam maliyetinden de kurtulmuş olursunuz. Google Algoritmaları sürekli değişiklik gösterdiği için uygulanan teknikler de zamanla değişir. SEO sürekli uygulanacak bir tekniktir. Zamanla Google birinci sayfa dengeleri değişir, yeni bir blog olsa da daha güçlü yazılar sıralamayı değiştirir. Birinci sayfa birinci sırada olan yazınız arka sıralara geriler. Önemli olan neden gerilediğinizin sebeplerini görüp, kabul etmek, kendinizi daha fazla yazma konusunda geliştirmek, eksiklerinizi tamamlamaktır. Bir E-Ticaret sitesine sahipseniz mutlaka Profesyonel SEO desteği almalısınız. Reklam kanallarını da kullanmalısınız. Sosyal Medya Kafe'yi takibe alarak güncel yazılarımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Sosyal Medya Kafe'nin okurları olarak SEO konularının devamını okumak ister misiniz? Kimler neler öğrendi? Öz eleştirimizi yaptık mı? 🙇🙆
SEO konusunda düşüncelerinizi yorum olarak yazarsanız sevinirim.😊
Dök içini, Google duymasa Sosyal Medya Kafe duyar.😅💭
Herkese bol okurlu bloglamalar diliyorum.😇

Dip not: Bu makale yaklaşık 10 yıllık blog yazarlık, SEO bilgisi, tecrübelerim, gözlemlerim ve deneyimlerimden sonra yazılmıştır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden başka blog, web sitesi, forum sayfalarında, kopyalanarak paylaşılması yasaktır. Her hakkı Sosyal Medya Kafe'ye aittir.
Emeğe Saygı!

Sibel Ordueri 

SEO nedir? makalemi beğendiyseniz, aşağıdaki sosyal ağ butonları sayesinde paylaşabilirsiniz. 
💕⃕


"Organik SEO Nedir? Arama Motoru Optimizasyonu " için 55 yorum:

  1. çok faydalı bir yazı ama ben çok anlamıyorum o yüzden genelde oluruna bırakıyorum ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Audrey,
      Bazı durumlarda oluruna bırakmak aniden düşmelere sebep olabiliyor :(
      Blog yazarları olarak, okur kitlemize ulaşmak için SEO önemli.
      Sevgiler.

      Sil
  2. bende yaklaşık 1 aydır blogumu seo uyumlu yapmaya çalışıyorum fakat bir kaç sitede baktım her sitede farklı sonuç çıkıyor sizin önerdiğiniz seo analiz sitesi var mıdır ?

    YanıtlaSil
  3. bir de benim site ismimde www olarak başlamıyor bir türlü onu halledemedim bana yardımcı olur musunuz ? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Duygu,
      SEO analiz sitelerinin her birinde farklı sonuçlar çıkması normal.Devamlı kullandıklarım var.Buradan yazarsam sağ tıklama engeli olduğu için ulaşamazsınız.Diğer WWW sorunuz ile birlikte özelden yazışalım.Yardımcı olmaya çalışırım.
      Sevgiler.

      Sil
  4. Aa! çok ilginç,ben aslında hiç dikkat etmezdim seo'nun ne olduğuna,"arama motoru optimizasyonu" olduğunu ilk defa burda öğrenmiş oldum..şimdi aklıma şirketlerin seo'ları geldi,onlarda mı "arama motoru optimizayonu" olyo o zaman diye düşünmeye başladım..😀 çok tuhaf bi durum oldu.. evt blog hocamı az çok ben de tanyom sayılır,değerli paylaşımları var..siz de çok zahmet etmişsiniz,çok değerli bilgiler bunlar emeğinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ertuğrul,
      SEO çok farklı bir konu.Blog yazarları,şirketler ve E-Ticaret siteleri için önemli.Sizin bahsettiğiniz şirketlerin CEO'su var.Kısaca şirketlerin CEO'sunun amacı şirketlere kâr ettirmektir.
      Rica ederim faydalı bulmanıza sevindim.

