15 Ekim 2018 Pazartesi

21. YY Sorunu : Obezite

15 Ekim 2018 Pazartesi
Obezite Sorunu

OBEZİTE SORUNU

Dünyada obeziteyle verilen mücadelede maalesef olumlu sonuçlar alınamıyor. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayça Doğan Mollaoğlu “Böyle devam ederse 2025 yılında tüm dünyada her 5 kişiden 1’inin obez olması bekleniyor” sözleriyle durumun vahametini gözler önüne seriyor.

Obezite, vücutta sağlığı bozacak ölçüde aşırı ve anormal yağ birikmesidir. Obeziteyi ölçmede en yakın ve doğru sonuç gösteren ‘Beden Kitle İndeksi’ kullanılmaktadır. Bu ölçme, kilonun boya bölünmesiyle bulunur. Vücut ağırlığı ve boyunuzu hesapladığınızda çıkan sonuç 18,5-25 arasında ise bu sizin normal kiloda olduğunuzu gösterirken 30 ve yukarı sonucu ise obez olduğunuzu işaret etmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün araştırmasına göre en çok obez nüfus %61 oranla Nauru' da bulunmakta. Bu korkunç bir yüzde, verilere göre ülkenin yarısından fazlası obeziteyle hayatına devam etmeye çalışıyor. Türkiye ise %32.1 ile bu sıralama da 17 sırada yer alıyor. Ülkemiz de kadın obezite oranı erkeklere göre daha fazladır.

OBEZİTENİN NEDENLERİ


Obezitenin birden fazla nedeni vardır. Dünya hızla değişirken bizde bu karmaşaya ayak uydurmaya çalışıyoruz. Gelişen teknolojiyle beraber hayatımızı kolaylaştıran bir çok cihaz bizlerle buluştu ve buluşmaya devam ediyor. Araba, asansör, telefon, uzaktan kumanda vb. gibi. Bununla beraber hareket alanımız kısıtlandı ve enerji harcamamaya başladık. Yeme alışkanlıklarımız değişti sağlıklı ve doğal ev yemeklerinin yerini, kısa sürede hazırlanan sağlıksız 'fast food'lar aldı. Bunun yanına bir de alkol ve sigara eklenince hızlıca kilo almamak için hiç bir neden ortada kalmıyor.
Çevre faktörü de obezitede büyük önem arz ediyor. Aile ve arkadaş çevresinde abur cubur, fast food gibi sağlıksız gıdalarla besleniyorsa bu da bireyi olumsuz yönde etkiliyor. Özelikle aile, günün yarısından çoğunu beraber geçirdiğiniz insanlar kötü beslenme alışkanlıklarına sahipseler sizin de pek şansınız olmuyor. Fiziksel nedenlerin yanında ruhsal ve psikolojik etkilerde obezitenin bir diğer nedenlerinden. Özellikle çocuklukta yaşanan travmalar, sevdiklerini kaybetme, aile içi huzursuzluk ve sorunlar kişiyi yemeğe yönlendirir. Hayatımızda stres olmazsa olmaz fakat bunla baş edemeyip çıkış kapısı yemekte görülür. Ve alınan kilolarla beraber insanın öz güveni azalır. Kaybedilen güven sorunuyla baş etmek için kişi yine yemeğe başvurur ve bu bir kısır döngü oluşturarak bireyin kendini sürekli yanlış bir şekilde tekrarlamasına neden olur.

OBEZİTENİN YARATTIĞI BAZI SAĞLIK SORUNLARI


Obezite beraberinde bazı hastalıkları da yanında getiriyor;
  • Tip 2 Diabetes Mellitus ( Şeker Hastalığı)
  • Hipertansiyon ( yüksek tansiyon)
  • Koroner arter hastalığı
  • Hiperlipidemi – Hipertrigliseridemi (Kan Yağlarının Yükselmesi)
  • Metabolik sendrom
  • Safra kesesi hastalıkları
  • Bazı kanser türleri (kadınlarda safra kesesi, endometriyum, yumurtalık ve meme kanserleri, erkeklerde ise kolon ve prostat kanserleri )
  • Osteoartrit
  • Felç
  • Uyku apnesi
  • Karaciğer yağlanması
  • Astım
  • Solunum zorluğu
  • Gebelik komplikasyonları
  • Menstruasyon düzensizlikleri
  • Aşırı kıllanma
  • Ameliyat risklerinin artması
  • Ruhsal sorunlar (Anoreksiya nevroza (yemek yememe) veya Blumia nevroza (kusarak yediği besinlerden yararlanmama), Binge eating (tıkınırcasına yeme), gece yeme sendromu gibi ortaya çıkabilir veya bir şeyi daha fazla yiyerek psikolojik doyum sağlamaya çalışma)
  • Toplumsal uyumsuzluklar
  • Özellikle sık aralıklarla ağırlık kaybetme ve kazanma sonucunda deri altı yağ dokusunun fazla olması nedeniyle deri enfeksiyonları, kasıklarda ve ayaklarda mantar enfeksiyonları
  • Kas-iskelet sistemi problemleri
  • İnsülin direnci – Hiperinsülinemi.

