18 Nisan 2018 Çarşamba

Ebeveynlerin Teknoloji ile İmtihanı

18 Nisan 2018 Çarşamba
Ebeveynlerin Teknoloji ile İmtihanı

Ebeveynlerin Teknoloji ile İmtihanı

Haydi kendimize bir soru yöneltip sonra da samimi bir şekilde cevap verelim: "Teknoloji bağımlısı olduk mu, olmadık mı?" Kendimden yola çıkarak ilk cevabı ben veriyorum. Her ne kadar yanlış olduğunu bilsem de, olumsuz taraflarını ve bizden götürdüklerini göz önünde bulundursam da "EVET" ben teknoloji bağımlısı oldum. Bizden götürdüklerini göz önünde bulundurmak derken de gayet ciddiyim. Biz teknolojiyi hayatımıza bize bir şeyler katması için aldık ilk başta. Teknoloji çağından teknolojiden uzak kalmamalı, bir anlamda hayattan kopuk yaşamamalıydık. Ama sanırım bir noktadan sonra ip koptu. Ve teknoloji bize bazı şeyler kazandırmasının yanında bazı şeylerimizi de götürdü. Mesela zaman. Zamanla yarışıyoruz farkında mısınız? Gün ne zaman doğdu derken akşam oluyor. Günler günleri kovalarken ne zaman hafta sonu gelip çattı diye şaşırıveriyorum. Büyükler der ki; "ömürden gidiyor". Büyükler ne derse doğru der.:) Evet, ömürden gidiyor. En kıymetli zamanlarımız, yaşlarımız ömürden gidiyor.

En büyük hassasiyet noktam olan çocuklardan da bahsetmeden edemeyeceğim bu noktada. Onlardan da çalıyoruz aslında. Hayallerinden, umutlarından, gülüşlerinden çalıyoruz. Teknoloji ile, sosyal medya ile gereğinden fazla vakit geçirerek aslında çocuklarımızın yarınlarına bırakacağımız güzel anılardan çalıyoruz. Benim en güzel anılarım çocukluk yıllarımdan kalma: Ailemle geçirdiğim, belki bir ağaca tırmandığım, belki çamur ile oynadığım, belki bir çiçeğin kokusunu derin derin içime çektiğim, bir ağacın nasıl filizlendiğini gözlemlediğim çocukluğumdan kalma benim bütün tatlı anılarım. Ben şimdi çocuklarımın yarınlarından bugünlere dönüp baktıklarında ne görüp ne hatırlayacaklarından ötürü kaygılıyım. Zaman zaman kendimi teknolojinin nimetlerinden faydalanmaya kaptırdığımda, "anne bırak şu telefonu elinden" sesiyle irkilip kendime geliyorum. Evet işte o an fark ediyorum teknoloji bağımlısı olduğumu ve ebeveynlerin teknoloji ile imtihandan sınıfta kaldığını.

Yine biraz eskilere gidip "ben telefonlar ve bu kadar üstün özellikleri!!! yokken ne yapıyordum" diye zihnimi yokladığımda teknolojinin  nimetlerinden bu kadar faydalanmazken!!! aslında daha üretken olduğumu hatırlıyorum. El işlerim vardı mesela. Ellerim tuşlara gereğinden fazla basmak yerine ilmek atıyordu.::) Çocuklarımla birlikte resim yapıyordum. Kızlarıma okul öncesinde resim yapma merak ve ilgisini kazandırmıştım. Ya boyayamazsam, ya taşırırsam, ya yapamazsam gibi kaygılarını benimle birlikte yaptıkları resim ve boyama etkinliklerinde aştılar.. Çok güzel resimler yaptılar. Şimdi küçük kızım müthiş derecede güzel kara kalem çalışmaları yapabiliyor. Büyüğü üniversiteye hazırlandığı için şimdilik bu işlere ara verdi. Saatler süren sohbetlerimiz vardı. Onlar sorar ben yanıtlardım. Hayatı böyle tanıdılar. Şimdi ise küçük oğluma bu kadar zaman ayıramadığımı fark ediyorum. Çünkü işim var. Teknoloji beni bekler.:)

