18 Şubat 2019 Pazartesi

Kan Bağışının Önemi ve Faydaları

18 Şubat 2019 Pazartesi
Kan Bağışının Önemi ve Faydaları

Kan Bağışının Önemi ve Faydaları:

Ben bugüne kadar neden gönüllü kan bağışçısı olmadım ki? Evet, son zamanlarda sıkça soruyorum bu soruyu kendime. Çok geç kalmışım. Ama bir kere başladım ve ben artık gönüllü kan bağışçısıyım. Kan bağışının önemi ve faydaları konusunda artık çok daha bilinçliyim. Aslında Kızılay'a kök hücre bağışçısı olmak için gitmiştim. Uzun zaman düşünüp, karar verdikten sonra artık daha fazla geç olmadan kök hücre bağışçısı olmalıydım. Görevlilere bu isteğimi belirttim. "Peki ya kan bağışlamak ister misiniz?" diye sordular. Neden korkuyormuşum bunca zaman bilmiyorum. Ama içimdeki korkulu ses "Peki evime gidebilir miyim bağıştan sonra?" diye sordu ürkekçe.:) Şakacı görevli; "Tabi Paris'e bile gidebilirsiniz." deyince; hah tamam o zaman, Paris'e bile gidebileceksem korkacak bir şey yokmuş diye düşündüm. Not: Bu diyalog kesinlikle alaycı bir yaklaşım değil, tamamen güven verici, bağışçıyı kucaklayıcı bir yaklaşımdı. Tabi ben hala ürkeğim biraz. Biraz sonra bu ürkekliğin geçip yerini hoş sohbet ve muhabbete bırakacağını bilmiyordum henüz.

Kan Bağışı Nasıl Yapılır?

Kan bağışı için verilen formu tam ve doğru bir şekilde dolduruyoruz. Bu formun tamamen doğru bilgilerle doldurulması gerekiyor. İlk önce parmağımdan alınan bir damla kanla kan sayım oranıma, yanılmıyorsam hemoglabin değerime bakıldı. 15,5 değer çıkınca görevliler şaşkın. Normalde bir bayanda 12,13 birim çıkan değer bende 15,5. Şakacı görevli: "Bir erkek kadar kanınız var." dedi. Eee iyi işte, düşük değilmiş. Haydi alalım o zaman. Koltuğa uzandım. Ayaklarımı havaya kaldırıp, kolumdan damar yolunu açtılar. Bir ünite kan, tahlil için gereken tüpler ve kök hücre bağışı için gereken 3 tüp kan birden alındı. Kan bağışı 5-7 dakika kadar sürdü. Bu süreçte ben başımı tam olarak yatar vaziyette tutmamaya çalıştım. Kendimce önlemler alıyorum güya bayılmamak için. Ürkeklik biraz devam mı ediyor sanki. :) Bu sırada görevliler sık sık iyi misiniz, başınız dönüyor mu, korkacak bir şey yokmuş değil mi, nasıl hissediyorsunuz gibi sorular sorarak hem kontrolü sağlıyorlar, hem de sohbet ederek rahatlatıyorlar. Bir ünite kan alındıktan sonra damar yolunu kapattılar. 15 dakika kadar daha uzandım ve istirahat ettim. Bu sırada sıvı ikramında bulundular. Ben su tercih ettim. Zaten bol su içmek gerekiyormuş kan verdikten sonra. 15 dakika sonra kalktım ve sorunsuz bir şekilde evime gittim. Hayır, Paris'e gitmedim. Belki daha sonra.:) Eve geldim ve günlük rutinime devam ettim. Aşırı zorlayıcı hareketler yapmamak, kan alınan kolu çok zorlamamak gerekiyor, o kadar. Yalnız su ihtiyacını çok hissettim. Dönüp dönüp su içtim desem yeridir. Böylece eksilen 500 ml kanı vücudum yerine koydu sanırım.
Meğer ben ne çok hata etmişim bunca zaman kan vermemekle. Bundan sonra her dört ayda bir, sağlığım el verdikçe gönüllü kan bağışçısı olacağım. Kan bağışı hayat kurtarır. Zaten bağış yaptıktan birkaç gün sonra Kızılay'dan gelen mesaj da gösteriyor ki bir ünite kan üç cana şifa olmuş. Bu nasıl güzel bir duygu anlatamam.
Kan Bağışı Nasıl Yapılır?

