28 Ocak 2019 Pazartesi

Girişimci İnsanların Özellikleri

28 Ocak 2019 Pazartesi
Girişimci İnsanların Özellikleri

Sevgili okurlarım,  girişimci insanların özellikleri yazımla Sosyal Medya Kafe'ye konuk yazar oldum. Böyle bir konu seçme amacım ülkemizdeki üretken insanların sayısına az da olsa bir katkıda bulunmaktır. Çünkü insanlarımızın pek çoğu çalışıp bir başarı hikayesi yazmak yerine üretim konusunda başkasının gözünün içine bakmaktadır. Ancak en başta bu yazımın sektörel anlamda girişimcilikten bahseden bir yazı olmadığını da vurgulamak isterim.

Teknik bir yazı yazmaktan özellikle kaçınmaya çalıştım. Zaten bu konu benim uzmanlık alanıma da girmez. Ben özellikle bireysel anlamda girişimcilik konusunu kişisel gelişim savları ile harmanlayarak anlatmayı düşünmekteyim. Bunu yaparken bir taraftan da kişisel atalet konularına dikkat çekmeye çalışacağım. Kendi bogumda bu konunun özüne dikkat çekmek adına girişimci çocuk yetiştirme yöntemleri başlığı altında bir yazı kaleme almaya çalışmıştım. Bu yazıyı yazma amacım insanlarımızın büyük çoğunluğunun öğrenilmiş çaresizlik nedeniyle kendilerini ilgilendiren konularda dahi harekete geçmekten aciz olduklarına dikkat çekmekti.

Girişimci İnsanların Özellikleri


İnsanların büyük çoğunluğunun kişisel atalet içinde olmalarının en önemli sebebi ileriye dönük bir hedeflerinin olmayışıdır. Oysa sıra dışı başarılar elde eden girişimci insanların yaşam hikayelerine göz attığımızda daha erken yaşlarda kendilerine bir yüce hedef belirlediklerini görmekteyiz. Ancak böyle bir hedef belirlemek için de bilinçli olmak gerekmektedir. Bu anlamda eğitim seviyesi yüksek olan ailelerin çocukları diğer insanlara göre daha şanslı durumdadırlar. Girişimci insanların özelliklerinden en önemlisinin ileriye dönük yüce bir hedef belirlemek olduğunu görüyoruz. Girişimci bir karaktere sahip olmak isteyen insanlara da hedef belirleme konusuna odaklanarak işe başlamalarını tavsiye ediyoruz. Hedeflerin yazılı olmasının ve her gün okunarak tekrar edilmesinin çok faydalı bir yöntem olduğunu buradan tekrar hatırlatmak isterim.

Girişimci insanların özelliklerinden bir başkası ise kendi potansiyellerine ve kendi akıllarına güvenmeleridir. Girişimci insanlar bir konuda teşebbüse geçerken başkalarının ne diyeceklerine çok fazla takılıp kalmazlar ve kendi doğrularının arkasından gitmesini bilirler. Girişimci insanlar kendilerini teşebbüs etme konusunda caydırmaya çalışan bilinçsiz çeldiricilerin farkındadırlar ve böyle insanların yönlendirmelerine gelmezler. Girişimci insanların bir başka özelliği de başarısızlıklarından ders almasını bilmeleridir. İnsanların pek çoğu yaşadıkları başarısızlıklar karşısında yıkılıp kalırken girişimci insanlar başarısızlık deneyimlerini başarı yolunda önemli bir hayat dersi olarak görürler. Böyle bir bakış açısı girişimci insanların diğer teşebbüslerinde çok başarılı olmalarını sağlamaktadır.

