27 Mayıs 2015 Çarşamba

Ana Sayfa » , , , » İnternetin Bize Yaptıkları- İnternet Bağımlılığı!

İnternetin Bize Yaptıkları- İnternet Bağımlılığı!

27 Mayıs 2015 Çarşamba
internet-bagimliligi Merhaba
Bugün toplumca yaşadığımız bir sorundan bahsetmek, bu konuda dertleşmek istedim sizlerle. İnternetin bize yaptıkları ve internet bağımlılığı!
İnternet hayatımıza gireli ne kadar zaman oldu bilmiyorum ama son yıllarda ciddi sorunlara yol açmaya başladı. Ben yine size örneklerle açmak istiyorum konuyu.
Geçen gün facebook haber kaynağıma bir video düştü, izledim. Videoda bir kadın elinde telefon, diğer elinde küçük bir kız çocuğu yolda yürüyorlar. Kadının gözü ve parmakları telefonda sürekli bişeyler yazıp gülümsüyor. Çocuk ise sağa sola bakınarak yürüyor, annesi olduğunu tahmin ettiğim kadının elinde. Sonra kadın öyle bir coşuyor ki diğer elini de telefon için kullanınca çocuk boşta kalıyor başlıyor gelişi güzel yürümeye. Anne hala telefonla samimi. Bir tabela görünüyor karede, çocuk tehlikeli bir alana girdi. Ve ben kapattım videoyu sonunda herşey olabilirdi. Bu elbette bir kurgu ama bunu yapan insanlar olduğunu görüyoruz biliyoruz. Dolayısı ile internet bağımlısı olmuş ebeveynlerin çocukları ciddi risk altında.
Hemen kendimden bir örnek vereyim. Diyelim ki evde yemek yapıyorum mesaj bildirimi geldi. Facebook,whatsapp veya sms. Yemeği tek elle yapmaya devam eder o mesaja cevap veririm. Kim olursa olsun bekletmem "aman sonra yazarım, beklesin" demem. Başkaları bunu keyfi yapıyor ama ben yapamıyorum. Bu da benim kusurum olsun.
İnternet yüzünden dağılan evlilikleri de görüyoruz değil mi? Okuyoruz dinliyoruz. Buna ailece eski bir komşumuzun oğlu ve gelininde şahit olduk.. Kadının eşi alkol alıyor, bazen çalışıyor bazen çalışmıyor. Karısına karşı inanılmaz ilgisiz. Kadın boşlukta. Bu durumda bir kadının ne yapması gerekir? Mücadele edebilir mesela. Şu internette konu ile ilgili ne yazılar var açar okur vs. Mücadele ile olmadı mı? Ya bu şekilde kabul eder, sindirebiliyorsa veya boşanır. Sonra da ne hali varsa görür. Ama bu hanımefendi başka bir yol seçti. Hani şu aşklı meşkli facebook grupları var ya, onlardan birine katılmış orada kadın erkek arkadaşlar edinmiş ama hepsi yazışma ile yani sanal. Grubun ekran görüntüleri geldi bana. İnanmazsınız bütün üyelerin profil fotoğrafı çiçek, böcek manzara taraftar amblemi. İşte bu hatun onlardan biri ile özel sohbet edip aşık oluyor! Ne kadar empati kurmaya çalışsam da, insanın görmediği birine aşık olma ihtimalini düşünemiyorum. Belki ruh, fiziksel görüntüden daha önemli ama sadece yazılanlara bakarak, hakkında hiç bir şey bilmediği birine nasıl aşık olur insan? Hikayeye dönelim bahse konu kadın başlıyor telefonuna şifre koymaya ve telefonunu sürekli cebinde taşımaya. En sonunda bir akşam eşi eve geliyor, evde perdeler dahil tek eşya yok. Kadın almış herşeyi kaçmış internetten tanıştığı daha evvel hiç görmediği bir adama. Üstelik başka bir şehire. İşin sonu mu? Gittiği şehirde neler oldu neler yaşadı bilemeyiz ama çantası ile tek başına geri döndüğünü duyduk. Eşi onu boşadı ama çocukları affetti. Şimdi memleketinde bir fabrikada işçi olarak çalışıyormuş. Elbette kimsenin yüzüne bakacak durumda değil. İşte buna benzer olaylar yüzünden bir çok erkek eşinin internet kullanmasını istemiyor hatta direkt yasak koyuyor.
Çocukların, merakları yüzünden uygunsuz sitelere girişi kontrolu zor ama çok önemli bir hadise. Kontrolü zor diyorum; bu kontrolü onlara hissettirmeden sağlamak önemli olan.
Başkasının fotoğrafı ile kadın avına çıkmış erkekler. Çok açık saçık giyinip, o şekilde çektirdiği fotoğrafları profiline koyup başka hikaye peşinde olanlar, dolandırıcılar... Yani her model insan bir tık ötemizde. Dolandırma hikayelerini de okuyoruz bol bol. Teknik bilgisi ile profilleri ele geçirenleri. Mesela benim aile hesabımda bir belediye başkanının yardımcısı ekli. Bir gün ondan mesaj geldi. "Şu hesaba yatırabildiğin kadar para yatır" gibi bir mesajdı, metni tam olarak hatırlamıyorum. Çok şaşırdım "Anlayamadım .... Bey" yazdım. Yine aynı mesaj geldi. Gecenin bir yarısı arayamadım da. Ertesi gün hesabının ele geçirilmiş olduğunu öğrendim.
Bu örnekleri elbette çoğaltabiliriz gördüklerimizle, duyduklarımızla. Peki çözüm ne? Bilinçlenmek değil mi? Farkında olmak değil mi?
Örneklerle hazırladığım bu yazıyı okuyup, bir iki dakika düşünmek bile özeleştiri yapıp silkelenmek anlamına gelir mesela.
Kimseyi işaret etmeden şunları eklemek isterim: Eğer hiç bir görüşmeniz, muhabbetinizin olmadığı birine sırf internet aracılığı ile bir şeyler hissediyorsanız bir oturup düşünün! Tercihiniz kaybettiklerinize değecek mi? Veya "şu muhabbeti kaçırmamalıyım, çocuk iki dakika ağlasın" diyorsanız oturup bir düşünün, uğrunda çocuğunuzu ağlattığınız insanlar buna değecek mi?
Bir gün köşe yazdığım gazeteye yazı hazırlarken küçük oğlum yanıma geldi ne yaptığımı sordu. İşimi yaptığımı söylediğimde bana şu cevabı verdi "anne sen para kazanma benle oyun oynamanı istiyorum" O kadar etkilendim ki. Ve o günden sonra o uyanıkken, bırakın muhabbet için olmasını iş için bile bilgisayarı açmamaya çalışıyorum.
İnternet bizim hayatımızı kolaylaştırmalı o kadar. Görünen o ki bir çok aile için faciaya yakın olayların yaşanmasına sebep oluyor. Sizlerinde konu hakkında fikirlerinizi, önerileriniz duymak isterim.
Sevgiler
köşe yazarı nihal yeşiltaç orhan Yazar Hakkında:Nihal Yeşiltaç Oran. İstanbul'da yaşıyor ve çalışıyorum. Bir müzik yapım firmasının basın ve halkla ilişkilerini yürütüyorum. Mesam üyesiyim. Uzun yıllardır köşe yazarlığı yapıyorum. Hüzün Sarısı isminde bir yaşam blogum var. Evliyim iki evlada sahibim. Az uyuyup çok çalışanlardanım.


