21 Mart 2015 Cumartesi

Doktor Hataları ve Medya

21 Mart 2015 Cumartesi
Doktor Hataları ve Medya
Hani çoğu zaman haberlerde görürüz  şöyle bir durumu :

Olay, olay, olay… A şehrinde 2 ay öncesinde şu ameliyatı geçiren X.Y şahsının  karnında spanç [gazlı bez] unutuldu. Karnındaki ağrı şikayetiyle hastaneye tekrardan başvuran X.Y, doktorlar karnımdaki gazlı bezi çıkartmayı unutmuşlar. Karnımın ağrısı bundanmış dedi. Bu kadar bariz bir ihmalin yapıldığı doktorlara gerekli mercilere başvurularak soruşturma açıldı. İlerleyen günlerde davanın seyrini tekrardan sizlere ulaştıracağız.

Hatta bazı haber spikerlerinin de kendi yorumlarını kattığı şu haberler de yok değil :

Zaten artık karında spanç kalmasına şaşırmıyoruz, kalmaz ise o zaman bunu haber yapacağız.

doktor-hatalari-ve-medyadaki-sunum

Burada o doktorların yanlışlarını savunmak değil amacım. Sadece özellikle de medyada yapılan bazı yargısız infazların bir de doktorların gözünden değerlendirilişini yazacağım. Tabi bunu anlatmanın en iyi yolu, gerçeklerden örnekler sunmaktan geçer.

Kadın doğum stajında iken birkaç kez ameliyata girme fırsatı buldum. Ameliyata sabah 8 gibi indik stajyer arkadaşlar olarak. Yaklaşık 10-15 dakika sonra ameliyatı yapacak hocamız geldi ve sterilite sağlandıktan sonra ameliyata başladı. 15-20 dakika sonra hocamız bize bir şeyler anlatmaya başladı. Şu yapı şöyle, bu yapı böyle diye. Arada da normal sohbetler geçiyor. Dün gece acil bir ameliyat nedeniyle eve geç gittiğini ve bu yüzden de sadece 4 saat uyuyabildiğini söyledi. Bugünkü programına baktığımda şunu gördüm :

Sabah yaklaşık 2,5-3 saat sürecek bir ameliyatın ardından yarım saat dinlenmesi var. Ardından yine 1,5-2 saat sürecek bir ameliyatı daha var. Öğle yemeğini yedikten sonra 3 saat kadar sürecek bir dersi vardı bizlere ve neredeyse hiç dinlenmeden girmesi gereken ağır bir ameliyat daha var. Ha bir de ameliyatta oturma gibi bir lüksünüz olmuyor kolay kolay. Çoğu zaman ayakta kalmanız gerek. Ki o hocamız ders anlatırken de oturmaz, sürekli hareket eder. Yani vaktinin çoğunu ayakta geçiren, yeteri kadar uyuyamayan, üst üste girmesi gereken birkaç ameliyatı olan bu doktorlar da birer insan. Eee bu insanların bir de ailesi var. Duygusal yönden de sürekli bir motivasyonun olması da söz konusu olmuyor. Acaba hata yapması normal mi değil mi böyle bir durumda.

Başta da dediğim gibi doktorun yanlış yapmasını haklı bir nedene bağlamak amacıyla anlatmıyorum bunu. Yargısız infaz yapan medyaya, sadece medyanın dediklerine göre hareket eden onlarca insana o doktorun da bir insan olduğunu, nasıl böyle bir hata yapabildiğini anlatmaya çalışıyorum.

Varın gerisini siz düşünün. İnsanları eleştirmeden önce az da olsa empati yaparak karşımızdakini düşünmek gerek değil mi ?

Empati yapabilme yetisini unutmamak temennisiyle :)
Bay Kefren  Yazar Hakkında:Merhabalar, adım Bay KEFREN.9 Eylül 2013 tarihinde doğdum. Daha 2,5 yaşındayım anlayacağınız. İnsanı insan yapan asıl bir değeri -AŞK- tattıktan sonra yeniden doğdum.Kelimeler eşsiz bir hazine. Duygu ve düşüncelerin dillenmesi, bir araya gelip ahenkle süzülmesi ve insanların o ahengi hissetmesi.. Amacım budur sadece.Kişisel tarzda yazılarımla ve tıp fakültesi anı, gözlemlerimle yayın hayatındayım. İşte yepyeni blogum Heybemdeki Yolcu... (Blog kapalı olduğu için link kaldırılmıştır.)Heybesine kelimeleri biriktirip biriktirip yolcu eden tıbbiyeli bir seyyah...