Girişimci insanlar duygusallıktan arınmış akılcı insanlardır. Evet girişimci insanlar duygusal yönlerini arka plana atmayı becerebilen insanlardır. Böyle insanlar yaşadıkları küçük bir olumsuzluk karşısında karamsarlığa kapılmazlar, başarının bugün olmasa bile başka bir gün kapılarını çalacağını bilerek yapmaları gerekenlere odaklanırlar. Girişimci insanlar geleceğe yönelik ümitlerini daima taze tutmasını becerirler. Girişimci insanların özelliklerinden bir başkası da problem çözme becerisine sahip olmalarıdır. Girişimci insanlar karşılaştıkları problemleri seri bir şekilde çözebildikleri için karşılarına çıkan potansiyel fırsatları da en uygun bir şekilde değerlendirmesini bilirler. Girişimci insan özelliklerini yaşantısına katmak amacında olan insanlara problem çözme aşamalarını öğrenmelerini tavsiye edebilirim.

Girişimci insanların özelliklerinden birisi de lider karakterde bir kişiliğe sahip olmalarıdır. Her ne kadar liderlik özellikleri yaratılıştan gelmiş olsa da çocukluk döneminde bu özelliklerin inkişaf ettirilmesi faydalı olmaktadır. Lider karakterde insanlar, diğer insanları organize etmeyi ve teşebbüse geçirmeyi daha çabuk becerirler. Yaşantısında girişimci bir tavır takınmak isteyen insanların liderlik yönünü geliştirmek için çaba harcamaları faydalı olabilir. Girişimci insanların özelliklerinden bir başkası da hedeflerini gerektiği gibi odaklanabilme becerisidir. Girişimci insanlar hedeflerine neredeyse ölümüne odaklanırlar ve zafere ulaşmadan bu hedeflerinden vazgeçmezler. Girişimci insanlar gece-gündüz her an hedeflerini düşünürler. Böyle kararlı bir yaklaşım girişimci insanlar için başarıyı kaçınılmaz kılmaktadır.

Sevgili okurlarım, bu yazımda girişimci insanların özelliklerini ele almaya çalıştım. Tüketim toplumu olarak nitelendirilen toplumumuzda girişimci insanların önemi her geçen gün artmaktadır. Blogger alemi de girişimci insanlara örnekler teşkil edebilecek sayısız insanlardan oluşmaktadır. Bu sebeple böyle bir konunun anlamlı olacağını düşündüm. Kendi blogumda da bu manada çok faydalı olabileceğini düşündüğüm birçok yazım mevcuttur. Faydalanmak isteyen okuyucularımı blogumda ağırlamaktan şeref duyacağım.

Konuk Yazar Hakkında: Fatih PINAR Eğitimci yazar,
Mesleki tecrübelerini Fatih Pınarca isimli blogunda paylaşmaya çalışan bir öğretmendir. Blogu dışında en çok kullandığı sosyal hesabı: Facebook 

Konuk yazarımızın; "Girişimci İnsanların Özellikleri" makalesini beğendiyeniz, aşağıdaki sosyal ağ butonları sayesinde paylaşabilirsiniz. 
💕⃕


" Girişimci İnsanların Özellikleri" için 30 yorum:

  1. harika bir yazı Fatih bey.bravo!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Alanay Hanım, okuma zahmetinde bulunduğunuz için.

      Sil
  2. Fatih Bey güzide egitimcilerimizden..Güzel tespitleri var..Girişimcilik ile ilgili konuya bakış açısını beğendim önemli ipuçları iceriyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Sibel Hanım size faydalı olabilmek benim için çok büyük mutluluk kaynağıdır.

      Sil
  3. Fatih Hocam girişim insanın özellikleri ile yazınızı okudum severek takip ettiğim bloglardan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Yusuf Bey, ben de sizin çalışmalarınızı takip ediyorum ve çok faydalı buluyorum.

      Sil
  4. Fatih Bey Girişimci insanların özellikleri isimli yazınızla sizi Sosyal Medya Kafe'de görmek ne güzel. Blogunuzu da beğeniyle takip ediyorum. Her yazınızda eşsiz, derin bilgiler buluyorum. Bu yüzden çok teşekkür ederim.. Hedeflerin yazılı olması ve her gün yeniden okunması fikrini çok beğendim. Mutlaka uygulayacağım. Teşvik açısından etkili olacaktır. Çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de size çok teşekkür ederim. Benim çalışmalarım güzel mi? bilinmez ancak sizin olaylara bakış açınız çok güzel ve hatta harika diyebilirim.