"İnternetin Bize Yaptıkları- İnternet Bağımlılığı!" için 45 yorum:

  1. Merhabalar,
    Baştan sona okudum ve noktasına kadar katılıyorum size.Ben de sizin gibi hemen cevap verenlerdenim ancak bu huyumdan ben bile nefret ediyorum.Bir süre sonra bağımlısı haline geliyor insan gerçekten. Facebook üzerinde yaşanan bu aşk meşk olaylarını da çok duyar olduk.Eğer bir erkek eşine sınır koyuyor ise kendisinin de kullanmaması gerek diye düşünüyorum çünkü erkeklere de neler neler yazılıyor inanamazsınız.Aynı zamanda çok beğendiğim bir Psikologu dinlerken'' Evli insanların Facebook kullanmasına karşıyım.'' cümlesini duymuştum.Sanırım haklı.Belki işimiz icabı kullanıyoruz ama gerçekten bazen karşılaşılan durumlar mide bulandırıyor.Yazınız beni son zamanlarda da aklıma koyduğum bir silkinme haline soktu diyebilirim.Bundan böyle biraz daha az muhatap olacağım sosyal medya ile :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için teşekkür ediyorum. Sosyal medya hesaplarını kullanmayı bilmeyenlerin olabildiğince uzak durması gerekiyor aslında. Ama bu hesaplar ticaret yapanlara destek, işini yapmak isteyenlere destek. Bu da atlanmamalı.
      Gerektiği gibi kullanılırsa bence tüm sorunlar yok olur. Tabi ben yine hayal kuruyorum, farkındayım:)
      Sevgiler

      Sil
    2. Bağımlılık deyince oradan konuya yorum yaptım :) Tabi dediğiniz konularda ve ötesinde muhteşem bir şey.Sorun mutlaka oluyor ama tölere edilebilir şeyler dert edilmemeli zaten :)
      Sevgiler benden :)

      Sil
    3. facebook üzerinden işiniz icabı hangi işi yapıyorsunuz merak ettim doğrusu...

