4 Şubat 2019 Pazartesi

Dofollow Ve Nofollow Link Ne Demek?

4 Şubat 2019 Pazartesi
Dofollow Nofollow Link Ne Demek

Merhaba Sosyal Medya Kafe Okurları🙋
SEO optimizasyonu ve bloglarımızın sağlığı için çok önemli olan; Dofollow, Nofollow link ne demek ? Dofollow ve Nofollow link nasıl kullanılır? DoFollow ile Nofollow link arasındaki fark nedir? gibi sorularınıza yanıt vermeye çalışacağım.

Dofollow, Nofollow Link Ne Demek ?


Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) için link özellikleri olarak Dofollow ve Nofollow bağlantılarını bilmek önemlidir. Dofollow ve nofollow linklerin blogunuzun Google'da iyi bir sıralamada yer alması için en önemli faktörler arasında olduğunu söyleyebilirim.

Nofollow Link Nedir?


Nofollow, Google’a bir bağlantıyı takip etmemesini söylemenin basit bir yoludur. Blog/Site üzerinde verdiğimiz linklere eklediğimiz rel="nofollow" olarak adlandırılan bir HTML kodudur. Bloglarımızdan verdiğimiz her link karşı tarafa bir değer kazandırır. Nofollow kodunu kullandığımızda Google botlarına; ben bu siteye link veriyorum ama değer verme, görmezden gel demektir. Google SEO' da kendi blogumuz ve karşı taraf için hiç bir zararı yoktur. Sadece trafik anlamında faydası olur.

Nofollow Link Örneği;

 <a href="https://www.siteadı.com" target="_blank" rel="nofollow">Nofollow Kodu</a>

Google, belirli bağlantılar için No Follow  kullanmamızı tavsiye ediyor.

Dofollow Link Nedir?


Rel = "nofollow" etiketine sahip olmayan herhangi bir link, bir dofollow özelliği taşır. Blog/Site üzerinde verdiğimiz linklere eklediğimiz rel="dofollow"  bir HTML kodudur. Google SEO'da SERP sıralamanız aldığınız dofollow linklerle yükselir. Google otorite puanları da yine dofollow linklerle artar. Tabi burada dikkat edilmesi gereken kaliteli sitelerden gelen dofollow linklerdir. Kalitesiz bloglardan gelen dofollow linklerin SEO'ya çok etkisi yoktur.

Dofollow Link Örneği;

 <a href="https://www.siteadı.com" target="_blank" rel="dofollow">Dofollow Kodu</a>

veya
 <a href="https://www.siteadı.com" target="_blank"  >Dofollow Kodu</a>


Önemli Not: Dofollow ve Nofollow kod örneklerinde target="_blank" kodu, linki yeni sekmede açmak için kullanılır. Bloglarınızda verdiğimiz tüm linklerde yeni sekmede açma kodunu kullanmalıyız. Çünkü bu blogunuzdan hemen çıkma oranını düşürür ve kullanıcının sayfanızda daha fazla kalmasını sağlar.

DoFollow ile Nofollow Link Arasındaki Fark Nedir?


Dofollow bağlantısı SEO için en iyi seçenektir. Bu özellik, blogumuzdan diğer siteye değer verme türüdür. Veya blogunuza kaliteli siteden gelen değerdir. Dofollow ile aldığınız backlinkler bir çeşit kalite sertifikası olur ve sayfanın sıralamasını iyileştirir. Kaliteli site linklerine Dofollow kodu eklemeniz sizi de yükseltir.

Nofollow diğer web sitesine trafik oluştursa da, Google SEO sıralaması için botlar tarafından taranmaz. Sadece birisine yardım etmek istiyorsanız, konu ile alakasız bir link ise nofollow linkini seçmelisiniz. Bu, her iki taraf için de Google cezası almayı önleyecektir. Unutmayın: nofollow bağlantısı da önemlidir. Sonuçta, sayfanıza trafik alışverişi ile blogunuzda bir gezinme olacağı için  kendi başınıza kullanıcı deneyiminiz artar. Dolaylı olarak SEO'ya olumlu etki eder.

Dofollow link ne zaman ve nerede kullanılmalıdır?


  • Kaliteli veya iyi bir DA, PA puanına sahip Web Site/Blog linkleri için dofollow kullanmalısınız. Kaliteli sitelere dofollow link verdiğinizde sizin değeriniz ve Google sıralamanız da değişir.

