26 Kasım 2018 Pazartesi

Blog ve Web Sitesi Arasındaki Farklar

26 Kasım 2018 Pazartesi
Web Sitesi Ve Blog Arasındaki Farklar
Merhaba Sosyal Medya Kafe okurları🙋
Bugün Blog nedir? Web Sitesi nedir? Blog ve Web Sitesi arasındaki farklar nedir? Sorularınıza bu makalemde cevap bulacağınıza inanıyorum. Son yıllarda blog yazarlarının bloglarına Web Site, Web Sitesi, Web Sitem yazdıklarını gördüm. Özellikle "com", "net" gibi alan adı(domain) satın alındığında ve kullanılmaya başlandığında "Blogum Web Sitesi oldu" gibi yazılar okuyorum. Bu da demek oluyor ki Web Site ve Blog arasındaki farkı bilmeyenler var. Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp demiş atalarımız. Öyleyse sizlerin de Blog ve Web Site konusunda kafanızda soru işaretleri var ise yazımı mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum.

İnternette ilk öğrendiğim Web Site kurmak ve geliştirmekti.(2005-2006 yılları)İlk Web Site deneyimimle birlikte Web sitesi ve Blog kavramlarının aslında çok farklı olduğunu birebir uygulayarak öğrendim. Aslında yapmak istediğim Blog açmakmış. Tabii  o yıllarda Blog kavramı yeni yeni gelişiyordu. Web Site'nin daha kısıtlı paylaşımlardan ve kategorilerden oluştuğunu öğrenmemle birlikte blog açarak blog yazarlığına geçiş yaptım.(2007) O yıllardan bugüne bilgi, birikim ve tecrübelerimle;

Hadi gelin önce Blog Nedir ? sonra Web Site nedir? Arasındaki fark nedir?  Madde madde inceleyelim. Zira ikisinin birbirine karıştığı dönemdeyiz.

Blog Nedir?


Blog: İnsanların düşünceleri, tecrübeleri, deneyimleri, hikayeleri, şiirleri, kişisel yazıları vb. Konularda günlük olarak istediğimiz sayıda yazı yayımlayabileceğimiz platformlardır. Blogu birden fazla kişi yönetebilir. Hatta birden fazla yazar da olabilir. Sosyal Medya Kafe gibi. Eğer daha basit bir açıklama yapmam gerekirse bloglarda düzenli olarak yazılar yayımlanabilir ve yorum alabilir. "Web" ve "log" kelimelerinden oluşan Weblog zamanla günümüze kısaltılmış bir kelime olan Blog olarak gelmiştir.

Örnek;
Blogger bir Web sitesi ama üzerinde açtığımız tüm bloglar günlük, haftalık, aylık yazı paylaştığı için Blog'dur. Sosyal Medya Kafe bir blog! Google'ın blog yazarları için ücretsiz sunduğu Blogger'ı açtığımızda belli sabit sayfalardan oluştuğunu görebilirsiniz. Bloglar gibi düzenli yayın girilmemiş.

Blogger üzerinden de Web Sitesi açılabilir. Duyarlı tasarım, doğru kodlama ve profesyonel SEO desteği ile başarılı da olunabilir. Benzersiz ve marka olabilmeniz için belli bir bedeli ödemek de gerekir.

Bir blog oluşturmak için yazılım gibi CMS, kodlama, HTML, PHP, CSS, JAVASCRİPT bilmesenizde Blogger ve Wordpress gibi platformalar üzerinden kolaylıkla blog açabilir, yönetebilirsiniz. Kodlama bilginiz var ise blogunuzun performansını ve tasarımını çok iyi yapabilirsiniz.

Blogger üzerinden Blog açıp, "com", "net" vb. Domain kullanmak Web Sitesi olduğunuz anlamına gelmiyor.

Blog açmak isteyenler için çok sayıda ücretli ve ücretsiz platformlar mevcut.

Blog Açmak İçin Web Siteleri


  • Blogger/Blogspot
  • Wordpress
  • Blogcu
  • Tumblr
  • Wix
  • Weebly
  • Medium
  • Hostinger


Blog Özellikleri;


Bir Web Sitesi'nde bulunmayan özelliklerden bazıları Blog'da bulunur. Bir URL'yi ziyaret ettiğinizde aşağıdaki özellikler var ise Blog olduğunu anlayabilirsiniz.