      Sil
  5. Çok güzel bir yazı olmuş. Yine ihtiyacım olduğunda kaynak olarak kullanacağım yazılarınızdan gerçekten. Özellikle şu maddeler halinde vermiş olduğunuz sıralama çok önemli. Her maddeye her yazıda uyulamıyor; mim yazıları örneğin, ama diğer yazılarımızda olabildiğince uygulayabilmeye çalışmalıyız. Bir de anahtar kelime kullanımının yazının uzunluğuna göre %2 ya da %3 oranında olması gerektiği meselesi var. İsterseniz bunu da ekleyebilirsiniz.
    Emeğinize sağlık 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Feridecim :)
      Google'ın önem verdiği faktörlerden yazarken aklıma gelenleri sıraladım.Farklı bir konuda daha detaylı 200'den fazla faktöre yer vereceğim.Yazdığın gibi yazının uzunluğuna göre anahtar kelimelerin kullanımı önemli,aksi takdirde spam durumuna düşmek de var.1000 kelimelik bir yazıda en fazla 20-25 anahtar kelime kullanımı uygun görülüyor,kelimeleri kalınlaştırmadan.
      SEO konusunda kaynak olarak gördüğün için teşekkür ederim.😊

      Sil
  6. Seo adına okuduğum en kapsamlı yazılardan biri desem çok doğru söylemiş olurum sanırım. Uzun araştırmalar ve yoğun bir emek harcandığı belli. Öncelikle emeğinize sağlık. Seo kavramı çoğu yazar tarafından önem verilmeyen bir konu. Ancak böyle değerli yazılarla insanlar daha çok farkındalık kazanıyor. Bu farkındalık adına da ayrıca teşekkür ederim. Müsaadenizle daha çok kişinin faydalanması adına yazınızı paylaşıyorum. Saygılarımla. Vesselam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Meczup,
      Maalesef SEO konusu daha çok bir ticaretmiş gibi işlendiği için önyargılar çok fazla.Herkesin doğru şekilde anlaması açısından mümkün olduğunca doğal kelimeleri seçmeye çalıştım.Çoğu blogun verdiği emeklerinin karşılığını almaması beni üzüyor.5-6 yıllık bloglar 600-700 özgün yazı ile günlük 300 sayfa görüntülenmesi verdikleri emeklerin ziyan olması gibi.Arkasına motivasyon bozukluğu ile blog yazarlığını bırakma durumları yaşanıyor.Oysa en azından belli başlı SEO teknikleri ile bu bloglar günlük rahat 3000 görüntülenmeye sahip olabilir.SEO'ya önem verilmiyor.İnsanlar genellikle neden önemli olduğunun farkında değil maalesef.Umarım yazımla birlikte önemini anlatabilmişimdir.
      Paylaşımın ve motive edici yorumun için çok teşekkür ederim.:)

      Sil
    2. Eminim bu yazıyı okuyan herkes seo nedir sorusunun cevabını almıştır. Daha doğal kelimeler seçemezdiniz inanın bana. Haklısınız. Bloglar hiç bir zaman emeklerinin karşılığını alamıyor. Ama biz yazmayı sevdiğimiz için gönülden yazıyoruz blogları (: Emin olun bu değerli yazınızla seonun önemini vurgulamayı başardınız. Önemli olan farkındalık yaratmaktı, sizde bunu fazlasıyla yaptınız.
      Asıl ben teşekkür ederim (:

      Sil
    3. Merhaba Meczup,
      Evet,büyük çoğunluğumuz yazmayı sevdiği için blog yazıyor.Ben 10 yıllık blog yolculuğumda çok fazla blog açtım ,kapattım.Zaman zaman ara verdim, dayanamadım tekrar geldim. :))Yazmayı sevdiğim için gece uykumdan fedakarlık yaparak yazılarımı hazırlıyorum.:))Hangi kuvvet bana bunu zorla yaptırabilir ki ? Sevdikten sonra her türlü fedakarlığı yapıyoruz.