  • Birinin orijinal yazısını blogunuzda kopyala/yapıştır yaparak kullandıysanız, bir bölümünü aldıysanız veya yazınızı o makaleden esinlerek yazdıysanız bu tür kaynak linklere dofollow kullanmalısınız.(Ayrıca emeğe saygıdır)

  • Misafir yazı yayımlıyor ya da konuk yazarlık yapıyorsanız tek link çıkışı için yine dofollow kullanılmalıdır. Bazı bloglarda görüyorum mesela misafir konuk ağırlıyor verdiği tek link nofollow oluyor. Bu çok büyük terbiyesizliktir. Konuk yazarlığın amacı bloga değer vermektir. No follow link verecekseniz konuk yazar ağırlamayın daha iyi. Eğer misafir yazınızda iki link çıkışı varsa biri nofollow biri de dofollow olmalı. Kendimizden daha yüksek değere sahip (Alexa, DA puanı, PA puanı) blogunuzla ilgili bloglarda misafir yazarlık yapmaya dikkat edelim. Kendinizden düşük bir blogda konuk yazarlık yapmak blogunuza fayda sağlamak yerine zararı olabilir.

Daha önce konuk yazarlık ile ilgili önemli bilgiler vermiştim. Doğal dofollow link anlamanın en güzel yöntemi konuk yazarlıktır.


  • Benzer konularda blog/web sitelere link eklediğimizde yine dofollow kullanılmalıdır. Makyaj blogu iseniz makyaj bloguna Dofollow link kullanılmalıdır.

  • Eğer bir anahtar kelimeyle ilgili belirli kelime ile arama motorlarında yükselmek istiyorsanız dofollow kodu kullanabilirsiniz.

Nofollow link ne zaman ve nerede kullanılmalıdır?


  • Blogunuzla ilgili olmayan bir link verdiğinizde nofollow kullanılmalı.
Örnek: Blogunuz Yemek Tarifleri üzerine olduğunu düşünelim. Link vereceğiniz blog Yemek Tarifleri ile ilgili değil, moda üzerine ise nofollow kullanılmalıdır.

  • Bahis, Kumar, +18 vb. gibi düşük kaliteli bir web sitesine link vermek istiyorsanız nofollow kullanılmalı.

  • Blog yorumlarında mutlaka nofollow kullanılmalı.

  • Blogunuzdan affiliate ile gelir sağlıyorsanız yine bu linkler de nofollow özelliğini mutlaka vermelisiniz.

  • Sosyal ağ linkleriniz no follow olmalı.


Önemli Uyarı: Blog yazılarınızda link verirken "buraya tıkayın", "tıklayın" gibi kelimelere link vermek yazılarınız için zararlıdır. Verdiğiniz link hangi konu ile ilgiliyse o konuya uygun cümle kurup, bu cümlenize link vermek yazınızı yükseltir.
Örnek;
Bu yazımda dofollow ve nofollow özellikleri hakkında bilgiler verdim.

Bağlantının Dofollow Veya NoFollow Olup Olmadığını Nasıl Kontrol Edilir?


Linki kontrol etmek istediğiniz blog sayfasını açıyoruz. Link bağlantısı olan kelimeyi mause ile sol tıklayıp seçiyoruz. Seçim yaptıktan sonra sağ tıklıyoruz. Açılan pencerede "Ögeyi İncele" veya "İncele" tıklıyoruz. Yukarıda No Follow ve Do Follow örneklerinde verdiğim şekilde link kodları geliyor.

Sonuç: Bloglarımızda verdiğimiz linkler ve aldığımız backlinkler çok önemlidir. Dofollow ve Nofollow özelliğini bilmek, doğru yerde kullanmak arama motorlarında yükselmemizi sağlar. Yanlış yerde yanlış link kullanımı Google gözünde SPAM blog olmanıza neden olur. Kaliteli sitelere link verirken DoFollow kullanmak sizi düşürmez aksine yükseltir. Bloglarınızda kaynak makalelere link vermekten korkmayın! Blog/Web site puanına;  Google Chrome tarayıcınıza  MozBar  uzantısını ekleyerek çok kolay bir şekilde bakabilirsiniz. Nofollow ve Dofollow dengesini korumalıyız. Ne çok fazla Dofollow ne de çok fazla Nofollow...