Kan Bağışının Önemi ve Faydaları:

Ülkemizde kan bağışı şu veya bu nedenle çok az. Yabancı ülkelerde oldukça fazlaymış kan bağışı. Ve kan yeri doldurulamayan bir madde. Kanın yeri direkt olarak kanla doldurulabiliyor. Bu yüzden gönüllü kan bağışçısı olmak gerek. Kan bağışı kan bekleyen hastaya umut olduğu, yaşam olduğu gibi bağışçıya da faydaları olan bir durum. Kan yenileniyor. Vücut daha dinç oluyor. Ve psikolojik olarak tarifsiz bir doyum sağlıyor. Yaptığım araştırmalara göre kan vermek baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi şikayetlerin azalmasına da yardımcı oluyormuş.
Kimler Kan Verebilir?
18-68 Yaş arasında, ağırlığı en az 50 kg ve üzerinde olan her sağlıklı birey kan bağışında bulunabilir.
Erkekler 90, kadınlar 120 günde bir kan verebilirler.
Kanında, yapılan testler sonucunda Anti-HIV (AIDS),  Anti-HCV (C sarılığı),  HBsAg (B sarılığı), Sifiliz (Frengi) gibi hastalıklar bulunmayanlar kan verebilir.
Herhangi bir ilaç içiliyorsa görevlilere bildirilmelidir. Bazı ilaçlar kan bağışı için uygun olamayabilir.
Kanver.org Kan Bağışı Nasıl Gerçekleşir sayfasını ziyaret ederek daha fazla bilgiye ulaşabilir. Varsa kafanızdaki soru işarelerini gerek okuyarak gerekirse de bir Kızılay merkezine giderek çözebilir, hemen gönüllü kan bağışçısı olabilir, bir ünite kanla üç cana yaşam kaynağı olabilirsiniz. Ertelemeyin.
"Kan Bağışı Hayat Kurtarır."

Nahide Zereyak
Yazar Hakkında: Merhabalar. Adım Nahide Zereyak. En Nefis Tariflerim Blogun sahibesi ve yazarıyım. İşletme fakültesi mezunuyum. Adana'da yaşıyorum. 3 çocuğumun annesi ve mutfağımızın aşçısıyım. Mutfağımda pişenleri okuyucularımla da paylaşmak benim hobim. Yanı sıra hayata dair pek çok konuda sizlerle birlikte olmak için Sosyal Medya Kafe'deyim...

Farkındalığı arttırmak isterseniz, aşağıdaki sosyal ağ butonları sayesinde yazımı paylaşabilirsiniz.
💕⃕


"Kan Bağışının Önemi ve Faydaları" için 52 yorum:

  1. Allah razı olsun çok güzel bilgilendirme

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kan bağışının önemi hakkında bilgi sahibi olmak, kan bağışlamak isteyenlere faydalı olmasını dilerim. Teşekkürler..

      Sil
  2. Ne faydalı bir yazı olmuş. Ben de korkanlardanım sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kan bağışı konusunda gerçekten korkacak bir şey yok. Görevliler her şeyi o kadar iyi bir şekilde kontrol altında tutuyorlar ki, korku da hemen geçiyor zaten. Ben bunca zaman boş yere korkup ertelemişim kan vermeyi. Hata etmişim.
      Teşekkürler..

