25 Mayıs 2016 Çarşamba

Blogger ve Takipçi İlişkisi

25 Mayıs 2016 Çarşamba
blogger ve takipci ilişkisi
Yeniden Merhaba

Bugün yine Hüzün Sarısı saptamalar ile buradayım. Yine yaşadıklarım ve gözlemlerin sonucu bende biriken bir konudan bahsedeceğim, blogger ve takipçi ilişkisi.

İki yılı doldurdum aktif blog yazarlığında, yani çok büyük bir geçmişim yok. Ancak uzun yıllardır blog okurum her konuda. Taa oralardan başlar gözlemler izlenimler. Son bir yıldır da takipçilerimle ciddi diyalog içindeyim ve tabi blog yazarı arkadaşlarım, tanıdıklarımla da.

Örnek alınacak ilişkiler de görüyorum tam tersi olanları da. Örnek bloggerları bu anlamda tebrik ediyorum ancak bu yazım diğer bölümle ilgili. Yani takipçisi ile bir türlü iletişim kuramayanlarla.

Aslında konuyu örneklerle açıklasam ve payı olan üzerine alınsa ne güzel olur değil mi? Hem bloggerlar hem takipçiler. Başlayalım o halde:)

Özellikle ürün tanıtan, yemek tarifi yayınlayan bloggerlara çok soru gelir. Düzgün sorulanlar çoğunlukta olsa da abuk sorma şekilleri ile karşımıza çıkar bazı takipçilerimiz. Mesela selam sabah demeden merhaba demen çat diye soru gelir "buna soğan koymadın mı?" veya "kaç derecede pişecek yazmamışsın?" başka örnekler de vereyim. "nerde satılıyor?" gibi "sen mi satıyorsun?" gibi veya "ben de kullandım çok kötü bu şampuan niye yalan söylüyorsun?" gibi. Şimdi bu gibi kaba ve saçma sapan sorulara ben "Merhaba" diyerek giriş yapıyorum ve cevaplıyorum. Asla hitap ederken onlar gibi "sen" demiyorum "siz" diyorum mesajlaşmanın veya yorumlaşmanın sonunda teşekkür ederek bitiriyor mecburen. Yani o noktaya getiriyorum. Benim beğendiğim şampuanı onun beğenmemesinin sebebinin saç yapısı farkından veya beklentilerle alakalı olabileceğini izah ediyorum. Takipçilerin sağlıklı cevaplar alabilmesi için biraz daha düzgün sormaları gerkiyor sorularını sanıyorum.

Bloggerların da bu anlamda dikkatimi çeken tutumları var tabi. Paylaşım altındaki yorumları bakıyorum. Bazıları bir kısmını cevaplamış bazıları hiç birini cevaplamamış. Bloglarında da durum aynı. Hele bazı bloglarda, diyelim ki 15 yorum var, blog sahibi bunun 3 tanesini yanıtlamış ama sıralı değil seçerek! Bu nasıl bir saygısızlıktır anlamadım. Samimi olduğu insanların sorusuna "canım-cicim-börtü böceğim" diye cevap vermiş diğerlerine tek kelime yok. İyi de takipçi varsa blogger vardır. Bir noktaya geldiyse eğer o takipçiler sayesinde, sizce de öyle değil mi?

Son zamanlarda instagramdan mesajlar almaya başladım, yaklaşık 1 aydır günde en az iki DM geliyor. Çeşitli sorular var paylaştığım ürünlerle ilgili. Hepsine yanıt veriyorum. Bunlardan en az 10 tanesi bana şunu dedi "cevap vereceğinizi düşünmemiştim çok teşekkür ederim". Bu neden sizce? Çünkü bazı bloggerlar ürünü tanıtıp soruları cevapsız bırakıyorlar. O zaman da gerçek takipçiler gidiyor, sahte takipçi ve beğenileri ile başbaşa kalıyorlar. Bloglarda da cevap alamayan bir daha uğramıyor normal olarak.

Bir önemli konuda çekilişler. Blogger çekilişi paylaşır ve şöyle bir not yazar "çekiliş hesapları katılamaz" sonra bakarsınız instagram profiline bir çok çekilişe katılmış. Ne oldu şimdi? Ne biliyorsun da ne düşünüyorsun da böyle bir şart ekliyorsun? Çekiliş hesabı diyorsun, o da gerçek bir insan sadece fazla çekilişe katılıyor. Ne olmuş yani?