Sözün özü ben teknolojik gelişmelere kendimi bu kadar kaptırmazdan evvel güzel şeyler yapıyormuşum. Teknolojiyi yerden yere vurmuş gibi olmayayam tabi. Elbette ki çok faydasını görüyorum. Öğrenmeyi çok severim mesela. Bir şeyler öğrenmek benim yaşam felsefem gibi bir şey. Aklıma takılan bir şeyi hemen araştırıp öğrenme ve siz okuyucularıma ulaşma imkanını bana sunan teknolojiye minnettarım. Ben fazla ve bilinçsizce kullanılan ve içimizdeki cevherleri öldürüp, dış dünyamızdaki cevherler ile bağımızı koparan teknolojiyi eleştiriyorum.

Sizler ne düşünüyorsunuz? Teknoloji ile imtihandan kaldınız mı? Yoksa denge kurabiliyor musunuz? Size kazandırdıklarının yanı sıra bir şeyler kaybettirdiğini düşünüyor musunuz? Teknoloji bu derece hayatımızda değilken neler yapıyordunuz? Teknoloji çocuklarınıza, sevdiklerinize veya kendinize ayırabileceğiniz zamanlarınızdan çaldı mı? Haydi gelin teknolojik aletlerimizi kullanarak teknolojiyi eleştirelim.:)
Sevgilerimle.
Nahide Zereyak
Yazar Hakkında: Merhabalar. Adım Nahide Zereyak. En Nefis Tariflerim Blogun sahibesi ve yazarıyım. İşletme fakültesi mezunuyum. Adana'da yaşıyorum. 3 çocuğumun annesi ve mufağımızın aşçısıyım. Mutfağımda pişenleri okuyucularımla da paylaşmak benim hobim. Yanı sıra hayata dair pek çok konuda sizlerle birlikte olmak için Sosyal Medya Kafe'deyim...


Ebeveynlerin Teknoloji İle İmtihanı Makalemi Beğendiyseniz,Aşağıdaki Sosyal Ağ Butonları Sayesinde Paylaşabilirsiniz.
💕⃕


"Ebeveynlerin Teknoloji ile İmtihanı" için 26 yorum:

  1. Hâlimizi çok güzel özetlemişsiniz! Kurtulma şansımız veya o kuvvette irademiz yok sanki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maalesef ki bizi içine çeken bu girdaptan kurtulmak zor gibi..
      Çok teşekkür ederim kıymetli yorumunuz için.

      Sil
  2. Sanırım teknolojiden faydalanırken hayatımızın merkezine çok yerleştirmemek gerekiyor. Kızımın yanında kullanmamaya çalışıyorum. Zaten hemen müdahale ediyor. Fazla teknolojik değilken sanırım ilişkiler daha samimi,daha doğaldı gibime geliyor.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlişkiler daha samimi, daha doğaldı demişsiniz. Ne güzel demişsiniz..
      Çok teşekkür ederim fikirlerinizi paylaştığınız için.
      Sevgilerimle..

      Sil
  3. Ne yazık ki doğru kullanamadık teknolojiyi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle. Farkına varıp gereken önlemleri aldıktan sonra teknolojiyi hayatımızda aslında olması gereken yerde durduracak dengenin oluşabileceğine inanıyorum..
      Sevgilerimle..

      Sil
  4. biraz bağımlı olduğumu itiraf ediyorum ama daha çok yalnızken etrafımda konuşacak biri varsa bırakıyorum elimden telefonu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel.. olması gereken de bu sanırım..
      Çok teşekkür ederim..
      Sevgilerimle..

      Sil
  5. Kesinlikle her kelimesine katılıyorum.

    YanıtlaSil
  6. Sosyal medya ile ilişkimiz biraz fazla gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sosyal medya bağımlısı olduk sanırım..:)
      Sevgilerimle..

      Sil
  7. Benimde bir kaç kez çocukların anne ya da babalarını uyardıklarına şahit olmuşluğum var.Bir tuhaf olmuştum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklar ilgi istiyorlar. Daha çok ilgi, daha çok birlikte geçirilen zaman. Ve bu noktada elimizde bir teknolojik alet görmek istemiyorlar kesinlikle..

