27 Mart 2019 Çarşamba

Kök Hücre Bağışı Nasıl Yapılır?

27 Mart 2019 Çarşamba
Kök Hücre Bağışı Nasıl Yapılır

Kök Hücre Bağışı Nasıl Yapılır

Yıllardır düşünüp de, isteyip de bir türlü harekete geçemediğim bir şey yaptım geçtiğimiz ay; gönüllü kök hücre bağışçı adayı oldum. Bunca zaman erteleme sebebim kök hücre bağışı nasıl yapılır konusunda yeterli bilgiye sahip olmayışım ve biraz da korkmamdan kaynaklanıyordu. Son zamanlarda haber programlarında ve sosyal medya kanallarında bu konuda yapılan yayınları daha da sıklıkla görmeye başlayınca, artık ertelememem gerektiğine, belki umut bekleyen birilerine yaşam kaynağı olmakta geç kaldığıma, geçen bir günün bile kayıp olduğuna inanmaya başladım. Bir sosyal medya hesabında tesadüfen tanıdığım bir gönüllü kök hücre bağışçısının da yaşadığı süreci yaptığı paylaşımlarla net bir şekilde açıklayarak paylaşması da bende teşvik unsuru oldu. Kendisi doku uyuşması gerçekleşen bir hastaya kök hücre bağışında bulundu geçtiğimiz aylarda. Ben şimdilik bir hastayla doku uyuşması için bekleme sürecindeyim.
Gönüllü kök hücre adayı olmaya karar verme sürecimi özetlemeye çalıştım. Biraz da neler yaşadım, neler hissettim ondan bahsedeceğim.

Gönüllü Kök Hücre Bağışçısı Olmak:

Dediğim gibi bu benim hep ertelediğim bir süreçti. Şimdiyse ertelediğim zamanları bir kayıp olarak görüyorum. Heyecanla bir doku uyuşmasını bekliyorum. Her şey aslında biraz süreci tanımakla alakalı. Bu konuda Kızılay özveriyle çalışıyor. Görevliler bağışçıları çok iyi karşılıyor ve bilgilendiriyorlar. Benim normal kan bağışım ve kök hücre örneği bağışım birlikte gerçekleşti. Açılan damar yolundan hem bir ünite kan, hem de kök hücre örneği için gereken 3 tüp kan alındı. Süreç boyunca görevliler hep ilgilendiler sağ olsunlar. Yan tarafımdaki koltukta bulunan bağışçı ile birlikte ikimizi görevlilerin "kök hücre bağışınız hayırlı olsun" diye tebrik etmesi daha çok duygulanmama sebep oldu. Biliyorum ki umut bekleyen nice insanlar var. Evet bekliyorlar. Bir umut doğması için bekliyorlar. Ben de onlarla birlikte bekliyorum. Dilerim çaresi, tedavisi mümkün olan bir hastalıktan dolayı canlar yitip gitmesin.
Bende önemli değişikliklere neden oldu bağışçı olmam. Psikolojik olarak daha mutlu, daha huzurluyum. Sağlığımı daha çok önemsiyorum mesela. Sağlıklı olduğum sürece bir cana kök hücre bağışlama şansım var, bunu biliyorum.. Bu duyguyu şuna benzetebilirim. Hamilelik yaşayan hanımlar sırf karnındaki bebeğe bir şey olmasın diye kendi sağlıklarına normalden daha fazla önem gösterirler. Hastalandıkları zaman önce bebeklerini düşünürler. Son zamanlarda hissettiklerim buna benziyor. İyi olmalıyım, sağlıklı olmalıyım, güçlü olmalıyım. Çünkü belki bir yerlerde doku uyumumuz gerçekleşecek ve yaşama tutunacak birileri vardır. Bağışçı olduktan birkaç gün sonra Kızılay'dan aldığım bu mesaj kök hücre bağışımın Türkök kemik iliği bankasında doku uyumu için beklediğini gösteriyor. Ben de sabırla bekliyorum.
Gönüllü Kök Hücre Bağışçısı Olmak

Kök Hücre Bağışı Nasıl Yapılır?