  • Son yayınlanan makaleler blogun ana sayfasında yer alır.
  • Blog yazılarında etiketler ve kategoriler yer alır.
  • Bloglarda yorum sistemi vardır.
  • Çoğu blogda blog yazarı hakkında sayfası vardır.
  • Kodlama bilgisi olmadan kolayca blog yönetilebilir.
  • Bir blogun ana sayfasında yeni makaleden eski makaleye doğru sıralama mevcuttur.
  • Bir günde birden fazla makale yayımlanabilir.
  • Web Sitelerine göre daha güncel tutulur.
  • Bloglarda  yayınlarını takip edeceğiniz abonelik servisi bulunur.Feedburner bülten hizmeti gibi.
  • Bloglar isterse com, net vb. Domain satın alıp, kullanabilir.

Web Sitesi Nedir?


Web Site: Kodlama ile oluşturulan sayfa (html, php, css, javasscript) çevrim içi olarak çalıştırıldığında Web Sitesi olarak adlandırılır. Bu yüzden profesyonel bir Web Sitesi kodlama ile oluşur. Web Sitesi açmak için kodlama bilginizin olması gerekir. Kodlama bilginiz yoksa bir Web tasarımcı veya Web geliştirici ile çalışabilirsiniz. Aynı zamanda hazır duyarlı web tasarımları da kullanabilirsiniz. Web Siteleri belli sabit sayfalardan oluşur.Takip edeceğiniz bir abonelik servisi yoktur.

Örnek;
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Ürünlerimiz
  • Kayıt Ol
  • Giriş Yap
vb. Sayfalardan oluşur. Günlük makaleler yayımlayamazlar. O yüzden günümüze baktığımızda her Web Sitenin kendi alt alan adı ile açılmış farklı bir blogu vardır. Blog üzerinden Web Site'yi güncel tutmaya çalışırlar.

Çoğunlukla Web Siteleri iş, e-ticaret, ünlü isimler için kullanılmaktadır. Web Sitesi açarak internette E-Ticaret yapabilirsiniz.

Bir Web Site sahibi Google'da yer almak için SEO bilmesi ve hatta profesyonel bir SEO uzmanı ile çalışması gerekir. Bir Web Sitesi SEO olmadan arama motorlarında ilk sayfalarda yer alması bloglara göre daha zordur.

Web Sitesi Özellikleri


  • Web Sitesi üzerinde farklı site bağlantıları, ürünler, işle ilgili bilgiler bulunur.
  • Her Web Sitesi şirkete veya kişiye özel olarak tasarlanmıştır ve benzersizdir.
  • Web Sitelerini açtığınızda genellikle masa üstü sürümünde görüntülenir.(Son yıllarda duyarlı tasarım'a önem vermeye başladılar.)
  • Web Sitelerinde bülten servisi yok. Eğer kullanmak istiyorlarsa ücretli bir hizmet kullanmaları gerekiyor.
  • Web Sitelerinde iletişim ve canlı sohbet seçenekleri vardır.
  • Her Web Sitesi belli şartlar ve koşullara göre kullanılabilir.
  • Web Sitelerinin çoğu iş için kurulmuştur. Eğer ürün satışı var ise veya ünlü birinin öz geçmişi mevcutsa bu Web Site'dir.
  • Web Siteleri sadece com, net vb. Alan adı(domain) altında açılabilir.(Blogspot veya Wordpress uzantısı olmaz.)

  Blog ve Web Sitesi Arasındaki Farklar


  • En büyük fark, bloglar  her gün özgün içerik yayımlayabilir ama web siteleri sabit sayfalardan oluşur.
  • Web sitesi profesyonel olmak zorundadır ama bir blogun  profesyonel olması şart değildir. İsteğe bağlı blog yazarı kendini geliştirebilir.
  • Bloglar ticari amaç için açılmaz fakat para kazanabilir. Web siteleri ticari amaçla açılır.
  • Blog ücretsiz de açılabilir fakat web sitesi profesyonel olmak için belli ücret ödemesi gerekir.(Tasarım, logo, hosting, alan adı, SEO)