      Sil
  3. Kan bağışının önemi ve faydalarını çok uzun yıllar önce fark ettim ve ara ara gider kan veririm. Daha çok ihtiyaç halinde aranırım veya ben ihtiyacı duyunca giderim. Zor bulunan bir kan grubuna sahibim dolayısı ile insan düşünmeden edemiyor "ihtiyacı olan nasıl bulur bu kanı?"
    Organ bağışı işi de tamam. Tüm organlarımı bağışladım içim rahat.
    Sadece kök hücrede sorun var çünkü üst üste ameliyat oldum ve hala kullandığım ilaçlar var. En az 1 yıl boş kalmam gerekiyor bu anlamda. Eğer bir aksilik olmazsa, Allah izin verirse bu yılın ikinci yarısı onu da yapacağım.
    Bu bilgilendirici ve teşvik edici yazı için teşekkür ediyorum. Dilerim ciddiyetin farkına varırlar.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh ben maalesef geç kalmışım böylesi hayati önem taşıyan bir konuda harekete geçmekte. Ama biraz yersiz korku biraz da bilgi eksikliğinden sanırım. Bu yüzden bu yazıyı hazırladım ki, insanlar tereddüt etmeden gitsinler testlerini yapılıp kan versinler; gönüllü kan bağışçısı olsunlar. Kan vermenin önemi ve faydaları konusunda bilgi sahibi olunca düşünceler değişecektir diye umuyorum. kök hücre konusunda da doku eşleşmesi olduğunda nasipse bağışçıyım.
      Organ bağışı da aynı şekilde yaygınlaşması gereken bir konu. Çok teşekkür ederim yorumunuzla konuya destek olduğunuz için.
      Sevgiler..

      Sil
  4. Gerçekten de kan bağışı çok önemli, zorda olan insanlara yardımcı olmak bir erdemdir. Bundan dolayı yazınız çok faydalı olmuş, çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ediyorum yorumunuz için. Dilerim ki daha çok insana ulaşalım ve bilgilendirelim. Geç kalınmaması, ertelenmemesi gereken bir konu kan bağışı..

      Sil
  5. kan bağışı çok çok önemli ciddden

    YanıtlaSil
  6. Bir kaç tüp kan bağışı yapmakla zorda kalan bir insanın hayata tutunması ne kadar güzel bir duygu. Zorda olan ve kan arayan insan bizde olabiliriz. Kan bağışının önemi ve faydaları yazınızla bu konuya dikkat çekmek için paylaştığınız bilgilerden dolayı çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı durumların ciddiyetini insanlar kendi başlarına gelince anlıyorlar gerçekten. Ama yanlış bir bakış açısı. Kızılayda, kan bankalarından her daim acil durumlara müdahale edebilmek için testlerden geşmiş hazır kan bulunması gerekiyor. Umarım bu işin ciddiyeti anlaşılır ve dönem dönem yürütülen kampanyalarda ilgi artıp daha sonra azalmaz. Gönüllü kan bağışçısı olmak bunu gerektirir.. Teşekkürler..

      Sil
  7. Çook güzel bir duyarlılık olmuş bu yazı herkesin anlaması öğrenmesi lazım. Bende çok istedim vermeyi ama geçen gittim tartıldım kan arabasında,yemek yediğim halde 49 geldim aç karnına 48 cıkıyorum , üzüldüm veremeyincede biraz beklemem lazım vermem için kabul etmediler beni :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bağışçının sağlığını çok önemsiyorlar. Yani her iki tarafın da alıcının ve vericinin sağlığı önemli burada. 50 kilonun altında kalanlar kan bağışında bulunamıyor. Veya kan değeri düşük olanlar. Oldukça hassas davranıyorlar gerçekten. Bu konuda duyarlı olmak, okumak, anlatmak, paylaşmak da önemli esasen..
      Çok teşekkürler..

      Sil
  8. Üç dört senedir veremiyorum kan nabız yüksekliğinden yoksa üç ayda bir kesin veriyordum nabız problemin düzelmesine az kaldı düzeldikten sonra tekrar vermeye başlayacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim bir an önce nabız yüksekliği probleminiz geçer. Ben de sağlığım elverdiği sürece bağışçı olacağım.
      Çok teşekkür ederim..