Dofollow ve Nofollow bağlantılarıyla ilgili aklınıza takılanları yorum formuna yazabilirsiniz.

Sibel Ordueri

"Dofollow, Nofollow Link Nedir?" makalemi beğendiyseniz, aşağıdaki sosyal ağ butonları sayesinde paylaşabilirsiniz.
💞⃕


"Dofollow Ve Nofollow Link Ne Demek?" için 36 yorum:

  1. Harika anlatım için teşekkürler.. nofollow isaretlenmediginde bazen google linki satın alınmış link olarak görüp her iki siteyi de aşağı çekebilir.Okuyucuyu doğru yönlendirmek en iyisi...Iyi yönlendirme ile her iki site de yukarıya çıkar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda açıkladığım gibi nofollow ve dofollow link kullanımı doğru yerde, doğru şekilde kullanmak çok önemli. Google, link satın almayı genellikle blogla veya yazı ile alakası olmayan linkler için görüyor. Bu da zaten doğru bir kullanım olmuyor. Katkı sağladığınız için ben teşekkür ederim.

      Sil
  2. sibel hanım bu işin cahillerinden olarak yarısını anladım yarısını anlamadım doffollow ve nofollow yazınızı beğenerek okudum şimdi de 40 fırın ekmek yemeye gidiyorum belki daha çok anlarım saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakin bir zamanınızda tekrar okuduğunuzda anlamadığınız bölümleri de anlayacağınızı düşünüyorum. Dofollow ve Nofollow linkler için aklınıza takılanları sorabilirsiniz.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim Sibel hanım her zaman aklıma takılan bir şey olursa ilk soracağım kişiler arasındasınız saygılar sunuyorum

      Sil
  3. Sibel hanım bilmediğimiz o kadar çok şey var ki her gün değişik bir şey öğreniyorum bloggerla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog yazmak kadar blog yönetmek de çok önemli. Zamanla her şey öğreniliyor. Yeter ki öğrenmek isteyelim.

      Sil
  4. Bunu ilk defa duydum. Eee insan teknik konu özürlü olunca :))) Neyse ki siz varsınız :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dofollow ve nofollow link kullanmak, blog yönetimi için çok önemli Yeşim'cim.
      Faydalı olabiliyorsam ne mutlu.

      Sil
  5. bana çok karışık geldi bu konu beni aştı sanırım....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dofollow ve Nofollow kodlarında karışık gelen, aklınıza takılan bir yer varsa sorabilirsiniz.

      Sil
  6. Hiç anlamadığım bir onu açıkçası, araştırmam gerektiğini düşünüyorum. Değerli bilgiler için teşekkür ederim...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Her zaman yardımcı olmak için buralardayım.

      Sil
  7. Bilmeyenler için yararlı bir paylaşım olmuş bazı blog yazarlarının sırf backlink dofollow alması için yorum yapmasına üzülüyorum açık olarak oysa konuk yazarlık yapsalar daha kolay bir getirisi olacağının farkında değiller spam ve ya warez üreten blog sayfaları nofollow bağlantıyı hak ediyor dofollow bağlantı almak için olduğunuz gibi olmanız yeterli güzel makaleniz için teşekkürler sevgiler smk ailesi :) bol bol dofollowlu günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın Sezer. Artık tecrübeli ve kalitesi yüksek bloglar zaten yorumlarda nofollow kodu kullanıyor, kalitesi düşük sitelerden dofollow link almanın da çok etkisi yok. Kaliteli bir dofollow link almak isteniyorsa kesinlikle konuk yazarlık olacaktır. Tabi konuk yazarlık yapacağımız blog da çok önemli. Yorumunuzla katkı sağladığınız için ben teşekkür ederim.

      Sil
  8. Çok kapsamlı ve blog yazarları için rehber niteliği taşıyan bir yazı olmuş teşekkürler...