Bana kalırsa ilişkileri saygı çerçevesinde tutarsak daha verimli olur yaptığımız iş. Hem blogger hem takipçi açısından.
Sizin fikriniz nedir?
köşe yazarı nihal yeşiltaç orhan Yazar Hakkında:Nihal Yeşiltaç Oran. İstanbul'da yaşıyor ve çalışıyorum. Bir müzik yapım firmasının basın ve halkla ilişkilerini yürütüyorum. Mesam üyesiyim. Uzun yıllardır köşe yazarlığı yapıyorum. Hüzün Sarısı isminde bir yaşam blogum var. Evliyim iki evlada sahibim. Az uyuyup çok çalışanlardanım.


"Blogger ve Takipçi İlişkisi" için 58 yorum:

  1. Aslında sizin karşılaştıklarınızla ben karşılaşmadım. Yapılan her yoruma yanıt verdiğimi düşünüyorum. Yorum benim için Oscar gibi bir şey :) Milletin bir çekiliş için 10'larca isteklerini görüyorum ve kendimce doğru bulmuyorum. Çok iyi konulara değinmişsiniz, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloggerın sorumluluklarından biridir yorumlara yanıt vermek tabi ki.
      Ben teşekkür ederim ilginize
      Sevgiler

      Sil
  2. Prensip gereği her yoruma cevap yaziyorum.Herkese de canım cicim börtü böceğim diyenleri anlamıyorum. Fazla abartı geliyor.

    YanıtlaSil
  3. Genellikle hepimizin zaman zaman karşılaştığı olaylar.Sosyal Medya Kafe'ye hangi yazarın yazısına yorum yapılırsa yapılsın hepsine dönüş yapıyorum.Blogunda ilgimi çeken bir başlığa tıklıyorum.Yorum yapıyorum ve farkettim ki en güzel arkadaşlıkların başlangıç noktası oluyor.
    Benim de en sinir olduğum konu 15 yorumdan 3 tanesine cevap verilmesi ;) Bir daha o bloga uğramıyorum bile ...
    Teşekkürler umarım gerekli yerlere ulaşır ;)

    YanıtlaSil
  4. Blog dünyasındaki ilişkilerin normal hayatın yansıması olduğunu düşünüyorum. "Canım, börtü böceğim" gibi hitapları ben de abartılı buluyorum. Hiç tanımadığı insana "sen" diye hitap edenlerden gerçekten de hoşlanmıyorum.
    Yorumlara teşekkür etmekse, sizin dediğiniz gibi olması gereken bir şey.
    Önemli bir konuya değinmişsiniz, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Zaman zaman başımıza gelen olayları öyle güzel yazmışsınız ki. Benim mesela çok başıma geldi. Bir hevesle beğendiğim yayının sonuna yorumumu, beğenimi yazıyorum. 1-2 gün sonra dönüp bakıyorum. Üsttekilere cevap yazılmış, alttakilere yazılmış bende yok. Benim gibi birkaç kişide de yok. Hiç kimseye cevap yazılmasa bu kadar içerlemez insan, seçmece gibi hissediyor kendini. Bir de yeni yeni "sizi takibe aldım, bana da gelin" diyenler oluyor. Bakıyorum takibe almamış, baştan yalan ile takipçi arttırma yöntemi. Bu şekilde nereye varabilirsiniz ki?
    Teşekkürler.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Defalarca yaşadım ve bir daha o bloglara uğramadım. Hatta isimlerini bile hatırlamıyorum.
      Ben teşekkür ederim:)

      Sil
  6. Yine doğru noktalara değinmişsin, DM olayını görüp bende şaşırmıştım :/

    YanıtlaSil
  7. Selamlar,yazdıklarınıza tamamen katılıyorum öyle sorular geliyor ki bazen cevap vermek istemiyorsunuz ama eğer faydalı bir paylaşım ise onların da o sorularına yanıt alması gerekli bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dengeyi tutturmak önemli. Bana bugüne kadar çok sıkılacağım bir soru gelmedi. En çok bunaldığım katalog ile satış yapma önerileri. Onlara bile cevap verdim. Belki de çok popüler olmayışımdan kaynaklı bunaltan soruların gelmemesi:)

