10 Aralık 2018 Pazartesi

Bloglar İçin Yorumların Önemi

10 Aralık 2018 Pazartesi
Bloglar İçin Yorumların Önemi
Merhaba Sosyal Medya Kafe Okurları🙋
Blog yorumları, başarılı bir blogun en önemli parçasıdır. Blog yorumlarının önemi, her zaman uzmanlar tarafından vurgulanıyor. Bana göre de Blog yazılarımız blogların kalbidir.Yorumlar ise blogları yaşatacak kalp damarı diyebilirim. O yüzden blogları blog yapan yorumlardır. Başarılı bir blog yazarı olmak istiyorsak blog yorumlarına da özen göstermeliyiz.

Kendi öz eleştirisini yapamayan, düşüncelere saygısı olmayan blog yazarları burada yazımı kapatabilir. Ya da kazana atıp kaynatanlar zaten hiç takip bile etmesin. Fitne, fesat çıkararak insanları birbirine düşürenlere de malzeme değildir. Onlar da kapatabilir!

Kendini geliştirmek isteyen, öz eleştirisini yapabilen, düşüncelere saygı duyan blog yazarları okumaya devam etsin lütfen... 


Bloglar Arası Yorumlaşma


Bu yazdıklarım sadece yazıları okumadan yoruma yorum yazan gruplar içindir.(Sen bana geldin, ben sana geleyim)

Bazı blog yazarları çeşitli gruplar açarak yorumlaşma etkinlikleri düzenliyor. Çok fazla kişi sayısı olan grupların yorumları,  bloglarda o kadar kendini belli ediyor ki bunu yazma ihtiyacı duydum. Bir blog yazısını okumak için açtığımda yazıyı okuduktan sonra yorumları da mutlaka okurum. Yorum yazdıysam mutlaka beni bilgilendir kutucuğuna da tik atarım. Ve en çok ziyaretlerimi samimi yorum yazan, blog yazarlarının profillerinden yaparım. Bu sayede farklı blogları ve blog yazarlarını keşfedebiliyorum.

Blog yazarlarının bu şekilde bir birbirlerine destek olmaya çalışmalarını anlıyorum. Fakat öyle yorumlar okuyorum ki yazı başka bir şey anlatıyor yorum başka bir şey.

Örnek 1;
Kozmetik ile ilgili bir yazıda blog yazarı memnun kalmadığını yazıyor.
Gelen yorum;
- Ruj deneyiminiz için teşekkürler. İlk fırsatta ben de alacağım.

Şimdi burada oturup on defa düşünmek gerekir. Yazının okunmadan yorum yazıldığı net belli.

Memnun kalınmayan bir ruj'u neden almak ister ki insan?

Örnek 2; 
Blog yazarı arkadaşımız en az 500 kelimelik bir yazı paylaşmış. Yazıda sebzeler, sağlık vs. Hakkında faydalı bilgiler veriyor.
Gelen yorum;
-Çok faydalı yazı

Bu yazıyı okuduğunuza emin misiniz?  Blog yazarı arkadaşımız emin değil. Samimiyetinizden şüphe duymaya başladı...

Blog yazarları sitem ediyor! Ben ona yoruma gidiyorum o bana gelmiyor! Oturun bir öz eleştirinizi yapın lütfen. Karşı taraf size neden geri dönüş yapsın? Yazısını okumadan sırf yorum almak için yazdığınız samimi olmayan yorum olabilir mi?

Yazılarıma okunmadan 50 yorum geleceğine, okunarak 5 yorum gelmesini tercih ederim. Blog yazılarına okunmadan yorum yazılması,  blog yazarına saygısızlıktır.

Yorum gruplarının bir diğer yorum yazma şekli;

Ellerinize sağlık, kaleminize sağlık, faydalı paylaşım olmuş, teşekkür ederim vb. Kısa kelimelerden oluşan cümleler. Konu ile alakası olmayan SPAM yorumlar. Çünkü nedeni basit! Yazı okunmadan yorum yazılmış! Okumadığınız bir yazı için kendi blog yazınızın okunmasını beklemek ne kadar doğru? Ve bloglarınıza yorum gelsin diye beklemek! Yorum gelmeyince de sitem etmek!

Oysa kendi bloglarımıza özen gösterdiğimiz kadar,  karşı tarafın blog yazısına ve yorumlarımıza özen göstersek inanıyorum ki doğal olarak kaliteli yorumlar gelmeye başlayacak. Hiç bu tarz gruplara bile gerek kalmadan.

Belki sizleri bu kısa cümleli yorumlar motive ediyor olabilir ama bloglarınız için hiç bir faydası olmadığını belirteyim. Yorumlar yazıyla bütünleşmeli ve birbirini tamamlamalı ki bloglara faydalı olsun. Bunlar boş zaman kaybı diyebilirim. Ne size ne de blog yazarı arkadaşımıza faydası olur.

İnstagram, Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda kısa cümleli yorumlar yapabilirsiniz. Hatta  emojilerle de iletişim kurabilirsiniz. Fakat Bloglar farklıdır. Farklı olmalı! Bloglarda yazılar için çok fazla emek veriliyor. Yazıları da tamamlayan okuyucuların yorumlarıdır. Blog yorumlarında çıkar ilişkisi olmamalı. Herkesin ilgi alanı farklı olduğu için blog yazarlarına baskı yapılmamalı.

Blog konularını kaleme alan bir blog yazarının film, dizi yazıları ilgisini çekmeyebilir. Şimdi film, dizi blogunuza bu yazar arkadaşımız gelmedi diye sizin ona gidip yorum yazmaması ne kadar doğru olur? Siz blog yazarlığı yaptığınız için o kişinin blog konuları direkt ilgi alanınızda değil mi? Bu yazarın sizin blogunuzu okumak gibi bir mecburiyeti yok ve olmamalı. Karşılıklı yorumlaşmalarda yapılan en büyük dayatmadır. Yeni blog yazarlarının modası diyelim!

Facebook'da bir bayan arkadaşımız yorumlaşma grubu kurmuş, ben de katılmıştım.(2014-2015) Belli süre sonra gördüm ki blog yazarları okumadan yorum yapıyor. Beni motive eden yorumların okunmadan yazıldığını görünce üzmeye başladı. Ve o gruptan uzaklaştım. Yazılarımın okunmadan yorum yazılmasını saygısızlık olarak görüyorum. Sırf yorum almak için yapmacık olmak, sahte ve çıkar ilişkileri kurmak benim kişiliğime ters. Bir daha da sırf yorumlaşma üzerine olan gruplara katılmadım. Bu deneyim ilk ve son oldu. Tabi bu grup sayesinde gerçekten okuyup, yorum yazan arkadaşlarım da oldu. Hâla birbirimizin yazılarını okumaya ve yorumlamaya devam ediyoruz.

Google Plus kapanacağı için Facebook'da "Blog Yazarları Ve Blog Okurları" adında grup açtım. Amacım blog yazarları ve blog okurlarını bir araya getirmek, ilgimizi çeken yazılara yorum yazmak, yazıları Facebook'da paylaşmak, grup içindeki paylaşımları beğendiğimiz de kendi arkadaşlarımızın da ilgisini çekmekti. Hatta ilgimi çeken, yorumladığım paylaşımların yorumlarına emoji ekleyerek arkadaşlarımın da görmesini sağlamaktı. Yoruma yorum gruplarına alışmış olan arkadaşlar bu grubu da bu şekilde düşünmüş olacak ki özelden sitemler başladı. Ben herkese gidiyorum herkes bana gelmiyor.  Böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değil. Herkes ilgisini çeken yazıyı okumalı, yorum yazmak istiyorsa yazmalı. Kimseye mahalle baskısı yapmaya hakkımız yok. Özellikle yazılarını okumadan yorum yazdığınız blog yazarlarını suçlamak yerine dönüp kendi öz eleştirinizi yapın lütfen...

Bu grubu Google Plus kapandığında daha aktif kullanacağım. Çünkü Google Plus sayesinde ben daha fazla blog yazarına ulaşabiliyordum. Kurduğum grupta benim için Google Plus'un yerini alacak. Yeni blog yazarlarını tanımış, ilgimi çeken yazılarını okumuş, yorumlamış olacağım. Yoruma yorum olarak düşünenler var ise gruptan çıkabilir. Çünkü böyle yapmacık, çıkar ilişkileri, samimi olmayan yorumları da beraberinde getiriyor. Yorumlarda gelinen nokta üzücü oluyor. Ciddi anlamda işin tadı, lezzeti kaçıyor...


Bloglara Nasıl Yorum Yapılmalı ? Blog Yazarlarına Nasıl Faydalı Olunur?


Blog yazılarına nasıl yorum yapılması gerektiğini yazmamı rica eden blog yazarı arkadaşlarımız oldu. Nasıl bloglara daha faydalı olabiliriz?  Sevgili Safiye Hanım'ın da daha önce yazmış olduğu Yasak Savar Yorumlar yazısında sevgili adaşım Sibel Hanım'da yorumlarında bazı ipuçları vermiş ama yazdıkları tam olarak anlaşılmamıştı. Şimdi gelen ricalar üzerine bunları anlatayım;

Öncelikle yazıyı okumanız blog yazarına verdiğiniz değerdir ve saygıdır. İlgi alanınızda değilse zaten zorla okumanız mümkün değildir. Okuduysanız ilgi alanınızdadır. Dolayısıyla yorumlar da doğal olarak kaliteli bir şekilde gelmeli...

Adaşım Sibel Hanım'ın değindiği nokta;  blog yazılarımızın yorumlarında SEO uygulayarak Google sıralamasında yükselmesini sağlamamız mümkün.

Örnek;
Yemek tarifi olsun. "Ispanak Yemeği Tarifi" başlıklı bir yazı ilgimizi çekmiş, okumuşsak ona uygun tamamlayıcı, samimi yorumlar yapmamız blog yazarı arkadaşımıza faydalı olur.
Yorumlarda ıspanak, ıspanak yemeği, ıspanak yemeği tarifi, pirinçli ıspanak yemeği, bulgurlu ıspanak yemeği vb. Kelimeleri yorum cümlelerimizde geçirmemiz Google botlarının ilgisini çeker. Ya da o tarif hakkında bildiğimiz püf noktaları, ipuçlarını yorumlarımızda yazabiliriz.

"Ispanak yemeği çok lezzetli görünüyor. Ellerinize sağlık"  vb. cümlelerimiz blog yazarına faydalı olur.

Google botları, konuyla ilgili yorumlar olduğunu daha net anlar ve blog yazarı arkadaşımızın yazısının sıralaması değişir. Fakat sadece "Ellerine Sağlık" yazmamızın blog yazarına hiç bir faydası olmadığı gibi zararı da vardır. Google botları bunun yazıyla alakası olmadığını düşünür ve spam yorum olarak görür. Google botları kullanıcılar için faydalı cümleleri Google arama açıklamasında gösterir. Unutmamanız gereken Google, kullanıcı deneyimine çok önem veriyor. Bloglarımızı gezen her okur Google gözünde bir kullanıcıdır.


Adsız (Anonim) Yorum Sorunsalı


11 yıldır blog dünyasındayım. Bu süre zarfında  bloglarıma binlerce Adsız yorum gelmiştir. Blogger platformunu kullanıyorsak Adsız(Anonim) yorumlara alışmalıyız. Bu tip yorumlara uzaylı görmüş gibi bakmak yerine mutlu olmalıyız. Nasıl mutlu olacağız? Saçmalayın Sibel Hanım dediğinizi duyar gibiyim.😊

Öncelikle blog yazarlığı yapıyorsanız herkese saygı duymayı öğrenin. Siz karşı tarafa saygı duyarsanız, karşı tarafta size saygı duyacaktır. Bunu şöyle açıklamak istiyorum;

Örnek;
Farklı bloglara yorum yazdığımda benim adım Sosyal Medya Kafe olarak görünüyor. Ama adım soyadım  Sibel Ordueri. Eğer bu blogda hakkımızda sayfamızı yazmasaydım, yorum yazdığım blog sahipleri benim gerçek adımı veya soyadımı bilmeleri mümkün mü? Evet Sibel Ordueri olarak Sosyal Medya Kafe'yi yorumlarımda temsil ediyorum. Ama yorum yazdığım Sosyal Medya Kafe benim adım değil. Blogumuzun adı. Buna benzer milyonlarca blog adı ile yorum yazan, blog yazarı var. Bazılarının bir hakkımda sayfası bile yok...

Ya da şöyle de düşünebiliriz. Blog dünyasında Anonim yazan blog yazarı arkadaşlarımız var. Onlara blog yazamazsın hakkın yok demek ne kadar doğru olur? İnternette herkes adı soyadıyla yorum yazmak istemeyebilir. Bu şekilde hiç kimseye mahalle baskısı, dayatma yapmaya hakkımız yok.

