18 Mart 2016 Cuma

Bloggerların İnstagram Kullanımı

18 Mart 2016 Cuma
bloggerların instagram kullanımı
Merhaba
Bugün instagram kullanıcıları ve instagram kullanım alışkanlıklarından bahsetmek istiyorum. Özellikle blog yazarları hangi ortamlarda ne şekilde instagramda olmalı anlatmak istiyorum.
İnstagram takipçi sayısı nasıl yükselir biraz da o konuya dokunacağım. Yazacaklarımın tamamı gözlemlerim ve deneyimlerim sonucu sizin karşınızda, bunu belirtmek istiyorum yoksa ben otorite değilim.
Yaklaşık 2.5 yıldır bir instagram hesabına sahibim ve 1 yıldır aktif kullanıyorum, bloguma da bağladım.
Önce İnstagram'ın bloggerın hayatının neresinde olması gerektiğinden bahsedeyim: İnstagram bir sosyal paylaşım sitesi biliyorsunuz. Nasıl facebook, twitter hesaplarımız varsa onun gibi yani. Blogumuza tıpkı onlar gibi bağlantı linki verir blog yayınlarımıza instagram takipçilerimizi yönlendiririz. Biz bloggerler için amaç budur bu olmalıdır. Hüzün Sarısı olarak uzun zamandır ‪#‎önceblog‬ veya ‪#‎bloglarımızasahipçıkalım‬ tagleri ile yazdığım yazı ve yaptığım paylaşımlarda bunu bolca belirtiyorum. Blogumuzda bir yayın yaparız, linkini instagram profilimize yapıştırırız, yayınla ilgili bir fotoğrafla "falanca başlıklı yazım şu an blogda, link profilimde" şeklinde yazar paylaşırız. İnstagram bloggerlar için görevini yapmıştır. Elbette bu paylaşımı, konu ile ilgili tagleri etiketleri kullanarak yapmamız gerekmektedir. Takipçimiz olmayanlar ve etiket ile paylaşım arayanlar için.
Bir bloggerın profili kesinlikle kapalı olmamalıdır onu vurgulamam gerekiyor. Kapalı olursa yapılan taglerin hiç bir anlamı kalmaz, profilinize ulaşamazlar.
Şimdi şöyle bir soru sorabilir bazı okurlar "makyaj göstermek için şahsi fotoğrafımızı paylaşıyoruz, çirkin mesajlar geliyor" Evet doğru, gelir. O zaman ne yapıyoruz şahsi fotoğraflarımızı dikkat çekecek kadar yüklemiyoruz. Zaten blogger olduğumuz için instagrama böyle bir fotoğraf yüklemeye gerek yok. Tanıttığınız bir maskara ise o maskaranın fotoğrafını kullanıp blogunuza uygulama sonucunu gösterirsiniz. Gezinmesi kolay olduğundan instagramda ipsiz sapsız insan çok var ama bloglarımıza sadece ilgili olanlar gelir ve rahatsız etmez.
Bir de instagramı blog zanneden bir kesim var. Gerçekten bilmiyorlar da mı bu eylemi yapıyorlar acaba? "Falancanın blogu" şeklinde bir profil açmışlar DM gönderip "blogumu takip eder misiniz" diyorlar. Blog göremedim soruma aldığım yanıt ise "insta blog!" Defalarca söyledim instagram blog değildir sadece sosyal medya hesabıdır. O halde facebook sitesinde paylaşım yapanlar kendinde faceblog desinler, twitter kullanıcıları twittblog nasıl? Üstelik sürekli ürüyorlar, neden? Bunun sebebi onları gerçekten blogger olarak gören blog yazarları, onları blogger olarak gören markalar okumayı sevmeyen üşengeç takipçi. İşte bunlar yüzünden hala her gün bir çok insta blog(!) ürüyor ortalarda.
Oysa; bizler bloglarımıza sahip çıksak, blogger arkadaşlarımızı her anlamda desteklesek böyle bir karmaşa yaşamayız. En azından bireysel görevlerimizi yapmış oluruz.
Başka önemli bir konu; takipçileriniz varsa siz varsınız. Sorulan sorulara lütfen cevap verip mümkün olduğunca, incitmeyin. "Burası benim profilim ne istersem onu yaparım" diye hönküren birini takipten çıktım geçen akşam.
Son olarak instagram takipçi sayısı sorunsalı; bunun çözümü takipçi satın almak değil gerekli sıklıkta, gerekli tagler ile paylaşım yapmak. Düşünsenize 20 bin takipçiniz var, sahte olanından paylaşım beğenileriniz 20-30 oldu mu şimdi? Siz en iyisi bırakın bu düşünceleri organik takipçi edinmek için çalışın. Sürekli çekiliş fotoğrafı, sürekli flaşlı fotoğraf, sürekli çocuğunuzun hamlelerini paylaşmayın (anne-çocuk ağırlıklı yazan blogloarı tenzih ediyorum). Günde 38 paylaşım yapmak takipçi getirmez götürür. Profilindeki fotoğrafların çoğunun çekiliş ise bir bloggerın kim takip eder onu? Öyle bir ironi var ki, kendi sürekli çekilişlere katılıp, çekiliş yaptığında "çekiliş hesapları dahil değildir" der.
Daha yazacak çok şey var aslında ama en önemlileri ve başlıkları böyle:)
Yeni bir yazıda görüşmek dileğimle.
Sevgiler
köşe yazarı nihal yeşiltaç orhan Yazar Hakkında:Nihal Yeşiltaç Oran. İstanbul'da yaşıyor ve çalışıyorum. Bir müzik yapım firmasının basın ve halkla ilişkilerini yürütüyorum. Mesam üyesiyim. Uzun yıllardır köşe yazarlığı yapıyorum. Hüzün Sarısı isminde bir yaşam blogum var. Evliyim iki evlada sahibim. Az uyuyup çok çalışanlardanım.