      Sil
  8. Çok doğru söylemiş. Ben önceden her yoruma cevap veriyordum. Aslında yorumlar hep takdir anlamında. Şimdi yetişemiyorum ayrı bir meslek ve aile hayatım yoğun olduğu için. Ama soru olursa muhakkak cevapliyorum. Cevapsız bırakmam asla. Eğer blogger arkadaşım ise soruyu soran görmez cevabımi diye bloguna gider orada da cevaplarım. Takipçilerimin her özel mesajına sabırla cevap vermişimdir. Allahım hicbir zaman utandırmasın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimizin farklı işleri ve ailesi var elbette ama gelen yorum sayısı 300-400-1000 değilse ve hepsi bir anda gelmiyorsa bugün olmasa yarın yanıtlanır. Geç yanıtladığım sorular için gerçekten suçluluk duyuyorum.
      Her boşlukta yorumları yanıtlamaya çalışıyorum.

      Sil
  9. Ben de, bazen işten ve zamansızlıktan geç olsa da, her yoruma cevap yazmak için çok özen gösteriyorum. Zaman ayırıp bana yorum yapmış bir insanı cevapsız bırakmıyorum, yorumlar benim için çok değerli. Okuduğum bloglara da, samimiyet sınırına dikkat ederek mutlaka yorum bırakıyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok hassas bir nokta aslında bu. Cevap vermeyenler kötü insanlar değil ama biraz ince düşünmeleri gerekiyor.
      Not: içlerinde gerçekten kötü kalpli olanlar var tabi o ayrı:)

      Sil
  10. çekiliş hesapları ve yorum cevaplama konusunda aynı düşünüyorum ben de çekilişime herkes katılabilir :-)) cevap vermediğim yorum veya soru da yoktur saygısızca bile olsa cevaplarım cevaplayamadığımı da görmemişimdir de ondan cevap verememişimmdir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen yıl söylemiştim, Ulu orta biryerlerde yazmıştım senin bu konudaki özenini
      Dilerim örnek olur:)

      Sil
  11. bloğumda mutlaka yorum yapan herkesi cevaplıyorum blogger olmak saygı işidir kesinlikle katılıyorum

    YanıtlaSil
  12. Bende kısa teşekkür ederim ya da çok güzel olmuş yerine kendi yaşantılarımdan da örnekler vererek yorum yapmaya çalışıyorum.Mutlaka sonuna teşekkürlerimi de yazıyorum. Her şey dozunda güzel. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle.
      İlginize ben teşekkür ederim:)

      Sil
  13. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz, bazen benimde paylaştığım tanıtım yazılarını bu tür yorumlar veya sosyal ağlardan mesajlar geliyor bende tıpkı sizin gibi yapıyorum. Karşıdaki insan her ne kadar saygısız olursa olsun ben kendimi o kişinin seviyesine indirmem.

    Yorum konusunda da çok haklısın. Ben şöyle yapıyorum yazıma yapılan yoruma iki kelimede olsa mutlaka cevap veriyorum. Bazı bloglarda yorum yapıyorum bazen konuyla ilgili bir şey soruyorum fakat cevap veren olmuyor ve buda beni çok sinir ediyor ve o bloga bir daha uğramıyorum. Blog yazarı kendisini çok büyük görmemeli bence

    Çok güzel bir yazı gerçekten. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize ben teşekkür ederim.
      "Büyük Blogger" olmak için önce örnek blogger olmalı kişi. Yani cevapsız yorumlarla, başka blogları tıklamamakla, takipçi beğeni satın almakla "Büyük Blogger" olunmuyor. Ben bu duruma şımarıklık derim, edepsizlik derim.
      Tabi bloguna 600-700 yorum geliyorsa aynı anda, o zaman haklı hangisine yetişsin:)
      Teşekkürler

      Sil
  14. Bloğuma gelen her kişi misafirimdir ve başımın üstünde yeri vardır. Eve gelen misafirimi nasıl ağırlıyorsam bloğumda da aynısını yapmaya çalışıyorum. Bazrn yoğunluktan gözümden kaçabiliyor sonra tekrar dönüp bakıyorum cevaplamadığım yorum var mı diye . Blogger dostlarımın hepsi benim için ayrı bir değer . Sevgiyle 😉❤️

    YanıtlaSil
  15. Çok güzel tespitler, karşılıklı saygı ve hoşgörü olmalı bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmalı ama nerde? Ah egolar ah şu Meryem Ana halleri:)

      Sil
  16. Merhaba :)

    Genelde blogumda her yoruma cevap veriyorum onayladıktan sonra (şimdiye dek onaylamadığım olmadı). Bazen koşturmaca olup da iki dakika bloguma bakıp yorum onaylıyordum, cevap vermeye fırsat olmuyor yada (uzun zaman o sorunu yaşamıştım, şimdi problem çözğldü çok şükür) internet ile sorunlarım oluyordu. Sonraya bırakıp unuttuğum ve aklıma geldiğinde cevaplarımı veriyordum. Bence iletişim önemli. Yayını hazırlayan blogger' a yorum bırakmayıp verdiği emeğe saygısızlık etmek ne kadar yanlış ise yorumlara cevap vermemek de o kadar yanlıştır. Diyalog blogun ana arteridir yoksa elektronik gazete' den farkı olmaz...

    Sevgiler <3

    YanıtlaSil
  17. Çok haklısınız saygı sınırları içinde kalmak son derece önemli :)

    YanıtlaSil
  18. Çok güzel bir yazı olmus😉

    YanıtlaSil
  19. Ben de çok kızıyorum yorumlarıma cevap verilmediğinde. Hatta bazı blogları takibi bile bırakıyorum. Çünkü yazı okunuyor ve değer verildiği için yorum bırakılıyor. Aynı değeri karşıdan da bekliyor insan.

    YanıtlaSil
  20. Çok güzel bir yazı olmuş.Ellerinize,emeğinize sağlık.
    Bende her yoruma cevap veriyorum.Gözümden kaçan varsa bilemiyorum ama şu ana kadar cevap verilmesi gerekmeyen bir yorum dahi olsa gülücük bırakıp cevap veriyorum.
    Yorumları seçmece şeklinde cevap veren blogları bende sizin gibi sevmiyorum.Biraz tenezzül etmiyor gibi geliyor.
    Blog dışında konuştuğum bir iki arkadaşım var onlara karşı senli benli konuşuyorum.Bilmiyorum bazen samimi geliyor.Herkesin kendi görüşü :)
    Tekrardan emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Elbette hepimizin samimi olup senli benli konuştuğumuz hem blogger arkadaşlarımız hem takipçilerimiz var. Benim anlatmak istediğim selamsız sabahsız ricasız konuya girenler:)

      Sil
  21. sizin yazılarınız sayesinde hatalarım varsa düzeltmeye çalışıyorum her seferinde bende:) elimden geldiği kadarı ile de her yoruma cevap vermeye çalışıyorum bundan sonra daha dikkatli olacağım:)

    YanıtlaSil
  22. Güzel bir yazı bence.. Kafamı sallayarak,onaylayarak okudum tamamını. Umarım çok insan okur ve ışık olur.

    YanıtlaSil
  23. Kesinlikle Katılıyorum. Cevap vermek, yorumlara bir gülücük bile bırakmak aslında bloguna ve kendine olan saygını gösterir. Işini düzgün yapan insanları severim

    YanıtlaSil
  24. Kaleminize saglik gercekten güzel bir gözlem. Ben de elimden geldigince cevap veriyorum tek tek herkese, özellikte blogu asla atlamam ama instagram bazen dediginiz gibi ´nerde satiliyor, kac para´ diye direkt sorular geldiginde sinir oluyorum ben de sadece cevabimi yazip birakiyorum, Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Aslında o kadar önemli konular ki, uzun vadeli düşünenler için tabi:)
      Sevgiler

      Sil
  25. Çok teşekkür ederim yine çok bilgilendirici bir yazı yazmışsınız Nihal Hanım'cığım... ben de bazen cevap yazma konusunda daha dikkatli olacağım... bazen geçiktiriyordum