Adsız(Anonim) yorumlara yazılarımızda veya sağda solda hakaret etmek gerçek okuyucularınızı blogunuzdan soğutmaktır. Çünkü blog yazarları dışında gerçek okuyucularımız ta kendileridir. Sosyal Medya Kafe'de her zaman vurguluyorum. İster Adsız ister adınızla özgürce yorum yazabilirsiniz. Dürüstçe söylemem gerekirse Adsız gelen bir yoruma daha çok seviniyor ve mutlu oluyorum.

Çünkü biliyorum ki çeşitli arama motorlarından veya sosyal ağlardan takip ederek bizim blogumuza yolu düşmüştür. Ve gerçek okuyucularımızdır. Bu konuda benim gibi düşünen Adsız yorumlara son derece nazik davranan, olumlu/olumsuz tüm yorumları yayımlayan Nihal ablamın yazısını en belirgin örnek gösterebilirim;

Arama motorlarında iyi bir sıralaması olan Hüzün Sarısı blogun Hızlı Saç Uzatan Şampuan yazısının yorumlarına mutlaka bakmanızı rica ediyorum. 217 yorum var. Yarısı kendi cevabı diye düşünsek yaklaşık 108 yorum yapılmış. 108 yorumun yarısından çoğu Adsız olarak yazılmış.

Eğer Nihal ablam blogunda  Adsız yorumlara hakaret, istemediğini veya insan yerine koymayan cümleler kullanarak saygısızlık yapmış olsaydı bu yorumların gelmesi mümkün olabilir miydi?  Hakaret eden cümleler kurması Adsız(Anonim ) yorum yazan okurlarımızı kızdırıp, küstürüp kendine düşman bir yorumcu yapabilirdi. Nihal ablamın okuyucularına karşı saygısı ve samimi bir şekilde iletişimini sürdürmüş olmasından dolayı başarıların en büyüğünü hak ediyor. Kendisini tebrik ediyor. Başarılarının devamını diliyorum.

Adsız(Anonim) olarak yorumlarda saldırı veya olumsuz yorumlar geliyorsa blogunuzu tarayın mutlaka Adsız yorumlara karşı yazdığınız olumsuz bir cümleniz vardır.

Güncelleme Saat 16:35 : Yazımı yayına aldıktan sonra Nihal ablamdan 2. Bir yazı örneği daha geldi. Bu yazısını kaçırmışım. Oysa geçirdiği ameliyatı biliyordum. Özelden konuşuyorduk. Şimdi yazısını gönderince nasıl mutlu oldum, nasıl duygulandım anlatamam. İşte bu dedim! Bir blog yazarı böyle olmalı. Herkese örneksin, muhteşemsin, alkışların en büyüğünü hak ediyorsun.👏👏👏

Arama motorlarına ön sayfalarda olan Halluks Valgus Ameliyatım başlığı altında yine 187 yorum var. Çoğu Adsız olarak yazılmış. Ve Nihal ablam hiç üşenmeden her biriyle özel olarak ilgilenmiş, yorumlarına cevap vermiş. Sizce de Nihal ablam en güzel övgüleri hak etmiyor mu?  Ne dersiniz ?

Nihal ablamın yazılarını incelediyseniz şimdi Adsız yorumlar geldiğinde neden mutlu olmanız gerektiğini de anladığınızı düşünüyorum.😊

11 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Adsız olarak hiç hakaret eden, saldıran yorum almadım. Ama blog yazarlığımın 10. Yılında Psikolojik Danışman olduğunu öne süren, aynı zamanda blog yazarı bir hemcinsimden tüm sosyal ağlardan saldırı yorumları atıldı. Facebook özel mesaj, Google  Plus paylaşımlarım, Twitter, Blog yorumları ve yetmemiş aynı yere 2-3 kez kopyalamış yapıştırmış. 😊 Nasıl bir öfkeyse artık.😊 Aynı anda aynı yorumu kopyalayıp/yapıştırarak siber zorbalık diyebileceğimiz, saldırgan bir üslupla. Neden mi ? Düşüncelerime saygı duymaması! Özgürce yorum ve yazı yazmama saygısı olmadığından...

Uzman Psikolojik Danışman Y.Ç. 'den ilk saldırı yorumları aldığım için kendisini tebrik ederim.😊👏👏👏  Spam klasöründe hatıra olarak saklıyorum.😊 Uzaylı görmek işte böyle bir şey!

İsimlere takılmadan saygı çerçevesinde olumlu/olumsuz yazılmış tüm yorumları yayımlıyorum.

Bana pek çok blog yazarından olumsuz veya hakaret içeren adsız yorumları nasıl öğreneceğimiz konusunda sorular geliyor. Adsız yorumların sahibini bilmek ya da öğrenmek mümkün değil. Adsız yorumlar gelebilir bu çok doğal. Binlerce kişi Adsız olarak yorum yazmayı tercih ediyor. Adsız yorumlar için paranoyak olmaya gerek yok. Herkesin düşüncesine, tercihlerine saygı duyulması gerektiğini unutmayalım. Önemli olan isimler değildir. Önemli olan yorumların üslubu ve yazan kişinin samimiyetidir. Adsız (Anonim) olarak yazsa da karşınızda insan var. (Robot, uzaylı değil) Bunu asla aklınızdan çıkarmayın. Okurlarınızı kendinizden soğutmayın.

Yorumlara Cevap Vermeme Sorunsalı


Blog yazarlığında ilginç bir o kadar da üzerinde tartışılması gereken konulardan biri de yorumlara cevap vermemek. Hem yorumlar gelsin diye çeşitli gruplar kuruluyor hem de yorum geldiğinde yorumlara cevap verilmiyor. Size de okuduğunuzda tuhaf gelmiyor mu? Bana bu şekildeki blog yazarları kusura bakmasınlar ama samimi gelmiyor. Ben samimiyeti canımlı, cicimli cümlelerde aramıyorum. Benim için blog yazarının samimiyeti blog yazılarına gösterdiği özen ve gelen yorumlarla, okurlarıyla etkileşim/iletişim halinde olduğudur. Çok blog okuyor ve geziyorum. Okuduğum bir yazıya da mutlaka yorum yazarım. Defalarca yorum yazdığım bir blog yazarı bana cevap vermemişse o blogu takip etmeyi, yazılarını okumayı, yorumlamayı bırakıyorum. Sosyal ağlarda gördüğüm, ilgimi çeken blog yazılarını da okuyor, yorumluyorum. Firefox tarayıcımda çok sevdiğim yazılarını okumaktan keyif aldığım blog yazarlarını da tarayıcıma kayıt ettim. 9-10 blog yazarı favorim. Bu sayı bazen 20'lere de çıksa yukarıdaki sebeplerden dolayı favorilerimden düşüyor.

Hepimizin tüm dünyası elbette blog değil. Benim de bir ailem ve 2 çocuğum var. Dolayısıyla önceliklerim ailem, evim, arkadaşlarım, dostlarım. Elimden geldiği kadar yorumlara cevap veriyorum. Ama bazı durumlar olabiliyor. Yazımın tüm yorumlarını cevaplamış olduktan 2-3 ay sonra yeni yorum geldiğinde yayına alınca unutup arada kaynayan yorumlar. Yorum yazmış ama benim cevap yazmadığım okurlarımız var ise kendilerinden özür dilerim. Geçte olsa gördüğümde cevap yazmaya çalışıyorum. Yaz tatillerinde 3 ay kadar blog dünyasından uzak kaldığımda ise ne yazı paylaşıyorum ne de yorumları cevaplayabiliyorum. Kaldığım veya gezdiğim yerlerde PC interneti olmuyor. Mobilden de blog yazan, yorum yapan biri değilim.

Bu yazımı yazmaya başladıktan 3 gün sonra benzer düşüncelerde olan Mustafa Sönmez'in Blogger Ve Cevapsız Yorumlar: Yorum Fantezileri yazısına Google Plus paylaşımlarında denk geldim. Son günlerde olan düşüncelerime yakın olduğu için linkini tıkladım, okudum ve yorum yazdım.

Mustafa'nın da yazısında bahsettiği gibi saadet zincirleri ve bu saadet zincirleri ile kendini bir yerlerde sanan, burnu iki karış havada gezen, yüksek zirveleri mesken tutmuş blog yazarları. Önce ben merkezi sisteminizi değiştirmediğiniz sürece de başarılı bir blog yazarı olmanız mümkün değil. Gelen yorumlardan sonra 3-4 yazı paylaşıp yorumlara cevap vermeyen blog yazarlarını da samimi bulmuyorum.

İsteyen üzerine alınır, isteyen öz eleştirisini yapar, isteyen benim düşüncelerime saygı gösterir, isteyen saygı göstermez, isteyen de yazdıklarımdan kendine ders çıkarır kendini geliştirir. Seçim sizin!😊 Ben dürüstçe tüm duyduklarımı, gördüklerimi, tecrübelerim doğrultusunda da gerçekleri yazmak durumundayım. Acı ama gerçekler bunlar.👀

Blog yorumları ile ilgili sevgili Aytül  arkadaşımdan da bir yazı geldi. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.💖
Son Sözler;  Çeşitli saadet zincirlerinde bulunmadığım için Sosyal Medya Kafe'ye gelen yorumlardan da okuyucularımızdan da memnunum. Blog yazarı arkadaşlarıma değer verip yazılarını okuyup, yorumladığım için geri dönüşlerde aynı samimiyetle oluyor. Ara sıra okumadan yorum yazanlar da var elbet ama benden geri dönüş almaları mümkün değil. Yazdıklarıma ve bana saygı duymayan bir yazarı ben neden okumak isteyim?  Bazı blog yazarı arkadaşlarımı da özelden  uyarıyorum. Yaptığı yorumun alakasız olduğu bildiriyorum. Karşılıklı anlaşıp, yorumunu siliyorum.

Tüm yazdıklarıma rağmen herkes istediği şekilde yorum yazmakta özgürdür. Herkesin samimiyeti kendi kişiliğidir. Bu konu tartışmaya açıktır. İster Anonim ister adınızla saygı çerçevesinde konuyu değerlendirip, daha iyi bir  blog yazarı ve blog yorumcusu olma konusunda kendimizi geliştirebiliriz. Bu yazım toplam 2212 kelimeden oluşuyor ve yazıp bitirmek günlerimi aldı. Yazıyı okumadan yorum yapanlar uzak durabilir, isteyen takipten de çıkabilir. Özgürsünüz! 🙈🙉🙊 Bu üç maymunu oynayamıyorum özür dilerim.

Blog yorumlarının önemini anlayan herkese sevgiler.💕

Sibel Ordueri

"Blog Yorumlarının Önemi" makalemi beğendiyseniz, aşağıdaki sosyal ağ butonları sayesinde paylaşabilirsiniz.
💕⃕


"Bloglar İçin Yorumların Önemi" için 82 yorum:

  1. Merhabalar.
    Bloglar için yorumların ne demek olduğunu bilen ve idrak eden biri olarak ana başlıklar halinde paylaştığınız yazınızı okudum ve inceledim. Aslında bazı yazıları sadece öyle üstünkörü okumak bile yetmiyor. Linkler vererek yardımcı olmaya çalıştığınız diğer yazı ya da kaynaklara bile erinmeden gitmek gerekiyor. Mesela Google Plus'un kapanacağını duymuştum ama, tam emin olamamıştım. Yazınız içinde verdiğiniz linkte tıklayarak Google Plus ile ilgili paylaştığınız kapatma yazısını okudum ve Google Plus'un artık kapanacağından emin oldum. Google Plus ile ilgili sorunlarımı tekrar buraya taşımak istemiyorum, zaten ilgili paylaşıma kapanmasını neden istediğimi belirten bir yorum yazdım.

    Yazıların okunmadan nasıl yorum yazıldığını anlamak, o kadar zor bir şey değil zaten, siz de okunmadan yazılan yorumlarla ilgili çok güzel örnekler vermişsiniz. Takip ettiğin blog sayfasının her paylaştığı yazıyı okumak ve yorum yazmak zorunda değilsin zaten, neden kendini okumuş gibi göstererek alakasız yorumlar yazıyorsun ki?.. Takibimde olan bir çok Blogger arkadaşım var. Paylaştıkları yeni yazılardan haberim oluyor, şöyle bir bakıyor ve inceliyorum, eğer ilgimi çeken bir yazı ise okuyup, yorum yazıyorum. Yoksa, o paylaşımı ne okuyor, ne de yorum yazıyorum.

    Adsız yorumlar ben de alıyorum ve hiç kendime dert etmiyorum. Ancak adsız yorum yapanlar için söylüyorum. Yorumun bittiği son cümlenin altına en azından adını soyadını yazsan, blog sayfama ve yorum yazdığın paylaşıma nasıl ve ne şekilde ulaştığını açıklasan ne olur sanki? Ama maalesef yapmıyorlar. Blogger'de hiç hakaret içeren yorum almadım. Ancak Blogcu.com'da iken çok ağır hakaretler içeren bir yorum almıştım.