      Sil
  5. Sosyal Medya Kafe'ye hoş geldiniz Fatih Hocam.
    Girişimci insanların özellikleri arasında en önemli detay hedef belirleme olduğunu düşünüyorum. Heddef belirlediğimiz zaman o hedefe ulaşmak için gereken özeni ve gayreti sarfediyoruz. Ama bunu yaparken fazla hırslara kapılmamak gerekiyor. Girişimci bir kişi plan da yapmalıdır ki gereken başarıya ulaşabilsin.
    Girişimci insanlara yol gösteren makaleniz için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Esas benim için kalitesi, dizaynı ve kıymeti kendinden menkul ultra süper bir sitede yazı yayımlamak övünç kaynağıdır. Fark ettiğim ilk andan itibaren sosyal medya kafe vazgeçilmezlerim arasındaki yerini almıştır. Bu aile arasında olmaktan çok mutlu oldum. Teşekkürler.

      Sil
  6. Girişimci insanların özelliklerini yazdığınız bu güzel yazıda anahtar cümle: "İnsanların büyük çoğunluğunun kişisel atalet içinde olmalarının en önemli sebebi ileriye dönük hedeflerinin olmayışıdır"
    Çok başarılı, tebrikler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazımı beğenmeniz beni çok mutlu etti teşekkür ederim.

      Sil
  7. Teşekkürler Fatih beyi girişimci olan bireyler ilerleyen yaşantılarında hep daha önde oluyorlar. Girişimci bireyler yetiştirmek çok önemli.

    YanıtlaSil
  8. Emek emek yazılan güzel bir derleme olmuş elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin de gözlerinize sağlık okuma zahmetinde bulunduğunuz için.

      Sil
  9. bir de eğitim seviyesi yüksek bir ailenin çocuğu olmak da dediğiniz gibi şans işi olmalı herhalde..🙂 girişimci olabilmek için çok değerli bir yazı olmuş elinize sağlık..✔😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanların yetiştiği aile ortamı, geleceklerini şekillendirme anlamında önemli faktörlerdendir. Çok teşekkürler yorum için.

      Sil
  10. Uzmanından böyle güzel ve bilgilendirici bir yazı okumak ayrı keyif oldu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, size faydalı olma düşüncesi çok keyiflidir.

      Sil
  11. Hedef belirlemek, hedefi belirleyecek beceriye sahip olmak girişimcilik konusunda önemli bir nokta gibi görünüyor. Ailelerin bu konuda da bilinçli olup çocuklarını hayata hazırlaması gerekli. Kendileri donanımlı değilse bu konular eğitimcilere kalıyor tabi.
    Üretim ve girişimcilik konusundaki dikkat çekici yazınız için teşekkürler. Ebeveynlerin üzerinde düşünmesi gereken bir konu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, değerlendirmelerinize katılıyorum. Çocuklarımızın iyi bir eğitim alması için elimizden geleni yapmalıyız.

      Sil
  12. girişimci insanların özellikleri yazınızı beğenerek okudum. Bir işe başlayacağım zaman hep şunu aklıma getiririm büyük ustaların çoğu pes etmediler, ben yaşlıyım demediler azmettiler ve başardılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olması gereken doğru bakış açısı işte bu. Teşekkürler.

      Sil
  13. Üretim ve girişimcilik konusunda yaralı ve dikkat çekici bir yazı olmuş.Tebrikler fatih bey...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Barış Bey, yazımı beğenmeniz beni çok mutlu etti.

      Sil
  14. Kısaca benden bahsediyorsunuz sanırsam :)))) :P

    YanıtlaSil
  15. Daha güzel anlatılamazdı herhalde. Bu güzel platfromun hakkını veren bir yazı olmuş. Tebrikler :))

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...