    YanıtlaSil
  9. Dofollow, nofollow link ne demek konusunda hayli eksiğim olduğunu bu yazıyı okuduğumda anladım. Dikkat edeceğim bu hususlara. Yalnız Mozbar konusunu tam anlamadım. Tarayıcıya eklediğimiz zaman direkt olarak görebiliyor muyuz site puanını. Yoksa başka bir şey yapmalımıyız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nofollow ve Dofollow kodu doğru kullandığında bloglarımız için çok faydalı. Yanlış kullanılması spam blog olmaya kadar gidiyor. Mozbar'ı tarayıcıya yükleyince, mozbar sitesine mail, isim, şifre belirleyerek kayıt olduğumuzda direkt tarayıcıda girdiğimiz blog/web site puanlarını görüyoruz canım.

      Sil
  10. Dofollow, nofollow u açıkçası tam net olarak bilmiyordum. Faydalı, açıklayıcı yazıya teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim İlke'cim. Faydalı olabiliyorsam ne mutlu.

      Sil
  11. çok güzel anlatmışsın canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nofollow ve Dofollow anlatımımı, beğenmenize sevindim Lerzan Hanımcım.

      Sil
  12. Güzel bir konu, Blogger arkadaşlarımızın dikkat etmesi gereken bir husus gizliyor aslında. Takip etkinliği düzenleyen arkadaşların 3 link çıkışından sonrasını nofollow olarak işaretlemesinde fayda var. Bilgilendirici yazınız için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bir yazı içerisinde çok fazla link çıkışı yapmamak gerekiyor. Konu ile alakalı olmayan linkler de özellikle nofollow kullanılmalı. Katkınız için ben teşekkür ederim.

      Sil
  13. yine bilmediğim bir konu:) bu konuda hiç iyi değilim.mantığını anladım ama iş uygulamaya gelince tam yapabilir miyim bilemiyorum.teşekkürler ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Do follow ve No follow kodu kullanırken, aklınıza takılanları sorabilirsiniz Alanay Hanımcım. Rica ederim.

      Sil
  14. yine çok önemli bilgiler paylaşmışsınız teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nofollow ve Dofollow özellikleri, blog ve web site sahipleri için faydalı olması dileğiyle. Rica ederim.

      Sil
  15. Dofollow ve nofollow konusunu ele alman çok iyi olmuş canım . Bende uzun zaman önce öğrenmiştim nofollow olayını ve kullanıyorum blogumda ,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dofollow ve Nofollow kodunu kullanman çok güzel canım. Blog yazarlarına faydalı olması dileğiyle...

      Sil
  16. Dofollow ve Nofollow kodunu daha önceleri duymuştum. Ama tam olarak neye yaradığını bilmiyorum. Cok güzel açıklamışsınız. Bizde yazınızdan istifade ederek Dofollow ve Nofollow kodlarına bir bakalım, gözden geçirelim. Teşekkürler güzel bilgiler için..

    YanıtlaSil
  17. çok faydalı olmuş mümkün olduğu kadar uygulamaya çalışıyorum bu özelliği ..

    YanıtlaSil
  18. Dofollow ve nofollow konusundaki bilgilendirme için teşekkürler. Html kodları konusunda takılmamak için zaman zaman yazınız dönebilirim. Sonlarda verdiğiniz örnekler konuya hakim olma konusunda cok yardımcı oldu. Bir de tıklama uyarısını yerinde buldum. Büyük ihtimalle tıklama kelimesine link vermiyorum ama yine de dikkat edeceğim. Çok teşekkürler. 🤗🤗🤗

    YanıtlaSil
  19. dofollow,nofollw metalarla ilgili bilgileri bilmiyom ama yorumlara bazen link koyma zorunluluğu olabilyodu,buna benzer ama bizdenkinde no ve do followlar diye meta yoktu linklerde,sadece sade link kodu vardı..bunlarda güzel bilgilermiş,kopyaladım kodları belki işimize yarar, elinize sağlik..✔😊

    YanıtlaSil
  20. Dofollow ve nofollow konusu bloglar için gerçekten çok önemli ve hatta bir bloğun kaderini etkileyen en önemli konulardan diyebilirim. Başlarda unutuyordum bu linkleri eklemeyi ama sonra bunun için eklenti kullanmaya başladım (sanırım wordpress kullanmanın en iyi avantajlarından.) Eklentiler dofollow-nofollow linklerini otomatik veya tek tıkla ekleme imkanı sunuyor. MozBar uzantısını da şimdi kurdum. Bu tür uyarıcı, hatırlatıcı ve bilgilendirici paylaşımlar için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...