      Sil
  8. Teknolojiyi kullanarak kendimizi geliştirdiğimiz zaman boşa geçmiş zaman sayılmaz. İnternet de iyi bilgi olduğu kadar o kadar da kötü bilgi var o yönü kötü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum. Teknolojinin olumlu taraflarından sonuna kadar istifade etmek gerek. Bilgi, bilişim çağındayız.
      Dediğiniz gibi iyisi de var kötüsü de. Doğru ve yeteri kadar kullanılması halinde hiç bir sıkıntı olmayacaktır..
      Çok teşekkür ederim kıymetli yorumunuz için..

      Sil
  9. Teknolojinin içine doğanlar ile sonradan teknolojiye bağlananlar arasında kaldık sanırım:) Ebeveynlerin durumu içler acısı gerçekten. Eski alışkanlıklarını, komşuluğu, dedikoduyu, iadeyi ziyareti sosyal ağlardan yapar oldular. Çoğu ailenin uzun yıllar gayretlerle sürdürdüğü evliliğini sosyal ağlar bir tuşla yıkabiliyor. Aman aman kontrolsüz ve bilinçsizce davranışlar toplumun beklentilerini, arzularını ve hayallerini değiştirebilir. Teknolojiyi kullanmayı öğrenelim kölesi olmayı değil..Elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel söylemişsiniz; komşuluk, iadeyi ziyaret, dedikodu, düğün ve özel günlere davet, hastalık ve kayıp paylaşımları bile sosyal medyadan yapılıyor artık. Uzak tanıdıklar için söylemiyorum tabi de, en yakın akrabalar bile birbirleri ile bu şekilde diyalog kurar hale geldiler..:)
      Teknolojiyi KULLANMAYI öğrenmekte fayda var..
      Çok teşekkür ederim fikirlerinizi paylaştığınız için..
      Sevgilerimle..

      Sil
  10. kesinlikle bağımlıyız :) hemde hepimiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh maalesef teknolojinin müthiş etkisi altına girmiş bulunuyoruz.. Öncelikleri önem sırasına dizmek gerek.
      Çok teşekkürler..
      Sevgiler..

      Sil
  11. Doğru kullanıyorsak sıkıntı değil, çocukların aynası büyükler taklitçilikle başlayıp bağımlılık olarak gidiyor.ucundan kıyısından farklı yüzdelerle de olsak hepimiz kullanıyoruz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle bütün mesele doğru kullanmak... Bizden sonra gelenlere de doğru ışık tutabilmek..
      Çok teşekkür ederim kıymetli yorumunuz için..
      Sevgilerimle..

      Sil
  12. Bu yıl teknoloji bağımlılığımı biraz daha hafiflettiğimi düşünüyorum.Mümkün olduğunca telefonu elime almıyorum.Hatta aynı odada bile tutmuyorum.:))
    Teknoloji bağımlılığını gittiğimiz her ortamda görebiliyorum.4-5 arkadaşın bir masada oturup sohbet etmeleri yerine kafaları önde her birinin cep telefonunları ile ilgilenmesini görmek çok üzücü.Umarım herkes farkına varır ve teknolojiyi doğru şekilde kullanır.Düşüncelerinin her kelimesine sonuna kadar katılıyorum canım.Kalemine sağlık💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendimizin farkına varıp bi durup düşününce aslında çözülüyor her şey.. Teknolojiyi yeteri kadar ve doğru şekilde kullanmak en iyisi. Hele ki birkaç kişinin bir arada olduğu bir sohbet ortamında ellerin telefon tuşlarında gözlerin ekranda olması çok üzücü bir durum.

      Sil
  13. Anneler gününde google bana bir demet çiçek bile almadı... :(
    Hayat kısa ve internet olayı hayatımızdan çalıyor. Bu bariz. Önceki yıllara nazaran teknolojik şeylere daha az zaman ayırdığımı söyleyebilirim. Tümden uzaklaşmakta mümkün tabi. Ama zor :)
    El işlerimi bende özlüyorum.
    Yazdıklarınıza katılıyorum. Başımızda bir hoca olsaydı sınıfta bırakmıştı bizi :)
    Yazının başındaki karikatür durumu çok güzel özetlemiş. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebeveynler sınıfta kaldı maalesef..:)
      Çok teşekkür ederim..
      Sevgiler..

      Sil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...