    Yorumlara kapalı olan blog sayfaları da var. Şu anda benim takip ettiğim arkadaşlarımdan ikisi bloglarını yorum yapmaya kapattılar. Hele birisi şiir yazar ve paylaşır, şiirleri de çok güzeldir. Okuyorum, ama yorum yazamadığım için, okuduğum şiir hiç keyif vermiyor bana. Şimdi sizin şu paylaştığınız yazınız yorumlara kapalı olmuş olsaydı, emin olun ben hiç keyif alamazdım. Bırakın da okuyucunuz yorumunu yazarak tatmin olsun, içini boşaltsın, öyle değil mi?..

    Bir de yine yazınızda da değindiğiniz gibi, yazılan yorumlara cevap yazmayan Bloggerler var. Bana göre de yazılan yoruma cevap yazmama olayı büyük bir eksiklik. Hatta Blogger'in bu konuda Bloggerlere yardımcı olması gereken eksik bir yanı var. Yapılan yoruma cevap yazıldığında bu durumu bize bildirmesi, bizi uyarması gerekir. Şimdi ben nasıl yapıyorum. Ziyaret ettiğim ve yorum yazdığım sayfaya tekrar gidiyorum ve acaba yorumuma cevab-i bir yorum yazılmış mı diye takip ediyorum. Cevap verenler de çok, vermeyenler de çok.

    Bu konuda daha yazılacak daha çok şeyler var ama, fazla baş ağrıtmak, hatta sürç-ü lisan hatasına düşmemek için, artık burada yoruma son veriyorum. Güzel bir paylaşım olmuş. En azından ben de bu konuda içimi dökmüş oldum. Bana bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. Selam ve dualarımla birlikte en Güzele emanet olun efendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey,
      Yazıları üstün körü okumak bazen gerçekten faydalı linkleri ve yazının bütününde anlatılmak isteneni kaçırmamıza neden olabiliyor.
      Kendini okumuş gibi göstermeleri tamamen kendilerine yorum yaptırma derdi. Çok samimiyetsiz geliyor. Blog yazarı arkadaşımıza saygı gösterip yazısını okumadan yorum yaptı diye hemen karşı tarafta ona yoruma gelecek sanıyor bazı blog yazarları. Ama bu yorumlar çok belli oluyor. İlgi alanımızda olmayan bir yazıyı okuma zorunluluğu olmamalı. Herkes kendi ilgi duyduğu yazı okumalı, yorum yazmak istiyorsa yazmalı.

      Recep Bey, yorumlara kapatanları ben de merak ediyorum doğrusu güzel bir yere de siz parmak basmış oldunuz. Acaba yazı yazmaya vakit buldukları ama yorumlara cevap veremeyecekleri için mi yoruma kapatıyorlar ? Veya yukarıda yazdığım samimi olmayan yorumlar da canları sıkmış olabilir. Yani yazıları okunmadan yorum yapanlar. Öyle yorumlar geleceğine hiç gelmesin deyip, kapatmış da olabilirler. Sadece düşünüp, sorguladığım da kendimce verdiğim cevaplar. Yoruma kapatanların neden kapattığını gerçekten kendilerinden dinlemek isterim.

      Yorumlara cevap vermeyenler de maalesef çoğunlukta. Bende yukarıda yazdığım gibi cevap verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Belki hemen cevap yazmaya vakit olmayabilir. Ama er geç verilmesi gerekir diye düşünüyorum. Yorumlara cevap vermeden yeni yazılar yazılıp, yayımlandığında o blog yazarı ben de tüm samimiyetini kaybediyor. Blogundaki yazıları okumumaktan vazgeçiyorum.

      Estağfurullah, baş ağrıtmadınız hatta yorumunuzla birlikte farklı bir konuya değinmiş oldunuz. Benim yazımda olmayan blogların yorumlara kapatması. Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim. İstediğiniz gibi içinizi dökebilirsiniz. Tüm güzellikler sizinle de olsun Recep Bey.

      Sil
    2. Bilmukabele teşekkür ederim.

      Sil
    3. @Unknown
      Bu yorum sahibi Recep Bey mi? Dışarıdan bir okurumuz mu ? anlayamadım. Beni aydınlatırsanız sevinirim. Yorumlara cevap olarak gelmiş ama isimsiz olunca ikilemde kaldım.

      Sil
    4. Merhabalar.
      Evet, yukarıdaki Bilinmeyen yorum sahibi benim. Dışarıdan torunumun bilgisayarı ile girmiştim. Hesabımı seçtim ama, torunun hesabı da aktif olunca, yorumun göndereni bilinmeyen olarak tanımlanmış. Kusuruma bakmayın. tekrar teşekkürlerimi sunarım.

      Sil
    5. Merhaba Recep Bey,
      Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Önemli değil.
      Hayırlı geceler diliyorum.

      Sil
  2. Bloglar için yorumların önemini senin uyarılarına anladım.
    Örnek verdiğin Hızlı Saç Uzatan Şampuan yazım, benim ilk yıllarımda yazdıklarımdan. Baktığın zaman yeterli bile görmüyorum ama dediğin gibi Google'da önlerde görünmesi ve aldığı yorumlar çok iyi. Adsız yorumlar evet çok fazla o yazıda, hatta bir yazım daha var benzer. O da çok fazla yorum aldı ve gelen mail sayısını hatırlamıyorum. Bazen cevap yazmayı atlıyorum, belki hala cevapsız kalan yorum var birçok yazımda. İnşallah onları da tamamlayacağım.
    Bu bilgiler için çok teşekkür ediyorum, blog yazarları adına.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nihal ablam :)
      Bloglara ne kadar önem verdiğini bilen biri olarak, yorumlarda da gereken hassasiyeti gösterdiğine inanıyorum. Diğer Adsız olarak fazla yorum aldığın yazını da bana özelden gönderebilirsen onu da eklemek isterim yazıma.:) Adsız yorumlardan şikayetçi olmadığını hatta mutlu olduğunu düşünüyorum. Kolay kolay bloglar, blog yazarları dışında okurlarından yorum almayı başaramıyor. Seni bu konuda ne kadar övsem azdır. Birbirimizin hatalarını düzeltmekten ben kendi adıma mutlu oluyorum. Güzel yorumun için ben teşekkür ederim.
      Sevgiler.

      Sil
    2. Kesinlikle adsız yorumlar beni rahatsız etmiyor. Kötü olanları bile yayınlıyorum. Eleştiri geliştirir bunu biliyorum. Sadece geçen olduğu gibi reklam amaçlı veya böbreğinizi satın alıyoruz gibi saçma sapan yorumları yayınlamam.

      Sil
    3. Aynı düşüncedeyiz ablam. Bence de olumsuz eleştiri bizi geliştirir. Bunlara kulaklarımızı ve gözlerimizi kapatırsak gelişmemiz mümkün olmaz. Başarılı bir blog yazarı olmamızda mümkün olmaz.
      Böbrek satın alma yorumları bundan 6 yıl önce de vardı. Hala geliyor olması üzücü. Bana da benzer gelmişti. Korkutucu geliyor. Ben de yayımlamıyorum o tarz yorumları.
      Sevgiler.

      Sil
  3. Uzun bir yazı olmuş.Öncelikle Facebook pek kullanmasamda grubunuzu yeni duydum, katılmak isterim.YOrumlarla ilgili geniş kapsamlı bir yazı, hepsine katılıyorum.Yorum; blog yazarını en mutlu eden, motive eden ,yeni yazılara yol veren bir olay.Genelde okuduğum her yazıya yorum bırakırım.Bırakmadığım da olur , fikrim yoktur, canım istemez, ama bu nadir olur,o yazıya bırakmazsam başka bir yazısına mutlaka yazarım.Bloglar yorumlarla güzelleşiyor.Her konusuna değindiğiniz bu yorum paylaşımı ,özellikle yeni başlayanlar için iyi olmuş.Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mehtap Hanımcım :)
      Bloglar için yorumlar önemli olduğu için ve hazır yorum konusunu yazmaya başlayınca genel sorunları da yazmamla birlikte farkında olmadan yazım uzun oldu. Sonradan kendim de taslakta kontrol edince uzunluğunu gördüm ve merak edip kelime sayısına baktım. Normalde bakmam.:)
      Google Plus'un kapanacağını öğrenince Facebook grubumuzu açtım. Daha çok yeni. Blog yorumları samimi şekilde okunarak geliyorsa motive edici ve mutluluk veriyor. Ama okunmadan gelen yorumlar üzücü oluyor. Ben de okuduğum bir yazıya mutlaka yorum yazarım. Güzel yorumunuzla destek olduğunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  4. İlk bölümde kalin harflerle yazdığın yer benim geçen hafta yazdığım yazıya alınıp beni "kazana" atan birini tarif ediyor. Öz eleştiri yerine saldırıp, konuyu bir devleteselesi yapmıştı. Yani herkes o ve benzerlerinin kölesi olacak, hep pof poflayacakalar. Bir de benim umurunda bile değil o kişi, benim Dünyam da yerin ne kadar olabilir ki! Sanki cocukluk arkadaşım.

    Diğeri de riyakar "canım, kızım, evladım" şeklindeki yorumlar. Oysaki hepsi birbirini yiyor arkalarından her türlü laf, yorumlara ise yağlı sözler yapıştırıyorlar.

    Yorum konusunda Anonimi ben pek sevmiyorum çünkü Anonim yorumlarda hep bana saydırıyorlar :)

    Dediğin doğru, sevdiğimiz bir blog var diyelim ki bloğun adı "A" olsun ve takipteyiz, ama "A" bloğunun yazarı bizim blogumuzda yazılan her yazıya ilgi duymayabilir. Olmaz ki ilgi duyacak ve takip edeceksin, sen kimsin de beni takip etmiyorsun bak benim 60 ışık yılı mesafedeki CUCUMBER56ALFA3 gezegeninden okurlarım var. Ben evrenin her köşesine astim. Tavirlari da başka bir şey...

    Yorumlara cevap vermemek tuhaf bir şey. Her yere ilgili ilgisiz her bloğa yorum yazmaya vakit bulup, sonra yorumlara cevap vermeyenler ve "ekmek çarpsın ki vaktim yok" diyenleri blog çarpsın hahahahdkflqsbxmsl

    Ben de yer imlerinden takip ediyorum. Ama arada gerçekten unuttuklarim oluyor.

    Bir de Facebook ve WhatsApp gruplarındaki tartışmaları buraya taşıyorlar gidin mahalle kavganınızı orada yapın... Bir de zorla sizi taraf olmaya iterler. Genelde hep haklı bulduğum insancıkların haksız olduklarını gördüm.

    Ama bak şimdi bu yazıda katılmadığım bir nokta var: 60 ışık yılı mesafeceki CUCUMBER56ALFA3 yıldız sistemindeki CCR3 gezegeninden okurları olan namı galaksiler arası olan blogger'larla biz bir degiliz. Onlar yorumlara cevap vermezler ki! Hatta bizi kazana koyup pişirirler yamyamlıkları var... Umarım blogları istila ettiler dünyayı da istila etmezler. Hahahhaahfqpeixnslflrgjs

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mustafa :)
      Seni yazdıklarında çok haklı gördüğüm için yorum yazdım. Ben yorum yazdığımda bahsettiğin kişinin yorumu yoktu. Sonradan senin Mail atmanla görmüş oldum. Sen o kazana düşen ilk kişi değilsin. Bir çok insan düşüyor maalesef.

      Arkasından dünyanın lafını saydırıp da blog yorumlarında canımlı, cicimli yorumlar ne kadar da sahte değil mi Mustafa :) Bunları işte duyarak, görerek tecrübe ediyoruz.

      Sana Anonim yorumlar gelmesi normal Mustafa :) Ben de bazı yazılarını +18 diyebileceğimiz içeriklerini çok cesaretli buluyorum. Bazılarını okumuşluğum da var. Ama yorum yazmadım. Cesaretim yok o kadar sanırım. :) Bu tip yazılarına büyük ihtimal saydıranlar çoktur. Ben saygı duyuyorum. Çünkü kişisel blog olarak istediğini yazmakta özgürsün. Herkes de özgür olmalı.

      "A" blog örneğine sen çok güzel örneksin benim için. Senin her yazını okumasam da ilgimi çekenleri okuyor, yorumluyorum. Her yazını okumak ya da yorum yazmak mecburiyetim yok. Senin de Sosyal Medya Kafe'nin her yazısını okumak ve yorumlamak mecburiyetin yok. Bunu bir anlatabilsek blog yazarlarına daha kaliteli olacak blog dünyası.

