30 Nisan 2015 Perşembe

Ana Sayfa » , , , » Bilgisayar Oyunları Bilgisayar Oyunlarının Zararları

Bilgisayar Oyunları Bilgisayar Oyunlarının Zararları

30 Nisan 2015 Perşembe
Bilgisayar Oyunları

Bilgisayar Oyunları

Çocuğa oyunun faydaları çok elbette. Psikolojik, zihinsel ve bedensel faydaları, göz ardı edilemez. Peki oyun oynamak her zaman faydalı mıdır? Açık alanlarda birlikte oynanan oyunların yeri doldurulamaz elbette. Ama maalesef ki yaşamımızda teknoloji öyle bir yer edindi ki kendine, bilgisayar oyunları, hem çocukların hem de yetişkinlerin vazgeçilmezi haline geldi. Peki nedir bilgisayar oyunlarının zararları? Bizlere neler kaybettirdi?

Teknoloji, hayatımıza bu derece girmeden önce bizler ne yapıyorduk? Zamanımız nasıl geçiyordu? Çocuklar nasıl oyunlar oynardı?

Doğayla daha çok iç içe idik. Oyunlar açık alanlarda, arkadaş guruplarıyla birlikte oynanırdı. Mahallenin tüm çocukları birlikte oynardı. Oyundan keyif alınırdı. Çocuklar gülerdi. Çok fazla çocuk parkı da yoktu aslında. Ama bahçeler yeterliydi yaratıcılığımızı kullanarak yeni oyun fikirleri yaratmaya. Yakalamaç, saklanbaç, yakan top çok sevilir, çok oynanırdı. En sevilen oyuncaklar (zaten sınırlı sayıda oyuncak vardı.) bir araya getirilir, hepsiyle birlikte oynanırdı. Meyve toplanan ağaçların dallarına salıncak kurulur, sırayla sallanılırdı. Açık alanlarda kendine yaşama şansı tanıyan otların arasından biten serpme çiçekler, gelincikler, papatyalar toplanıp, bir de başlara taç yapılırdı.
Bilgisayar Oyunlarının Zararları

Bilgisayar oyunlarının zararları

Bilgisayar oyunlarının zararları, bize kaybettirdiklerine bakınca daha net görülebiliyor. Mesela erkek çocuklar futbolu sahalarda değil, sokaklarda gördü, tanıdı, sevdi, oynadı. Torbalar misket dolana kadar, misket atılırdı.

Vardır daha pek çok örnek. Şu anda aklıma gelenler bu kadar. Peki ya şimdi öyle mi? Çocukların ve hatta yetişkinlerin oyun arkadaşları bilgisayarlar, tabletler, cep telefonları, internet kafeler oldu artık. Bilgisayar oyunlarından ayrılamaz oldu çocuklar.

Bilgisayar oyunlarının arasında iyi olanlar, keşfetmeye yönelik olanlar da var elbette. Ama şiddete dönük, devamlılık arz ederek oyuncuyu kendine bağlayan ve hatta seviye elde edip satışa yönelik olduğu için, ciddi anlamda bağımlılık yaratan oyunlar var.

Bilgisayar oyunlarının zararları yalnızca bu kadar mı? Hayır. Ölümü, öldürmeyi, öldürerek zafer kazanmayı teşvik eden oyunlara ne demeli? Çocukların gözünde kahramanlaştırılan karakterler, öldürerek zafer kazanıyorlar. Ve çocuk baş başa kaldığı bilgisayar oyununda kendini o kötü karakterin yerine koyuyor. Daha da kötüsü, bir zaman sonra o karakterin yerini alabiliyor.

Bazı bilgisayar oyunları da tek düze, sıradan ve aynı tekrarlara dayalı. Bu oyunların, çocukta dikkat yeteneğini artırabileceğini düşünsek bile, beyine sürekli olarak aynı mesajları göndermesi, beynin yaratıcı, öğrenmeye açık tarafını baskı altına alması, olumlu taraflarını gölgede bırakmaya yetiyor. Yaratıcı insan beyni bu özelliğini kaybedip, mekanik hale, robot haline geliyor.