      Sil
  2. Kesinlikle katılıyorum çok fazla vaktimi alıyor :)

    YanıtlaSil
  3. ben de tek kelimeyle katılıyorum. teknoloji bağımlılğı diye bir hastalık var artık , özellikle egen terapi merkezlerinde ana konulardan biri. bu nasıl birşey ve niye bağımlı oluyoruz acaba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam anlamı ile "bağımlılık" alt yapısı olmayan eğitimi zayıf insanlarda oluyor sanıyorum Gözlemlerle bu sonuca vardım. Bizlerin yaşadığı ise alışkanlık diye düşünüyorum yani kendi kararımızla denge kurabiliriz.

      Sil
  4. İnternet hayatımıza girdi maalesef. Ama herşeyin önüne geçmesine izin vermememiz gerek. Denge sağlamak zor olsa da önemli...Hele ki çocuklar nasıl da ilgi bekler...
    Tüm bunlara dikkat çeken güzel bir yazı olmuş.. Çok teşekkürler..
    Sevgiler..:)

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir yazı olmuş canım kalemine sağlık ♥
    Önce sevdiklerimize ve sosyal hayatımıza zaman ayırıp kalan vakitlerde internetteki sosyal hayata dönmeliyiz bence. Maalesef blogger olarak sosyal medyadan uzak kalamıyoruz ama dengeyi kurmak önemli...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Sosyal medya sosyal hayatın önüne geçmiş durumda, evet bizler için biraz daha fazla:)

      Sil
  6. Malesef internet bağımlılığı bir hastalık oldu.İnternete girmediğimiz gün yok :U
    Kaleminize sağlık :Y

    YanıtlaSil
  7. interneti sosyal medyayı yerinde kullanırsak çok faydalı çok zevkli bence çok da zevk alarak uğraşıyorum ama insanlar eksiklerini görmemişliklerini buradan sanal olarak kapatma peşine düşünce maalesef kötü olaylar da yaşanıyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sırf o konu ile ilgili post yazmak istiyorum aslında. Sen tevazu gösterdikçe karşındakinin kendini farklı göstermeye çalışması (tanıdıklarla ilgili) veya sosyal medya kullanıcılarının kalite(!) merakı ve düşkünlüğü hakkında:)

      Sil
  8. Güzel bir paylaşım olmuş, çevremde gördüğüm kadaruyla çocuklar ciddi anlamda tehlikede.

    YanıtlaSil
  9. Bu teknoloji/internet bağımlılığı çok başka bir durum. Hastalık derecesinde olanlar var. Yazdıklarınız çok doğru. Bazen serviste giderken çevredeki araçlara bakıyorum, herkesin elinde bir telefon bir şeyler inceliyor, müzik dinliyor ya da bir şeyler izliyor. İnternet yokken, akıllı telefonlar, tabletler yokken biz yaşamıyor muyduk acaba? Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bunu erkek kardeşimde yaşadım. Araba kullanırken her iki elinde de telefon. Biri ile konuşuyor biri ile mesaj yazıyor dizi ile direksiyonu kontrol ediyor. Gözümün önünde şaka gibi. Sorduğumda da kendine güvenmezse yapmayacağını söylüyor. Keşke o kadar basit olsa

      Sil
  10. ahhh bu sosyal medyaa..... kullanmasını bilene büyük nimet.. ama girdabına yakalandın mı fenaaa..... evi ocağı dağılan var . Allah kimseyi şaşırtmasın. herşeyin kontrollüsü abartılmamışı iyidir.

    YanıtlaSil
  11. Arada telefonu ve laptopu uzak tutuyorum kendimden, iyi oluyor, işe yarıyor :)

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık teknoloji ilerledikçe insanlar bir birlerinden uzaklaşıyormuş gibi geliyor bana eskiden bir tane siyah beyaz televizyon vardı ailece onu izlerdik filim hakkında yorumlar yapardık en azından birliktelik vardı şimdi ise hayat çok farkı ne dersiniz buda gelişmiş halimiz.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum.
      Az önce bizim evin hali şu; eşim tv izliyor ben post yazıyorum iki oğlumun elinde telefonları. Fazla abartıyoruz sanırım :(