      Yorumlara cevap yazmayanlar, kendilerini bir yerlerde sananlar da maalesef.:( Blog çarpsın :)) çok iyiydi :)

      Aynen yazdığın gibi tam bir mahalle ağzı ile kavga şekli. Her yerde bağıranlar genellikle haklı olduğunu düşünmemizin tam tersi haksız taraf oluyor. Her yerde bağırarak haklı tarafı bastırma çalışmaları, haddi bildirme, gövde gösterisi hatta klavye kahramanlığı. Ben de haksız olduklarını sessizce dışardan yaptıkları yorumlar ve yazıları sayesinde anladım. Tabii bir de kendime yapılanlardan sonra...

      60 Işık yılı mesafede olanlar orda kalsınlar :) Kazana koydukları insanlar için üzülüyorum. Maalesef elimden de bir şey gelmiyor. Zamanla herkes kendisi yaşarak tecrübe ediyor. İnşallah Dünyayı istila etmezler :)

      Değerli yorumun için teşekkür ederim. Sende tecrübelerin doğrultusunda bu yapmacık ve sahte ilişkilere parmak basmış oldun.

      Sil
    2. Yamyam kazanında yahni olarak şiştiğini su ısınınca anladım ve kazanı devirip kaçtım :) Hababam Sınıfı'ndaki yahni sahnesi aklıma geldi de :) Şunu öğrendim ki ortalığı ayağa kaldırıp haklı olduklarını sanıyor çoğu. Ama yamyam kazanını devirdiler biraz da ot yesinler, insan eti yerine sagdkwüpzndhı

      Sil
    3. O kazanı devirip kaçmak, doğruyu görmek de bir insanlık erdemi. İnsan olarak hatalarımız olabilir. Bunu devam ettirmek de bizim elimizde, ettirmemekte bizim elimizde. Evet, Hababam Sınıfı'ndaki yahni sahnesi çok benzer :)

      Sil
  5. Blog yazmak samimi bor uğraştır,emek gerektirir ve bunun karşılığı samimi yorumlardır özelden yazılan yine samimi bir maildir bana göre.
    Insan ne iş yapıyorsa yapsin ister küçük ister büyük olsun iki samimi söz bir takdir veya devam etmesi için motive edici sözlere ihtiyaç duyar çünkü basit gelebilir ama biz bi gelir elde ettiğimiz için blog yazmıyoruz bunu sevdiğimiz için yapıyoruz ve sen de bilirsin ki bazen bir yayını hazırlamak bir haftasını bile alır insanın o yüzden bir hafta boyunca veya bor kac saat boyunca hazırlanmış yayına bir satır yazıp gitme be arkadaş,derim😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sevgicim hoş geldin :)
      Aynen bir gelir elde etmek gibi bir amacımız yok. Blog yazarlığı severek yaptığımız bir hobi. Severek yapmasaydık uykumuzdan ve kendi zamanımızdan fedakarlık yapmazdık. Blog yazıyorsak yazdığımız yazının okunmasını beklemek en doğal hakkımız. Yazılar okunmadan gelen canımlı, cicimli cümleler çok samimiyetsiz ve yapmacık. Sırf kendi bloguna yorum yazdırmak için dayatma gibi geliyor bana. Bu tip okumadan yorum yazanlara ve blogunda yorumlarıma cevap yazmayanlara geri dönüş yapmıyorum.
      Bazıları da var ki haha, hihi, ceee yazıp gidiyor. Onları artık ne yayımlıyorum ne de bloglarını takip ediyorum. Samimi gelmiyor çünkü. İnşallah yazımla birlikte herkes öz eleştirisini yapar da bloglarda daha kaliteli yorumları okuruz. :)

      Sil
  6. Seni çok iyi anladım,hatta benimde bazı eleştirilerim iç dökmem var.Yazında katılmadığım ön yargılı hemen kesin bir hükümde bulunulmaması gereken bir yer var oda özetle; '' faydalı bilgiler vermiş anlatmış da anlatmış,mesela sadece teşekkürler diyorlar güzel faydalı bilgi deyip geçiyorlar.Okumuş ve yapacak kendinden katacak bir şey bulamamış olabilir,bende arada öyle yapabiliyorum yani illa evet o limonu bende şöyle şöyle yapıyorum yiyorum vs diye yorumu uzatmak adına bir çabam olmuyor.Ve genelde faydalı bilgileri yazıları da çok iyi okurum! Okuduğuma dair onun güzel faydalı bilgi yazısına teşekkür etmek,bazen kendi bilgilerimide eklemek vardır pekâla.Burada esneklik olmalı,anlayış olmalı diye düşünüyorum.

    Diğer dediğine bende rast geldim okumayıp kötülediğim şeye evet bende alıcam edicem diyen yorumlara :)) işte bu sonuna kadar can sıkıcı bir durum! saygısızlık bu bence. Okumadığı her halinden belli, halbuki destanlar yazılmamış altı üstü bir kozmetik yazısı ve şevkle okunabilecek en minimum düzeyde yazılır genelde maddelenerek. Adsız yorumlar önceden gelirdi artık pek gelmiyor herkesin google hesabı var galiba:D Küfür hakaret olmadığı sürece bende yayınlarım cevap veririm. Hele o cevap vermeyenler yok mu kendini bir şey sananlar,yazdığı yazıya değer verdiği kadar okuyucusuna bir hiç gibi davrananlar çok Yazık!! Benim gördüğüm bloglar arasındaki örgütleşme, herkes anlaşmış gibi birbirine yorum yapıyor sanki yeni bloglara bir iki kez gelip daha sonra tekrar eski düzenlerine dönenler.Nezaketen de olsa gelinmeli diye düşünüyorum.Sana hiç uygun değilse konusu yazısı takip etmezsin olur biter.Çok kasılmamalı,ego tavan olmamalı gurur olmamalı,kötü insan olmak kendini birşey sanmak çok kolayken iyi insan olmak zor ve bunun için çaba gösterilmeli.İnsanların içindeki o sinir harbi birine karşı kötü düşünce ipleri sürekli güncel kalırsa sonuç neyle alakalı olursa olsun hüsran olur.Yani benim içimde ay bu bana yorum yapmamış bende ona yapmayayım diye bir gıcıklık bir kötülük barınmıyor.O an nasıl hissediyorsam yazmak istersem yazıyorum yapıyorum bir çıkar ilişkisi barındırmıyor. Ha yapılsa dediğim gibi harika olur naziklik tatlılık güzellik bir yerde ama buda benim düşüncem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Madame Kokoş, Hoş geldin :)
      Öncelikle faydalı bilgiler yazan blog yazarlarından özelden mail ve mesaj aldım.Kendileri bu tip teşekkürler, faydalı bilgi yazarak yorum yapıldığında yazılarının okunmadan yorum yapıldığını düşünüyor. Ayrıca ben de dışarıdan okuduğum zaman aynı şekilde okunmadan yorum yapıldığı düşünüyorum. Burada tabi sizin de yazdığınız gibi ön yargılı da olmuş olabiliriz. Genel olarak bu konuda şikayetler çoğalınca çoğunluğun düşüncesi ve hissettikleri doğrultusunda ortak noktada birleşebiliriz. Bu kısa yorumlar blog yazarlarını üzüyorsa ve okunmadığını düşündürüyorsa yorumlarımızı yaparken konusunda bulunan ufacık bir bilgiyi alıp keni yorumumuzla birleştirebiliriz.Örnek Limonun Faydaları yazısını okuduysak; "limonun cilde iyi geldiğini bilmiyordum. Yazınızı okumamla birlikte öğrendim. Teşekkür ederim." vb. bir yorum. Yazının okunduğunu hem blog yazarına hem de blog okurlarına fark ettirmiş oluruz. Şimdi ben bekliyorum. Bu şikayetleri dile getirenlerin düşünceleri önemli. Eminim sizin için de önemli olacaktır. Herkes özgürce düşündüklerini yazsın ve bu konuda doğru yolu hep birlikte bulalım.

      Yazdığımız yorumlara cevap vermeyen blog yazarları hepimizin ortak sorunu. Okuyucusuna değer vermemesi, saygı göstermemesi ve samimiyetsiz olması gerçekten çok yazık. Örgütleşmeler o çok büyük yoruma yorum gruplarında var maalesef. Hatta kazanlar kaynıyor içinde her seferinde başka bir insan kötüleniyor. Ya da başkalarına düşman ediliyor. Birbirine bile düşürenler var. Bunları gözlemleyerek, görmek gerekir.

      Sosyal Medya Kafe'de gelen yorumlara nezaketen geri dönüş yapıyorum. Yukarıda yazdığım gibi samimi olan blog yorumlarına sadece. Ama bu asla sen bana geldin, ben sana geleyim anlamında değil. Karşı taraf bana saygı göstermiş, yazımı okumak için zaman ayırmış, üzerinde de kaliteli bir yorum bırakmış. Ben de nezaketen gidiyorum. Blogunu geziyorum. Kendi ilgi alanıma uygun yazısı varsa yorum yazıyorum.
      Düşüncelerinizle ön yargılarımızı da değerlendirelim. Güzel, samimi yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  7. Malesef blog yorumlarında o dediğin okumadan "ben geldim sen de gel" yorumları çok fazla. Açık açık yazıyorlar hatta bunu. Bir de sayfalarında reklam olduğu gün gelenler var. Normalde hiç gelip yaptıklarıma, çektiğim fotoğraflara yorum atmaz ama o gün sayfasına reklam almışsa gelir mutlaka kimi. Sen yazmazsan gitmeyenler, meşgul olduğunu söyleyerek yorum yazmayanlar....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Saadet Hanımcım :)
      Ahh çok güzel bir konuya da siz parmak bastınız. Evet, ben de onlarında farkındayım. Bloguna reklam alanlar ve yorumları :)) Sırf kendi bloglarındaki reklam yazısına yorum yaptırmak için hiç yorum yazmayanlar. Birden yorum yazma hevesleri kabarıyor. :) İşte acaba kendileri ne düşünüyor? Karşıdan belli olmadığını falan mı? O kadar bariz belli oluyor ki görülüyor bunlar. Komik duruma düştüklerinin umarım farkına varırlar. Ben o tarz yorumculara geri dönüş yapmıyorum. Yorumunuz için teşekkür ederim.
      Sevgiler.

      Sil
  8. Yazıyı güncelleyip, ameliyat yazımı da "bloglar için yorumların önemi" başlığı altında örnek gösterdiğin için çok teşekkür ediyorum. Güzel sözlerin çok mutlu etti beni.
    Google'dan gelen takipçiye, soru soranlara özel zaman ayırıyorum, bu beni mutlu ediyor. Emeğimin karşılığını aldığını düşünüyorum. Sadece yorumlarla sınırlı değil yazışmalarım. Şu ameliyat yazısından sonra o kadar çok mail aldım ki, yorum sayısından fazla. Ayaklarının, fotoğrafını gönderenler, bir hekimmişim gibi bana güvenerek soru soranlar... Hepsine tek tek döndüm. Çünkü insanlar o an mutsuz, bildikleri sınırlı. Ben bunu o süreçte çok yaşadım. Sadece bir kişi cevap verdi, o da ikinci mailim cevapsız kalmak kaydı ile. Kimseye o hasta hallerinde bu çirkin duyguyu yaşatmak istemedim. İnstagram'da da tüm mesajlara dönerim, bununla ilgili de özel teşekkür alırım. Önceleri anlamıyordum bu teşekkürün sebebini. Meğer bazı blogger arkadaşlar mesajları açmıyormuş bile.
    Biz blog yazıyoruz, gönüllü kanaat önderi olma kararı almışız, elimizden geldiğince. Okuyucu ve takipçi olmazsa biz ne kadar başarılı olabiliriz?
    Herkese sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nihal Ablam :)
      Seninle tekrar gurur duydum. Okurlarınla samimiyetle ilgilenmenle örnek gösterilecek bir blog yazarısın. Tüm samimiyetimle söylüyorum. Bu yaptıklarını yapan sayılı Blogger var. Aynen okuyucularımız ve takipçilerimiz olmasa bir hiçiz. Kendin yaz kendin oku olurdu sanırım. Tekrar geçmiş olsun ablam. Gösterdiğim her iki yazında da ne çok mail aldığını tahmin edebiliyorum.
      Her şey gönlüne göre olsun. Alkışların en büyüğü sana bugün :)
      Sevgiler.

      Sil
  9. Bloglara yorum yapma konusu tüm bloggerlar için oldukça önemli bir konu ve doğru yapıldığı takdirde, sizi ödüllendirecek etkili bir araçtır. Hatta öylesine önemlidir ki, bazen yazdığınız yazı yetersiz dahi olsa, yapılan yorumların "dolu dolu" olması o yazıyı arama motorlarında zirveye taşıyabiliyor. Gerçekçi olalım! Hepimizin istediği zaten bu değil mi? Yani yazdıklarımız google ve diğer arama motorlarında üst sıralarda olsun ve daha çok okunsun diye SEO çalışmalarına zaman ve emek harcamıyor muyuz?