      Sil
  9. Kanınızın verirdiğine dair mesaj geldiğinde kendimi süper kahraman gibi hissediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, ben de o mesajı gördüğümde çok etkilendi. Bu da gösteriyor ki; bir yerlerde bizim bağışladığımız kanlarla hayata tutunan veya tutunmayı bekleyen birileri var.
      Çok teşekkürler..

      Sil
  10. Her ay düzenli kan vermek gerektiğini düşünüyorum... Paylaşımınızdan dolayı teşekkür ederim... Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bağışçının sağlığı el verdiği sürece 3 ayda bir bağışta bulunması gerçekten çok değerli bir yaklaşım.
      Çok teşekkürler...

      Sil
  11. bende organ bağışı konusuna değinmiştim sizde kan bağışı konusunu çok güzel bir şekilde paylaşmışsınız çok güzel olmuş çok sevindim yıl içinde 2-3 sefer kan veririm herkese de tavsiye ederim ^_^ bu arada siteme bi ara uğradiğınızda bilgisayardan girerken üst sağ tarafta mobilden girişler için yazıların altına gelen bir "anket" var lütfen onu cevaplar mısınız benim için çok önemli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Organ bağışı, kan bağışı bir yerlerde bir hayatın beklediği umudu yeşertmek için atılan anlamlı bir adım.
      Çok teşekkür ederim.
      Anketinizle de ilgileneceğim.

      Sil
  12. Eşim her yıl veriyor kan benim kanımda en zor olan Brh negatif

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor bulunan kanların bağışlanması önemli tabi ama çok bulunan kanlar konusunda da yanlış bir algı var. Benim kanım nasılsa çok bulunuyor. Birileri bağışlamıştır diye düşünmemek gerek. Çok bulunan kanlara da ihtiyaç duyuluyor. Bu yüzden başkası vermiştir nasıl olsa diye düşünmemeli.
      Teşekkürler.

      Sil
  13. Bu konu da o kadar onemli ki bence sık sık hatırlatmak lazım, kan vermek çok isterdim fakat kilo olarak tutmuyordu veremiyorum bir türlü... Bu konularda bilincli ve duyarlı olmak çok güzel umarım çok daha fazla insan da bunun farkında olur... Teşekkürler paylaşımini için ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sık sık hatırlat lazım sözünüze ben de katılıyorum. Çünkü maalesef kampanya dönemlerinde artan kan bağışı, kampanya veya tanıtım olmadığı zaman düşüyormuş. Kilosu ve sağlık koşulları uygun olan kişilerin düzenli olarak bağışçı olması gerekiyor. Teşekkürler bu konuya değindiğiniz için.

      Sil
  14. çok önemli bir konu hakkında verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz canım sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginizden dolayı ben teşekkür ederim. Yaşamsal bir konuda elimizden ne geliyorsa yapmalıyız..
      Sevgiler..

      Sil
  15. Kan bağışının önemi konusunda bizleri bilinçlendirdiğiniz için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog listenizde yayınımıza da yer verdiğiniz için ben teşekkür ediyorum. Böyle önemli konularda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz..
      Çok teşekkürler..

      Sil
  16. Kan verme sırasında yaşananlari merak ediyordum. İşlem kısa sürüyormuş. Devamlı su içme isteği hiç aklıma gelmeyecek bir detaydi. Bu bilgileri paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Her kan grubundan bagışçıya ihtiyaç vardır ama bir de zor bulunan kan grubuna sahip olanlar var ki bu daha da hassas olunması gereken bir durum sanırım.. Mesaj çok hoşuma gitti. Tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet zor bulunan kanlarda hassasiyet daha önemli. Ama tabi yaygın kan gurubuna sahip olanlar da ihmal etmemeli kan bağışını..
      O mesajı almak öyle güzel bir his ki anlatamam. Çok teşekkürler..