Yukarıda yazdıklarımdan da anlaşılacağı üzere her ikisi birbirinden çok farklı platformlardır. Umarım verdiğim bilgiler doğrultusunda Web Site ve Blog arasındaki farkları öğrenmenizi sağlamışımdır. Bir Web Sitesi veya Blog açmak istiyorsanız öncelikle kendinize şu soruyu sorun;

-Kodlama hakkında bilgim var mı? Bir Web Sitesi için ne kadar bütçe ayırabilirim.
Şuan bir Web Sitesi kurulumu 1500-3000 TL+ civarı. (hosting ve alan adı hariç)

Son Sözler: Amacınız ticaret yapmak değilse kesinlike sizin için en iyi seçim Blog açmak! Bir konu hakkında bilgi, tecrübe ve donanıma sahipseniz, blog açmak insanlarla bağlantı kurmanıza olanak sağlar. İnternette ticaret, iş tanıtımı veya ünlü biriyseniz sizin için en doğru seçim profesyonel bir Web Sitesi olacaktır.

Web Site ve Blog arasındaki farklar konusunda aklınızda soru işaretleri var ise aşağıdaki yorum formunu kullanarak yorum yazabilirsiniz.

Sibel Ordueri

"Blog ve Web Site arasındaki farklar" yazımı beğendiyseniz, aşağıdaki sosyal ağ butonları sayesinde paylaşarak farklı kişilerin de bilgilenmesini sağlayabilirsiniz. 
💕⃕ 


"Blog ve Web Sitesi Arasındaki Farklar" için 34 yorum:

  1. amacım tabi hep blog açmak olduğu için direk oraya yönelmiştim şu anda maddi zorluğu yanında web sitesinin bana bir yararı olacağına inansam açardım da gerek de yok bence bir blog yazarı için ama aradaki farkı açıklamanız çok iyi olmuş bence..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de blog açmaktan ve blog yazarlığından büyük keyif alıyorum. Ticari bir amacım olsaydı kesinlikle Web Site açardım. Yazımın faydalı olması dileğiyle...
      Sevgiler.

      Sil
  2. Blog ve web sitesi arasındaki fark gayet net anlatılmış. Bana göre de ben doğru düşünüp doğru yapmışım. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, en doğru kararımız blog açmak ve blog yazarlığı yapmak ablam. Tüm samimiyetimle blog yazarlığını önemsiyor ve geliştirmeye çalışıyorum. Web Site ve Blog arasındaki fark konusunda net anlatabildiğime sevindim.
      Sevgiler.

      Sil
  3. Ben de blog ve web sitesi arasındaki farklar nedir diye pek bilmezdim. İlk bakışta ayırt edemeyebilirdim. Bu yazı sayesinde Blog ve web sitesi arasındaki farkları iyice kavradım. Ve blog fikri bana daha sıcak geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bana da Blog yazması da söylemesi de daha sıcak geliyor. Blog ve Web Site arasındaki farkı bilirsek ona göre yol almamız kolaylaşıyor.
      Sevgiler.

      Sil
  4. Her zaman ki gibi güzel bilgiler vermişsiniz. Teşekkürler 💕Yanlış anlamadıysam blog sitemiz varsa fazla masrafa gerek yok sanırım. 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Saadet Hanımcım :)
      Evet, Bloglar daha masrafsız oluyor.:) Ücretsiz bir şekilde Blogger ve Wordpress sayesinde blog açıp yazabiliyoruz.

      Sil
  5. Aradaki farkı o kadar güzel açıklamışsınız ki hiç bir bileğisin olmayan herkes rahatlıkla anlayabilir.
    Teşekkür ediyorum bu aydınlatıcı ve önemli Bilgi icin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog ve Web Site arasındaki fark konusunda kafalar karışıktı. Yazımın anlaşılır olmasına sevindim canım.
      Sevgiler.

      Sil
  6. gerçi birazda laf alışkanlığı var blogu olan kişilerin web sitem var dediğini çok duymuşumdur ne işle uğraşıyorsun diye sorduğumda kendi çapımda yazıyorum diye cevaplar aldığımda olmuştur lakin velhasıl web siteleri genellikle ticari boyutlu bloglar kişiye özel olarak işlev görür bilgilendirici yazın için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :)
      Evet, sizin de dediğiniz gibi Web Site söylemi biraz da laf alışkanlığı gibi. Ben de bu tip insanlarla çok karşılaşıyorum. Web Sitem var dediklerinde bir bakıyorum Blog çıkıyor. :)
      Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  7. Güzel ve detaylı bir paylaşım olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arzu hanımcım hoş geldiniz :)
      Blog ve Web Site arasındaki farklar yazımı beğenmenize sevindim.
      Sevgiler.