    Evet, yapılan olumlu yorumlar motive olmamızı ve yaptığımız işten daha çok keyif almamızı sağlar. Ancak, yapılan her bir kaliteli ve içeriğe "değer katan" yorum bloğunuzun da genel kalitesini ve görünürlüğünü arttırır, ayrıca yüksek etkileşime katkı sağlar. Bir blogdaki yorumlar anahtar kelime varyasyonları kullanılarak içeriği zenginleştiriyorsa, o yorum kesinlikle faydalı bir yorumdur.

    Sadece "Teşekkürler", "Güzel yazı", "Faydalı bilgi" vs. şeklinde yapılan yorumlar hem yorum yapanın bloğuna hem de yorum yapılan bloğa fayda sağlamayacağı gibi ciddi zararlar verir. Böylece verdiğiniz emekler ne yazık ki heba olur. Yani bu işin anahtarı "değer katmak"tır. Bloğunuzun fark edilmesini istiyorsanız, yapacağınız yorumlara da, en az blog yazılarınıza gösterdiğiniz özeni göstererek işe başlayabilirsiniz.

    Takip ettiğim blogların yazılarını okuduktan sonra mutlaka yapılan yorumları da okurum. Bazen yazı içerisinde aradığımı bulamasam bile, yorum kısmından çoğu zaman aradığımdan fazlasına ulaşırım. İşte, anlatmak istediğim "değer katma" olayı tam da bu. Elbette her yazıya uzun uzun yorumlar yapmak anlamına gelmiyor bu. En azından Sibel Hanım'ın da belirttiği üzere, sadece teşekkür ediyorum demek yerine, "limonun cilde faydalı olduğunu bilmiyordum, yazınızla birlikte öğrendim. Teşekkürler" şeklinde yazmak bile, hem konuyla alakalı bir yorum olur hem de yazıyı okuyarak yorum yaptığınızı karşı tarafa hissettirmiş olursunuz.

    Ek olarak, blogger dayanışması elbette çok önemli, ancak dayanışma sadece zorlama bir yorumla olmaz. Destekleyici bir yorum yapmaya zorlanıyorsanız, okuyup beğendiğiniz yazıları sosyal medya hesaplarınızdan paylaşarak da büyük bir destek sunmuş olursunuz, aynı zamanda bu yöntem de bloğunuza trafik akışı sağlar. Hatta ben bunun, samimi olmayan bir yorumdan çok daha faydalı ve değerli bir yol olduğuna inanıyorum.

    Sevgili Sibel Hanım, emek verip böylesi önemli bir konu hakkında yazdığınız için çok teşekkür ediyorum. Bu konuya Google da büyük önem veriyor olsa gerek, zira yazıyı paylaştığınız dakikalarda Google sizi en tepeye taşıyarak ödüllendirdi :) Bu tarz "eğitici" yazılarınızı sık sık görmek dileğiyle. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Deniz Hanımcım :) Hoş geldiniz :)
      Güzel düşüncelerinize katılıyorum. Çok haklısınız. Yazımda belirtmediğim sizin yorumunuzda değindiğiniz sosyal ağlarda yazıların paylaşılması. Bu konuda blog yazarları bencil oluyor. Yazıyı okuyup da değer katacak yorumumuz yoksa sosyal ağlarda paylaşarak destek olabiliriz. İşte bu anlamda Google Plus benim için çok iyi bir sosyal ağdı. Beğendiğim yazıları Google Plus profilimde paylaşıyordum. Google plus kapandığında paylaşımlar için Tumblr'ı kullanmayı düşünüyorum. Hesabımı açtım umarım diğer blog yazarları da bu Tumblr'a gelir.

      Vakit ayırıp yazımı okuduğunuz için ben teşekkür ederim. Google uzun yazıları sevmekle birlikte gelen samimi yorumları da seviyor. Blog yazarlarını ödüllendiriyor sağ olsun. Elimden geldiğince Blogger sorunlarına değinmeye çalışıyorum. Sevgiler.

      Sil
  10. Okumaktan uzak bir toplum olduk. İlk okul öğretmenim bir gün sınıfa demişti ki; okuyun, ne bulursanız okuyun. Bir gazetenin parçası da olsa, yerde bulduğunuz bir defter yaprağı da olsa okuyun. Evin merdivenlerinde, bahçe kapısında oturun okuyun. Size mutlaka bir faydası olur. Kulağıma çakıldı öğretmenimin bu sözleri. Harçlıklarım biriktikçe kırtasiyeye uğrar bir kitap alır okurdum. Daha sonra kütüphane üyeliklerim falan oldu. Okumayı hep sevdim. Gazete sayfalarını, ansiklopedileri, takvim yapraklarını bile okudum en uç köşesine kadar. Okumanın kıymetini okudukça daha çok anladım. Birkaç yıldır da blog okuyorum. Hem okuyorum hem yazıyorum. Okuduğum bloglardan da çok şey öğreniyorum. Yorumlara eşlik etmekten hoşlanıyorum. Bloguma yorum geldiğinde çocuklar gibi seviniyorum.:) Yorumların güzel bir iletişim aracı olduğunu düşünüyorum. Bildiklerimizi, bilmediklerimizi paylaşabiliyoruz yorumlarda. Tabi yorum olayının da etik olması gerekir. Bir bloga yorum bırakmak onu önemsediğini, değer verdiğini gösterir. Aynı şekilde yorumlara cevap vermek de saygı göstergesidir. Bloguma ister yorum yapmış olsun ister yapmamış olsun takip ettiğim ve ilgimi çeken bloglara gidip bilgim dahilinde yorum yaparak onlarla iletişim kurmayı seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nahidecim:)
      Maalesef öyle oldu. Kitaplar İnstagram paylaşımlarının dekoru gibi oldu. İlk okul öğretmenin ne güzel öğütler vermiş. Okumak ama anlayarak okumak kesinlikle bizleri her açıdan geliştiriyor. Yazma becerin ve hayal kurma yeteneğin demek ki o yüzden çok güçlü. Seni de tebrik ederim canım. Takdir ettiğim blog yazarlarındansın. Hem yazıların hem de okurlarınla ilgilenmeden dolayı örnek gösterilecek yazarlardansın.
      Bloglarımıza yorum gelince her birimiz çok seviniyoruz. Hele yazılarımız okunarak gelen yorumlar bizde farklı değere sahip oluyor. Değerli yorumun için teşekkür ederim canım.

      Sil
  11. Ben en çok şu bana beklerim yorumlarına ayar durumdayım. Mesela bir haftadır ciddi anlamda böbrek rahatsızlığı problemi çekiyorum. Kendi bloğumdaki yorumlara bile doğru dürüst cevap veremedim ki, blogları ziyaret edeyim. Bir de insanlar bekliyorlar ki, ben yorum yaptım hemen dönsün. Ben hemen her bloğa uğramaya ve yorum bırakmaya çalışırım ama özellikle yeni blogların ne sabrı var ne de zamanı. Her şey olsun bitsin istiyor. Ben çalışıyorum ve mesela evde de sorumluluklarım var. Akşam pc başına geçemiyorum. İş de fırsat buldukça blog okuyup, kendi bloğumla ilgilenebiliyorum. Herkese geri dönerim ama bu bir gün mü olur bir hafta mı bunun süresini bilemem. Sonuçta blog dünyasından başka bir hayatım da var. İnsanların yorum alma aşkına samimiyetsiz yorum yapmalarına da karşıyım. Haber sitesi gibi olacaksa zaten bırak yaz, sen de kimsenin bloğuna uğrama. Yazan yorumunu yazsın ve cevapsız kalsın. En azından böylelikle de bizde kimin blog sahibi, kimin haber sitesi yöneticisi olduğunu anlarız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Beyda :)
      Öncelikle geçmiş olsun. Rabbim acil şifalar versin.
      Evet, bir de bana da beklerim yazıp gidenler var. Yazdığımız yazıyı okumadan, sanki hakaret eder gibi. Ne yazdığımız umrunda değil ama kendine bekliyor.:) Evet, hepimizin blog dışında özel hayatı var. Ben de yorumu panelde görünce bekletmemek adına onaylıyorum. Ne zaman müsait olursam o zaman cevap veriyorum. Rahatsız olduğum dönemlerde veya oğlum rahatsızsa o dönem ben de cevap veremiyorum. Geçte olsa cevapsız bırakmamaya çalışıyorum. Benim değindiğim ve samimiyetsiz bulduğum nokta. Gelen yorumları cevaplamadan, arkasına 3-4 yazı paylaşmaları. Yazı yazmaya vaktin var da yorumları mı cevaplamaya vaktin yok. İşte burası samimiyetsiz geliyor. Okurlarına saygısızlık. Maalesef kendine yorum yazılsın diye canımlı,cicimli yorumlarla samimi olduklarını ve bloglarına geri dönüş olacağını düşünüyor bazıları. Ben yazımın okunmadığını anladığımda bu tip yorumlara geri dönüş yapmıyorum. Bana saygı duymayana kusura bakmasın ben de saygı duyup yazılarını okumam da okumuş gibi yorumlamam
      da...
      Yorumun için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Canım çok teşekkürler. Fena sayılmam ama çok da düzeldiğimi söyleyemem. Ara ara kuduruyor. Havalar soğuk ve daha da tetikliyor.
      Mesela benim planlanmış yayınlarım var. Şu anda bile en az 20 günlük yayın programlanmış durumda. Bu benim sürekli pc başında olduğum anlamına gelmiyor. Ben vakit buldukça yazılarımı yazıyor ve programlıyorum ki blog boş kalmasın istiyorum. Hastalık gibi durumlarda da yayın giriyor ama bunu ben girmiş olmuyorum. Ama dediğin konuda haklısın. Anlık yayın paylaşan ve yorumlara cevap vermeyen çok insan var. Yayını okumadan samimiyetsizce girip çıkıyor. Özellikle yeni blog yazanlarda bu durum söz konusu. Eski blog sahipleri zaten bu konuda daha da bilinçliler.

      Sil
    3. Maalesef havalar soğuyunca hastalıklar da tetikleniyor.
      Planlanmış yazılar ve blog yazarları belli oluyor zaten Beyda'cım. Onlar hiç bir yerde aktif olmadıklarında anlıyoruz. Kendi bloguna yorum gelsin diye blog blog gezip, yazıyı okumadan, samimi olmayan yorumlar bırakanlar. Kendi bloglarında yeni yazıları var, yeni yorumları var ama cevap yok! Bıraktığım her yoruma tik attığım için her bloga kimler yorum yapmış, okuyorum. Yeniler fazlalıkta da olsa 3-4 yıllık blog yazarları da var aralarında. Samimiyet aslında yeni ya da eski blog yazarı olmakla da ilgili değil bence. Saygı, özen, yapmacık olmamak, kişilik meselesi.

      Sil
  12. yazınızı okurken zaman zaman kendi düşüncelerimle karşılaştım.yorum yazanların samimi mi değil mi olduğunu sadece o yorumu değil zaman içindeki yaklaşımları da belli ediyor kendini.sanırım beni en çok etkileyen teması ne olursa olsun blog sahibinin samimiyeti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Alanay Hanımcım :)
      Sizinde yorumunuzda yazdığınız gibi zamanla bunları görüyoruz. Evet, blog yazarının, diğer yazarlara saygı duyması, okurlarına saygı duyması, bloguna özen göstermesi, yazılarındaki anlatım vb. Özelliklerden blog yazarının samimiyetini anlıyoruz.
      Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  13. Merhaba, Facebook'ta açmış olduğunuz grubun çok faydalı olacağını düşünüyorum. Ben de katıldım.

    Blogum da önemli konuda bir çok yazım var fakat yorum yok denecek kadar az.

    Yorum gelmediği zaman sanki yazıyı boşa yazmış gibi hissediyorum. Tamam okunuyor, ziyaretçiler geliyor ama sanki boş...

    Biri herhangi bir yazıma yorum yazdığında o kadar mutlu oluyorum ki anlatamam.

    Artık beyinist.com adlı blogumda da etkileşim olsun istiyorum. Bizler onca yazıyı havada kalsın diye yazmıyoruz.

    Bir tane yazıma 1000 ziyaretçi geleceğine 1 tane gelsin ama gerçekten ilgilenen ve o konuyla ilgili görüşlerini bildiren birisi gelsin!

    Evet bu konuda biraz doluyum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Beyinist :) Hoş geldiniz.:)
      Önelikle Facebook grubumuza katıldığınız için teşekkür ederim. Sanırım blog yazarlığında yenisiniz. İlk zamanlar yorum almak zordur. Blog yazarları takip etkinliği düzenliyor. Bunlara katılabilirsiniz. Siz ilginizi çeken yazıları okuduğunuzda samimi yorumlar yazaranız blog sahibi ve o yazıyı okuyan blog yazarları da sizi ziyaret eder. Yorumlar blog yazarı arkadaşlarımızla başlar zamanla yukarıda belirttiğim gibi Adsız(anonim) olarak Google ve sosyal ağlardan gelen okurlarınızda yorum yazmaya başlar. Blogunuza yorum geldiğinde mutlaka cevap vermeye çalışın. Blog yazarlığında sabır, zaman, emek varsa mutlaka gerisi gelir.
      Yorumunuz için teşekkür ederim. İstediğiniz gibi içinizi dökebilirsiniz.

      Sil
  14. Canım senin bu yazıyı yazman ne kadar uzun sürdüyse ,benim de okuyup bitirmem o kadar uzun sürdü :) Hep araya başka şeyler girdi ve ben yarım bırakmak zorunda kaldım. Bloglar için yorumların önemini ve bloglara doğru yorum nasıl yapılması gerektiğini sayende öğrendim. Bende önceden okumuş olduğum yazılara kısa yorumlar yapıyordum. Artık blogger arkadaşlarıma daha faydalı olacak yorumlar yazarak destek oluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin canım :)
      Beni güldürdün :) Gerçekten hiç farkında olmadan çok uzun bir yazı yazdım. Gelen şikayetler, nasıl faydalı yorum yazılması gerektiğini anlatmamı isteyen yazar arkadaşlarımız, adsız yorumlarla ilgili sorular vs. derken yazı aldı başını gitti :) Artık daha bilinçli yorumlar yazman, ne kadar güzel bir destek canım. Seni de tebrik ediyorum canım. Blog yorumlarına özen gösteren blog yazarlarının çoğalması dileğiyle...
      Zaman ayırıp yazımı okuyup, yorum yazdığın için teşekkür ederim canım.

      Sil
  15. Merhaba Sibel’cim
    Uzun zaman oldu en sonunda yazının ve yorumların sonuna ulaşabildim 😀 tabi bu isin sakası çok severek okudum yazıyı ve tüm yorumları
    Ben bildigin gibi henüz çok yeniyim blog dünyasında ve özellikle sizin aranızda olmak beni çok mutlu ve onore ediyor.
    İlgi alanıma girsin yada girmesin her bloğu elimden geldiğince takip edip yorumlamaya çalışıyorum.
    Bazı yorumlarım benim de kısa olabiliyor nedeni ise blog yazarına ahkam kesmiş gibi olmasın diye düşünmemden kaynaklanıyor. Evet okudum beğendim ve zaten kendisi gerekli her şeyi yazmış eee ben şimdi aynini mi tekrar edeyim ? YADA çok beğendiğimi faydalı bulduğumu uzun uzadıya mi anlatayım ?Benim düşüncem bu şekilde yanı bilemedim şimdi doğru mu yapıyorum yanlış mi?
    Kimsenin emeğine haksızlık etmek istemem sonuçta bende iyi yada kötü bir şeyler yazmaya gayret ediyorum RENKLİ bloğumda .. orası benim bir yerde sığınağım gibi oldu . Bazen çok dertlendigimde bazen de Neşe’den kıpır kıpır olduğumda buluyorum kendimi RENKLİ BLOGda
    Gelen yorumları heyecanla okuyorum elimden geldiğince o an cevap vermeye çalışıyorum çünkü o an yazmazsam seninde dediğin gibi unutabiliyorum. Ve gelen her yorum benim icin çok değerli içlerinden bazılarını birden fazla okumuşluğum bile var çünkü beni motive ediyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Seyhan'cım :)
      Yazımı okuyup, zaman ayırdığın için öncelikle teşekkür ederim.
      Anlatmak istediğim kısa yorum yazmak değil canım. Yazıları okumadan, sadece teşekkür ederim, ellerinize sağlık, faydalı bilgi, kaleminize sağlık, vb. İki kelimeden oluşan cümleler. Buna benzer yorumlar bloglara fayda sağlamanın aksine zararı oluyor. Konu ile alakalı yorum yapmak kısa da olsa blog yazarı arkadaşımıza faydalı olur. Her yazıya destan şeklinde yorum yapamayız elbette. Ama o konu hakkında bilgilerimiz, tecrübelerimiz, düşüncelerimiz varsa ve yazıda değinilmemişse ufak eklemeler yapmak bloglar için daha faydalı oluyor canım. Yorumlar da düşüncelerimizi yazmak için var. Sosyal ağlarda bu tip iki kelimeden oluşan cümleler yazabiliriz. Ama blog yorumları farklıdır. Bir okurumuz yazımızı okuduğunda yazı içerisinde bulamadığını yorumlardan okuyabilir. Hepimizi okunarak yazılmış yorumlar mutlu ediyor.

      Sil
    2. Tıpkı su an olduğu gibi
      Haklısın ben kısa yorumlar diye algılamışım sanırım senin anlattığın okunmadan yapılan yapmak icin yapılan yorumlar 🤔
      Her yazıyı sonuna kadar üşenmeden okurum emek var orada yaşanmışlık var belki gözyaşı belki yardım çağrısı bekli serzeniş yada sadece bir tarif ama sonuçta emek verilmiş ve yazılmış bizler okuyalım diye .
      Saygı görmek istiyorsan saygı gösteririm.

      Sil
    3. Evet, karşımızdaki emek vermiş, okunmasını bekliyor. Kendi yazılarımızın nasıl okunmasını bekliyorsak karşı tarafta bekliyor. Konuya uygun yorum da bekliyor/bekliyoruz. Bu konuda empati yeteneğimiz devereye giriyor.
      Sevgiler.

      Sil
  16. Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş. Maalesef yazıları okumadan yorum yapma alışkanlığı sizin de dediğiniz gibi insanlarımız arasında fazlaca yaygın. Emeğe saygı için yazıları sonuna kadar okumak lazım. Hele hele bu yazınızı yorumları ile birlikte okumak blogerlere çok faydalı olacak diye düşünüyorum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Fatih Bey,
      Bence blog yazan birinin, okumadan yorum yazması kadar saçma bir şey olamaz. En çok blog yazan arkadaşlarımızın anlaması gerekiyor, yazılarımızı yazarken nasıl emek verdiğimizi. Blog yazarı arkadaşlarımızın okumadan yorum yazmaları gerçekten üzücü oluyor. Hem onlar adına üzülüyorum hem de verdiğim emek adına üzülüyorum. Umarım yazımla birlikte bilinçli blog yazarları çoğalır. Artık bloglarda daha faydalı yorumları okuyabiliriz.
      Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  17. Evet bir çok blogerın karşılaştığı olumsuzlakları dile getirmişsiniz bencede okunmadan yazılan yorumlar biraz yazan kişilere saygısızlık oluyor nasıl biz yazarken okunsun istiyorsak herkes aynı duygularla yazıyor Umarım okuyan arkadaşlarımız daha dikkatli olur teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sessiz Haykırış:)
      Blog yazaları olarak empati yeteneğimizi geliştirmek gerekiyor. Kendi yazımızın nasıl okumasını bekliyorsak, karşı tarafta okunmasını, yazıya uygun yorum yapılmasını bekliyor. Sırf kendine yorum almak için yapmacık, samimiyetsiz yorumlar yapmaya gerek yok.
      Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
    2. Aynen ben teşekkür ederim kolay gelsin

      Sil
  18. Konuyu ayrıntılı anlatmanız beni çok duygulandırdı.Öncelikle teşekkür ederim.Benin tezim şuydu ve bu konuda çok fayda görüyorum;
    -Biz bir konu hakkında yazı yazarız.Anahtar kelimeleri kullanırız.Ama öyle bir "yorum" yazılır ki o yorum SEO açısından bizi yükseltir.Bir de yapılacak yorumda blogger yazarında olmayan anahtar kelime "Yorum" olarak yazılmalı ve tırnak içine alınmasıdır.Şimdi aşağıda yapacağım gibi mesela;
    "Blog yorumculuğu" blogtaki yazıyı baştan sona güzelce okuyup sonra konu ile ilgili "blog yorumu" yapmaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sibel Hanımcım :)
      Yorumlarda anahtar kelimeleri tırnak işareti içerisinde yazılmasını test edip, deneyimlemedim. Sadece konu ile ilgili yorumlar yapılması, sizin de dediğiniz gibi yazıyla ilgili ama kullanılmamış kelimeleri yorumlarımız içerisinde geçirmemizin çok faydalı olduğu test ettim. Deneyimledim. Hem kendimize hem de blog yazarı arkadaşlarımıza çok faydalı olduğunu söyleyebilirim. Samimi olduğum blog yazarların yorumlarında tırnak işareti içerisinde kullanmayı da test edeyim. Öneriniz için teşekkür ederim.
      Yorumun için ben teşekkür ederim Adaşım :)

      Sil
  19. Yorun yapmak önemli diye grup açanlar en başta yorum yapmayö bırakanlar oluyor. Çünkü bir çoğu kendini düşünüyor. Amaç faydadan çok kazanca döndüğü için... bircogu için yorumun alakalı ya da alakasız olması önemli değil çünkü firmalar yorum sayılarına bakıyor bla bla... yani ortam hangi sosyal medya aracında olursa olsun maalesef gittikçe bozuluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İlke'cim :)
      Maalesef yazdığın gibi katıldığım ilk ve son olan grupta da öyle olmuştu. Grubu kuran bayan arkadaşımız bırakmıştı. Tabii kendince geçerli nedenleri olabilir. Belki de yazılar okunmadan yorum yazılması onun da canını sıkmış olabilir.
      Firmaların yorum sayısından çok yorumların samimiyetine baktıklarını düşünüyorum. Onlar da dışarıdan baktığında bu yorumların çeşitli gruplardan geldiğini mutlaka anlıyordur. Çünkü yorum yazanlar genellikle aynı isimler oluyor. Sosyal ağlar bozulabilir ama bloglarımızın ve yorumlarımızın bozulmaması dileğiyle...
      Yorumun için teşekkür ederim.
      Sevgiler.

      Sil
  20. Mustafa Abi'nin yazısından sonra yorumlar ile ilgili 2. yazı oldu bu hafta gördüğüm. İçinde bulunulan durumu çok güzel örneklerle ele almışsınız. Dilerim insanlar bu yazı sayesinde özeleştiri yapabilirler.

    Yorumlar bir blogun temel yapı taşıdır. Blog sahibi olarak elbette yazının başında bahsettiğiniz "çok faydalı yazı" gibi okunmadan yapılan ve amacının az çok kestirilebildiği yorumları görmek hoş değil. Ancak yorum bölümünü onaylı hâle getirirsek bu sorunu ortadan kaldırabiliriz.

    Adsız yorum konusu ile ilgili birkaç düşüncem var. Yazınızda bahsettiğiniz şampuan ile ilgili yazıda birçok adsız yorum olduğunu söylediniz. Kendi fikrim; konu hakkında araştırma yapanların çoğunun blogu ve hatta Google+ hesabı bile yok. Bu sebeple yalnızca yorum bölümüne sorusunu yazıp ad yazma ile uğraşmak istemediler (ya da bilmiyorlar). Bundan dolayı direkt adsız olarak yorumladılar.

    Bunların haricinde kendini gizleyip hakaret ve küfür yorumları yapan kendini bilmezler de var tabii ki. Hiç denk gelmedim ama en genel özellikleri anonim olarak yorum yapmaları :D

    Son olarak yorumlara cevap vermeme konusu. Yapanlara söylüyorum, vaktin varsa ve yorumu görüyorsan cevaplayacaksın! Cevaplamak istemiyorsan yazını yorumlara kapa o zaman. Birkaç kez denk geldim bu olaya. Bir yazı ile ilgili yorum yapmıştım ve bildirimleri açtım. Fakat bir türlü benim yoruma yanıt gelmemişti. Diğer kişilerin yaptığı yorumların ve verilen yanıtların bildirimi geliyordu. Birkaç gün bekledikten sonra sinirlenip yorumumu silmiştim. Sadece bana özel yorumum yanıtlanmadı... Niye olduğunu bilmiyorum, öğrenmek de istemiyorum. Hâlbuki yorum kısmı da onaylıydı sanırım. Yanıtlamayıp sinirlendirmek yerine keşke hiç onaylamasaydı...