OBEZİTENİN TEDAVİSİ


Obeziteyle mücadele de uygulanan tedavilerin başında Diyet ve Egzersiz gelmektedir. Bunun yani sıra ilaç ve cerrahi tedavilerde uygulanır. İlk tercih edilen ve sağlıklı yöntem her zaman diyet ve egzersizlerdir. Hastanın hareketli olması ve yediklerine dikkat etmesinin yanında kişisel terapi veya grup terapileri kişiye destek olacaktır. Bu süreçte kilo vermek büyük bir başarı ancak asıl başarı iradeye sahip çıkıp verilen kiloların geri alınmamasıdır.

Yazar Hakkında:Suveyda.net blogunun iki yazarından biriyim. Blogumuz iki kardeşin iyi anlaşması ve ortak zevklerinin bir ürünüdür. Yabancı dizi önerileri, genel, gündem, kitap incelemeleri, film incelemeri gibi konularda yazıyoruz. Yazılarımız çoğu ‘’genel’’ kategorisinde çünkü farklı bir sürü konu hakkında yazı yazmayı seviyoruz sanırım.
Blogumuza Suveyda.Net' ten ulaşabilir, instagram : esuveyda hesabımızdan takip edebilirsiniz.:)

Konuk yazarımızın makalesini beğendiyseniz,aşağıdaki sosyal ağ butonları sayesinde paylaşabilirsiniz. 
💕⃕


"21. YY Sorunu : Obezite" için 21 yorum:

  1. o kadar ciddi bir sorun ki şu elektronik cihazlara bağımlılığımızı ciddi azaltmamız lazım çok güzel yazı olmuş!

    YanıtlaSil
  2. Türkiye dünya sırlamasında obezitede birinci sırada bunun da altını koyu kalemle çizmek gerek !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 17.sıradayız :) Allah göstermesin 1.sırayı

      Sil
  3. Çağın hastalığı bence.Yol açtığı hastalıkları düşünecek olursak insanın kendi kendine yaptığı en büyük kötülüklerden biri.:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet gerçekten de öyle, en çokta bilinçsizlikten ötürü

      Sil
  4. Obezite sorunu giderek büyüyor.Aileler bu konuda daha bilinçli davranmalı.Evde yapılan ev yemeği tüketimine ağırlık vermeli.Dışarıda bulunan fast food'lar insan sağlığı için son derece tehlike arz ediyor.Gelişen teknoji ile birlikte sosyal ağ kullanımları da artınca hareketsiz bir yaşamla baş başa kaldık.Gençler ve çocuklar özellikle artık evden bile çıkmak istemiyor.Sürekli PC veya telefon karşısında vakit geçiriyor.Bununla birlikte abur cubur da tüketince obez insanlar çoğalıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok haklısınız, evde de sağlıklı atıştırmalıklar yapılabilir mesela.

      Sil
  5. "Obozite" artık bir hastalık oldu."Obozitenin nedenleri", "obozitenin neden olduğu hastalıklar" ve "oboziteden kurtulma yolları" hakkında yazılmış ayrıntılı güzel bir makale."Oboziteden kurtulmak" için dikkat ile okunup uygulanmalı...Kaleminize yüreğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Obezite gerçekten çağın en büyük sorunlarından. Kaleminize sağlık . Bu soruna değindiğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Çok faydalı bir yazı olmuş, ben de yaklaşık 1 aydır diyetisyen kontrolündeyim elimden geleni hatta fazlasını yapmaya çalışıyorum :)

    YanıtlaSil
  8. Etrafımızda tombullaşmaya yatkın o kadar fazla çocuk görür olduk ki gelecek nesiller için üzülüyorum.Sağlıklı beslenmeye çocuk yaştan itibaren ailelerin önem vermesi gerek.

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel yorumlamışsınız
    Kaleminize sağlık
    Sevgiler ��

    YanıtlaSil
  10. Önemli ve çok ciddi olan bu konuya değindiğiniz için teşekkür ederim. Beslenme konusunda çok özenli olmalıyız, ev yemekleri ve aile olmak bu tehlikeden uzak tutacaktır bizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet haklısınız, ev yemekleri önemli :)

      Sil
  11. özellikle çocuklarda görülen obezite bana göre ailelerin bilinçsiz davranması. Obezite sorunu tedavisinde ama her geçen gün yepyeni gelişmeler oluyor. Ancak mutlaka aileler bilinçlenmeli ve yetişen çocuklarına nasıl doğru beslenmeli bu aşılanmalı.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  12. maalesef o kadar cok kotu alıskanlıklarımız var ki bunların onune geçemiyoruz. Amerıka gıbı olma yolunda gıdıyoruz sanırım :/ ınsallah buna dur dıyebılırız. yazı cok guzel olmuş iade-i ziyaret yapayım dedim.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Çok uğraşıp verdiğimiz kiloları tekrar almamak için ayrı bir çaba gerekiyor. Beslenme alışkanlığını toptan değiştirmek obeziteye giden yolu kapatacaktır diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil

"Sosyal Medya Kafe'de kullanılan ekran görüntüleri, fotoğraflar ve yazılar Sosyal Medya Kafe'ye aittir. Yazıların ve fotoğrafların yayın hakkı sadece www.sosyalmedyakafe.com'a aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden bir başka blogda veya web sitesinde yayınlanması, tariflerin veya yazıların ekran görüntüsü alınarak sosyal ağlarda paylaşılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası`na aykırıdır. Aksi taktirde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat serleri Yasası gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yasal yükümlülüğü vardır."
Sosyal Medya Kafe Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır...