15 Kasım 2016 Salı

Blog Yazarlarının Sosyal Medya Kullanımı

15 Kasım 2016 Salı
Blog Yazarlarının Sosyal Medya Kullanımı
Merhaba
Bugün sizlere blog yazarlarının sosyal medya hesabı kullanımındaki başarıları, başarısızlıkları ve sosyal medya hesaplarının ne şekilde kullanılması gerektiğini yazacağım. Tabi ben her zaman dediğim gibi otorite değilim. Bunlar yine Hüzün Sarısı saptamalar.

Öncelikle bir takipçi sorunsalı var ki evlere şenlik. İnstagramdan bahsediyorum. Her birimiz 'aman takipçim çoğalsın?' diye bir telaş halindeyiz. Tabi bu çok normal bir durum. Bu durumu anormal yapan ise takipçiyi yaptıkları ile çekenler değil de, program veya para aracılığı ile alanlar. Bu nokta çok ciddi bir nokta aslına bakarsanız. Bir kozmetik blogunu ele alalım; bazen markalarla ortak çalışmalar yürütürler, yürütürüz. Burada markanın ilk baktığı yer takipçi sayısı. Gerçek mi değil mi çok önemsemez bir çok marka. Örnekleri de az değil. Misal, instagramda 40 bin takipçisi olan bir bloggera teklif ile gider. Bilmezler ki 35 bin tanesi sahte takipçi. Aslında 300 paylaşımı olan 5 aylık bir instagram hesabı matematik olarak 40 bin takipçiye sahip olamaz, bunu hesaplamaz bile pr şirketi veya marka. Zaten fotoğraflarına kendi programla beğeni de basıyor sözde blogger oldu bitti bu alışveriş. Hele o kişinin bloguna bakmayı hiç düşünmez bile. En son 2 ay önce ya bir basın bülteni ya da bumerang yazısı var hepsi bu. Şimdi bu şahıs blogger, markalarla çalışıyor. Twitter hesaplarına baktıkları bile yok çünkü popüler olan instagram. Markalar da önemsemediğine göre?
Diğer tarafta blogunu güncel tutan, aktif olan instagram hesabı 5 bin takipçili ve hepsi organik. Bu kişilerin de birkaç kemik takipçisi dışında emekleri heba olmuş oluyor bu durumda. Markanın dikkatini bile çekmiyorlar, tüm samimiyetlerine ve herşeyi organik gerçekleştirmelerine rağmen. Şimdi bu iki örnekten hangisi instagram hesabını doğru kullanıyor sizce? Bu bölümü okurken aklınızda isimlerin uçuştuğunu biliyorum.
İnstagramdan bahsetmişken; fotoğraf konusu çok önemli ki zaten instagram fotoğraf paylaşım sitesi. Blogger kişi fotoğraf paylaşıyor, olay! Basmış flaşı ışıl ışıl yanıyor ve nasıl itici. Bir diğeri ürün paylaşıyor ama ürünün adı bile okunmuyor, uzakta bişey var ama ne belli değil! Bir diğeri sürekli çekiliş fotoğrafları paylaşmış, kötü kötü görseller. Üzerinde eşek kadar 'çekiliş' diye yazıyor. Ayrıca bir blogger sürekli aile fotoğrafları paylaşmamalı. Takipçiyi ailesi değil yaptığı işler ilgilendiriyor çünkü. Ve çünkü orası şahsi hesabı değil. Bu gibi örnekler çoğaltılabilir.
Twitter'ı zaten unuttuk komple. Ciddi anlamda bu platformu kullanan kişi o kadar az ki! Eğer facebook hesabına bağlı ise orada paylaştığı şeyler otomatik olarak düşüyor twitter akışına. Onun dışında bir hareket yok. Oysa gerektiği gibi kullanılırsa tüm sosyal medya hesapları içinden en faydalısı twitter, bir düşünün derim.
Google+ gücü de azımsanmayacak kadar önemli. Hem oradaki hesabımız hem de takibinde olduğumuz gruplardaki paylaşımlarımız. Twitter'dan biraz daha iyi olsa da oradaki hareket yine de olması gerektiği gibi değil.
Facebook ise aslında tam bir facia. Neden mi? 'Zaman tüneli' macerasından sonra hayran sayfalarına kısıtlama geldi. Mesela benim sayfamda 29 bin gibi beğeni var ancak bu kişilerin haber kaynağına çok az paylaşım düşüyor ve benim paylaşımları 1000 kişi bile görmüyor. Bunun çözümünü yeni öğreniyorum eğer emin olursam paylaşmaktan çekinmem. Bu platformda sadece kendi facebook hesabınız işe yarayabilir arkadaşlarınızın desteği ile. Ne kadar az paylaşım yaparsanız, ne kadar seyrek paylaşım yaparsanız bu size zarar olarak geri döner. Çünkü site sizi unutur ve arkadaş listenizdeki insanların haber kaynağına paylaşımlarınızı düşürmez.
Ve Snapchat. Bomba gibi düştü internet dünyasına. Bu mobil uygulama bloggerlar tarafından da çok sevildi. Sadece şunu anlamadım. Biten ürünleri hakkında bilgiyi neden Snapchat'te verir ki bir blogger? 24 saat sonra silinecek hepsi. Herhangi bir yerde, bir aramada tüketicinin ulaşması mümkün değil. Peki neden? Ben buna bir cevap bulamadım. Anlık paylaşımlar yapılır tabi. Şu ürünü kullanıyorum, denemeye başladım vs ama sonuçların orada ne işi var?
Aslına bakarsanız bir çok örnekle sayfalarca yazabilirim ben ama siz okumaktan yorulursunuz:)
Diyeceğim o ki, sosyal medya platformları blog yazarları için dipsiz kuyu. Eğer doğru kullanırsak ciddi faydası olur her birimize. Benim de eksiklerim var tabi ama inşallah tamamlanacak çünkü onları saptadım.
Son olarak yukarıda verdiğim örnek yeni blog yazarlarına model olmasın. Çok takipçi=çok marka şeklinde. O sahte takipçi alıp, fotoğraflarına sahte beğeni kullananlar ile ilgili konuşulanları duysanız insanlığınızdan utanırsınız.
Sevgiler
köşe yazarı nihal yeşiltaç orhan Yazar Hakkında:Nihal Yeşiltaç Oran. İstanbul'da yaşıyor ve çalışıyorum. Bir müzik yapım firmasının basın ve halkla ilişkilerini yürütüyorum. Mesam üyesiyim. Uzun yıllardır köşe yazarlığı yapıyorum. Hüzün Sarısı isminde bir yaşam blogum var. Evliyim iki evlada sahibim. Az uyuyup çok çalışanlardanım.


"Blog Yazarlarının Sosyal Medya Kullanımı" için 22 yorum:

  1. Kalemine ,yüreğine sağlık. Bu konular da yazdıklarından epeyce faydalandım kendi adıma bilmediğim şeyleri öğrendim sayen de, ayrıca şu takipçi olayını hiç kafasına takmayanlardan biri benim sanırım:)) iyi mi kötü mü onu da bilemedim. sadece çok severek yayınlarımı paylaşmaya çalışıyorum .
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum bu güzel yorum için:)

      Sil
  2. Mükemmel bir yazı olmuş Nihal abla döktürmüş valla! Bende sosyal medyayı kullanmayı seviyorum dediğin gibi çok önemli blogu tanıtmada :)

    YanıtlaSil
  3. Sosyal medya demişken birbirimize destek adına tutkum.blogspot.com adresine gelen her izlemeye anlık geri dönüş yapılacaktır.

    YanıtlaSil
  4. elinize sağlık, yorumu yanlışlıkla facebook linkine yazmışım bir de buraya yazmayayım spam olmasın dedim :) çok hak veriyorum size.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. çok teşekkürler Nihal hanım :)

    YanıtlaSil
  6. İnstagram'a bir türlü alışamadım gitti :) Sosyal Medya da en az kullandığım yer instagram.Belki de bukadar uzak durmam ,çevrede duyduğum ve sizin de yazınız da belirttiğiniz gibi sahte takipçilerle kendini bişey sanan instabloggerlardır.Ben kendi adıma bir ürünü merak ediyorsam açar google amcayı ona sorarım en yakın tarihte yazılmış blog yazılarını ve yorumları okurum.Bloglarımız candır.Sosyal Medya sadece gelip geçici paylaşımların,beğenilerin olduğu yerler.Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumaya meraklı olmayan hatta hiç sevmeyen bir toplumuz. Bu sebeple kolay kaçmak meslek haline geldi:)

      Sil
  7. Ağzınıza,kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Blogları uzun süre izledim sonra blog yazmaya başladım, facebooka epey sonra instagrama ise nerede ise bir kaç ay önce girdim, diğer mecraları henüz bilmiyorum ama bu kadar geriden takip etmeme rağmen benden çok sonra başlayıp, çok az paylaşım yapıp yıldızı birden parlayan çok kişi var gerçekten... Sosyal medya bence de gelip geçici, asıl emek verilen ve değer verilmesi gereken bloglarımız diye düşünüyorum.Dilerim herkesin emeği karşılık bulsun :) Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk günden beri bloglarımıza sahip çıkalım diyorum ama bazıları bunu anlamıyor. Twitter gibi instagram da popülerliğini yitirecek birgün bloglar anlamında:)
      Sevgiler

      Sil
  9. Yorum yazsam mi yazmasam mi bilemedim ben ticari kaygi ile yazan veya herhangi bir firma begensin diye yazan biri olmadigim için. Ama sunu söyleyebilirim 1.5 yildir yogun olarak instagram kullaniyorum ve takipci normal yollardan cok zor artiyor. Öte yanda siradan bir ev hanimi yani blog filan yazmyor 10binlerce takipcisi var. Herhalde app lerle yapiyorlar. Bloglar da öyle insanlar normal yollardan cok zor takibe aliyor bloglari. Yani bazi seyler inandirici gelmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güvensizlik blog camiasında gün geçtikçe artıyor. Sebebi ise kendini blogger olarak lanse etmeye çalışan çıkarcı hatunlar:)

      Sil
  10. takipçim az, sosyal medyayı da pek kullanmıyorum. mutlu muyum? çooookkk :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslına bakarsanız doğru olan sanırım bu. Çünkü sosyal medyayı gerektiği gibi kullanmayanlar ezber bozduruyor:)

      Sil
  11. Nihal kızım,seni hep uzaktan ve hayranlıkla izlerdim. Aslında blogculuğu öğrenmek bu yaştan sonra zor oldu benim için. Tam öğrenmiş sayılmam. Şimdi bir blogger oğlumun desteğiyle oturmuş bir düzende, kişisel bloğumla dertleşip duruyorum :)
    Ama sizlerin ciddiyetle, programlı ve saygı duyulacak bir meslek aşkıyla bunu yapmanız o kadar fark ediliyor ki... Yazından; sosyal medya hesaplarının nasıl kullanılması gerektiğini öğrenince, instagramda daha dikkatli olmaya karar verdim. Face,imi kapattım. Hızına yetişemiyordum zira. Twitter bana da çok cazip geldi. Arkadaşlarımın, daha doğrusu kızlarım ve oğullarımın yayınlarını google+da ve twitterda hep paylaşırım.
    Başarılarına yeni başarılar eklemen; sağlık, huzur ve mutluluk dileklerim ve sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Bir hobi olarak başladım blog yazmaya ama ben yaptığım herşeyi fazla ciddiye alıyorum. Bu iyi mi kötü mü onu da bilemedim. Hobi insanı mutlu eder ama ben bazen geriliyorum blog ortamında. Yine de yazmaya devam ediyorum:)
      Tekrar teşekkür ediyorum.

      Sil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...