      Sil
  8. Sibelcim,yazıyı okuyunca yıllar öncesine gittim.Üniversitede iken ilk "front page" kullanmıştık.Teknoloji gelişti.Bloglar ve daha kolayları çıktı...Hey gidi yıllar hey..Daha neler göreceğiz bakalım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin Adaşım :)
      Ahhh eski günler ahhh.Front page web tasarımdan nerelere geldik. Şimdi artık her şey daha kolay. Önceden teknik konuları okuyup bilgileneceğimiz bloglar bile yok. Artık her şey elimizin altında. Teknolojinin güzel yönlerinden biri de bu olsa gerek. Kodlama bilmiyorsak bile öğreten siteler var.
      Sevgiler.

      Sil
  9. Çok güzel, çok bilgilendirici açıklamalardı. Teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz Yıldız hanımcım :)
      Blog ve Web site arasındaki farkları anlatan yazımı beğenmenize sevindim.
      Sevgiler.

      Sil
  10. Çok güzel açıklamışsınız, detaylı ve anlaşılır. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz. :)
      Blog ve Web Site açıklamamı beğenmenize sevindim. Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  11. bilgilendirme için teşekkür ederiz bloglarla html kodları ile ilgili daha çok paylaşım bekliyoruz :)Bloglarımızı geliştirelim.saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba hoş geldiniz :)
      Ahh zaman ve fırsat bulabilsem neler anlatacağım da kendimden bir kaç tane kronlamam lazım :) HTML, CSS ile ilgili paylaşımları da yazmeyı düşünüyorum. Nasip kısmet bakalım ne zaman olucak :)

      Sil
  12. Bir içerik hazırlandığında aynen bu şekilde her noktasına değinmek gerekir. Başlığın hakkını veren açıklamalar sayesinde tarihe güzel bir not daha düşülmüş oldu. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :)
      Blog ve Web Site konusunda yazdığınız güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Motive oldum.
      Teşekkür ederim.

      Sil
  13. Blog kesınlıkle daha samımı daha ıcten neymıs ınstagram web falan hıkaye kalıcı olanlar burada.güzel yazı sevgiler<3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :)
      Bene de Blog hem samimi hem de içten. :) Açık yazmam gerekirse ben de İnstagramı sevmiyorum. Hatta kapansa da kurtulsak diyorum. :)
      Sevgiler.

      Sil
  14. Blog ve web sitesi arasındaki farkları açık açık yazmışsın canım ,bu herkes için oldukça detaylı bir yazı olmuştur. Bende senin gibi blog sevenlerdenim . Mecburen instagramda oluyorum ama gönlüm daimi blogumda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog yazmaktan ve okumaktan vazgeçemiyorum. :) Blog ve Web Site arasındaki farkları elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Herkeste İnstagram bir mecburiyet oldu sanırım.
      Sevgiler.

      Sil
  15. Benim sapsikanne.blogspot.com.tr blog oni.biliyorum da dttubakoc.com da web sitesi ile blog arası birsey olmus sanirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tuğbacım :)
      dttubakoc.com da bir blog olmuş. Çünkü az önce RSS beslemesi ile bu blogunu da takibe alabildim. Düzenli günlük içerik yazılarının da olmasından dolayı kesinlikle bir blog diyebilirim.
      Sevgiler.

      Sil
  16. Oldukça açıklayıcı olmuş. Bilmeyenler için çok faydalı. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog ve Web Site arasındaki farkları öğrenmek, nerede yazıyor olduğumuzun farkında olarak yazmamız, tanıtmamız anlamında da faydalı. Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  17. Blog yazarları için çok faydalı bilgi vermişsiniz emeğinize sağlık. Domain almakla iş bitmiyor. Hosting, tema, para web sitesi zor iş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Web Sitesi kurmak için belli bir ücreti ödemek gerekiyor. O yüzden blog açmak ve yazmak daha keyifli.
      Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...