3 Temmuz 2015 Cuma

Ana Sayfa » , , » Çocuğun Anneyle İnatlaşması İnatlaşan Çocuğa Nasıl Davranmalı-2

Çocuğun Anneyle İnatlaşması İnatlaşan Çocuğa Nasıl Davranmalı-2

3 Temmuz 2015 Cuma
Çocuğun Anneyle İnatlaşması

Çocuğun Anneyle İnatlaşması

Önceki yazımda çocuğun anneyle inatlaşması konusunu, örneklendirerek açıklamaya çalışmıştım.
Önceki yazıyı okumak için aşağıdaki bağlantıya gidebilirsiniz.

Çocuğun Anneyle İnatlaşması İnatlaşan Çocuğa Nasıl Davranmalı-1

Hayatın içinden örnekler ile bu yazıma devam ediyorum.

Çocuğun inatlaşma sebepleri ve çözüm önerileri:

*Çocuklar evde sayısızca mevcut olan bir giysi, ayakkabı veya oyuncağın aynısını veya benzerini tekrar tekrar almak isteyebilirler. Çocukların para kavramını gerçek anlamıyla tam olarak bilmediklerini önceki yazımda da vurgulamıştım. Çocuk para ve alışveriş kavramlarını tam olarak bilmiyor ve aynı veya benzer şeyleri almak için diretip inatlaşıyorsa çocuğa aynı şeyleri tekrar almaktansa onun yerine ihtiyaç duyabileceği başka bir şeyi almayı, böylece istek ve ihtiyaçlarını sıraya dizmeyi öğretebiliriz.
Çözüm: Bir çorap, bir toka, bir hikaye kitabı gibi küçük ve çocuğun ihtiyacını karşılayacak bir şeyleri, tekrarlayan istekleri inatlaşmaya mahal vermeden karşılamak için kullanabiliriz. Böylece çocuk ihtiyacı olmayan birçok şey yerine ihtiyacı olan şeyleri alması gerektiğini öğrenir. Ve bu sorun anne-çocuk inatlaşması olmadan çözülmüş olur. Çocuğun inatlaşma sebeplerinden biri de, kendisinin de bazı isteklerinin olabileceğini büyüklere anlatamama duygusudur.
Çocuğun İnatlaşma Sebepleri
*Birazdan konuklarınız gelecek. Pek çok hazırlık yaptınız. Epey de yoruldunuz. Konuklarınızın evinizi derli toplu görmesini istiyorsunuz. Fakat bunca koşturmanıza rağmen salonun orta yerinde bir oyuncak cümbüşü. Çocuk kendini kaptırmış ve keyifli bir şekilde oyun oynuyor. Oyuncaklarının toplanmasını istemiyor ve üstelik sizin topladığınız oyuncakları hızla dağıtmayı başarabiliyor. Zamanınız daraldı, birazdan konuklarınız gelecek. Çaresizsiniz.
Çözüm: Oyuncakları toplama oyunu oynayabilirsiniz. Oyuncakları toplama yarışı yapabilirsiniz. Kim daha çok oyuncak toplayacak yarışı hoşuna gidebilir çocuğun. Veya oyuncakları yerine götürme oyunu da oynayabilirsiniz. Göreceksiniz ki kendisi toplayıp oyuncakları yerine götürecektir. Oyun oynayarak oyuncakları toplama fikrine sıcak bakmadıysanız, bırakın salonun bir yerinde çocuk oyun oynamaya devam etsin. Konuklarınıza durumu izah ettikten sonra rahatsızlık duyacaklarını hiç sanmıyorum. Bilakis onlar da oyuna katılırsa hiç şaşırmayın. Bu hepiniz açısından daha keyifli olacaktır emin olun. Çocuğun inatlaşma sebeplerinden biri de, yetişkinlerin kalıplaşmış kurallarını anlayıp idrak edememektir. Oyunlarının engellenip ortamın yalnızca yetişkinlerin konforuna uygun hale getirilmesi, çocuğa adeta bir ceza hükmündedir.

Peki tüm bu örnekler, çocuğun her istediğini kayıtsız şartsız yerine getireceğimiz anlamına mı geliyor? Hayır. Çocuğun her isteğini sırf diretmesin, inatlaşmasın diye yapmak, çocuğa fayda yerine zarar verir.