    Özetle; karşılık beklemeden yazı ile ilgili "gerçek" düşüncelerini yorum olarak yazmak en doğrusu. Yorum olsun diye yorum yapmamak gerekir. Bahsettiğiniz "Beni bilgilendir" butonunu da herkesin kullanmayı bilmesi gerekli. Yorumlar anında bildirim olarak geliyor ve hızlı bir şekilde yorumları yanıtlama, görüntüleme imkanı var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Semih :)
      Tüm düşüncelerine katılıyorum. Blog yazarı arkadaşlarımızın bu konu hakkındaki düşüncelerini merak ediyor ve yorum yazdıklarında inanılmaz mutlu oluyorum.
      Adsız yorum sahipleri aynen yazdığın gibi bir Google hesapları ve blogları olmayan insanlar. Blogların gerçek okurları. Sadece blog yazarları blog okumuyor. İnternette yüzbinlerce insan blog okuyor. Yorumlamak isteyenlerde ad/soyad yazmak zorunda değiller. Bunu her fırsatta dile getiriyorum.
      Adsız yorumlara saygı duyun ki onlar da size duysun. Ben de onlardan hakaret vs. yorumları almadım. Bendeki de şans psikolojik danışman olduğunu öne süren bir blog yazarı ve hemcinsimden saldırı yorumları aldım. :) Adsız olsaydı daha normal karşılardım. Kendi öfkesine sahip olamayan, istediğimi yazma ve yorumlama özgürlüğüme saygısı olmayan bir danışman başkalarına nasıl faydalı olur? bilemedim.:)
      Düşüncelerini samimiyetle yazdığın için çok teşekkür ederim. Umarım yazım paylaşılarak daha fazla blog yazarına ulaşır. Herkes kendi öz eleştirisini yapar. Daha kaliteli bir blog dünyasına doğru ilerleriz...

      Sil
  21. son günlerde sağlık sorunlarından blogumla çok ilgilenemedim ve yorumlarımı yayınlayamadım bile, bu durum beni çok tedirgin etti, yorumlar beni motive ediyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Esra Hanımcım :)
      Öncelikle geçmiş olsun. Rabbim acil şifalar versin.
      Yazılarımızın, okunarak yorum gelmesi hepimizi mutlu ediyor elbet. Ama yazılarım okunmadan alakasız yorumlar yapılmasını saygısızlık olarak görüyorum. Sağlık sorunları hepimiz yaşıyoruz. Ben de troid ve şeker hastasıyım. Aynı zamanda iki oğlum var. Bu yıl küçük oğlum sürekli rahatsız. O dönemlerde ne yazı payalaşabiliyorum ne de yorumları cevaplayabiliyorum. İnsanız sonuçta bunlar olağan şeyler. Ama er geç bir fırsatını bulup yorumları cevaplıyorum. Benim vurgulamak istediğim. Gelen yorumlarına cevap vermeden blog, blog gezip kendine yorum çekmeye çalışan ama yorumlarına cevap vermeyen blog yazarları. Bunları dışardan görebiliyoruz. Bu tip blog yazarları samimiyetsiz geliyor. Bir de sen bana geldin ben sana geleyim gruplarında herkesin o kadar blog okumaya zamanı olmayınca yazılar okunmadan yorumlar yazılıyor. Çok samimiyetsiz ve yapmacık geliyor okuduğum yorumlar. Blog yazarları olarak değerlerimize sahip çıkmazsak blog dünyası giderek samimiyetsiz bir ortama dönüşür. 11 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Önceden hiç bu tarz samimiyetsiz yorumlar gelmezdi. Blog yazılarının içerisinde bulamadıklarımızı yorumlardan okur, bulurduk. Son 4 yıldır ciddi anlamda işin tadı, tuzu kaçtı. Yazdıklarım ağır olabilir ama maalesef gerçekler bunlar.
      Sevgiler.

      Sil
  22. Merhaba Sibel Hanım. Bizi biliyorsunuz. Blog dünyasında daha çok yeniyiz. Ancak bahsettiğiniz türde alakasız veya sırf yazmak ve karşılık almak üzere paylaşılan yorumlara ben de rastlıyorum elbette. Bir de şöyle bir takıntı var bazı arkadaşlarda, söylediğiniz gibi "çok faydalı yazı" deyip ardından hemen linkini yapıştırıyor.:) Bir keresinde ise, gelen soru bir erkeğin ağzından yazılmış ve ben de o soruya cevap vermiştim içerikte. Yazılan yorumda okunmadığı o kadar belli ki, sanki soruyu bir kadın sormuş gibi yorumlar yapılmış. :) İnanın çok gülmüştüm o gün. Bu arada yorumlarda seo uygulandığını bilmiyordum. Yeni olduğumuz için bu işte öğreneceğimiz çok şey var daha. Sayenizde bunu öğrenmiş oldum. Bundan sonra buna uygun yorumlar yapmaya çalışacağım. Yorumlarına cevap vermeyenleri ise, ben de gerçekten anlamıyorum. Olmaması gereken bir şey kesinlikle. Değer verip, paylaşımları okuyan, yorum yapan kimselere aynı değeri vermek, yorumları cevaplamak gerek. Bu arada Google Plus'ın kapanacak olması hiç hoş olmayacak sanki. Bakalım bizi neler bekliyor önümüzdeki zaman zarfında. Ben sizin Facebook grubunuzda ekliyim zaten. Bu tür grupların bloggerlar için faydalı olduğunu düşünüyorum. Bu yazınız benim için çok bilgilendirici oldu gerçekten de. Emeğinize kaleminize sağlık. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gülhan Hanımcım :)
      Blog dünyasına hoş geldiniz. Yeni olmanıza rağmen gerçekten takdir ettiğim yazarlardansınız. Kendinize özgü yazılarınızı ve gelen yorumlara cevap verdiğinizi görüyorum. Favori bloglarım arasındasınız. Saygı göstermek, samimiyet, empati yeteneği yeni ya da eski blog yazarı olmakla da ilgili değil.
      İşte okunmadan yazılmış yorumlar kendilerini küçük duruma düşürüyorlar. O yüzden blog yazarlığını önemsiyorsak bunlara izin vermemeliyiz ki saygı görelim. Ben artık yazılarım okunmadan yorum yazıldığını anladığımda yayımlamama kararı aldım. Kesinlikle katılıyorum. Karşı taraf yazımızı okumuş, yorum yazmışsa bizde gereken saygımızı cevap vererek göstermeliyiz.4-5 yazısına yorum yazdığım ama cevap alamadığım blog yazarlarını da samimiyetsiz ve saygısız buluyorum. Facebook grubumuz amacına uygun bir şekilde büyür ve hepimize fayalı olur inşallah. Blog dünyasının kalitesini daha ileri seviyelere çıkarabiliriz.
      Güzel yorumunuzla düşüncelerinizi yazdığınız için ben teşekkür ederim.

      Sil
    2. Sizden bu takdir dolu ifadeleri duymak beni gerçekten de çok mutlu etti. Çok teşekkür ederim. Hep birlikte daha güzel ve keyifli bir blog dünyasına ulaşmak dileği ile...

      Sil
  23. Bloglar yorum çok fazla önem taşımaktadır belirttiğiniz gibi yorum yazmak makalenin detayları hakkında bilgi sahibi olmayı yazarın emeğinin karşılığını almasını sağlamaktadır. Hem yorum yaparken backlink kazanılabilir. ne kadar getirisi olacağı'da yorumunuzun kalitesiyle ilgilidir.yorumlaşmanın önemi hakkında çok önemli yerlere değinmişsiniz kaleminiz sağlık başarılar dilerim @Sosyal Medya Kafe :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sezer:)
      Profesyonel bloglar yorum linklerine genelliklikle Nofollow etiketi koydukları için kaliteli blacklink almak zordur.Nofollow etiketi olmayan blog yorumlardan kaliteli blacklink alınabilir. Bence en güzel yöntem misafir yazar olmak. Blog yorumlarımda ne kadar kaliteli yorum yazarsak o kadar okurları kendi blogumuza çekme şansımız var. Bu da bloglarımız için çeşitli kaynaklardan trafik çekmemizi sağlar.
      Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Büyük blog sayfaları nofollow kullanıyorlar evet kaliteli baclink alınması için bloglar tarafından tanınmak çok önemli siz bunun için güzel adımlar atıyorsunuz sizleri sürekli takipteyim facebook grubunuz sık kullananlara ekledim sürekli iletişim halindeyim okuyuculara değer vermeniz çok güzel bu şekilde devam ederseniz çok güzel başarılar elde ediceğiniz düşünüyorum iyi günler dilerim :)

      Sil
    3. İlginiz için çok teşekkür ederim. Güzel yorumunuzu okumak beni çok mutlu etti. Okurlarımızın her biri çok değerli. Okurlarımız olmazsa, blog yazmanın bir anlamı olmaz. Güzel başarıları hep birlikte yakalamak dileğiyle...

      Sil
  24. Blog yazmaya yeni baslayan biri olarak, bu yazinizi bulmak benim icin bir sans oldu gercekten. Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Efsun :)
      Blog dünyasına hoş geldiniz öyleyse :) Blog yorumlarının önemi yazımın yeni blog yazarlarına faydalı olması dileğiyle...
      Rica ederim. Sevgiler.

      Sil
  25. Yazıyı baştan sona kadar okudum anonim olsun, olmasın yorum yapan herkese cevap yazıp blıguna girip anladım konularda ki yazısına yorum yapmaya çalışıyorum. Yerel haber sitesi başladığım için bu işe yorumun ne kadar önemli olduğunu benim kadar kimse anlayamaz konuyla alakalı yorum gelirse partnerdash üye ol olma senin haberin zirvede yerini alır. Çok verimli bilgi veren bir yaz olmuş teşekkürler Sibel hanım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Yusuf Bey,
      Anonim yorumcularda blog okurlarıdır. Bunun bilincinde olmanız gelen yoruları yayımlamanız ve yorumlarınıza cevap vermeniz çok güzel. Konu ile ilgili her yorum bizler için değerlidir. Zirvede olmayan bir yazı yorumlar sayesinde zirveye çıkar. Çünkü Google, önceliği kullanıcı deneyimidir.
      Zaman ayırıp, okuduğunuz, yorum yazdığınız için teşekkür ederim.

      Sil
  26. Yorumlar konusunda benzer düşüncelere sahibiz. Ben bir yazıyı okuduğumda bereberinde gelen yorumları da okuyorum. Oralardan da besleniyorum. Fikir sahibi olduğum bir konu ise daha özenli yorumlar bırakmaya çalışıyorum. Yapıcı ve orijinal yorumlara hepimizin ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Blog yazarları ve Blog Okurlarına an itibarı ile üye oldum. O kadar güzel o kadar bilgilendirici yazılarınız var ki dakikalardır ayrılamadım blogunuzdan. Sizi kutluyorum. En derin sevgi ve selamlarımla :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Yıldız,
      Yorumları okuyarak, eksik bilgilerimizi tamamlayabiliyoruz. Grubumuza katıldığınız, Sosyal Medya Kafe hakkındaki yazdığınız güzel yorumunuz için teşekkür ederiz. Yazar arkadaşlarımla birlikte elimizden geldiğince faydalı konuları yazmaya çalışıyoruz.
      Sevgiler.

      Sil
  27. Blog yazarları için en önemli olan yazdığı, emek harcadığı paylaşlımının okunması, beğenilmesi ve yorum yapılmasıdır. Bizler bu yorumlar ile besleniyor, şevk duyuıyor ve yazma isteği duyuyoruz. Bazen bilmediğimiz bir bilgiye ulaşıyor, bazen de duygu dünyamızın dışa vurumunu yaşıyor yaşatıyoruz yazılarımızda. Yazarken hissetiklerimiz yorumları okurken hazza dönüşüyor. Hayatın içinde her şey var. Bazen beğenilmiyor olabilir, bazen de ilgi çekmiyor olabilir. Sadece takip için geçiştirmek hoş olmuyor gerçekten. Bu durumlarda yorum yapmamak en iyisi. Bazen de gerçekten yazı güzel oluyor, sadece beğendiğini bildirmek de yeterli diye düşünüyorum. Her zaman uzun yorum alamayız değil mi. Kısa yorumlar da olabilir tabii, insan kısa yorumlarla da beğendiğini hissettirebilir. Ben açıkçası yorumun uzunluğundan çok samimiyetine bakıyorum. Bir cümle ile de anlayabiliyorum bunu. Sizin yazılarınızı okumak benim için çok keyifli, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Aslında kısa yorumlar da anlatmak istediğim: iki kelimelik yorumlar. 500-600 kelimelik bir yazıya gelen elinize sağlık, kaleminize sağlık, faydalı yazı vb. yorumlar. Bence bir yazı okunduysa onunla ilgili bir yorum yapılması gerekir. En azından blog yazarına yazıyı okuduğumuzu hissettirmeliyiz. Tabiki her yazıya uzun yorumlar yapılmasını beklemiyorum. Ama yazı okunarak yapılmış bir yorum ile yazı okunmadan yazılmış bir yorum arasında dağlar kadar fark oluyor. Anlatmak istediğim de samimiyet. blog yazısını okumadan gelen yorumları samimiyetsiz buluyorum.
      Ben de sizin yazılarınızı keyifle okuyorum ve favori listemdesiniz. Başarılar dilerim.