      Bazı blog yazarlarının içsel motivasyonu düşük oluyor ve dışsal motivasyona ihtiyaç duyuyorlar.Bu dışsal motivasyonlar da gelen yorumlar ve okunma oranları oluyor.Eğer blogunda fazla yorum yoksa ve okunma sayısı düşük ise blog yazarlığını bırakıyor maalesef.Veya çok uzun süre devam edemiyor blog yazarlığına.Tüm blog yazarlarının bu farkındalığı anlaması dileğiyle...😇

      Sil
  7. SEO konusuna dikkat edemiyorum önemini bilmeme rağmen. Hem iyisi olsun istiyorum hem de çok çaba göstermiyorum nedense. Vakitsizlikten olsa gerek. Bloga yazacak vaktim bile olmuyor çoğu zaman. Halbuki yazılmayı bekleyen o kadar çok yazı var ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SEO faktörlerinden ne kadarını uygulayabilirsek bizler için o kadar iyi olur.Bloga odaklanma konusunda zaman zaman hepimiz sıkıntılar yaşayabiliyoruz.Bazen yeni yazılara odaklanmak yerine elimizde var olan yazılara odaklanmak eksiklerini tamamlamak,tekrar bir motivasyon olarak bizlere dönüyor.Yeni yazılar için fikir ve farklı bakış açıları kazanabiliyoruz.

      Sil
  8. Bu faydalı bilgiler için çok teşekkürler. Emeğinize ve ellerinize sağlık . işimi kolaylaştıracak Harika bilgiler var. Sevgiler ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Meltem Hanımcım😊
      SEO'nun önemi konusunda size ışık olabildiysem ne mutlu bana.😊
      Sevgiler💝

      Sil
  9. Seo faktörünün çok önemli olduğunu yazınızda anlamış olmakla beraber uygulamada zorluk çekeceğim kesin. Fakat elimden geleni yapıyor ögrenmeye gayret ediyorum. Yazılarımın çok kişi tarafından okunmasını isterim. Bizler için değerli bilgiler paylaşmışsınız. Emeğinize sağlık. Teşekkür ederim. Sevgiler 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SEO tekniklerini zamanla öğreneceğinize inanıyorum.Yeterki SEO'nun bloglarımız için önemini anlayalım.Çünkü önem verdikten sonra gerekli araştırmaları yapıyor ve öğreniyoruz.Önem vermediğimiz bir şey için çaba sarfetmiyor,öğrenmeye çalışmıyoruz.Yazıma yorumunuzla değer kattığınız için ben teşekkür ederim.😊 Sevgiler.

      Sil
  10. bu konuda o kadar eksiğim ki öğreneceğim daha çok şey var,
    paylaşım için teşekkürler çok faydalı bir payklaşımn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SEO konusunda hepimizin eksikleri var.Google algoritmaları sürekli değişiklik göstermesi ile eksikler çoğalıyor.Önemli olan bu eksiklerimizi fark edip,kendimizi geliştirmek.
      Yorumunuz için ben teşekkür ederim.😊

      Sil
  11. Seo konusunda çok detaylı bir yazı hazırlamışsın. Tebrik ediyorum. Seo nedir? sorusunun yanıtını bu kadar doyurucu olarak ilk kez okudum sanıyorum.
    Bir şey rica edeceğim. Buradan yazmazsam unutup giderim diye yazıyorum. Benim genel bakış istatistiklerimin aylık göstergesine bir ara bakabilir misin? Feed burner beslemem kesildi. Hiç trafik gelmemeye başladı.
    Yazıyı okurken site ismim ile hiç anahtar kelime çalışması yapmadığımı fark ettim. 2 kelime üzerine yoğunlaşmıştım...
    Google'ın önem verdiği sıralama faktörlerini de unutmam umarım. Kırık linklerimi geçen yıl taratmıştım. Yine zamanı gelmiştir...
    Paylaşım için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zülalcim 😊
      Tabiki diğer hesabıma geçip bakarım.Telefonla arar bilgi veririm.Arama motorlarında iyi yerlere gelmemiz için anahtar kelimeleri kullanmak önemli.SEO konusunda doyurucu bir makale olarak görmene sevindim.Yorumun için ben teşekkür ederim.😊

      Sil
  12. çok güzel bir yazı hazırlamışsın canım. Ben de bildiğim kadarıyla araştırmalarıma devam ederek dikkat etmeye çalışıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Lerzan Hanımcım😊
      SEO konularını araştırmanız çok güzel.Ne kadar dikkat edersek bizim için o kadar iyi olur.
      SEO anlatımımı beğenminize sevindim.😊