Kök hücre tedavisi için bekleyen bazı kemik iliği kanseri, kalıtsal anemi, lenfoma, metabolik hastalıklar, kemik iliğinin yetersiz çalıştığı hastalıklara sahip hastalara umut olmak elimizde. Kök hücre tedavisi ile bu hastalıklara çare olunabiliyor. Ama kök hücre doku uyuşması nadiren gerçekleştiği için çok sayıda gönüllü bağışçının olması gerekiyor, milyonlarca. Bu yüzden kök hücre bağışçısı olmanın önemi büyük.
Öncelikle bir karar verme aşaması var yukarıda da bahsettiğim gibi. Bunu gerçekten istemek ve karar vermek gerekiyor. Doku uyuşması olduktan sonra vazgeçenler oluyormuş. Bu karşı tarafı da olumsuz etkiliyordur elbette. Hatta hayatına bile mal olabilir. Bunun için iyi düşünüp, araştırıp, öğrenip emin olduktan sonra geç kalmadan harekete geçmek gerek.
Bağışçı adayı olmak için Kızılay'a gidip 3 tüp kan örneği vermek yetiyor. Gönüllü Kök Hücre Bağışçısı Bilgilendirme ve Onam Formunu doldurup kan örneğimizi de vererek gönüllü bağışçı oluyoruz. Alınan kan örnekleri HIV, Hepatit ve Sifiliz hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları ve kan gurubu tespiti açısından test ediliyor. Gönüllü bağışçılardan alınan kan örnekleri incelenip uygun görüldükten sonra TÜRKÖK Doku Tiplendirme Laboratuvarı’nda doku tipi de belirlendikten sonra kemik iliği bankasına gönderiliyor. Ve burada 55 yaşımıza kadar saklanıyor. Uygun doku eşleşmesi olunca kök hücre bağışçısıyla tekrar iletişime geçiliyor ve bağışçı olup olmayacağı konusunda tekrar teyit alındıktan sonra süreç başlıyor. Hasta ve bağışçıdan tekrar alınan kan örnekleri ile doku uyumu karşılaştırılıyor. İki tür bağış yönteminden uygun olan yöntem seçiliyor.  Periferik Kök Hücre Toplama Yöntemi ve Kemik İliği Toplanması. Yaygın olarak uygulanan yöntem Periferik Kök Hücre Toplama Yöntemidir. 4 günlük bir aşılama süreci ile kandaki kök hücrenin artması sağlanır. 5. gün damar yoluyla uygulanan bu yöntemde kandaki kök hücreler aferez cihazı ile toplanır ve kan tekrar bağışçıya geri verilir. Vücut kök hücreleri kısa sürede yeniden yerine koyar. Kemik iliği toplanması yöntemi daha az uygulanan bir yöntem olup bağışçı bu konuda bilgilendirilir ve istiyorsa anestezi altında uygulanır.
Kanver.org Kök Hücre Bağışı sayfasından konu ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Sayfayı ziyaret ederek veya isterseniz bir Kızılay görevlisi ile yüz yüze görüşerek bilgi almanızı, karar verdikten sonra da vakit kaybetmeden gönüllü kök hücre bağışçısı olmanızı tavsiye ederim. Ülkemizde gönüllü bağışçı sayısının az olması veya düşünüp araştırmadan gönüllü bağışçı olup, doku uyuşması olduktan sonra vazgeçenlerin olması üzücü bir durum. Geç olmadan kök hücre bağışçısı olun, umut olun.
"Belki umut sensin."

Kan Bağışının Önemi Ve Faydaları makalemi de okumanızı tavsiye ederim.

Nahide Zereyak
Yazar Hakkında: Merhabalar. Adım Nahide Zereyak. En Nefis Tariflerim Blogun sahibesi ve yazarıyım. İşletme fakültesi mezunuyum. Adana'da yaşıyorum. 3 çocuğumun annesi ve mutfağımızın aşçısıyım. Mutfağımda pişenleri okuyucularımla da paylaşmak benim hobim. Yanı sıra hayata dair pek çok konuda sizlerle birlikte olmak için Sosyal Medya Kafe'deyim...


"Kök Hücre Bağışı Nasıl Yapılır?" için 22 yorum:

  1. bir çok bağış eşleştirme bekliyormuş..twitter da sağlık bakanlığını harekete geçirmeye çalışıyorlar sanırım yanlış anlamadıysam....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu ben de duydum. Ve üzüldüm tabi.. Hastalar açısından geçen her günün önemi büyük. Eşleştirmelerin daha hızlı bir şekilde yapılması gerek.. Umarım yapılan kampanyalara Sağlık Bakanlığı ses verir..

      Sil
  2. Çok önemli bir konuya değinmişsin. Daha duyarlı olmamız gerekiyor kesinlikle. Kutluyorum bu örnek davranış için. Blogda da yer vermen birçoğumuzu özendirecektir inşallah :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah.. Dilerim ki insanlar kök hücre bağışı konusunda daha duyarlı olurlar.. Eşleşeme için bir umutla bekleyen pek çok hasta var çünkü..