Bir sonraki yazımda inatlaşan çocuğa nasıl davranmalı konusunu işleyeceğim.
O zamana kadar sevgiyle kalın.
Nahide Zereyak
Yazar Hakkında: Merhabalar. Adım Nahide Zereyak. En Nefis Tariflerim Blogun sahibesi ve yazarıyım. İşletme fakültesi mezunuyum. Adana'da yaşıyorum. 3 çocuğumun annesi ve mufağımızın aşçısıyım. Mutfağımda pişenleri okuyucularımla da paylaşmak benim hobim. Yanı sıra hayata dair pek çok konuda sizlerle birlikte olmak için Sosyal Medya Kafe'deyim...


"Çocuğun Anneyle İnatlaşması İnatlaşan Çocuğa Nasıl Davranmalı-2" için 22 yorum:

  1. Ne zorluklarla büyüyor yaramazlar yahu, çocukların çok şanslı böyle bilinçli bir anneleri olduğu için :) Söylediklerin çok doğru. Çevremden gözlemlediğim kadarıyla, çocuklar onları ciddiye alıp gerçekten dinlendiklerini hissettiklerinde onlar da karşı tarafı dinliyor ve o zaman mantıklı davranıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklar küçük yetişkinler aslında. Müthiş bir beyin mekanizmaları var. Çocuk deyip geçmemek gerek. Ciddiye alınmaları gerekir. Sonuçta ne ekersek onu biçeriz sözü çok doğru. Çocuğu doğru işlemek gerek.
      Bu güzel yorum için teşekkür ederim..Sevgiler..:)

      Sil
  2. Çocuklara onların anlayabileceği dilden konuşmak her zaman olmasa da gennelde işe yarıyor. Ben de oğlumu evden çıkarırken zorlanıyorum ve "hadi yarış yapalım, kim geçecek?" dediğimde evden çıkarabiliyorum.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyun şeklinde diyalog kurmak çok etkili olur. Ama tabi çocuğun bizim oyun yaptığımızın farkına varmaması gerek.:) Kurnazlığa dönerse iş kötü..:)
      Sert usluplar veya emrivakiler hiç fayda etmez. Bir dahaki adımı zorlaştırır, o kadar.
      Bence çok güzel bir yol izliyorsunuz. Sevgiler..:)

      Sil
  3. Oyuncak toplama oyunu bizde çok etkili oluyor.Belli süre birlikte topluyoruz daha sonra ben bırakıyorum.Kendisi tüm oyuncakları topladıkdan sonra kendisine alkış yapıyor :D Birlikte alkışlıyoruz :D
    Kaleminize sağlık harika bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel. :) Hem bu şekilde çocuklarımızla kaliteli zamanlar da geçirmiş oluyoruz. "Oyuncaklarını topla" şeklinde bir emir zaten çocukların hoşuna gitmez ve oyuncak toplamaya teşvik etmez. Birlikte hareket etmek daha teşvik edici oluyor..
      Çok teşekkür ederim.. Sevgiler..:)

      Sil
  4. Ah o oyunlarla kaldırcaz diye neler çektik. Şimdi de ergenlik sıkıntıları başlıyor büyüğün. Yağlı ballı anne oldum. Ben nasıl oldum anlamıyorum; )))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım bizler de onlarla büyüyüp olgunlaşıyoruz. Hayatı, anne olmayı, kol kanat germeyi onlar sayesinde öğreniyoruz. Biz onları büyütüyoruz, onlar da bizi:)

      Ergenlik dönemi, çocukluk döneminden daha farklı. Çünkü çocuk artık sadece ailesine bağlı değil. Onun da bir sosyal çevresi var. Burada yapılabilecek 2 tane uç nokta hatası var: Aşırı baskıcı-engelleyici veya aşırı serbest-umursamaz tavırlar sergilemek. Bu iki uç noktaya varmazsa işle sabır ve zamanla çözülür. Bunun da en iyi şekilde üstesinden geleceğinize inanıyorum.
      Sevgiler..:)