      Sil
  13. Sibelcim tecrübelerinden derlediklerinle yine çok faydalı bir yazı çıkarmışsın ortaya tebrikler. Daha çok okuyucuya ulaşmak hepimizin amacı tabii ki, ama anahtar kelimeye uyayım gibi davranınca yazının içeriği bozulmaz mı? İçimden geldiği gibi yazıyorum ve bu tip düzenlemeler uygularsam sahtekarlık yapmışım gibi yani, yazdığıma ihanet gibi geliyor bana :))
    En çok merak ettiğim şey de, yazımı önce gazete, dergide... yayımlatıp bir süre sonra bloğuma koyarsam Google'la sıkıntı yaşar mıyım?
    Emeğine sağlık canim, teşekkürler, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Aytülcüm😊

      Bence kişisel bloglarda kendi içinde ayrılıyor.Sen benzersiz içerik yazan bir kişisel bloga sahipsin.Dolayısıyla anahtar kelime kullanmadan da senin yazıların Google birinci sayfadadır muhtemelen.Mesala şiir,deneme,öykü,hikaye vb. içerik yazan kişisel blogların yazısını SEO'ya uydurmak için anahtar kelime kullanması içeriğini bozar.

      Şiir yazarken anahtar kelime kullandığımı düşünemiyorum 🙈

      Google'ın önem verdiği 200'den fazla SEO faktörü var.Bu tür bloglar yazı içerisinde ve belki başlığında varsın anahtar kelime kullanmasın.Geri kalan faktörleri rahatlıkla uygulayabilir.Her blog konusuna ve türüne göre birbirinden ayrılıyor.
      Diğer kişisel bloglara örnek verecek olursam ;

      Bir rahatsızlık yaşadı deneyimlerini yazıyor.O hastalıkla ilgili faydalı olacak anahtar kelimeleri yazısında geçirebilir.Şeker hastası olan bir kişisel blogu düşünelim.Şeker hastalığı ile ilgili en çok aranan anahtar kelimeleri kullanabilir.Şeker hastalığı başlıca anahtar kelimedir.Dolayısıyla içeriğinde hastalığından bahsederken şeker hastalığı nasıl tedavi ediliyor,şeker hastalığı belirtileri,şeker hastalığı tipleri vb. anahtar kelimeleri içeriğini bozmaz.Zaten o konu ile ilgili hepsi.

      Yazılarını dergi ,gazete,yayımladıktan sonra bloguna geçirmen durumunda kopya içerik durumuna düşebilirsin canım.Belki giriş paragrafına farklı yazı ekleyip,devamında bu yazılarını eklemen ve kaynak olarak gazete,dergiyi göstermen senin için çözüm olabilir canım.

      Daha önce Yazar Kafe'de bu tip sorunlar yaşadığım için artık Yazar Kafe'ye içeriklerimi göndermiyorum.Sosyal Medya kafe'nin emin olduğum Google birinci sayfada olan yazılarımı Yazar Kafe'ye gönderdikten sonra Google birinci sayfadan düştük yerimize Yazar Kafe'ye gönderdiğim yazılar birinci sayfaya geldi.Biz de kopyacı durumuna düşmüş olduk :)) Senin tarzında olan bloglardan böyle bir soru bekliyordum açıkçası Aytülcüm.Bu sorunun senden gelmesine ayrıca mutlu oldum.Zaman ayırıp okuyup, yorumladığın için ben teşekkür ederim.💕

      Sil
    2. Canim bu açıklayıcı cevabın için çok teşekkürler :)

      Sil
  14. Kapsamlı bir yazı olmuş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SEO nedir? konusunda kafalardaki soru işaretlerine yol gösterici olması dileğiyle...
      Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  15. Yine çok güzel bilgiler vermişsiniz. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Şenay Hanımcım😊
      Teşekkür ederim.😊 SEO'nun önemini konusunda farkındalığı sağlamak dileğiyle..

      Sil
  16. Seo nedir bilmeyen, takip etmeyen o kadar blog yazarı var ki.
    Ben de uzun süre seo nun önemini bilmeden yazıp durdum mesela

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nihal ablam😊
      Umarım SEO'nun önemini blog yazarları anlar ve uygular.