      Sil
  28. Merhaba Sibel Hanım az önce yazdığım yorum sana ulaştı mı? silindi mi? anlayamadım. Bu şekilde çok güzel yazdığım yorumlar bazen gidiyor. Telefon veya tabletten çoğunlukla böyle oluyor. Neyse sağlık olsun.Tekrar yazıyorum..
    Her zamanki gibi blog yazarlarının ortak sıkıntısını kaleme almışsınız, emeğinize sağlık. Ben de yorumların samimi ve içten olmasından yanayım. Hiç kimse ben yorum yaptım sen de bana yapacaksın baskısını karşı tarafa uygulamamalı. Şahsen ben beğendiğim yazıları okuyorum ve ona göre yorum yapıyorum. Hiç de bana döndüler mi diye takibini yapmıyorum. Hatta belki geri dönmedi fakat yazısını beğendiysem tekrar o kişiye yorum yapıyorum. Fakat bana yorum yapan herkese dönüyorum, elimden geldiğince. Herkes böyle yapmalı diye düşünüyorum. Dediğiniz gibi herkesin işi gücü, çoluk çocuğu var. Yazı yazan kadar, bu yazıya değer verip okumak da bir emek gerektiriyor. Zamanınızı ve kafanızı buna yoruyorsunuz. Karşılıklı sevgi ve saygı çerçevesinde çok beklentiye girmeden birbirimize destek olmalıyız. Karşılıklı sen be kavgasına girmeden en kaliteli işleri çıkartmaya çalışmak en güzeli diye düşünüyorum. Enerjimizi buna harcamalıyız. Kırgınlık yapmamalıyız. Ayrıca bir yazısında yorum yapamadığınız birine diğer yazısında yapabilirsiniz. İlla da hepsine yorum yapılacak diye de bir şart olmamalı. Bana bir defasında okunmadan yapılmış bir yorum gelmişti. Anlaşılıyor zaten. :) Ben yorum yaptıktan sonra, ilerleyen zamanda tekrar cevabı okumak için o bloga giriyorum. Yaıyı okuyup yorum yapıktan sonra, inanın yanlış yazmamak için doğru mu anladım acaba diyerek o yazıyı tekrar tekrar okuyorum. Karşımdaki kişiye saygısızlık yapmamak için. Öncelikle emeğe saygı duyalım, yorumlarımızı ona göre samimi duygularla yapalım. Hatta küçük zararsız kırıcı olmayan küçük eleştiriler bile yapabiliriz. Ben yeni katılan blog yazarı arkadaşlara da destek olmak amacıyla yorumlar yapıyorum. Hem yorum desteği hem tavsiye şeklinde olabiliyor. Bana da tavsiyede bulunanları severek okuyorum. Bu tavsiyeler, eleştiriler bizi daha iyi geliştirir. Bazen zaman olmuyor yazıyı okuyoruz ama yorumu kısa tutuyoruz.Ama tabi ki yazıyla alakalı oluyor yorum.Geçiştirilmiş yorum olmuyor..Umarım bu yazıdan sonra bu şekilde davranan, özensiz samimiyetsiz yorum yapan arkadaşlarımız daha dikkatli olurlar..Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saadet Hanımcım gelmemiş maalesef :( Sadece bu yorumunuz gelmiş. Şuan oğlumu almak için aşağıya ineceğim. Hemen cevaplamak için yorumumu kısa tutuyorum.

      Sil
    2. Yorumunuza aynen katılıyorum Saadet Hanımcım.:) Birbirimize düzgün bir üslupla eleştirme yapabilmeliyiz. Bu eleştirileri de kabul etmemiz, üzerinde düşünmemiz bizleri geliştirir. Ben de Sosyal Medya Kafe'de yazıyı okuyup, yorum yazan herkese dönüş yapmaya çalışıyorum. Beğendiğim yazılara da mutlaka kendi düşüncelerimle yorumlarımı yazarım. Bu böyle olmalı. Zorla sen bana yorum yaz ben sana yorum yazayım olmaz. Son 2-3 yıldır bu tip gruplaşmalar ve samimi olmayan yorumlar bloglarda mevcut. Bu noktaya gelmesine üzülüyorum. Hem yazıyı yazan blog yazarı arkadaşımıza hem de samimi yorum yazmayan blog yazarı arkadaşım adına. Her ikisinin de zamanı boşa gidiyor. Birbirimize faydalı yorumlar yazmak varken hiç faydası olmayan yorumlarla blogların dolu olması üzücü. Kaliteli yazılar yazmak kadar kaliteli yorumlar yazmak da bizler için çok önemli. Yazımın daha fazla blog yazarına ulaşıp, bu farkındalığın artması dileğiyle...
      Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sevgiler.

      Sil
  29. Sibelcim yorumlara dair olan bu yazındaki yorumları da okuyayım dedim fakat, sanırım en uzun yorumların yapıldığı yazılardan biri olmuş :)) Eh tabii konu yorum olunca hepimizin bir iç dökesi varmış demek ki. O kadar uzun zamandır blog ziyaretlerinden uzağım ki, aynı konudan muzdaripliğimize dair olan bu yazını da kaçırmışım. Taa ki bu gün aynı hususa değindiğim yazımı paylaştım da haberdar ettin beni yazından.
    Bloglarımız evimiz, blogger arkadaşlarımız da komşularımız anlayışındayız her zaman. Nasıl ki artık komşularımızla eskisi gibi sürekli iç içe değilsek, seçiciysek bloglarda da öyle. Zaman eskisinden çokdaha hızlı akıyor yaşamlarımızda. Dediğin gibi, tek yaptığımız blog yazmak ve okumak da değil. Komşuculuk oynamak yerine, vaktimi merakımı doyuran konulara ayırmayı tercih ediyorum. Hiçbir davranışın koşullu olmasını sevmiyorum. Sevgi ve ilgi temelinde olsun istiyorum ilişkilerimin. Aslında, esprisine 'çok güzel yazı olmuş' diye yorum yazıcaktım sadece :)) Yazmak ve okunmak için mi blog yazıyoruz, yoksa yorum karşılığı için mi okuyoruz birbirimizi soruma da cevap olmuş ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Aytül'cüm :)
      Yazımda anlatmak istediğim bazı şeyleri buraya yazılan yorumlar sayesinde görebilmemiz mümkün. Demek ki ilgi alanımızda olan bir konuya düşüncelerimizi, fikirlerimizi yorum olarak yazmayı biliyoruz. Bence buradan bile bir sonuç çıkıyor;
      Bazıları ilgi alanında olmasa bile yazıyı okumuş gibi yapıp, iki kelimelik yorumlarla, yorum karşılığı mış, miş, muş yapıyor. Öncelikle kendim için yazıyorum, sonra insanlara faydalı yazılar neler olabilir? Nasıl faydalı olabilirim? diye düşünerek kendime bir konu belirliyorum. Yazılarıma başlayınca devamını da geliyor. Hiç bir yazıma acaba ne kadar yorum yazılacak diye kaygı duymadım. Ya da ilgi alanım dışında olan bir yazıya yorum yazmadım. Yorum yazılsın diye yazmıyorum. Ama emek verdiğim yazılarımın, okunmasını bekliyorum. Tabi kimlerin ilgi alanındaysa herkesin okuma mecburiyeti olmadığını farkındayım.
      Çoğu blog yazarı yorum yazılsın diye yazıyor. Bundan 5-6 yıl önce böyle şeyler yoktu Aytül'cüm. Gelinen nokta çok üzücü. Blog yazarı seçimi olmadığını ilgi alanı seçimi olduğunu umarım herkes bir gün anlar.
      Komşuculuk oynayanlara komşu olamıyorum ne yazık ki :) Bir yazıda samimi olmayan iki cümlelik isterse 100 yorum yazılmış olsun, 1 tane samimi olarak düşüncelerini ve fikirlerini yazanlar benim için daha değerli oluyor. Merak edip, ben de blogunu ziyaret edip, ilgimi çeken bir yazısı varsa okuyup, yorum yazıyorum o zaman. İlgimi çeken yazı bulamadıysam da sayfalarını gezip o şekilde destek olmaya çalışıyorum. Tüm blog yazarları buradaki gibi samimi şekilde düşüncelerini, tecrübelerini, fikirlerini yazdığı yorumları her blog yorumlarında görelim inşallah.
      Sevgiler.

      Sil
  30. Sibelcim, ben sonuç olarak anladım ki, ne kadar anlatırsan anlat, sonuç karşındakinin anladığı kadardır. O yüzden herkes bildiği yoldan gitsin diyorum artık ne diyeyim :)) Samimiyet diye kendimi parçaladım. Neyse her fikre saygı duyuyorum diyerek kapatıyorum ben artık bu konuyu. Yazının linkini ekledim ben de ;) Kocaman sevgiler canim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Aynen Aytül'cüm. Blog yazarlığıma ara verdiğim döneme denk gelmiş yorumuna anca cevap yazabildim. Kusuruma bakma Aytül'cüm. Bir hışımla bu mailimi ve kendimce blogumu kapatmıştım. :) Tekrar geri geldik. :) Benden de sevgiler.

      Sil
  31. Galiba sayfaya gireli 1 saat oldu, yazı da çok güzeeel, yorumlar da. Çok teşekkür ediyorum. Tabi o kadar yorum yapma ile ilgili şey okuduktan sonra, şu an yorum yaparken biraz gerildim:) Ya kısacık yazarsam, ya samimiyetimi karşı tarafa geçiremezsem diye...
    Evet bloglar için yorum çok önemli ve azami dikkat etmeye çalışıyorum. Bu yazıda geçen birçok şeyi de yaşadım, test ettim, aynen yaaa bende de oldu dedim. Hissettiğim şeylerle ilgili empati yaptığımda her şey daha da yoluna girdi. Bana ne yazılınca hoşuma gidiyor, ne yapılınca şık durmuyor hepsini test edip ona göre davranıyorum artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Duo Diyet ne güzel açıkladın. Aslında her konuda kendimize yapılmasını istemediğimiz şeyi başkalarına yapmamaktan geçiyor. Kendi yazımıza okunmadan gelen yorumu anlayabiliyoruz. Bundan rahatsızlık duyuyorsak ya hiç yorum yazmamız ya da okuduysak tüm samimiyetimizle yorum yazmamız gerekiyor. Bana okumuş gibi yapıp, yorum yazmak çok sahte geliyor. Çıkar ilişkisi üzerine kurulmuş sahte ilişkiler. Oysa blog yazarları yorumlarıyla da örnek olmalı.
      Çok teşekkür ederim.
      (Yorumunuza çok geç cevap yazdığım için kusura bakmayın. Blog yazarlığına ara verdiğim bir dönemden geçtim. Son yazımda nedenlerini açıklayan bir yazı paylaştım.)

      Sil
  32. Merhaba,
    Bir yazı işimize yarıyorsa tarihinin ne olduğu önemli değildir. Altına bir yorum yazılmalıdır.
    Bu kadar uzun bir yazıyı okumakta biraz zorlanmış olsam da pek çok bölümünde size hak verdim. Yorum, bu âlemin en sıkıntılı konusu. Yazsan dert, yazmasan dert. Beni en çok yoran kısmı ise şu: Sayfama yorum yapıldı diye gidip bir başka bloğa yorum yapma zorunluluğu. Örneğin makyaj benim hiçbir zaman ilgi alanım olmadı. Gidip de bir makyaj bloğunda yorum olarak ne yazayım ben?
    Evet, biz yorumlarla besleniyoruz. Yorum yapılınca mutlu oluyoruz. Ama hiç kimse yorum yapmasa bile yazmaya devam edeceğiz sanırım. Çünkü yazarken başkaları için yazmıyorum ki ben. Hele bir edebiyat bloğunda yazılan şiir, hikâye, deneme vb türler başkaları için yazılmış olamaz. Ben kendimi iyi hissetmek için yazıyorum. Senin de yolun düşmüş, gelip okumuşsun. Beğendiğin beğenmediğin için de yorum yazmışsın. Hepsi bu.
    Sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benzer düşüncelerimiz yazım ile bütünleşmiş. Ben de aynı şeyleri açıklamıştım. Herkesin ilgi alanı farklı. Kimse kimseyi karşılıklı okumak ve yorum yazmak zorunda değil. Böyle karşılıklı çıkar ilişkilerinden uzak blog yazmaya devam edeceğiz. Yazılarımızı yazarken yorum yazılsın diye yazmıyorum. Beni takip eden kitleye faydalı içerikler nasıl üretebilirim? Hangi konularda eksiğimiz var? Kendimi blog yazarlığında daha çok nasıl geliştirebilirim? vb. sorulardan sonra bir konu belirleyip, yazıyorum. Yazım hedef kitleye ulaşmışsa zaten doğal olarak samimi yorumlar geliyor. Hedef kitleye ulaşamamış bir yazıma ise hiç yorum gelmeyebiliyor. Bu tamamen tercihlerimiz ve takip edenlerin terihleri ile ilgili. Fakat bazıları "ben seni okudum, yorum yazdım, sen beni okumadın, yorum yazmadın" diye sitem, afra, tafra içerisinde oluyor.:) Hepimizin ortak noktası yorum olunca bu yazım bile samimi yorumlara çok güzel örnek oldu aslında...
      Siz de sağlıkla kalın.

      Sil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...