      Sil
  3. Önemli bir vazifeyi yerine getirmişsiniz. İnsanlara umut olmak ve sağlık dilemek insanın özüne dönmesine yardımcı olur. Umarım bağışınız bir karşılık bulur ve daha da güzel şeyler duyarız. Herkese örnek güzel davranış için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah bir gün umutla kök hücre eşleşmesi bekleyen bir canla eşleştiğimizi de duyurmak nasip olur.. Tıbben çaresi mümkün olan bir hastalıktan dolayı umutla bekleyen canlara umut ışığı olalım inşallah..

      Sil
  4. İşte benim yapmayı en çok istediğim şey. Bir defasında başvuru yaptım ancak son 1 yıl içinde herhangi bir ameliyat geçirmemiş olmam gerektiği söylendi ve geri döndüm. Zamanı tamamladım tekrar gideceğim. Bunu tamamlamadıkça sanki yarım kalan bir işim varmış gibi huzursuz hissediyorum.
    Kök hücre bağışı nasıl yapılır başlıklı bu bilgilendirici yazı için teşekkürler.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu duyarlılığı gösterip süresi dolduğunda bağışçı olmak için beklemeniz de o kadar anlamlı ki... Kan bağışı ve kök hücre bağışı konularında bilinçlenme ve duyarlılığın artması gerektiğini düşünüyorum.. Avrupa'da daha yaygınmış mesela..

      Sil
    2. Bana yaklaşık 2 km uzaklıkta bir çadır buldum. Yani daha önce gittiğim yer baya uzaktı. İnşallah bu hafta arası gidip başvurumu yapacağım. Dilerim her şey yolunda gider. Bekleyenlere bir umut olma düşüncesi bile nasıl güzel bir duygu. Bunu az bulunan kan grubuna sahip biri olarak ameliyatlarıma kadar kan verdiğim kişilerin mutluluğundan biliyorum. Ve insan kalbinin ekmeğini yer derler ya; o kadar ameliyat oldum ailem her defasında kan lazım olacak nasıl bulacağız diye telaşa düştü ve bir defasında bile kan ihtiyacım olmadı. Bunu da çok genç yaşımdan beri radyolar dahil A negatif kan ihtiyaçlarını takip etmeme ve koşturarak gidip kan vermeme bağlıyorum. Siz ihtiyacı olanın ihtiyacını giderirseniz Allah da sizi muhtaç etmiyor, her anlamda.

      Sil
    3. Şimdiden hayırlı olsun diyorum. Niyetimiz belli.. Dilerim ki bir an önce geç olmadan kök hücre eşleşmesi nasip olur da seve seve üzerimize düşen görevi tamamlayalım.

      Sil
  5. Alınan örneklerin 55 yaşına kadar saklanması çok güzel. Zorlu ama bir o kadar mutluluk verici bir süreç..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bağışçı olmanın manevi açıdan verdiği huzur tasvir edecek bir kelime yoktur sanırım..
      Çok teşekkürler..

      Sil
  6. Çok hayırlı ve faydalı bir iş yapmışsınız. Tebrik ederim. Bugün ihtiyacı olmayan insanların yarın ne durumda olacağını kimse bilemez. Empati yapabilmek çok önemlidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız.. Empati kurabilmek, bağış bekleyen insanları anlayabilmek çok önemli. Çok teşekkürler..

      Sil
  7. Kök hücre bağışı konusunda merak ettiğim birçok şey vardı. Deneyiminizi ve konuyla ilgili bilgileri anlattığınız bu yazıdan sonra kafamdakileri netleştirdim. Uyum sağlandıktan sonra kök hücre bağışçısı üzerinde yapılan işlemleri okuyunca biraz korktum açıkçası. Ama diğer tarafta çok zor durumda olan bir insanın hayatı söz konusu. Devede kulak misali.
    Nahide Hanım sizi tebrik ediyorum. Bilimin önünde de saygıyla eğiliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşlemler biraz korkutucu gibi gelebiliyor önce, çok haklısınız.. Ama dediğiniz gibi diğer tarafta da zor durumda olan bir insanın hayatı söz konusu..
      Çok teşekkür ederim..

      Sil
  8. Benimde aklımda olan konu. En kısa zamanda gideceğim inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzerimize düşen görevi yerine getirmeliyiz.. Sizi de kutluyorum bu anlamda...

      Sil
  9. Hayırlı bir konu olmuş teşekkür ederim. Kok hücre ile ilgili değişik çalışmalarda yapılıyormuş konudan esinlenerek araştırdım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son zamanlarda bu konu ile ilgili çalışmaların, teşviklerin ve bağışların arttığını görüyorum. Bu da beni sevindiriyor tabi. Kök hücre bağışı konusunda değişik çalışmalar yapılması da umut verici. Teşekkürler..

      Sil
  10. Çok önemli bir konuyu ele almışsınız.Başarılar.
    https://senkurnakliyat.com/hakkimizda

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...