      Sil
  17. Şimdiye kadar SEO konusuyla ilgili okuduğum en mütevazi, en sade ama en vurucu ve bir o kadar da sıcak bir paylaşım olmuş. Burayı bloghocam vasıtasıyla buldum ve hemen e-mail aboneniz oldum. Diğer yazılarınızı da takip edeceğim. Saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ersöz Bey,
      Zaman ayırıp okuduğunuz,yorumladığınız ve E-posta aboneliğiniz için teşekkürler :)
      SEO nedir ? yazımı beğenmenize sevindim.Faydalı olması dileğiyle...

      Sil
  18. SEO konusunda okuduğum basit dille anlatılmış, en kapsamlı yazıydı.Yazınızı dönüp tekrar okudum.Okudukça ne çok ayrıntı varmış dedim.E ticaret siteleri için vermiş olduğunuz öneriyi uygulayacağım.Profesyonel bir SEO firması ile çalışmak şart oldu.Bilgi,deneyim,gözlem ve tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arama motoru optimizasyonu konusunda aydınlatabildiysem ne mutlu. E-Ticaret sitelerinin mutlaka profesyonel SEO firması ile çalışması şart. Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  19. Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Arama motoru optimizasyonu yazımın tüm blog yazarlarına faydalı olması dileğiyle...

      Sil
  20. Seo ile ilgili çok yazıya denk geldim. Yazıların özeti olarak seo' nun doğru yapıldığı zaman etkili olmasıydı. Fakat kimse Seo'yu nasıl yapabileceğini adım adım anlatmıyor. Kolay kolay anlatmazda çünkü neredeyse her gün size seo yapalım diye farklı farklı yerlerde mail alıyorum. Elimde bunla ilgili bir kitap vardı. Fırsat bulursam kendi blogum için eksikleri öğrenip tamamlayacağım. Okunmak için yazıyoruz ve ne kadar çok okunurluk varsa, insan o kadar motive oluyor. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İlke'cim.
      Aslında SEO konusu bir çok blogda nasıl yapıldığı anlatılıyor. Fakat çok fazla bilgi kirliliği var. Eski SEO teknikleri hala ortalarda geziyor. Tek bir konu altında adım adım anlatmak çok zor ve yorucu olur. Hem anlatan için hem okuyan için. Her şey birbirine karışır. O yüzden ayrı ayırı konularda anlatılması en doğru olanı.

      Profesyonel SEO bir meslek olduğu için her ustanın kendine has teknikleri mutlaka vardır. En usta ahçılar bile yaptığı lezzetin tarifinde üstü kapalı verir. Kendine has püf noktaları vermez. Çünkü tarifin kendine has kalmasını ister. Çünkü o işten ekmek yiyor.

      İnternet dünyasında da öyle nankörler var ki bizden bilgiyi alır ama bu bilginin size ait olduğunu söylemez veya emeğimize saygı gösterip kaynak göstermez. Bu tip sahte blog yazarları, SEO uzmanıyım diye geçinenler var maalesef. Bu tip durumlar yaşandığı içinde profesyoneller kendine has SEO tekniklerini anlatmaz. Sadece temel bilgilere yer verir.
      Yazılarımızın okunması her birimizi motive ediyor canım. Fırsat buldukça SEO konularını işlemeye devam edeceğim...
      Sevgiler.

      Sil
  21. Seo uygun bir bloğun önemini çok iyi anlayanlardan biriyim . Seo çalışması olmadan bloglarımızla istediğimiz yerlere gelemiyoruz ne yazık ki :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle canım. SEO tekniklerini uygulamadan bir yerlere gelmek imkansız. Bazı durumlarda SEO faktörlerini kullandığımız halde zorlanıyoruz. Çünkü Google sıralamasında rekabet aşikar. Tabii bu işin başka boyutu da anti Seo(negatif seo)uygulayanlarla da karşlaşıyoruz. Elimizden gelenin en iyisini yapıp, takdiri Google amcaya bırakmak en iyisi.
      Sevgiler.