Bilgisayar oyunlarının zararları saymakla bitmiyor. Ben, kendimce en zararlı bulduklarımı özetlemeye çalıştım. Birkaç maddeyle sıralayacak olursak;

Bilgisayar oyunlarının zararları:

  • Çocukları veya bireyleri yalnızlaştırır.
  • İnsanı, olması gereken çevreden koparır.
  • Bağımlılık yaratır. Bağımlılığın hiç bir türü tercih edilmez.
  • Bireyi, kendini zamanla kötü karakterin yerine koymaya teşvik eder. Bu sırada kahramanlaştırma karakterini işler.
  • Yaratıcı, yenilikçi, öğrenmeye açık olan insan beynini, mekanik, robot bir yapıya dönüştürür.
  • Birey, gerçek dünyaya döndüğünde artık yalnızdır. O dünyaya adapte olmakta zorlanır.
  • Gerçek hayatta yaratıcılık, yenilikçilik sergileyemez.
Tüm bunların farkına varıp, tedbirli olmakta fayda var. Yasak koymak fayda etmeyecektir. Çünkü çocuk tv'den, çevresinden, arkadaşlarından gördüğü şeyleri yapmak isteyecektir. Bu şekilde merak duygusunu bastırmaya çalışacak çocuk. Bu sırada yasaklar koymak, tam tersi sonuç verebilir. Bunun yerine, gözlemci bir ebeveyn olup, gerektiği yerde müdahale etmek daha faydalı olur. Çocuk da, yasaklamalardan, engellemelerden uzak, yapıcı, öğretici, dengeleyici bu tutumunuzu anlayıp; uyarılarınıza olumlu tepkiler verecektir.

Bu yazımda, bilgisayar oyunlarının zararları konusunu işledim. Eklemek istediğiniz, gözlemlediğiniz fikirlerinizi, yorumlarda bekliyor olacağım.
Sevgilerimle...
Nahide Zereyak
Yazar Hakkında: Merhabalar. Adım Nahide Zereyak. En Nefis Tariflerim Blogun sahibesi ve yazarıyım. İşletme fakültesi mezunuyum. Adana'da yaşıyorum. 3 çocuğumun annesi ve mufağımızın aşçısıyım. Mutfağımda pişenleri okuyucularımla da paylaşmak benim hobim. Yanı sıra hayata dair pek çok konuda sizlerle birlikte olmak için Sosyal Medya Kafe'deyim...


"Bilgisayar Oyunları Bilgisayar Oyunlarının Zararları" için 23 yorum:

  1. Nadideciğim eline yüreğine ve emeğine sağlık çok güzel bir konuyu ele almışsın.Hepimizin kanayan yarasına parmak basmışsın .Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda pekçok ebeveynin sıkıntı yaşadığını görüyorum. Sabır ve bilinçlenme ile üstesinden gelebiliriz... Sevgiler... :)

      Sil
  2. çokk güzel bir yazı olmuş.teşekkürler.10,9,7 yaşlarında üç çocuğum var ve son derece karşıyım.cumartesi günleri bir saat izin veriyorum.bana kalırsa o bile fazla.internet oyun için değil,araştırma ve iletişim için kullanılmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklar tam da merak sürecinin içindeler.... Ama kurduğunuz düzeni koruduğunuz sürece sorun yok bence.....Sevgiler:)

      Sil
  3. Ellerinize,yüreğinize sağlık :) Çok güzel bir konuya değinmişsiniz.Benim büyük oğlum da oyunlara çok düşkün.Kendisi okul döneminde bilgisayar ekranını kaldırıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi kendine çözüm yöntemleri geliştirmesi ne güzel....:) Lisede bilgisayar başında geçecek hiç zaman bulamayabilir.... Dersler dışında...:)

      Sil
  4. Aslında iki şey olmalı. Birincisi tüm Türkiye de uygulanmalı. Tüm okullarda, cep telefonu belirli bir modelin üstünde telefon ya da cihaz girmemeli. Kimin elinde modeli yüksek bir cihaz varsa o popüler diye bakılıyor. Anne babasının elinde o cihaz olmuyor.
    Sağlık Bakanlığı obezite üzerinde yaptığı devrimi "tteknoloji bağımlılığı" üzerinde de proje geliştirip bilinçlendirme ve uygulama çalışmaları yapılmalı. Toplumun en alt kesimine kadar gidebilmelidir.
    Anne baba olarakta model olmalıyız. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okulda telefon aslında çok da gerekli değil. Uzaklık yüzünden, trafikte geçecek zaman yüzünden çocuklara telefon vermek artık ihtiyaç haline geldi. Aşırıya kaçmaya hiç gerek yok. Çünkü hem gereksiz bir popülerlik ve ilgi yaratır, hem de çocuğu ders vakti meşgul eder.
      Anne babanın model olma fikrine kesinlikle katılıyorum. Doğru iletişim kurmak da çok önemli...
      Sağlık bakanlığı bu konuda bir denetim mekanizması kurabilir mi bilemiyorum...
      Sevgilet...:)