"Doktor Hataları ve Medya" için 24 yorum:

  1. Medyanın bazen gerektiğinden fazla abartıp, olayı izlenme oranı için şekilden şekile soktuğunun ben de farkındayım ancak bahsedilen meslek doktorluk! Ve asla hata payı olmamalı. Yeni bir ameliyat geçirdim. Doktorum Çapa Hastanesi'nde görevli, muaynehanesi var ayrıca Ermeni Hastanesi'nde ameliyatlara giriyor. Hangi ara nefes alıyor bilmiyorum uyumasından vazgeçtim. Şimdi sizin bahsettiğiniz şartlarda bu doktorun hata yapması büyük olasılık. O halde ne yapacak? 3 yerde birden çalışmayacak. İnsanların canı onlara emanet. Hastanın karnında unutulan spanç onu öldürmez belki ama daha farklı bir hata ölümüne sebep olabilir. "Ben çok yorgundum şu kadar saat mesai yaptım"gibi bir açıklama kabul edilir mi? İki yakınımı doktor ve hastane hatası yüzünden kaybettim. Birinin açıklaması olmadı, diğeri sadece özür diledi. İkisi de yürüyerek girdikleri hastaneden biri enfeksiyon sonucu tabutla çıktı. Diğer hastamın yaşı genç olduğundan önemsenmeyen kalp yetmezliği, onların ciğerlere yaptığı müdahale sebebi ile ölümüne sebep oldu.
    Ben bu açıklamayı dediğim gibi asla kabul etmem.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, şayet doktor daha fazla para kazanmak amacıyla çeşitli yerlerde çalışıyorsa; ama ülkemizde yerlerde gezinen sağlık meseleleri de ne yazık ki gündeme pek gelmiyor. Bir doktora 33 saat nöbet yazılıyorsa ve bu sürede uyku yasaklanıyorsa bu şahsın hata yapmaması mümkün mü ?

      İkincil olarak da insanlarımızın davranışları. Hangi ilin bilmiyorum neresinde keçisinin doğumu için ambulans çağıran ve gereksiz yere ambulansı işgal eden bir zihniyetin varlığı da söz konusu. Evet doktorlar olabildiğince dikkatli davranmalı ve buna göre hareket etmeli. Hiçbir hata insan ölümünü makul bir sebebe bağlayamaz; ama doktorlar hakkında hüküm verirken de empati yeteneğinin kaybolmaması gerektiğini savunuyorum

      Sil
  2. Doktorlar da insan ,tabiki hata yapabilir ama insan hayatı söz konusu olunca empati yeteneğimizi kaybediyoruz...
    Çok yorgun veya psikolojik açıdan kendini iyi hissetmeyen bir doktor ,önemli ameliyatlara girmemeli bence...
    Yazınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte ne yazık ki bu seçenek çoğu durumda doktorlara sunulmuyor. O gün orada kim varsa o doktora yükleniyor tüm bu sorumluluk. Hal böyle olunca da yorgun bir şekilde ameliyata giriyor. Bu da sağlık sektörünün neden bu şekilde olduğunu kanıtlar nitelikte belki de..

      Rica ederim :)

      Sil
  3. Hassas konularda medyanın tutumu çok önemli. Bazı şeyler sırf meslek icra etmek için yapılmamalı. Toplumda yanlış psikolojik algılar yaratılmamalı..
    Doktorların da çalışma koşulları ve yaşam standartları olgunlaştırılmalı...
    Size de sabır ve başarılar dilerim.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlayışınız ve empatiniz için teşekkür ederim :)

      Sağolun :)

      Sil
  4. Çalışma koşulları çok ağır..Düzeltilmeli mutlaka..

    YanıtlaSil
  5. benimde başıma böyle bir olay geldi okurken gözümde canlandı...ilk kızımda normal doğum yaptım ve sargı bezi unuttular ben bunun acısını tam bir ay çektim anlatılmaz ağrılar ve en önemliside çocugumla ilgilenemedim ve emziremedim benim çocugumun günahı neydi hiç anne sütü alamadı ilgi hiç yoktu daha çok insanları afedersiniz ama rencide ediyorlardı zaten küçüktüm ve ne oldugunu anlıyamadım ama kimseden şikayetçi olmadım empati kurdum benim canım ona emanetti o umursamadı ama ben insan olarak işsiz kalır çolugu çocugu ne yapar diye düşündüm...hangi meslek olursa olsun insanlarla uğraşmak çokk zor,kimseyi memnun edemezsiniz malesef ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Empati yeteneği gerçekten çok önemli bir şey ki siz o doktordan çok daha güzel bir empati kurmuşsunuz, teşekkürler :)

      Sil
  6. Babam doktor hatası yüzünden vefat etti, kalp krizi geçiren hastaya ağrı kesici iğne yapıp göndermişler ve ağrı kesici kalp krizini tetikler şiddetini arttırırmış. Babamın patronu müteahhitti doktorla konuştuğunda doktor sen işinde hiç mi hata yapmıyorsun demiş. Patronu da demiş ki ben inşaatı yaparım yıkarım sen bu canı geri getirebilecek misin demiş... Her doktor bir değil ama bazı doktorlar cidden duyarsız :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalp krizinde ilk uygulanan şey aspirinin çiğnetilmesi işlemidir. Daha sonra ya sevkedilir ya da yoğun bakıma alınır ve izlenir. Şayet bu yapılmamışsa yanlış yapılmıştır