      Sil
  13. Nihal Hanım ben daha çok zamanımı çok aldığı için şikayetçiyim. İnterneti, değiştirmedikleri veya değiştirmeye cesaret edemedikleri yaşantılarına kaçış yolu olarak kullananlar, zaten sabah televizyon programlarını da dolduruyorlar.
    Ama bir gerçek var, sosyal medya hepsi birlikte, sanal bir yaşantı yaratıyor. Blog yazılarını hazırlamak ve yayınlamak bile saatlerimizi alıyor.Hepsi bir araya geldiğinde, sanki kayıp saatler gibi.
    Ellerinize sağlık. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben blogumda veya köşe yazdığım platformlarda geçirdiğim zamanı kayıp olarak görmüyorum da, bazen çok gereksiz muhabbetler oluyor onların içinde olmak zamanımı alıyor. Ayıp olmasın diye kesip atamıyorum da. Nasıl olacak bilmiyorum.
      Çok teşekkür ediyorum, size de:)

      Sil
  14. Ne kadar haklı bir yazı. Bazen telefonu evde unutasım geliyor benim. Keşke yapabilsek. Bir gün telefonsuz ne yaparım bilemiyorum. Birinin araması için değil arayan işten de arar bulur ama sürekli telefonda bir şeyler bakıyorum. Çok büyük bağımlılık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir gün telefonumun şarjı olmadığı için evde bıraktım. İlk iki saat ciddi bir boşluk oldu ama sonra rahatlığını yaşadım. Arada yapsam hiç fena olmayacak aslında:)
      Sevgiler

      Sil
  15. Sanırım artık internetten uzak bir hayat mümkün değil.Bazen kendimi kaybediyorum zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum.
    Tabiki doğru ve bilinçli kullanımda çok güzel.Bunun yanında bilinçsizce kullananlarıda görüyoruz.
    Sanki biraz abartlılı yaşıyoruz.
    Bende eskiden internet yokken bu kadar teknolojiye bağlı değilken nasıl yaşanıyormuş diyenlerdenim..
    Sanırım herşeyi dozunda kullanmak gerekiyor.

    YanıtlaSil
  16. kafeye gittiğimizde bile menüden önce internet şifresini istiyoruz artık

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık ben de katılıyorum maalesef ucunu kaçırınca cok fena oluyor yaşamıştım arada bazı gunlerımızde ınterneti uzakta tutmakta fayda var :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle aksilik ki, buna tam karar veriyorum; ya bir mail geliyor ya çok önemli bir mesaj ve kalmak zorunda oluyorum internet başında. Bir kaç kez yaşadım:)

      Sil
  18. bence internet çok faydalı , öğretici ve geliştirici ama zamanını ayarlamak gerekli . ayıracağımız zamanı biz belirleyebilmeliyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Başarabilsek herşey bizim elimizde

      Sil
  19. Yine çok güzel bir başlık.
    Doğru kullanıldığı takdirde muhteşem bir şey ama yaşamın önüne geçmemeli.
    Geçtiğimiz ay kontrol için Dr. giderken genç bir anne cadde de (2 yaşların da) çocuğunu arabaların tarafında elinden tutmuş diğer eliyle telefonunundan yazışıyordu nasıl sinirlendiğimi anlatamam :( eşime bak şimdi çocuğa araba bisiklet çarpsa nasıl olduğunu bile anlamayacak dedim:( maalesef bu görüntü çok yaygın umarım zarar görmeden akıllanırlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:)
      Ben de aynı şeyleri diliyorum. Umarım acı bir tecrübe yaşamayız hiç birimiz

      Sil
  20. ne kadar doğru bende cevap verenlerdenim cevap verilmediğinde ki çoğu zaman boşta olduklarını bildiklerim çok sinirleniyorum. Bilgisayar başına geçip oğlumun sinirlendiğini dövdüm dövdüm dediğinde görünce artık uyanıkken açmıyorum vaktimi oyun oynayarak gezip tozarak geçiriyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yazıyı yazdıktan sonra artık cevap vermeyeyim dedim işim varken. Ama olmuyor insanları bekletmeyi hiç sevmiyorum, beklemeyi sevmediğimden beli de:)

      Sil
  21. aynen bazen fazla oluyoruz bence de

    YanıtlaSil
  22. Bahsettiğiniz videoyu bende izlemiştim gerçekten acınacak duruma geldik. Bu konuda bence kendi blog sayfamda bir kaç adet yazı yazmıştım. Benim her zaman dediğim bir şey vardır interneti doğru kullanabildiğimiz zaman faydasını görürüz ama bazı insanlar işi o kadar çok abartıyor ki sabahtan akşama kadar bilgisayar başındalar ve yaptıkları tek şey sosyal ağlarda kim ne yapmış kim ne yemiş onların peşindeler teknoloji ne kadar gelişse internet hayatımıza ne kadar girsede bence suç teknoloji ve internette değil tamamen kişinin kendisinde bitiyor yani kendi elimizde kendi gözümüzü çıkarıyoruz interneti gereği gibi kullanmayarak

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...