      Sil
  17. Kan bağışının önemi ve faydalarını yıllar önce geçirdiğim bir ameliyatta fark etmiştim. 3 torba kan verilmişti ameliyattan sonra. İnsan günlük yaşamında bir gün kendisi için de gerekli olabileceğini hiç düşünemiyor maalesef. Ben tiroit hastası olduğum ve sürekli tiroit ilacı kullandığımdan kan bağışı yapamıyorum. Bir arkadaşımızın annesi için kan vermeye gittiğimde, görevli doktor böyle söylemişti. Üstelik kanım bağış yapmak için de yeterli miktarda olmuyor genellikle. Fakat bunu yapabilmek için hiçbir engeli olmayanların mutlaka zaman zaman bağış yapması gerekli. Teşekkürler bu değerli bilgilendirmeler için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Evet bazı durumlarda kan verilemiyor. İçilen ilaçlar etkiliyor kan bağışını. Bir de tabi gönüllünün kan düzeyinin yeterli olması gerek.
      Çok teşekkür ederim.

      Sil
  18. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz umarım herkes bir gün kana ihtiyaç duyabileceğini kavrar ve ona göre hareket eder. çok teşekkürler saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin bir gün kana ihtiyacı olabilir. Kan bağışı konusunda duyarlı olmak, Kızılay'ın yaptığı çalışmalara destek olmak gerek.
      teşekkürler..

      Sil
    2. ben teşekkür ederim bu bloğu damı aldınız :)

      Sil
    3. Sosyal Medya Kafe'de de yazılar yazıyorum. ilginize teşekkür ederim..

      Sil
    4. ben teşekkür ediyorum başarılar diliyorum

      Sil
  19. Bu konudaki hassasiyetimizi artırmamız gerekiyor. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle.. Böyle hayati önem taşıyan konularda gereken hassasiyeti göstermeli.
      Teşekkürler..

      Sil
  20. Teknik konular arasında hayati derece önemli bu farkındalık yazısına da yer verdiğiniz için teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sosyal Medya Kafe'de okuyucuya faydalı olabilecek geniş bir konu yelpazemiz var. Kan bağışının önemi ve faydaları yazısı da umuyorum ki amacına ulaşır ve kan bağışı konusunda duyarlılığın artmasına yardımcı olur.
      Sevgilerimle.

      Sil
  21. Kan bağışı için farkındalık yaratmışsınız çok faydalı bir paylaşım olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzla destek verdiğiniz için teşekkürler.. Bu gibi yaşamsal konularda elimizden geleni yapmak bizim görevimiz. Çok teşekkürler..

      Sil
  22. Kan bağışı yapmak çok önemli. Farkındalık yaptığın için çok sağol canım. Kansızlık sorunum olmasa da bende verebilsem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bağışçının sağlık durumu kan bağışı sırasında öncelikli gözetilen bir konu. Kan bağışının önemi ve faydaları konusunda hassasiyet göstermeniz çok anlamlı.
      Çok teşekkürler..

      Sil
  23. Kan bağışının önemi ve faydalarını çok güzel anlatmışsınız. Allah razı olsun bu konuda bende farkındalık yarattınız. Pazartesi günü kan bağışı için gideceğim. 🤗❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu.. Kan bağışı hayat kurtarır. Duyarlılığınız konusunda çok teşekkür ederim.

      Sil
  24. Bende bugüne kadar hiç kan bağışında bulunmadım. Senin anlattığın sebepler dolayısıyla hep korktum nedense ,kan bağışının önemini ve faydalarını çok güzel özetlemişsin . Bende en yakın zamanda korkumu yenip ,kan bağışında bulunacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben boş yere korkmuş ve ertelemişim. Kan bağışının önemi ve faydaları konusunda artık daha bilinçliyim.

      Sil
  25. Merhaba, Değerli Blog Arkadaşım; İnsana Davet sitesinde "Blog Keşif Etkinliği ve Önemli Duyuru" başlıklı yazımızda size de yer verdik. Hemde önemli bir duyuru içeriyor... Bakmak isterseniz beklerim...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...