      Sil
  7. yargısız infaz etmek doğru değil elbette.Şöför nasılki can taşıdığı için tüm trafik kurallarına uymak zorunda doktorda tek başına ameliyata girmiyor yanında en az üç beş asistanları oluyor.Birinin gözünden kaçtıysa diğerleri ne yapıyor.Olmaz böyle hata..Arkadaşın dediği gibi ölüm sonu yok.Mümkün değil giden gelmez. Bence Medya az bile söylüyor.Öyle davranmazlarsa bunların sayıları çoğalır.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Empatiyi yapmak ne kadar da önemli bir mesele. Doktorlara az deyip de sağlık sektörü hakkında bir şeyler söylememek ne derece kötü bir şey. Evet hata lüksü yok ama 33 saatlik bir çalışma süresi insanlık hali midir ? Asistanlatın köle gibi çalıştığını bilmediğiniz için tam olarak doktorların çektiği sıkıntıları anlayamazsınız; ama konu doktor olunca nedem hemen eleştirel yaklaşım yapılır hiç düşündünüz mü ?

      Sil
  8. Sağlık sektörü gerçekten iyi çalışmıyor. Bir doktora bu kadar fazla görev verilmez dediğiniz gibi onlar da birer insan robot değillerki. Ben de Veteriner Hekim'im ve tabiki bizde de asla hataya yer yok canla uğraşıyoruz sonuçta. Ülkemizde her ne kadar hayvan sevgisi tam gelişmemiş olsa da hayvan sahipleri en ufak hatada mahkemelerde süründürür, kliniği başımıza yıkar. Öğrenciyken hocalarımızın yaptığı hatalara biz de çok denk geldik. Sürekli muayeneler, ameliyatlar bir de ders anlatmalar derken kafa kalmıyorki insanda. Asistanlar var demiş Gül hanım. Keşke bir gün asistan olabilsenizde o ortamı görseniz. Bir gün bile dayanamazsınız. Konu sağlık ve insan olunca %100 hatasız olunması gerektiğine inanıyorum tabiki. Ama çalışma şartları buna elvermiyor. O yüzden hatayı yapan doktora değil sisteme tepki gösterilmeli. Daha bu konuda yazılacak çok şey var aslında ama dediğiniz gibi önce empati yeteneğimizi geliştirmemiz lazım toplum olarak. Yoksa ne yazılsa boş. Paylaşımınız içinde teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız. Doktorluk ne kadar kusursuz olması gerekirse de sağlık sisteminin getirdikleri daha doğrusu götürüleri o kadar ilginç oluyor ki insanın eli kolu bağlanıyor sanki.

      Toplum olarak empatiyi geliştirebiliriz temennisiyle :) Sağolun :)

      Sil
  9. Tabii ki çok kolay bir meslek değil ve çalışma şartları da zor ama kusura bakmasınlar söz konusu insan hayatı ve bu insanlar bunları bilerek göze alarak doktorluk yapmaya karar veriyorlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lütfen sadece sözde kalmasın bazı sözler.. Zor bir meslek ve çalışma şartları da zor olan bir meslek diyorsunuz ya neticede bu mesleği sürdüren kusursuz bir varlık değil ki ? Bariz hatalardan ötürü doktoru suçlayabilirsiniz, ki haklısınız da; ama her hatada doktor illa ki suçludur düşüncesi uygun olmaz değil mi ?

      Sil
  10. Çok zor bir meslek.. Allah yardımcıları olsun..

    YanıtlaSil
  11. Zor bir meslek ama sağlık hata kaldırmaz,medya da sağolsun +bilmem kaç ekleyerek paylaşınca haber haberlikten çıkıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlık hata kaldırmıyor ne yazık ki. Sonuç insanların hayatları olabiliyor; ama medya denen leş yiyiciler insan hayatı peşinde değil de rating peşinde olunca haber haberlikten çıkıyor dediğiniz gibi...

      Sil
  12. hepimiz insanız, hata yapabiliriz fakat söz konusu insan sağlığı ise hata diye birşey olmamalı diye düşünüyorum. bu konu hakkında empati kurmanın çok doğru olmadığını düşünüyorum. ve haber olduğunda abartıldığını biliyorum fakat çok yadırgamıyorum. çok bencilce olabilir ama böyle maalesef...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan hayatı söz konusu olunca olabildiğince dikkatli davranmak lazım; ama nedense genellikle tek taraflı bir düşünüş söz konusu. Bir hasta Allah o doktorun belasını versin dediğinde o doktoru tanıyanlar doktoru savunmak yerine hastaya hemen katılıp doktora hakaret etmeye başlıyorlar doktor suçsuz olduğu halde.

      Empati insanlar arasında var olan bir durum. Şayet doktorlar da insan sayılıyorsa -ki genellikle robot addedilir- onlar hakkında da empati kurmak gerekir.

      Sil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...