"Bloggerların İnstagram Kullanımı" için 53 yorum:

  1. çok faydfalı ve benim de düşündüklerimi belirten bir yazı olmuş, emeğinize sağlık <3

    YanıtlaSil
  2. bazı instabloggerlar kesinlikle çok iyi paylaşımlar yapıyorlar seviyorum ama sürekli çekiliş paylaşarak kendine blogger diyenler çok komik oluyor artık tabi. :-))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten iyi yazıyor bazıları ama birgün sonra yazdıkları uçup gidiyor. Ayrıca bloggerın instası olmaz diyenlerdenim. Açsalar bir blog yazsalar güzel güzel. Ama blog yazmak emek ve vakit ister. Kolayını bulmuşlar:)

      Sil
  3. Emeğinize sağlık Nihal hanım, ne güzel özetlemişsiniz her şeyi :)
    Baygınlık geldi artık bunlardan..

    YanıtlaSil
  4. Güzel yazmışsın Hüzün Sarısı. Herkese dert olan konuları güzel özetlemişsin tebrik ederim :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Güzel ve faydalı bir paylaşım olmuş elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Çok çok çok doğru tespitler canım, kalemine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Bıraksalar daha yazardım aslında:))

      Sil
  7. çok güzel bir yazı olmuş tebrikler :)

    YanıtlaSil
  8. Güzel yazı olmuş benim kişisel instagramim var kendi resimlerini paylaştığım o yüzden sayfam gizli arada takipcilermle blog da paylastiklarimin resmini arıyorum ayrı bir instagram da açtım ama kapatildi nieyse bnde bir daha acmadim

    YanıtlaSil
  9. Cnm çok güzel tespitler yapmışsın, bazı yerleri gülerek okudum😊 ağzına saglik...

    YanıtlaSil
  10. çook güzel bir paylaşım sonuna katılıyorum :)

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar!
    Güzel bir konuya değinmişsiniz. Instagram bir sosyal medya hesabıdır. Blog değildir. Blog olduğunu söyleyenler kimler? bunların statüleri ne? bence bunun analizini yapmalısınız. Dalga geçiyor olmasınlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnstagramda ürün tanıtıp kendilerine blogger diyen bir kesim var.
      Evet evet dalga geçiyorlar, gerçek blog yazarlarının emeği ile:)

      Sil
  12. Çok güzel bir değerlendirme olmuş.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. İnstablogger ismiyle anılan instagram kullanıcısı arkadaşların instagram hesaplarına bişey olduğunda onca bilgi çöpe gider. Blog açmalarını tek tek hepsine öneriyorum. Bu hayatta insanların kendilerine ait bişeyleri mutlaka olmalı..
    Yazının tamamına katılıyorum.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. İnstagramda pek paylaşım yapamıyorum.Dolasıyla ne oluyor ne bitiyor çokta takip etme şansım olmuyor.İnstablog olarak kendini tanıtanları etkinliklerden görüyorum.Bence de instagram blog değildir sonuçta.Sosyal medya hesabı ve fotoğraf galerisinden nasıl bloga çıkarıyorlar anlamak mümkün değil.Faydalı yazınız için teşekkürler <3