      Sil
  5. inat büyüsek de annemizle aramızda devam eden en güzel problem bence (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genç kızlarla annelerin inatlaşması, tatlı tatlı nazlanmalar oluyor aslında..:) Onun için bunlara masum inatlaşmalar diyebiliriz. Bu yüzden bu problemi "güzel problem" diye çok iyi bir şekilde tanımlamışsınız..:)
      Sevgiler..:)

      Sil
  6. Allah kolaylık versin. Çocuk yetiştirmek ve ebeveyn olmak oldukça zor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de zordur çocuk yetiştirmek. Bilmek, öğrenmek insanın işini kolaylaştırabilir. Onları anlamaya çalışmak çok önemli..Sevgiler..

      Sil
  7. Çocuk büyütmek hiç kolay değil doğruyu yapmak gerekli her dönem farklı :) bizde onlarla büyüyoruz sağlıkla büyüsünlerde her dönemi ayrı güzel :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlarla birlikte büyüdüğümüz çok doğru gerçekten..:) Hayatın her dönemiyle ilgili yeni şeyler öğrenerek onları en iyi şekilde büyütmeye çalışıyoruz. Gelecek nesillerin çok daha iyi yetişmesi için bunca emek...Sevgiler..:)

      Sil
  8. belli yaşlarda çok inatçı oluyorlar gerçekten ben de zor başa çıkıyordum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor ama geçici bir dönem. Sabır en büyük ilacı. Geçecek çünkü..:) Sevgiler..

      Sil
  9. Merhaba, eskilere dönüp hafızamı taramam gerekti inatlaşma yazılarınızı okuyunca. Mesela yemek konusunda bir dönem problem yaşamıştım. 'Sevmediğim bir şeyi zorla biri bana yedirmeye kalksa ne yapardım' sorusunu kendime sorunca olay çözülmüştü. Bir dönem eve alınması yasak olan cips konusunda ciddi inatlaşmalarımız oldu, Onun çözümünü ise paket paket çekirdek alarak çözmüştük:) Probleme Hayırlı günler diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de anlamaya çalışmak çok önemli. Sonuçta çocukta kendi beğenileri olan bir birey. Alternatifler üretmeye çalışmanız da çok etkili bir yöntem gerçekten...
      Sevgiler...:)

      Sil
  10. Ben de burada ki gibi çözümler bulurdum, bir de onlara asla yalan söylememek gerekiyor ,çocuktur unutur düşüncesi çok tehlikeli çünkü asla unutmazlar. verilen her söz tutulmalı ya da söz verilmemeli inatlaşmaların tabanın da bunlar da yer tutuyor.
    ağlama ya da inatlaşma anın da hiç bir şey yokmuş gibi dikkatlerini sevdikleri bir yöne çaktırmadan çekmek de işe yarıyor geçmişten tecrübelerimden bunlar.:)))
    inatlaştığı konu üzerine konuşmak da işe yarar diyeceğim ama o sanırım bizlerin çocuklarının küçüklük yılların da kaldı :))şimdi ki minikler kendilerine sınırsız sunulan imkanlar yüzünden de doyumsuz oluyor ve kıymet bilemiyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tecrübelerinizi paylaşmanız ne güzel oldu. Bunlar gerçekten de çok önemli şeyler. Çocuğa asla yalan söylenmemesi gerektiğini düşünüyorum ben de. Baştan atmak için uydurulan sözlerin hiç bir faydası yok. Çocuklar unutmazlar. Eğer yapamayacağımız bir şey istiyorlarsa uygun dille anlatmak daha doğru.
      Bunları uygulamak geçmişte belki daha kolaydı. Bugün işimiz bira daha zor ama sabırla üstesinden gelebiliriz.
      Sevgiler..

      Sil
  11. Nökm faydalı bir yazı olmuş. Asya ile benimde bu dönem ciddi çekişmelerimiz var. Çok zor büyüyorlar. Annelere sabır diliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annelerin işi gerçekten çok zor. Ama her dönem hızlıca geçiyor. Önemli olan çocuğun bulunduğu döneme uygun hızlı taktikler geliştirmek.
      Asya'ya sağlık ve mutluluk diliyorum.:) Sevgiler...

      Sil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...