30 Eylül 2015 Çarşamba

Grip Aşısı

30 Eylül 2015 Çarşamba
grip aşısı
Hazır sonbahar kış yaklaşırken , yavaştan grip mevsimi geliyorken size biraz grip aşısından bahsedeyim dedim . Malum kış boyu herkesin başına musallat salya sümük , yatağa düşüren bir virüs bu .
Grip , milyonlarca insanın 1 yıl içinde defalarca kez yakalandığı basit görünen ama ölümle de sonuçlanabilen bir tür virüstür . Bağışıklık sistemimizin en zayıf anında ortaya çıkan bazen hafif bazen ağır atlattığımız bu virüs yaşlılarda ve çocuklarda daha baskındır .
Grip aşısı uygulandığında %70 - %90 gibi bir koruma sağlar . Kronik rahatsızlığı olan kişilerde , yaşlılarda ve çocuklarda koruyucu özelliği daha yüksektir . Grip aşısı özellikle yaşlılarda ve çocuklarda görülen zatüre , astım , kronik obstrüktif akciğer hastalarında ciddi anlamda koruma sağlar .
Grip aşısı son bir yıl içinde gelişmiş grip virüslerinden elde edilen aşıdır . Her yıl aşının virüsü bir önceki yılın virüslerine göre yenilenir . Grip aşısını sağlık çalışanları başta olmak üzere , yaşlılar , çocuklar , hamileler , kronik rahatsızlığı olan kişiler doktor kontrolünde yaptırıp , gripten korunmaya çalışabilirler .
Grip aşısı 9 yaşın üzerindeki çocuklarda bağışıklık istemini uyarmak amacıyla 2 doz yapılır . 2-8 yaş arasındaki çocuklara yarım doz şeklinde uygulanır .
Grip aşısı alerjik reaksiyon gösteren kişilere uygulanmaz . Kendimden örnekle yumurta alerjisi olan kişilere asla uygulanmaz . Aksi takdirde çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir .
Grip aşısı yapıldıktan yaklaşık 15-20 gün sonrasında koruma sağlamaya başlıyor . Bu dönemde koruma sağlamadığı için grip olma şansı oldukça yüksek .
Sağlıklı günler .
Sevgiler
Ayşe Köseler Güneş Yazar Hakkında:Merhaba , Ben Ayşe Köseler Güneş. Antalya'da yaşıyorum . Bir Minik Kelebeğin annesiyim . Eczacı Teknisyeniyim .Annelik serüvenimi , iyi kötü tecrübelerimi paylaştığım , işim gereği sağlık ve ilacın içinde olan bir anne olarak paylaşımlar yaptığım , yazmayı sevdiğim Minik Kelebeğin Annesi blogunun sahibiyim .


"Grip Aşısı" için 23 yorum:

  1. Yazınızı okurken geçen yılı düşündüm 3 hafta hasta ,1 haftayı iyi geçirdik ailecek :U
    Bu sene grip aşısını ihmal etmeyeceğim.Faydalı yazınız için teşekkürler :)


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah faydasını görürsünüz . Ben teşekkür ederim . :)

      Sil
  2. hiç yaptırmadım ama oğluma küçükken yaptırıyordum faydasını gördüm artık ona da yaptırmıyorum çocukluk bitti diye ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gribal durumun en azından daha hafif geçirilmesini sağlıyor diye düşünüyorum .

      Sil
  3. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş :)) her sene yaptırıyorum ve ayakta geçiriyorum hastalıkları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim çok teşekkürler . :)
      Kesinlikle gribal durumun daha hafif atlatılmasını sağlıyor.

      Sil
  4. Ben grip aşısına karşı olanlardanım. Ciddi bir kkronik hastalığı yoksa kişi vurdurmamalı bence. Açıkcası hayati önemi olmayan aşılara o kadar güvenmiyorum. Bir dönem elde kalan grip aşılarını çeşitli kampanyalarla halka vurdurtmuşlardı çünkü...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir tabii tercih sebebi . Gribal durumun en azından daha hafif atlatılmasını sağlıyor diye düşünüyorum . 10 yıldır ilaç sektöründe çalışan biri olarak grip aşılarıyla ilgili hiç böyle bir duyum almadım .

      Sil
  5. korktuğum için yaptırmıyorum mandalina portakal yiyerek telafi ediyorum :D

    YanıtlaSil
  6. çok güzel bir paylaşım olmuş tebrikler

    YanıtlaSil
  7. Bugüne kadar hiç vurdurmadım. Ama özellikle çocuklarda grip hiç çekilmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gribal durumun daha hafif geçirilmesini sağlıyor diye düşünüyorum . Her yıl eşime yapıyorum ki gribi ağır geçirenlerden kendisi . Aşıyı uygulayınca yatağa düşmeden ayakta hafif atlatıyor . Kendimde yaptırmak isterdim ama yumurta alerjim var maalesef .

      Sil
  8. Hiç grip olan bir insan değildim. Bir kez bu aşıyı yaptırdım ve Grip oldum;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Grip aşısı bir önceki senenin virüslerinden hazırlanıp çoğaltılıyor . Aşı ilk yapıldığı dönemde grip olunur daha sonra ki dönemde korur . ;)

      Sil
  9. Kızlarım küçükken 2-3 sene vurdurdum. Şimdi bağışıklık sistemleri güçlendi sanırım. Hastalıkları çok şükür ayakta atlatıyorlar.. Vurdurmuyorum aşı. Oğlumsa daha 3 yaşında. Okul çağımız gelince belki ona da vurdururum vücut direnci artana kadar.
    Bu bilgilendirici yazı için teşekkürler.. Sevgiler...:)

    YanıtlaSil
  10. Bir türlü alışamadım şu aşılara (:

    YanıtlaSil
  11. Hiç yaptırmadım oğlum için dusunuyorum

    YanıtlaSil
  12. Grip aşısını kız kardeşimin oğluna her sene yaptırılır. Çünkü onda da bronşüt başlangıcı olduğu için sürekli yapılması gerekiyormuş.

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...