    YanıtlaSil
  15. İnstagramı sadece sosyal bir paylaşım alanı olarak görüyorum şahsen ben,sırf firmalardan ürün gelsin diye takipçi kasan hatta satın alanları anlamıyorum, kalıcı olan asıl yer burası, sizin elinizde sizin hakimiyetinizde olan yer burası, yıllar sonra girip yazılarınızı okuyacağınız yer burası.. Bir çok firma instagram hesabı takipçi sayısını soruyor ürün göndermek istediği zaman ona göre gönderiyor halbuki takip edeni dediğin gibi 20 bin beğeneni 20 kişi! Ürünü en net fotoğraflayan, detaylandıran, ürün hakkında en net fikirleri alabileceğimiz yerler bloglarken firmaların bu anlamsız taleplerine şaşırıyorum açıkçası.. Arz talep gibi olmuş artık biryerde de..Amaç başka..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle doğru, arz talep şeklinde ilerliyor ama bitecek. Kalıcı olan bloglar.

      Sil
  16. yine çok doğru yere deginmişsin çok güzel bir yazı olmuş umarım ilgililer de okur ve anlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle okudular, anladılar ama işlerine gelmedi:)

      Sil
  17. Cok guzel tespitler instablogger olayinda zaten cok haklısınız lakin sunuda belirtmek istiyorum ki blogu bagladin linki verdin onca takipciden kac kisi merak edip bloguna ugradi ya da yazdıklarımızı okudu 3-5 belkide instagramda bile yazılanlar okunmuyor sadece fotoyu begenip geciyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki öyle. 150 beğeni varsa en fazla 10 tanesi girip bakar, 2 kişi belki yorum yapar. O yüzden instagramı bu kadar büyütmemek lazım diye düşünüyorum.
      Çok teşekkür ederim:)

      Sil
  18. Yine dogrulari yazmissin. Ben tüm negatif etkiyi göze alarak hesabimi kapali tutuyorum kafam rahat. Instagram zor kontrol altinda tutulan bir sosyal hesap.

    YanıtlaSil
  19. güzel bir yazı olmuş facebook ,instagram, blog hepsini yönlendirmek zor oluyor her birinde insanlar farklı beklentiler içinde. hepsini de bloğa yönlendiriyorum ama 50 binden gelen 10-20 :(

    YanıtlaSil
  20. Çok net ve doğru bir açıklama.. gerçekten üşenen bir izleyici kitlesi ve yanlış algılar öyle çok ki..

    YanıtlaSil
  21. çok güzel bi paylaşım olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
  22. Günümüzde maalesef her şeyin kolayına kaçma çabası hakim ki bu işini layıkıyla yapmaya çalışanların üzerine de gölge düşürüyor. Yazınız bunu güzel ortaya koymuş. Sosyal ağları çok fazla kullanmayı başaramıyorum zaten yetişmek de çok zor. İnstagram'dan ziyade facebook ve google+ daha fazla geri dönüş sağladı bana. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum:)
      Bende de durum aynı. Ve artık instagramı kapatsam mı diye düşünüyorum.

      Sil
  23. Öncelikle kaleminize sağlık. Ben neredeyse 3 yıldır blog yazıyorum. Daha yeni yeni kişisel twitter hesabımı bloga bağladım. Ayrıca facebook'ta kişisel bloguma Acı bir kahve tadında blog adında sayfa açtım. Şimdi ise instagram konusunda kararsızım.Sizin de tavsiyenizi dikkate almak istiyorum. Kişisel blogum var ve instagrama sizce girmeli miyim? Kişisel instagram hesabım bar zaten, yine de yeni bir instagram sayfası mı açmalıyım? Beni dinlediğiniz için şimdiden teşekklürler.
    Saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Blog adınıza bir instagram hesabınızın olması gerektiğini düşünüyorum. Blog yazınızla ilgili bir fotoğraf paylaşıp, konunun dikkat çekici bir bölümünü yazıp ilgili tagler ile paylaşım yapmanız bence uygun olur. Ben bu şekilde yapıyorum yani:)
      Evet yorumlarda denildiği gibi 10 bin takipçiden 10 tanesi gelir veya gelmez bloga ancak "isim algısı" dediğimiz şey oluşur bu şekilde ve blog adınız yerleşir.

      Sil
  24. Yazınız çok açıklayıcı olmuş bende ısrarla instagramı açmak istemeyen biri olarak bakalım daha ne kadar dirayet gösteririm bilemedim. Emeklerinize sağlık yazı için...

    YanıtlaSil
  25. Salam. Doğru yazmısız. İnsta blog varsa faceblogların da gəlişinə az qalıb :D bunlar blog açmağa tənbəllik edənlər üçündür sadəcə, bir blogun yerini verməz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki blogun yerini tutmaz er geç anlayacaklar:)
      Sevgiler

      Sil
  26. Bende yeni açtım blogumu ve yazınızı beğenerek okudum ağzınıza sağlık:)

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...