      Sil
  22. Seo nedir başlıklı bu yazı bloggerlara rehber niteliğinde bir yazı.. Google'nin önem verdiği sıralama faktörlerini bir bir not aldım. Arama motorlarından okuyuculara daha rahat bir biçimde ulaşabilmek için SEO çalışmalarına gereken özeni göstermek gerekiyor.. Teşekkürler açıklayıcı bilgiler için..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Google'ın önem verdiği 200'den fazla sıralama faktörü var. Bunların ne kadarını doğru ve etkili kullanırsak o kadar başarılı oluruz. Tüm blog yazarlarına faydalı olması dileğiyle...
      Sevgiler.

      Sil
  23. Bir blog Seo olmadan kesinlikle ilerleyemez ancak yerinde sayar. Çok güzel bir anlatım olmuş. Emeğinize kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, SEO uygulamayan bir blogun başarılı olması çok zordur.
      Rica ederim.
      Sevgiler.

      Sil
  24. Gerçekten çok faydalı ve kapsamlı bir yazı oldu. Çok istifade ettim. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arama motoru optimizasyonu yazımın faydalı olmasına sevindim Fatih Hocam.
      Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  25. Bir kaç ay önce Google'ın yaptığı büyük güncelleme ile birlikte başta sağlık konusunda yazan siteler olmak üzere bir çok site bundan olumsuz etkilendi. Yazılarımın çoğu ilk sayfadan 2. 3. sayfalara düşmüştü ama yavaş yavaş toparlanmaya ve eski haline dönmeye başladı. Bazen Google bizi zor duruma sokacak ani hamlelerde bulunabiliyor ne yazık ki.
    Blog yazmaya karar verdiğimde "SEO nedir" diye bir sorudan bihaberdim. Yapmam gereken tek şeyin sadece yazmak olduğunu düşünüyordum ama işin içine girince yazma eyleminin sadece buz dağının görünen yüzü olduğunu anladım. Arka tarafta yapılması gereken çok iş vardı ve bunların üstesinden gelebilmek için yüzlerce yerli yabancı kaynağı okudum, hala okuyup araştırıyorum. Tabii ne kadar çaba harcasak da maalesef çoğu zaman güçlü-köklü siteleri geçmemiz mümkün olmuyor. Sizin de belirttiğiniz üzere "gerçekçi olmalı ve kendimizin en iyisiyle yarışmalıyız."
    Seo nedir konusunda gayet anlaşılır ve rehber niteliğinde şahane bir yazı kaleme almışsınız. Emeğinize, yüreğinize, kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Google algoritmaları her yıl 500-600 kez değişiyor. Bazı değişimler çok büyük olduğu için 1.Sayfa dengeleri değişiyor. Yakın zamanda 7-9 Ocak 2019'da yeni bir güncelleme oldu. Bu güncellemeler bazen blogları haksız yere yakıp geçiyor maalesef.
      Aynen yazmak eylemi okuma/yazma bilen herkes yazabilir. Ama blog yönetimi en zor kısmıdır. Her blog yazarı blog yönetimi konusunda bilgi sahibi olmalı. Köklü-güçlü siteler genellikle niche bloglar oluyor. Onlarla bir yarışın içerisine girmek bizleri yorar ve yıpratır. O yüzden elimizden gelenin en iyisini yapıp takdiri Google amcaya bırakmak en iyisi. SEO'yu önemsemeliyiz ama çeşitli hırslara da kapılmamalıyız.
      Yorumunuz için çok teşekkür ederim Deniz Hanımcım.
      Sevgiler.

      Sil
  26. sibel hanım sizde olmasanız bizim bir şey öğreneceğimiz yok çok teşekkür ederiz bu konuda kendimiz yapabilir miyiz yoksa profesyonel yardım mı almak gerekli sizce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Engin Bey,
      SEO uygulamayı ve arama motoru optimizasyonu kendinizde öğrenebilirsiniz. Yerli yabancı tüm kaynakları okumak, denemeler yapmak, Google hareketlerini gözlemlemek sizleri SEO konusunda geliştirir. Belki kendi kendinize çok zamanınızı alır fakat öğrenilir. Eğer blog yazarlığını ciddiye alıyor ve kısa kelimeler de Google 1.sayfada çıkmak istiyorsanız profesyonel destek şart. Google sıralamasında en zoru tek kelime ve iki kelime anahtar kelimelerde iyi yerlere gelmektir.

      Sil
  27. Teşekkürler Sibel hanım çok naziksiniz

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...