    YanıtlaSil
  26. Merhabalar genelde iyi yorumlar alır, gecikmeli de olsa mutlaka cevap vermeye çalışırım. Ancak bu gün cevap verip vermeme veya yorumu silme konusunda düşündüğüm bir yorum face te başıma geldi. Cevap versem konu uzar mı diye düşündüm, olumlu olumsuz bir yorumu silmek te hoş gelmedi bana. Bir yemek fotosu paylaştım. Tanrım bu da benim tarifim diye yazmıştım. Bayan sormuş bana Tanrım??? Hangi din demiş. Çok şaşırdım. Ben kendi halinde bir şeyler yapıp paylaşıyorum. Kimsenin özel hayatı dini, siyasi görüşüye ilgileniyorum. Neden insanlar kendilerini ilgilendirmeyen şeylerle uğraşır sınıflandırmaya çalışır bilemiyorum.
    Gerçekten çok takipçisi olan her türlü yorumlara güzel cevap veren arkadaşlarımı kutluyorum.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birgül Hanım, bu arkadaşlar çok bildiklerini zannedip aslında hiç birşey bilmeyenlerdir. Tanrım kelimesi Türkçe Allah kelimesi arapçadır. Yani ikisinin anlamı da aynıdır. Yabancı filmlerde tanrım kelimesi kullanıldığından onu Hristiyanlara ait bir sıfat olarak görüyorlar. Oysa Türkçe dublaj yapılırken dilimize çevrilen "yaratıcı" veya "tek güç" anlamında söylediğinden bihaber yaşıyorlar.
      Bana böyle bir yorum gelse, önce bilmiyordur diye biraz anlatırım. Baktım ki anlamayı sevmeyenlerden, kendi haline bırakırım.
      Garip insanlar hep var ve olacak.

      Sil
  27. harika bir yazı elinize , kaleminize sağlık.
    Yorum mükafat benim gözümde. evet tıklanma sayımızı görüyoruz ama o yorumlarla gerçekten ben okunduğumun ispatı kendi gözümde. Tüm yorumlar ne olursa olsun cevaplıyorum. Elbette dediğiniz gibi yorumlarda oluyor. Hatta bazı yorumlar sanki ben ürünü üretmişimde bana neden böyle ürettin veya neden bu kadar pahalı diyenlerde oluyor. birde çekiliş durumları. burda size teşekkür ediyorum. çünkü benim söylemekten yorulduğum bir konuyu dile getirmişsiniz. kişi bildiğimiz profilinde yüzlerce çekilişi var ama kendisi yapınca çekiliş hesapları katılamaz. bu ayrımın nedeni ne? ben artık farklı bir şekilde çekiliş değil hediye konseptine girmeye karar verdim. çekiliş sosyal medya hesaplarına canlılık getiriyor kabul ediyorum. ancak çekilişle canlanan hesap, bitince ani düşüşe geçiyor ve bu kişisel düşüncem tabii ki benim beni üzüyor. düne kadar beni beğenen, yorum yapan her resmimi gören inceleyen kişi veya kişiler ortadan kayboluyor. bunun yerine gerçekten isteyecek ve bunu yorumlayacak kişiler nerde? bloglarda. belki çok tepki çekicem ama ben bunu yapıcam bundan sonra.
    tekrar bilgilendiren yazınız için teşekkürler
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  28. Ben de yıllardır kendi halimde blog yazıyorum. Maillere, mesajlara, yorumlara elimden geldiğince cevap veriyorum. Yazıyı zevkle okudum.

    YanıtlaSil
  29. Öncelikle çok güzel bir yazı olmuş.
    Ben de bahsettiğiniz konularda gereken özeni göstermeye çalışıyorum. Yorumlar çok önemli gerçekten. Farklı üslup kullananlara nasıl cevaplar verileceği konusunda da fikir sahibi oldum. Şimdilik fazla denk gelmesem de ileride yardımı olabilir.
    Teşekkürler. Emeğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  30. Bence de okurla iletisim cok önemli. Insanlar zaman ayirip okuyor yorum yaziyorsa cevabi da haketmis demektir. Ben bir çok takipçimle sicak bir iletisim kurdum. Spor programi verdigim arkadaslar yazar hal hatir sorar . Ben samimi bir iletisimi seviyorum.

    YanıtlaSil
  31. Harika bir yazı olmuş bunun için çok teşekkür ederim size.Benimde inşallah sizin gibi aktif bir blog geçmişim olur.İnşallah bu kadar yorumun size verdiği mutluluğu henüz yaşamadım ama bende yaşarım.İnsanı cesaretlendiren bir yazı olmuş çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  32. Dediklerinize katılmamak elde değil. Verilen emeğe saygıdan bir yorum yapıyorsam hiç olmadı teşekkürler cevabı almayı bekliyorum ben. Sanırım cevap vermeyince kendilerini havalı görüyorlar bilemiyorum.
    Ellerinize sağlık yazı için :)

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...