      Sil
  5. Ben sağlık bakanlığının bu konuya gerçekten eğileceğini sanmıyorum :((
    beyni bulanmış insanlar üzerinden prim yapmak gibi politikası olanlar yüzünden bu çocuklar bu hale geldi maalesef. Ebebeynler de ondan bundan aşağı mı kalsın mantığı ile hareket edince çığ gibi büyüdü bu sorun.
    Yazık çocuklara dışarıda çok daha güzel bir yaşam var ama onlar farkın da değil dün bir fotoğraf yayınlamışlardı belki bir şekil de görmüşsünüzdür. bağımlı olan bu çocukların cizdiği resimler ve teknoloji hastalığından uzak çocukların çizdiği resimler ,ortaya çıkan sonuç ürkütücü:((
    Çok güzel bir konuya değinmişsiniz teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bu bağımlılık çocukları da yetişkinleri de gerçek hsysttan uzaklaştırıp, suni bir yaşamın içine atıyor... Ve sonuç gerçekten çok üzücü.. Gelecek nesiller için acil önlemler alınması gerek....
      Sevgiler...:)

      Sil
    2. Aynen öyle canım inş. dur diyen birileri çıkar.

      Sil
  6. Ruhsal zararlarının yanında biyolojik zararları da var bence yaydığı radyasyon gibi. Olabildiğince uzak tutmaya çalışıyorum ama yinede etrafa bakınca onlar da çok istiyorlar malesef...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etraftan etkileniyorlar mutlaka.. :( tamamen uzaklaştırmak cok da olumlu sonuçlar vermeyebilir... Zor da olsa denge kurmaya çalışmalıyız...
      Sevgiler...:)

      Sil
  7. cocuklara bilgisayar alırken 10 kere düşünüyoruz artık... Bence bir noktadan sonra cocuklara dur diyebilmeliyiz. Kabul edin ki birçoğumuz çocukların her talebini anında karşılıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklar her istediklerini yaptırma konusunda ustalar..:) Ben doğru iletişim yoluyla ebeveynlerin bu işi de çözebileceğini düşünüyorum...

      Sil
  8. Güzel yazı umarım herkes faydalanır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım....Sağlıklı gelecek nesiller için bilinçli davranmak zorundayız..
      Sevgiler..:)

      Sil
  9. Benim çocuğum olsa kesin bilgisayardan uzak tutmak için elimden geleni yapardım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz çocukken bilgisyar yoktu..:) Çok güzel oyunlar oynardık... Şimdiki nesil ise teknolojiye kayıtsız şartsız bağlı..:( Sınırlamakta fayda var...
      Sevgiler..:)

      Sil
  10. Sınırlı zaman tanımak em güzeli hafta içi hiç vermiyoruz biz tablet sadece haftasonu onuda belli saatlerde çünkü ipin ucu kaçmak üzere ve her ebeveyn önlem almalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamamen yasaklamak mümkün değil zaten.. Çağın getirdiklerinden koparamayız çocukları... En azından sınırlar koyup, bir disiplin saylayabiliriz bu konuda... Onların sağlıklı geleceği için bu şart...
      Sevgiler...:)

      Sil
  11. eskiden ne böyle oyunlar vardı ne zararları, ama hatırlıyorum oyun salonları vardı .. commodore 63 oyunları vardı ne ilginçti ama yinede çocukken ben ilgi çekiciydi, zararlı ama olmadan da olmuyor çağımız teknoloji ile olunca çocukları uzak tutmak mümkün değil.. paylaşım için teşekkürler sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çocukları uzaklaştırmak pek mümkün olmayabiliyor... En azından kontrollü bir şekilde azaltmak çok faydalı olacaktır çocuk için...Eskiden de oyun salonlarında oyun oynanıyordu. Ama şimdi her evde en az!!!! bir bilgisayar olduğunu, bilgisayarların çocukların elininin altında olduğunu düşünürsek, Önlem almak şart....
      Sevgiler..:)

      Sil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...